Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Kis háztartási gépek

A legjobb UV-C lámpák 2024-ben – Tippek és vélemények

Az UV-C lámpa egy hatékony eszköz a levegő, felületek és víz fertőtlenítésére. A rövid hullámhosszú UV sugárzás baktériumokat, vírusokat és egyéb mikroorganizmusokat képes elpusztítani. Ezen kisokosban a különböző UV-C lámpák jellemzőit és felhasználási lehetőségeit mutatjuk be, hogy segítsünk a legmegfelelőbb termék kiválasztásában.
A legjobb germicid lámpák közül mi az Prezent UV 70415 választottuk, mert kisebb helyiségek fertőtlenítésére bőven elég.

Legjobb minőség

Asztalra helyezhető vagy falra akasztható kisebb méretű sterilizáló germicid UV-C lámpa, melynek belseje rozsdamentes acél, külseje festett acél.

Legjobb ár/érték arány

Ez a középkategóriás UV-C lámpa hatékony otthoni fertőtlenítést biztosít, vírusok és baktériumok ellen. Integrált érzékelők, időzítő.

Legjobb olcsó

Praktikus, könnyű, hordozható, akkumulátorral működő UV-C fertőtlenítő lámpa, elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, atkákat.

A legjobb UV-C lámpák

Értékelés: Sterilizáló germicid UV lámpa 15 W – falra szerelhető és asztalra helyezhető

Sterilizáló germicid UV lámpa 15 W Premium kategória

Teljesítmény: 15W | Méretek: 50 × 24 × 20 cm | Sterilizálás ideje: 6-550 mp | Feszültség: 230 V – 50/60 Hz | Garancia: 1 év | Hozzátevőleges ár: 86 995 Ft

Előnyök
 • Rozsdamentes acél
 • Nem melegszik fel
 • Falra is szerelhető
 • Minden kórokozó ellen
 • Egyenletes hatás
Hátrányok
 • Magas ár

A kórházban, rendelőben, de akár otthon használható Sterilizáló germicid UV lámpa 15 W egy nélkülözhetetlen eszköz minden kórokozó elpusztításánál. Nincs más teendő, mint bekapcsolni a lámpát és a rácsra helyezni a sterilizálandó eszközöket. Az UV sugárzás rövid időn belül egyenletesen éri a tárgyakat és hosszú ideig sterilen tartja őket. Működés alatt a készülék nem melegszik fel. A sterilizáció nem tart sokáig, körülbelül 6–550 mp, de ez a kórokozók fajtájától és mennyiségétől függ.

A készülék 230V – 50/60 Hz feszültséggel működik. A boxot helyezheti asztalra, de akár a falra is felszerelheti. Minőségi anyagokból készült. Külső része festett acél, belső része pedig fényvisszaverő, rozsdamentes acél. A 15 W-os sterilizáló UV-C lámpa nem foglal túl sok helyett, mérete 50 × 24 × 20 cm.
Egyik hasznos funkciója, hogy nyitott ajtónál a lámpa rögtön kikapcsol.

Értékelés: Philips – fertőtlenítő germicid lámpa érzékelővel

Philips Philips - Fertőtlenítő germicid lámpa érzékelővel UV-C Arany középút

Márka: Philips | Termék: UV-C lámpa | Funkció: Fertőtlenítés otthon | Fertőtlenítés: Vírusok, baktériumok | Integrált érzékelők: Igen | Vegyszermentes: Igen | SARS-CoV-2 ellen: Igen | Hozzátevőleges ár: 29 790 Ft

Előnyök
 • Hatékonyság
 • Könnyű kezelés
 • 35 évnyi tapasztalat
 • Mozgásérzékelő
Hátrányok
 • Veszélyes ultraviola sugárzása

Ez a magas színvonalú, biztonságos Philips UV-C lámpa gyors és hatékony otthoni fertőtlenítést tesz lehetővé mindenki számára. A Philips UV-C lámpa a hatékony otthoni fertőtlenítés forradalmi eszköze. Néhány perc alatt hatástalanítja a vírusokat, baktériumokat és gombákat, védelmet nyújtva családjának. Az integrált érzékelők és az időzítő további biztonságot jelentenek. Laboratóriumi vizsgálatok alapján mindössze 9 másodperc alatt csökkenti a SARS-CoV-2 fertőzőképességét.

A könnyű kezelhetőség és a hangutasítások segítik a biztonságos használatot. A panel védelmi időzítővel rendelkezik, és a 35 év tapasztalattal rendelkező Philips UV-C fénycső kiváló minőséget garantál. A mozgásérzékelő tovább növeli a biztonságot, kikapcsolva a lámpát mozgásérzékelés esetén. Fontos, hogy a termék higanyt tartalmaz és veszélyes ultraibolya sugárzást bocsát ki, így csak fertőtlenítésre szolgál, nem általános világításra. Az egészségkárosodás elkerülése érdekében kerülni kell a közvetlen és közvetett sugárzás kitettségét. Ajánlott szellőztetni 20-30 percig sterilizálás után.

Értékelés: Prezent Prezent UV 70415 – hordozható fertőtlenítő lámpa

Prezent Prezent UV 70415 - Hordozható fertőtlenítő germicid lámpa UVC Classic kategória

UVC hullámhossz: 185–254 nm| Sterilizálás ideje: 20 mp | Akkumulátor kapacitása: 400 mA | Hozzátevőleges ár: 19 790 Ft

Előnyök
 • Hordozható
 • Gyorsan hat
 • Akkumulátorral működik
 • Könnyű súly
 • Egyszerű használat
Hátrányok
 • Közvetlen hatása árt szervezetre

A Prezent Prezent UV 70415 egy hordozható fertőtlenítő eszköz, mely könnyű és emiatt nincs helyhez kötve. Bárhova elviheti magával, oda is, ahol nincs áram, mivel akkumulátorral működik. Ráadásul egy újratölthető akksival is rendelkezik, melyet USB porton csatlakoztathat.

A lámpa használata egyszerű: először a bekapcsoló gombot nyomja meg egyszer, majd a fertőtlenítés elkezdéséhez nyomja meg még egyszer. Végül, ha a sterilizáció befejeződött, akkor a kikapcsoláshoz ismét meg kell nyomnia. A fertőtlenítés 20 másodperc alatt megtörténik azon a felületen, ahova a lámpát irányítja. A Prezent Prezent UV 70415-el konyhai felszereléseket, számítógépet, kilincseket, maszkokat kezelhet. Az eljárás során a baktériumok, az atkák és a vírusok teljes mértékben elpusztulnak.

Figyelembe kell venni, hogy a veszélyes ultraviola sugárzás káros hatással van a bőrre, nyálkahártyára, szemre. Különböző sérüléseket vagy betegségeket okozhat, ezért az UV ne kerüljön közvetlen kapcsolatba bőrével, szemével.

Népszerű fertőtlenítő lámpák és dobozok az Árukereső.hu oldalán

Hogyan válasszam ki a legjobb UV-C lámpát?

A germicid lámpa működése

Az UV-C lámpa arra szolgál, hogy a szobákban, termekben és egyéb helyiségekben semlegesítse a kórokozókat (gombák, baktériumok, vírusok, szagok, penész), és szagtalanítsa a levegőt. Ehhez az UV-C fény erejét használja fel. Bátran használd rendszeresen, hiszen egészen biztos, hogy a mikroorganizmusok nem tudnak ellenállóvá válni a kezelés ellen.

Jó tudni róla, hogy működés közben – legalábbis bizonyos hullámhossz felett – nem bocsát ki ózongázt.

A legnagyobb hasznát olyan helyiségekben vesszük, ahol sok ember fordul elő. Ilyenek az orvosi várók, az irodák, tárgyalók, a szépségápolási szolgáltatók, a kórházak, a bankok, az iskolák, stb. Természetesen otthonunkban is jótékony szolgálatot tesz, így az egyes szobákban is működtethető.

A leggyakoribb alkalmazási területei:

 • Egészségügy (orvosi eszközök, munkaterületek és helyiségek).
 • Élelmiszeripar (felületek és élelmiszerek kezelése a mikróbák ellen).
 • Víztisztítás (ivóvíz tisztítása).

Előnye, hogy gyorsan fertőtlenít, és az eredményességét még bizonyítani is lehet doziméterrel.

Az UV-C technológia percek leforgása alatt szabadít meg az egyes kórokozóktól: elpusztítja akár a 99%-ukat is. Szuper hír, hogy az eljárás 100%-ban vegyszermentesnek számít.

Az UV-sugárzás egy olyan 180–400 nanométeres tartományba eső elektromágneses sugárzás, mely a látható fénynél (400–780 nanométer) kisebb, de a röntgensugárzásnál (0,01–100 nanométer) nagyobb hullámhosszúsággal bír.
Így is hallhattál róla: ibolyántúli, ultraibolya vagy ultraviola sugárzás.

Az egyik legjobb természetes forrása a Nap, de mesterségesen is elő lehet állítani.

gemicid lampa

Az 1800-as évek végén felfedezett UV-fénynek négy típusa ismert:

• UV-A (315-400 nm)
• UV-B (280-315 nm)
• UV-C (200-280 nm)
• UV-vákuum (100–200 nm)

UV-A fény

Az UV-A (315–400 nm) fény egy nagy hullámhosszú, fekete fény. Ez képezi a földfelszínre beeső sugárzás legnagyobb hányadát. Károsítja a kollagénrostokat, és a bőrben lévő A-vitamint, tehát igencsak köze van a bőr öregedéséhez. Képes károsítani a DNS-t is, mivel reaktív gyököket hoz létre, így sajnos szerepet játszhat a bőrrák kialakulásában is. Mivel a melanint oxidálja, ideiglenesen bőrbarnulást okoz.

UV-B fény

Az UV-B (280-315 nm) fény egy közepes hullámhosszú sugárzás, melyet a Föld ózonrétege óriási arányban elnyel. Ugyan elősegíti a csontképződést, viszont károsíthatja a DNS-t, és így felelőssé tehető a bőrrák kialakulásáért is. A bőrünk ez ellen melanin termeléssel, azaz barnulással védekezik.

UV-C fény

Számunkra most az UV-C fény lesz az érdekes. Az UV-C fény egy igen kis hullámhosszú (germicid) sugárzás, mely a 200 és 280 nm (100 nm = 0,0001 mm) közti tartományban foglal helyet. Az UV-C fény a lehető legerősebb baktériumölő, sterilizáló és fertőtlenítő fény.

Germicid, azaz baktériumölő hatása úgy mutatkozik meg, hogy dimerizálja a kórokozók DNS-ében található szomszédos timinmolekulákat, így a DNS másolhatósága megszűnik. Persze el nem pusztulnak, de szaporodásképtelenek lesznek. Ezért olyan hatékony az UV-C fény.

Itt érdemes megjegyezni, hogy azok az UV-C lámpák, amelyek működési tartománya 250 nm alatt van, ózongázt is kibocsátanak. Ezért feltétlen szellőztesd ki utána a helyiséget! Viszont ha a készülék nem használ ózont, még levegőztetned sem kell utána, ezért még több időt takarítasz meg.

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a germicid UV lámpa csak azokon a felületeken hat, amit a fény elér, és nem árnyékolja be semmi, például egy tárgy, vagy egy bútor.

Tippünk

Nézz utána az ózongáz tulajdonságainak, és az ózongenerátorok működésének.

Az UV-C lámpa késleltetett indítási funkciója azért hasznos, mert a kezelési idő (ez lámpánként változó idejű) beállítása után még van 15 másodperced kimenni a helyiségből. Mindenképp járj el így, hiszen a biztonságod és az egészséged a tét.

legjobb UV-C lámpák szobaban

Kezelési idő & a szoba mérete

A germicid lámpa működése szempontjából az is nagyon fontos, hogy mekkora helyiségben tudod használni. Az UV-C lámpa kezelési ideje a teljesítményétől is függ.

Mutatjuk mindezt egy táblázatban:

Teljesítmény 15 perc 30 perc 60 perc
38 W 10 m2 15 m2 35 m2
60 W 30 m2 40 m2 60 m2
150 W 40 m2 60 m2 85 m2
200 W 60 m2 120 m2 150 m2
500 W 150 m2 180 m2 240 m2
1000 W 250 m2 280 m2 300 m2

A fenti adatok általános körülményekhez igazodnak. A kezelés, amint azt már említettük, csak ott hat, ahol a fény eléri a felületet. Figyelj oda arra, hogy ne árnyékolja be semmi az adott tárgyat, vagy felületet!

A kezelés hatásosságát doziméterrel tudod bizonyítani (illetve a kezelési időt is ezzel tudod meghatározni). Erről a későbbiekben még lesz szó.

A germicid UV lámpa kiegészítői

Az UV-C fény hatásának nyomában: bemutatkozik a doziméter

A doziméter, vagy más néven UV-C tesztlap választ ad neked arra a kérdésedre, hogy elég ideig kezelted-e a helyiséget, vagyis hogy kellően hatásos volt-e az az ultraibolya fénnyel való kezelés. A tesztlap általában el van látva egy öntapadós csíkkal, ezt kell rátenned a fertőtlenítendő felületre. A kezelés után a kártya elszíneződése mutatja majd meg a lámpa teljesítményének hatásosságát.

Tanácsunk

Próbáld ki a légtisztítókat is, melyek hozzájárulhatnak otthonod, és minden helyiséged levegőjének a fertőtlenítéséhez!

legjobb UV-C lámpák sotetben

UV-C védőszemüveg

Semmiképp se javasoljuk hosszas használatra, csak ha nagyon muszáj. Akkor tedd fel, ha valami miatt muszáj visszalépned a kezelt helyiségbe, vagy amikor a kezelési idő beállítása után elindulsz a kijárat felé.

A germicid lámpával kapcsolatos óvatossági intézkedések

Az UV-C sugárzás hatékonysága megkérdőjelezhetetlen. Akad azonban néhány dolog, mellyel kapcsolatban figyelmesnek kell lenned:

 • Mindig tartsd be a használati utasításokat!
 • Mivel a legjobb UV-C lámpák is csak a fény útjába eső tárgyakat fertőtlenítik, akár több lámpára is szükséged lehet. Sőt, ez a fény akkor fejti ki a legjobban a hatását, ha egészen közel van az adott felülethez.
 • A legjobb UV lámpák is – tulajdonképpen az összes – káros sugárzást bocsátanak ki, ezért fontos, hogy ne tartózkodj az éppen kezelt helyiségben. Sőt, a kisállataid és a növényeid se legyenek akkor benn.
 • Soha ne nézz a lámpa fényébe, és ne engedd, hogy UV-C fény érje a bőrödet. Sajnos ez súlyos égési és látási sérüléseket okozhat. Mindig tartsd be a biztonságra vonatkozó követelményeket!
 • A fentiek értelmében a germicid UV lámpát soha ne használd világítóeszközként!
 • Megfigyelték, hogy az UV-C fény öregíti egyes anyagok szerkezetét, például a műanyagot, a szigeteléseket, és a gumitömítéseket. Ez azt jelenti, hogy azok elveszítik eredeti minőségüket, és például elszíneződnek, valamint gyengül az anyaguk is.

A legjobb UV-C lámpák vizsgálatakor igyekeztünk minden apró részletre odafigyelni. Reméljük megkönnyítettük számodra a választást!

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.5 (10 szavazat)

Autor článku

Ágnes Fehér
Ágnes Fehér

Ágnes szereti felfedezni az új dolgokat, technológiákat. Állandóan új információk után kutat, melyek a körülöttünk lévő világról szólnak. A kedvenc témái közé a háztartási gépek, szépségápolási cikkek és túrázási eszközök tartoznak. Szabadidejében nagyon szeret utazni, úszni, és örömmel készít fényképeket. Ezenkívűl érdekli a programozás, és sok időt tölt a neten való böngészettel, ami állandó tanulásra készteti. LinkedIn, Instagram

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése