Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

2019 legjobb parfümjei – vélemények és tippek a választáshoz

Datum 23.5.2019

Mivel is koronázhatnánk meg a gondosan összeállított öltözetünket, ha nem egy tökéletes parfümmel. A személyiségünkhöz, stílusunkhoz és az eseményhez illő illatszer felteszi az i-re a pontot.

A női és férfi felosztáson kívül az illatszereket összetételük és koncentrációjuk alapján is több csoportba sorolhatjuk. Az alábbi cikkben ismertetjük Önnel a legnépszerűbb parfümöket, és a már említett felosztásokat ismertetve segítünk Önnek kiválasztani az Önhöz leginkább illő parfümöt.

1A legjobb női parfümök áttekintése

DIESEL Zero Plus Feminine GUESS Seductive CERRUTI 1881 pour Femme
Test DIESEL Zero Plus Feminine Test GUESS Seductive Test CERRUTI 1881 pour Femme
Előnyök Könnyű alumínium váz
Jól kezelhető lejtőn és emelkedőn
Precíz Shimano váltó
Több méretben kapható
Race Ready Concept geometria
Egyszerű sebességszabályozás
Összteleszkópos
Könnyített alumíniumból készült
Igényes terepre is kiváló
Hátrányok Kevesebb sebességi fokozat
Csak kisebb méretekben kapható
Kisebb méretben nem kapható
Csak egy teleszkóppal rendelkezik
Borsos ár
Csak egy méretben kapható
Összegzés Ez a kisebb méretekben kapható mountain (MTB) bike főleg tinédzsereknek és nőknek ideális. A könnyű alumínium váz jól kezelhető lejtőn és emelkedőn egyaránt. A Kellys TNT 70 mountain (MTB) bike sebessége egyszerűen szabályozható, Race Ready Concept geometriájának köszönhetően pedig a manőverezés se okoz gondot. A könnyített alumíniumból készült összteleszkópos hegyikerékpárral az igényes terepeken is könnyedén veheti az akadályokat. Borsos ára miatt csak komoly kerékpározóknak ajánljuk.
Ár megállapítása >> Ár megállapítása >> Ár megállapítása >>

Értékelés: DIESEL Zero Plus Feminine

Test DIESEL Zero Plus Feminine

Típus: toalettvíz | Űrtartalom: 75 ml | Hozzávetőleges ár: 6 350 Ft

Előnyök
 • Kellemes illat
 • Sokáig érezni
 • Stílusos csomagolás
Hátrányok
 • Inkább csak fiatal lányoknak való
 • Összetétele más, mint pár éve

A Diesel Zero Plus Feminine egy igazi veteránnak számít a parfümpiacon. Még 1999-ben alkották meg. Sok-sok rajongója van, akik hűségesen vásárolják már évek óta.

Néhány vásárló felfigyelt rá, hogy az évek során változott az illat összetétele. Valakik tárt karokkal fogadták a változást, míg mások inkább hátrányként tekintenek erre a tényre.

Leírása szerint egy virágos-gyümölcsös illatról van szó. Mindenképpen könnyednek nevezhető. Nem tolakodó, már-már egyszerűbbnek mondhatjuk. A gyümölcsök közül az ananász és a kókusz dominál benne. Emiatt sokan a népszerű piña colada koktélhoz hasonlítják.

Mivel nem harsány, ezért nyugodtan használhatjuk mindennap, az év minden szakában. A fűszerek közül csak a fahéj érezhető benne erősebben. Hihetetlenül tartósnak bizonyul. Kötött ruhaneműn még mosás után is megmarad az illata.

Vörös üvegcséje egy oxigénpalackra emlékeztet. Ne tévesszen meg bennünket az üveg élénk, karakteres színe, az illat inkább a csomagolás formáját tükrözi. Kellemes, légies illatszernek mondhatjuk. Inkább fiatalabb lányoknak, tinédzsereknek ideális.

A palackot egy műanyag bura rejti, amely egyúttal kupakként is szolgál. A bura nélkül a parfüm üvegcséje, mivel nem rendelkezik hagyományos kinézetű kupakkal, befejezetlen hatást kelt.

Értékelés: GUESS Seductive

Test GUESS Seductive

Típus: toalettvíz | Űrtartalom: 75 ml | Hozzávetőleges ár: 14 280 Ft

Előnyök
 • Luxus csomagolás
 • Jellegzetes illat
 • Ajándéknak is ideális
Hátrányok
 • Nyáron túl erős
 • Inkább érett nőknek való
 • Kevesebbet bír

A Guess Seductive toalettvíz olyan, akárcsak a Guess divatmárka stílusa. Csábító, ahogy a neve is mondja, játékos, és magával ragad mindenkit.

Az alap illata inkább érzékinek mondható a vaníliának köszönhetően. Ehhez jön hozzá a pikáns tömjén, amellyel együtt intenzív élményt nyújt. Viselőjétől függően a vanília édes, vagy a bergamottolaj, a gyanta és a kasmír fűszeres illata dominál. Valakit a mazsolára emlékeztet.

Nagyon kifinomult illatnak nevezhető, bár első benyomásra erősnek hat. Egy hajszálnyira kerül a harsány, bazári hatástól, ami fejfájást okoz, ám nem lépi át a határt, és hamar átmegy egy kifinomult illatba.

Inkább őszi és téli parfümnek nevezhető. Az ember orra hihetetlenül gyorsan hozzászokik, és legfeljebb 1-2 órán át érzi magán ezt a parfümöt. Ám ez az érzés csalóka, és erről környezetünk is egy-kettő meggyőz bennünket. Nem is beszélve a ruhára fújt parfümről, amely még több nappal később is erőteljesen érezhető.

Ami a csomagolását illeti, egy luxus benyomást keltő üvegcsében található. A parfüm megjelenésekor egy jellegzetes, medállal ellátott láncot is találhattunk az üvegen. Bár ez az ismertetőjegye sajnos lekerült róla, még mindig egy ajándéknak is ideális, szép parfümmel állunk szemben.

Értékelés: CERRUTI 1881 pour Femme

Test CERRUTI 1881 pour Femme

Típus: toalettvíz | Űrtartalom: 100 ml | Hozzávetőleges ár: 25 790 Ft

Előnyök
 • Az illat sokáig megmarad
 • Nem túl tolakodó
 • Mindennap használható
 • Mosás után is érezhető a ruhán
Hátrányok
 • Kissé magasabb ár
 • Csak finom hölgyeknek áll jól

A Cerruti 1881 pour Femme szintén azok közé a parfümök közé tartozik, amelyek már több évtizede megtalálhatók a piacon. Egy jól bevált, megbízható, örökérvényű, diszkrét, de határozott illat. Kifejezi viselője természetes nőiességét és báját.

A parfüm készítőit a nyár természetes frissessége ihlette az illat megalkotásakor. Olyan érzésünk lehet tőle, mintha most léptünk volna ki a zuhany alól, annyira hihetetlenül tiszta, friss illatot áraszt.

Fantasztikus kompromisszum a tavaszi illatok között, amelyeket általában harsány virágillat, vagy túlságosan édes, púderes illat jellemzi. Puha és meleg, akárcsak egy édesanya ölelése.

Ez az elegáns parfüm inkább az érettebb, finom hölgyeknek illik. Komolyságot, eleganciát és nőiességet áraszt. Ennek ellenére tele van élettel.

Bár egy finom illatról van szó, mégis elég tartós, és sokáig érezhető. A ruhákra fújva még akár többszöri mosás után is érezhetjük rajtuk. Szó szerint beisszák ezt az illatot.

A csomagolása is ugyanolyan letisztult és időtlen, akárcsak maga a parfüm. Kellemes, gyengéd meleg színben pompázik, enyhe eleganciát sugározva.

2A legjobb férfi parfümök áttekintése

DAVID BECKHAM Intimately Men HUGO BOSS No.6 PACO RABANNE 1 Million
test HUGO BOSS No.6 Test PACO RABANNE 1 Million
Előnyök Nagyszerű ár-érték arány
Mindennapra alkalmas
Férfiasságot sugárzó illat
Választhatunk nagyobb kiszerelést is
Nem túl tolakodó, kifinomult illat
Illata egész nap tart
Több kiszerelésben kapható
Hosszú ideig érezni a bőrön
Népszerűsége évek óta töretlen
Elég belőle egészen kevés is
Hátrányok Csak egy kiszerelésben kapható
Egyre nehezebb megtalálni a boltokban
Szorul a kupak
Túl egyszerű üveg
Valakinek kissé unalmas lehet
Inkább érettebb férfiaknak való
Borsosabb ár
Hivalkodó csomagolás
Nem látni, hogy mennyi van még benne
Összegzés Igazán férfias, akárcsak a focista. Nagy népszerűségnek örvend. Aki egyszer kipróbálja, már nem akar más parfümöt használni. Kifinomult illat, mely egész nap körbelengi a viselőjét. Több kiszerelés közül is választhatunk, igényeinktől függően. Kissé borsosabb árú parfüm, hivalkodó megjelenéssel és illattal. Népszerűsége évek óta töretlen. Illatát hosszú ideig érezni a bőrön.
Ár megállapítása >> Ár megállapítása >> Ár megállapítása >>

Értékelés: DAVID BECKHAM Intimately Men

Test DAVID BECKHAM Intimately Men

Típus: toalettvíz | Űrtartalom: 75 ml | Hozzávetőleges ár: 6990 Ft

Előnyök
 • Nagyszerű ár-érték arány
 • Mindennapra alkalmas
 • Férfiasságot sugárzó illat
Hátrányok
 • Csak egy kiszerelésben kapható
 • Egyre nehezebb megtalálni a boltokban
 • Szorul a kupak

A DAVID BECKHAM Intimately Men parfüm pontosan olyan, akárcsak a híres focista, akinek a nevét viseli. Erős, férfias illata van, de nem tolakodó vagy erőszakosan fűszeres. Minőségi, ahogy azt minden Beckham parfümtől megszokhattuk.

Akár mindennap nyugodtan viselhetjük. Inkább harminc éven felüli, érettebb férfiaknak alkalmas. Nagyszerű ajándék lehet fiatalos apukáknak ez az érzéki, kellemes, kiegyensúlyozott illat.

A bőrre fújva nem hagy ragadós vagy zsíros foltot. Elég kevés is belőle, és viszonylag hosszú ideig érezni az illatát. Árfekvését tekintve nagyon jó választás.

Könnyű rászokni, és az emberek szívesen vásárolják újra és újra, bár egyre nehezebben elérhető a boltokban. Sokan nehezményezik, hogy csak 75 ml-es kiszerelésben kapható. Szívesen vásárolnának belőle mondjuk 200 ml-es flakonnal is. Egy másik fontos tényező, ami hiányzik az igényes férfiaknak, hogy nem kapható belőle aftershave változat.

Bár flakonja egy kellemes megjelenésű üveg, amely minőségi hatást kelt, a kupakját nem igazán találták el. Túlságosan szoros, és nehezebbé teszi a parfüm használatát.

Értékelés: HUGO BOSS No.6

test HUGO BOSS No.6

Típus: toalettvíz | Űrtartalom: 50 ml | Hozzávetőleges ár: 15 480 Ft

Előnyök
 • Választhatunk nagyobb kiszerelést is
 • Nem túl tolakodó, kifinomult illat
 • Illata egész nap tart
Hátrányok
 • Túl egyszerű üveg
 • Valakinek kissé unalmas lehet
 • Inkább érettebb férfiaknak való

A HUGO BOSS No.6 egy olyan egyedi illat, amit nem téveszthetünk össze más parfümökkel. Valakit kólára, másokat fahéjas-almás pitére, illetve fánkra emlékeztet, míg olyanok is akadnak, akiknek inkább a púder jut róla eszükbe. De abban mindannyian egyetértenek, hogy édes és friss egyszerre.

Ez az összehangolt illat nem egy tipikus férfi parfüm. Nevezhetjük akár uniszexnek is, hiszen nem egy macsós parfüm. Inkább érettebb, kifinomult férfiaknak illik, tinédzsereknek semmiképp nem ajánljuk. Ennek ellenére fiatalos, mint a tavaszi szellő.

Elég belőle enyhén magunkra permetezni, hogy egész nap finom illat lengjen bennünket körül. Ugyan nem lehet kilométerekről érezni, ám ruhánkon még napokkal később is ott marad az illata. Bizalmat ébreszt az emberekben, kedvességet kölcsönözve a viselőjének.

Ár-érték arányban verhetetlen. Ha elsőre egy 50 ml-es kiszerelés mellett dönt, és megtetszik Önnek, akkor legközelebb már nyugodtan választhat a 100 vagy 200 ml-es változat közül is.

A csomagolása, akárcsak maga a parfüm, letisztult, egyszerű, üde, semmiképp sem harsány és tolakodó.

Értékelés: PACO RABANNE 1 Million

Típus: toalettvíz | Űrtartalom: 50 ml | Hozzávetőleges ár: 24 590 Ft

Előnyök
 • Több kiszerelésben kapható
 • Hosszú ideig érezni a bőrön
 • Népszerűsége évek óta töretlen
 • Elég belőle egészen kevés is
Hátrányok
 • Borsosabb ár
 • Hivalkodó csomagolás
 • Nem látni, hogy mennyi van még benne

A PACO RABANNE 1 Million már 2008 óta megtalálható a piacon, népszerűsége azóta is töretlen. Kissé borsosabb ára van, mint az előző két parfümnek, ám cserébe egy igazán jó minőségű illatszert kapunk, amelyből elég egy kis fújás, és egész nap elkísér az illata.

Ez a parfüm egy nagyon sokrétű, finom, izgalmas illat, amely idővel mindig újabb és újabb oldalát mutatja meg. Végig az édes illat dominál benne, már-már tolakodóan erősen, ami az idő múlásával csak felerősödik.

Nagyon jól megmarad a bőrön, néha akár másnap, vagy tusolás után is érezhető a csuklón. Hatósugara egész nagy, akárcsak tartóssága, ami átlagon felüli. Édeskés jellege ellenére kimondottan férfias illatnak nevezhetjük.

Nem nevezhetjük egy hétköznapi parfümnek, ebből kifolyólag nem is alkalmas mindennapi használatra. Munkahelyre nem igazán ajánljuk, esetleg tárgyalásokra, megbeszélésekre.

Kicsit hivalkodó illat, amit a csomagolása is tükröz. Az aranyrúdra emlékeztető üvegcse kicsit sem áttetsző. Zavaró lehet, hogy nem látni, mennyi van még benne a parfümből.

3Milyen illatszert válasszunk?

Az illatszereket az alapján oszthatjuk csoportokra, hogy mennyi parfümolajat tartalmaz a kompozíció, nőknek vagy férfiaknak szánták-e, továbbá magát az illatot is több alapvető csoportba sorolhatjuk. Ezeket a kategóriákat lentebb részletezzük.

A felsorolt csoportok alapján leszűkíthetjük a kínálatot, majd a végső döntésnél hallgassunk az érzékeinkre. Az illat körbevesz bennünket. Hatással van a közérzetünkre, kifejezi a személyiségünket, és befolyással van mások rólunk alkotott véleményére is.

Próbálja ki az illatot egy teszterrel

Biztosan hallotta már, hogy ugyanannak a parfümnek más-más illata lehet a viselőjétől függően. Ezért érdemes ellátogatni egy boltba, és kipróbálni a tesztereket. Vigyázat! Soha ne fújjuk a parfümöt egy vattapamacsra, illetve papírdarabra! Az így kapott illat nem fog megegyezni az üvegcsében lévő parfüm illatával. Mindig a bőrünkön próbáljuk ki az illatot.

Hagyjunk egy kis időt, hogy a parfüm ki tudjon teljesen bontakozni. Idővel újabb és újabb illatjegyeket figyelhetünk meg, ami segít majd meghozni a végső döntést.

Illatszerek típusa

Ahogy már a bevezetőben említettük, az illatszereket az alapján oszthatjuk csoportokba, hogy mennyi illóolajat tartalmaznak. Ez meghatározza az illatszer töménységét. Minél töményebb egy illatszer, annál erősebb az illata, és annál hosszabb ideig érezhetjük. Természetesen ezzel arányosan nő az illatszer ára is.

Különbséget tehetünk parfümök, toalettvizek és kölnivizek között.

A parfümökben van a legmagasabb illóolaj koncentrátum. Ez a mennyiség 15-30 % között mozog. A felvitt illat akár 6 óra elteltével is érezhető, és tényleg nem kell belőle sok.

Alkategóriája az Eau de parfum, magyarul parfümös víz. A parfümös vízben még mindig viszonylag magas az illóolajok koncentrátuma, számszerűsítve 8-15 %-ot ér el, és 3-5 órán át érezhető.

Mindennapos használatra a toalettvizet ajánljuk. Egyúttal a legnagyobb népszerűségnek örvendő illatszerről van szó. Általában 2-4 órát bír ki, és 4-8 %-ban tartalmaz illatanyagokat.

Az utolsó kategória a kölnivíz. Ebben már csak 3-5 %-ban találunk illatanyagokat, és legfeljebb 2 órán át élvezhetjük az illatát.

Miből állnak az illatok

A parfümök több anyagból tevődnek össze, amelyek más-más idő elteltével párolognak el. Ezek az anyagok egy illatkompozíciót képeznek, míg az alapelemek úgynevezett illat akkordot alkotnak.

A parfümöket alkotó összetevőket az alapján oszthatjuk három csoportba, hogy mikor fejtik ki a hatásukat. Ez a három csoport a fej, a szív és az alap.

A fejben találhatók a legillékonyabb elemek. Ezek az összetevők mindössze néhány percig érezhetők intenzívebben.

A szívben csoportosulnak a parfümre jellemző legkarakánabb illatanyagok. Ezek az illatok határozzák meg a parfüm személyiségét. Több mint 4 órán keresztül élvezhetjük a hatásukat.

A legtovább az alapba tartozó illatjegyek érvényesülnek. Néha több nap múlva is fellelhetjük ezeket az elemeket.

Női illatok csoportjai

A női illatokat általában négy alapvető csoportba szokták sorolni. Ezeket az alábbi táblázatban foglaljuk össze.

Friss Virágos Keleties Fás
Jellemző illatalapanyagok Citrusfélék
Friss gyógynövények és füvek
Tengeri levegő
Frissen nyíló virágok
Nőies illatok
Intenzív illatok
Egzotikus fűszerek
Keleties fák
Moha
Cédrus
Pacsuli
Mikor ideális Meleg nyári, illetve tavaszi napokon
Mindennap
Mindennap Esti rendezvényekre
Őszi és téli napokon
Esténként
Kinek ajánljuk Üde, energiával teli és vidám nőknek Romantikus karakterű, gyengéd hölgyeknek Érzéki, rejtélyekkel teli, karakteres nőknek Férfias, magabiztosságtól kicsattanó, különleges nőknek

Férfi illatok csoportjai

A férfias illatokat szinte ugyanazok a csoportok alkotják, mint a női illattípusok, amelyek mellé a fougére kategória társul hozzá.

Friss Virágos Keleties Fás Fougére
Jellemző illatalapanyagok Citrusfélék
Friss fűfélék és gyógynövények
Tengeri és hegyi levegő
Leggyakrabban levendula valamilyen fás illatanyaggal kombinálva Szantálfa
Egzotikus fűszerek
Keleti virágok
Fák
Dohány
Friss bőr
Bergamottolaj
Levendula
Kumarin
Francia páfrány
Rozmaring
Kakukkfű
Mikor ideális Nyári hónapok során
Mindennap
Különleges eseményekre
Esti ünnepségekre
Esténként
Rendkívüli alkalmakra
Munkahelyre
Tárgyalásokra
Mindennap
Kinek ajánljuk Energiával teli, sportos férfiaknak Érzékeny, finomlelkű, romantikus férfiaknak Elbűvölő, titokzatos és karizmatikus férfiaknak Rendkívül férfias, független és magabiztos férfiaknak Decens, kifinomult és elegáns férfiaknak

Hová vigyük fel a parfümöt

Ennél a kérdésnél az határozza meg a választ, hogy parfümről, parfümös vízről, kölnivízről vagy toalettvízről van szó.

A parfümöt és a parfümös vizet nem kell magunkra locsolni. Elég belőlük néhány csepp is a fül mögé, a csuklóra, esetleg a karhajlatba. A klasszikus helyek mellett egyes szakértők a hajat, a nyakat és a kulcscsont tájékát tartják az ideális bőrfelületnek. Ha természetes anyagokból, például bőrből készült ruhát viselünk, nyugodtan permetezzünk rá egy kis parfümöt, ám kerüljük a világos színű és a selyemből készült ruhákat.

Minél gyengébb koncentrátumú terméket használunk, annál szabadabb kezet kapunk az illatszer felvitele terén. Ennek ellenére mindig érvényes a mondás, hogy a kevesebb néha több. Vegyük figyelembe a napszakot, az évszakot és az eseményt is. Az intenzívebb, karakteres illatú parfümöket hagyjuk meg a téli hónapok esti rendezvényeire, míg a virágos, friss illatú kölnivizek jobban érvényesülnek a nyári hétköznapokon.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Még nem értékelte senki. Legyen Ön az első!

Hasonló cikkek