Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

A legjobb kutyaeledelek 2022 – Teszt és útmutató a választáshoz

Datum 24.7.2022

Tudja, hogy milyen kutyakaját kap a kutya? Adjon egy esélyt válogatásunknak, amelyben az év legjobb kutyatápjait választottuk ki. Minőségi márkákból és nagy csomagokból nincs hiány. A kutyatápok tesztje a Brit Premium jól emészthető és kiváló minőségű márkát választotta győztesnek.

Fiatal kutyáknak

Zsíros állagú szárazeledel nagytestű kölyökkutyáknak 2-től 15 hónapos korig.

Felnőtt kutyáknak

Csirkés szárazeledel felnőtt, közepes termetű kutyák számára prémium minőségben.

Idős kutyáknak

Könnyen emészthető kutyatáp közepes és nagytermetű kutyák számára.

A legjobb kutyaeledelek

Royal Canin Maxi Puppy vélemény – legjobb kutyatáp kölyökkutyáknak

ROYAL CANIN MAXI PUPPY értékelés

Kutyafaj: nagytestű | Kor: 15 hónapos korig | Fehérje tartalom: 30% | Zsírtartalom: 16% | Hús: sertés, marha, baromfi | Kiszerelés: 1, 4 vagy 15 kg | Hozzávetőleges ár: 1 400 Ft/kg-tól

Előnyök
 • Rengeteg vitamin
 • Zsíros állag
 • 30% fehérjetartalom
Hátrányok
 • A kelleténél valamivel magasabb gabonatartalom

A Royal Canin Maxi Puppy kutyatápot kölyökkutyák számára fejlesztették ki, 2-től 15 hónapos korig. A tesztünkben szereplő táp nagytestű kutyafajták számára a legalkalmasabb, melyeknek testsúlya felnőtt korukban körülbelül 26-44 kg. De a Royal Canin Puppy táp elérhető kistermetű, közepes és óriás kölyökkutyák számára is. Így kiválaszthatja a legjobb eledelt ifjú kedvence számára több tényező alapján. A kifejezetten aktív kutyusok számára szintén elérhető speciális változat.

A Royal Canin Maxi Puppy táp kiemelkedő a száraz eledelek között zsíros állagával, melynek köszönhetően garantáltan ízleni fog a kutyának. Szintén szót érdemel magas vitamintartalma. Összetevői között megtalálható a D3 vitamin, az A vitamin, a vas, a jód, a réz, a cink, a mangán, a szelén, és egyéb értékes adalékok. A szabadalmazott antioxidáns komplex megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, illetve védelmet nyújt négylábú barátjának élete első időszakában.

Brit Premium By Nature Adult Medium vélemény – legjobb kutyatáp felnőtt kutyáknak

BRIT PREMIUM BY NATURE ADULT MEDIUM teszt

Kutyafaj: közepes termetű | Kor: felnőtt | Fehérje tartalom: 26% | Zsírtartalom: 15% | Hús: csirke | Kiszerelés: 3 vagy 15 kg | Hozzávetőleges ár: 700 Ft/kg-tól

Előnyök
 • Remek ár/érték arány
 • Kellemes állag
 • Magas zsír- és fehérjetartalom
 • Kisebb szemek
Hátrányok
 • Nem találtunk kivetnivalót

A Brit Premium By Nature Adult Medium kutyatáp felnőtt, közepes termetű – körülbelül 10-25 kg – kutyák számára készült. A semlegesnek nevezhető csirkehúsnak köszönhetően a legtöbb kutya szeretni fogja ezt a tápot. Előnyös hatásai miatt pedig biztosak vagyunk benne, hogy a gazdik sem fogják megbánni a választást. Az eledel javítja az emésztést, fejleszti az állóképességet és az immunitást. Hosszútávon pedig egészségesebb bőrt és fényesebb szőrzetet eredményez.

A táp összetevői között A, D és E vitaminok is találhatóak, illetve további értékes táplálékkiegészítők. Fehérje- és zsírtartalma viszonylag magas, a nedvességtartalom 10%. Ennek köszönhetően állaga ínycsiklandozó. A kisebb szemeknek köszönhetően pedig a kutyáknak nem lesz gondja a rágással. További fontos előnye ennek a kutyaeledelnek az ára – ár/érték arányban az legjobb kapható termék, amennyiben nagy csomagolást választ.

Happy Dog Supreme Fit & Vital Senior vélemény – legjobb kutyatáp idős kutyáknak

HAPPY DOG SUPREME FIT & VITAL SENIOR teszt

Kutyafaj: közepes és nagytermetű | Kor: idős | Fehérje tartalom: 21% | Zsírtartalom: 10% | Hús: baromfi, bárány | Kiszerelés: 1, 4 vagy 12 kg | Hozzávetőleges ár: 1 267 Ft/kg-tól

Előnyök
 • Értékes adalékanyagok
 • Természetes összetevők
 • Könnyen emészthető
Hátrányok
 • Viszonylag nagy szemek

A Happy Dog Supreme Fit & Vital Senior kutyatápot speciálisan idős állatok számára készítették, ennek megfelelő az összetétele, és csak ajánlani tudjuk a korosodó kutyusok gazdáinak. A precízen megválogatott összetevőknek köszönhetően öreg barátja újra energikus lesz. A kutyaeledel könnyen emészthető, így az ilyen jellegű problémákat is orvosolja. A táp természetes összetevőket tartalmaz, adalékanyagai között rengeteg vitamin (A, B, C, D, E stb.) található.

Bár a Happy Dog Supreme Fit & Vital Senior szárazeledelt több helyen is “univerzálisként” tüntetik fel, tehát alkalmasként minden méretű kutya számára, egész pontosan 11 kg feletti kutyáknak ajánlott. Mi viszont még ezt az értéket is megemelnénk kicsit, mivel a táp szemei viszonylag nagyok, emiatt a kisebb állkapoccsal és ritkább fogazattal rendelkező állatok számára problémás lehet a rágás.

Hogyan válasszuk ki a kutyáknak szánt kutyatápot?

A legfontosabb választás a megfelelő összetételű élelmiszer kiválasztása, ami természetesen meghatározza a termék árát. Fontos figyelembe venni az állat korát és a fajta méretét is, mivel minden állatnak más adagolásra és méretre van szüksége az egyes kutyaeledelekből. A háziállat aktivitása is jelentős szerepet játszik. Az is fontos, hogy a megfelelő márkájú élelmiszert válasszuk, és ne a tévéreklámok alapján döntsünk.

Kutyaeledel teszt

Az élelmiszer összetétele

Az egyes csomagok vásárlásakor követendő alapvető kritérium a kutyaeledel összetétele. A kutya húsevő, ezért a csomagon a legfontosabb és legjobban reprezentált tételnek a húsnak kell lennie. Fontos szerepet játszik azonban a zsírok, szénhidrátok és vitaminok tartalma is, amelyek kulcsszerepet játszanak a négylábú kedvencek általános egészségi állapotában.

Másrészt, minél kevesebb növényi összetevő van a kutyakajában, annál jobb. A kukorica, a szója és a búza emésztési problémákat okozhat az állatnak, de hosszú távon az egészségére is kellemetlen hatással lehetnek, és különböző allergiák forrásává válhatnak.

Az alábbi táblázat az egyes élelmiszer-összetevők ideális százalékos arányát mutatja:

Élelmiszer-összetevő Az élelmiszer-összetevők százalékos aránya
Fehérje 20 – 30%
Zsír 9 – 15%
Szénhidrátok Minimális mennyiség
Rost 2 – 5 %
Vitaminok A-, D-, E-, C-, B-, kalcium-, foszfor-, nátrium-, kálium-, kén-, nátrium-, kálium-, kálium- és kénvitaminok.

Az ideális rosttartalom az állat teljes tömegével együtt nő. Elhízott kutyák esetében 20% körüli határérték ajánlott. Ez biztosítja, hogy a súlycsökkentés fokozatosan következzen be, és jó bélátjárhatóságot és székletürítést biztosít.

Az állat kora

A kutya kora szintén lényeges tényező a megfelelő étrend kiválasztásakor. Különösen a kölyökkutyák és az idős kutyák igényei sajátosak, ami tükröződik a fajnak szánt eledel összetételében.

A kölyökkutyáknak nagyobb mennyiségű húsra van szükségük. Ebben az esetben a hangsúlyt arra kell helyezni, hogy valódi hústermékről legyen szó, és ne csak hús- és csontlisztről vagy más húskészítményekről. A fehérjetartalomnak 27 % körül kell lennie. A felnőtt eledelre való átálláskor különösen fontos szem előtt tartani a különböző fajok eltérő érési korát. Míg a kis fajták körülbelül 1 éves korukban érik el az ivarérettséget, az óriás fajtáknak korábban kell etetni őket, speciális típusú kutyakajával.

Az ízületek ápolása szintén fontos, ahogy az állat öregszik. Nagyobb fajták esetében a gondozást fiatalabb korban is elkezdheti. Az állatok étrendjét és táplálkozását életük során az igényeik szerint kell változtatni és hozzá kell igazítani. Ezért minden tulajdonosnak nemcsak az étrend és az állatorvosi ellátás minőségére kell ügyelnie, hanem a kutya táplálkozására is.

A második speciális kategória az idős kutyák. A senior kor a kis és közepes fajták esetében az állat 7. életéve körül kezdődik, a nagytestű fajok esetében már az 5. életévben. Itt figyelembe kell venni a háziállat csökkenő fizikai aktivitását, és alacsonyabb energiaértékű étrendet kell választani, hogy az állat ne hízzon el. Az ásványi anyagok szintén fontos szerepet játszanak, mivel befolyásolják a mozgásszervek megfelelő működését.

Fajta mérete és aktivitása

Általában az állat mérete nincs hatással arra, hogy milyen típusú táplálékot lesz képes elfogyasztani és feldolgozni. Az egyetlen jelentős probléma az egyes tápok mérete lehet. Ezért nem tanácsos a legnagyobb fajtáknak szánt termékeket kis kutyáknak adni. Az állkapcsuk lehet, hogy nem elegendő a problémamentes rágáshoz.

A kutya aktivitása a méretétől függően áll és bukik. Míg a legkisebb kutyafajták általában a legaktívabbak, addig az óriásfajták általában lustább állatoknak számítanak. A megfelelő étrend kiválasztását is ezekhez az alapvető tényekhez kell igazítani.

Kutyatáp kis kutyáknak

Márka

Vásárláskor az is jó ötlet, ha nem hagyja magát befolyásolni bizonyos élelmiszerfajták vonzó televíziós reklámjaitól. Ezek általában nem túl jó termékek, amelyek az összetevők hiányát tetszetős megjelenéssel próbálják ellensúlyozni. A legjobb kutya- és macskaeledelek általában az Egyesült Királyságban, Németországban vagy Hollandiában készülnek.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.8 (78 szavazat)

Hasonló cikkek