Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Cel-Tec K4 Dual GPS autós kamera értékelése

Autós kamerák Vélemények, teszt, ár

Ha minőségi autós kamerát keres, a Cel-Tec K4 kielégítheti az igényeit. Tisztességes videót, hátsó kamerát, maximális funkciókat és masszív kivitelezést kínál. A 84 000 Ft körüli árú autós kameráról többet megtudhat értékelésünkben.

8.8

Nagyszerű

A Cel-Tec K4 Dual GPS egy nagyszerű autós kamera, amelyet ajánlok. Szép képet és maximális funkciókat kínál.

Tervezés és kivitelezés
9.5
Kezelés és irányítás
9.5
Funkciók
9
Kijelző
8
Videó minősége
8
Előnyök
  • Minőségi kivitelezés és szép design
  • Könnyen telepíthető és működtethető
  • Kiterjedt tartozékok
  • Tisztességes videóminőség
  • Rengeteg hasznos funkció
  • Mobilon keresztül vezérelhető
  • Agilis menü angolul
Hátrányok
  • Nincs radarérzékelés
  • Állandó tápcsatlakozást igényel
  • Magasabb ár

A csomag tartalma

A csomag mindent tartalmaz, amire a műszerfali kamera működtetéséhez szüksége lesz. Nincs szükség semmi extra vásárlásra. A doboz tartalmazza a fő Cel-Tec K4 Dual GPS autós kamerát, hátsó autós kamerát (vízálló), 6 m-es kábelt a két kamera csatlakoztatásához, CL adaptert az autós áramellátáshoz, adatkábelt miniUSB és USB csatlakozóval, matricatartót, tapadókorongtartót, szükséges csavarokat és matricákat, kétoldalas ragasztószalagot a hátsó kamerához és kézikönyvet.

Minden elismerésünk a kézikönyvért. A papíralapú füzet  a csomag tartalmával ismerteti meg a műszerfali kamera tulajdonosát, leírva a két kamera egyes funkcióit, beállításait és telepítését. Így nem kell az interneten keresgélnie a Cel-Tec teljes körű használatához. Ezenkívül a kézikönyv összecsukható, így közvetlenül a járműben hagyhatja.

Amit viszont hiányolok a csomagból, az valamilyen védőtok. A tesztelt dashcam nem éppen olcsó mulatság, ezért szívesen vennék egy szállítótáskát.

Cel-Tec K4 Dual GPS - Vélemény, teszt, ár

Tervezés és kivitelezés – 9.5/10

A tesztelt Cel-Tec K4 Dual GPS autós kamera pont jól illeszkedik a kézbe. Az autós kamera ezért rendkívül kompakt. Könnyen tárolhatja a zsebében, és használat közben nem akadályozza a kilátást.

A fényképezőgép szerkezete tömör műanyagból készült. Minden alkatrész jól illeszkedik egymáshoz, és egyetlen alkatrész sem nyikorog. A szürke-fekete megjelenés nem feltűnő, így nem zavarja Önt vezetés közben, ugyanakkor parkolás után nem kelti fel a tolvajok figyelmét.

A dashcam meghatározó jellemzője a 2,4 hüvelykes kijelző. Egy nem érintésérzékeny panelről beszélünk, amelyet mechanikus gombok vezérelnek. Ezeket közvetlenül a képernyő alatt helyeztük el, így szükség esetén azonnal elérhető közelségben vannak. Az ezüstszínű jelölés tájékoztatja Önt a gomb által aktivált funkcióról. Nincs tehát mit tanulni. A bal felső sarokban nem hiányzik a márka logója és a LED (a felvételről tájékoztat).

Megfordítva a fő objektív és a hangszórónyílás a fényképezőgép elülső részén található. A feliratból megtudhatja, hogy a dashcam beépített GPS-modullal, Wi-Fi-vel és akár 4K felbontású felvételekkel rendelkezik (a videóminőségről alább olvashat). A videokamera jobb oldalán egy miniUSB csatlakozón keresztül kap áramot, a HDMI pedig a tévéhez való csatlakoztatáshoz használható. A szemközti bal oldalon található egy foglalat, amely egy legfeljebb 128 GB kapacitású memóriakártya befogadására alkalmas. Közvetlenül alatta van egy gomb a fekete doboz be- és kikapcsolására.

Az alján talál egy újraindító gombot és egy mikrofont. A felső oldalon a műszerfali kamera becsúszik a tartóba. Az AV-csatlakozó a fő kamera és a hátsó kamera összekapcsolására szolgál. Az üzemi hőmérséklet dicséretet érdemel. A Cel-Tec K4 Dual GPS rendszerint -10 °C és 60 °C közötti hőmérsékletű környezetben működik. Ez egy jelentősen jobb paraméter számos versenytársához képest.

A Cel-Tec K4 Dual GPS nagyon tetszik nekem. A kivitelezés egyszerű és funkcionális. Amit kifogásolnék, az a hangos kattogás a vezérlőgombok megnyomásakor. A hangzás olcsónak tűnik. De ez egy olyan dolog, amely egyáltalán nincs hatással a dashcam funkcionalitására.

Kezelés és irányítás – 9.5/10

A vezérlést illetően még egy kezdő felhasználó sem fog eltévedni. Egyszerűen nincs hogyan – minden gomb fel van címkézve, egyértelmű és szépen kéznél van. A vizsgált dashcam nagyon könnyen használható. Az évek során számos ilyen készüléket teszteltem. Nem hiszem, hogy túlzok, amikor azt mondom, hogy a Cel-Tec K4 Dual GPS volt a legjobban használható.

Cel-Tec K4 Dual GPS - Vélemény, teszt, ár

A gombok közötti mozgás nagyon intuitív. Az első percben azonnal tudtam, hogy az egyes gombok mit csinálnak és mire szolgálnak. Felületük elég nagy a nagy ujjak számára, míg maga a kialakítás kényelmesen kézbe vehető. A menükben való mozgás gyors, és a fényképezőgép azonnal reagál. Az angol nyelvnek köszönhetően nincs esélye a tévedésnek.

A billentyűk hangjának ki- és bekapcsolása nem okoz gondot, sőt a hangot a videokamera be- és kikapcsolásakor is ki lehet kapcsolni. Ez egy apró részlet – de annál jobban tetszik nekem. Az autókamerák túlnyomó többségéből hiányzik ez a funkció, és a beszélgetésekből tudom, hogy ez zavarja az embereket. A pánikgomb is nagyszerű, és ha megnyomja felvétel közben, megvédi a felvételt a törléstől. A gomb hosszabb nyomva tartásával a Wi-Fi be- és kikapcsolható. Más szóval, egy nagyon praktikus megoldás.

Egy kisebb mínuszt adok a nem megvilágított gombok miatt, amely funkciót néhány versenytárs kínál.

Funkciók – 9/10

A Cel-Tec K4 Dual GPS rendelkezik számos funkcióval. A legfontosabb funkciók közé tartozik az időzítés, a hurokfelvétel (1, 3, 5 perc), a G-érzékelő, a parkolási mód, a mozgásérzékelés, a kép a képben, a GPS és a Wi-Fi. A jelenlegi érzékelő aktívan reagálhat a kamera hirtelen mozgására (például ütközéskor). Amint ilyen mozgást észlel, rögzíti a helyzetet, és a microSD-kártyán lévő fájlt a felülírás ellen zárolja.

Cel-Tec K4 Dual GPS - Vélemény, teszt, ár

Az autós kamerán belül beállíthatja a kijelző frissítési sebességét, a sebességegységeket, az automatikus kikapcsolást, a G-érzékelő érzékenységét és egyéb paramétereket. Nem jelent gondot egy adott jármű rendszámának megadása, a behelyezett microSD-kártya formázása (ezt az első filmezés előtt tegye meg), vagy az egész készülék visszaállítása a gyári beállításokra.

Egy teljesen új dimenziót hoz a Kacam alkalmazás, amely ingyenesen letölthető Android vagy iOS rendszerre. Az alkalmazással kényelmesen böngészhet, megtekintheti, lejátszhatja és másolhatja a fájlokat a behelyezett microSD-kártyáról közvetlenül az okostelefonjára. Az alkalmazás teljesen angol nyelvű, és a gombok segítségével távolról bekapcsolhatja a videofelvételt, a hangot, válthat az üzemmódok és objektívek között, vagy módosíthatja a felbontást.

A jobb tájékozódás vagy vezérlés érdekében hasznos a Car DV Player is, amely közvetlenül a Cel Tecről tölthető le. Windows 7, 8 és 10 operációs rendszereken működik, és a képernyőn megjelenik a felvett videó, a sebesség, az iránytű és a hang. Ha csatlakozik az internetre, a felvétel mellett egy Google-térképet is láthat a jármű helyével.

Az általunk tesztelt Cel-Tec K4 Dual GPS autós kamera tehát minden fontos funkcióval rendelkezik, és még többel is. A használat során semmilyen problémával nem találkoztam. A GPS, a Wi-Fi és maga a kamera mindig tökéletesen működött.

A LED-ek hiányát nem tartom negatívumnak. A legtöbb sofőr még mindig nem tudja, hogy ez a funkció például egy közlekedési baleset megvilágítására szolgál, nem pedig a vezetés közbeni kép jobb rögzítésére. Manapság amúgy is a mobiltelefonunkat használjuk erre. Ugyanez vonatkozik a radarérzékelés hiányára is. Ez a szolgáltatás egyébként is túlnyomórészt pontatlan és félrevezető. Ráadásul – mindenkinek be kell tartania a közlekedési szabályokat.

Kijelző – 8/10

A Cel-Tec dashcam használatakor egy 2,4″-os IPS LCD kijelzőt láthat. Ez egy színes panel, amely nem érintőképernyős. A kijelzőn mindent láthat, amire szüksége van. Konkrétan a felvételi idő, a bekapcsolt hang, a Wi-Fi, a GPS, a dátum és az idő. A beállítások között kikapcsolhat néhány paramétert.

A képernyő elég tiszta és olvasható. A menüben gond nélkül beállítható az automatikus kikapcsolás 1, 2 vagy 3 perc használat után. Az is lehet, hogy a kijelző egyáltalán nem kapcsol ki – ez csak Önön múlik. Amit viszont hiányolok, az a fényerő beállítása. A Cel-Tec K4 Dual GPS tehát egy klasszikus kijelzővel rendelkezik, amely tökéletesen elegendő a normál használathoz.

Az akkumulátor élettartama

A tesztelt autókamera nem klasszikus akkumulátort használ a működéséhez, hanem az úgynevezett szuperkondenzátort 5,5 V 2,5 F. A gyártó szerint ez biztosítja az autókamera hosszabb élettartamát és biztonságát. A hagyományos Li-ion akkumulátorokkal összehasonlítva a felfúvódás miatt nem szabad, hogy deformáció lépjen fel.

A Cel-Tec K4 Dual GPS tulajdonosai számára azonban ez korlátokat jelent a készülék használatában. A tesztelt autós kamera valójában csak akkor használható, ha áramhoz van csatlakoztatva. Az autóban a Cel-Tec-et a konnektorból kell táplálni egy CL-adapteren keresztül, otthoni körülmények között pedig a számítógépen keresztül.

Ez a korlátozás bizonyos hátrányokkal jár. A legjelentősebb az, hogy a műszerfali kamerát nem lehet a járművön kívül rögzíteni. Másrészt a mai okostelefonok korában egy ilyen lehetőséget a vezetők minimális része használ. A megadott információk a mérlegeléshez és a prioritások meghatározásához szolgálnak. Engem személy szerint nem zavarnak ezek a korlátozások: a videót úgyis lejátszom a számítógépemen, és bármilyen közlekedési balesetet a mobiltelefonomon.

*A fentiek alapján nem értékeltük az akkumulátor élettartamát.

Videó minősége – 8/10

A Cel-Tec K4 Dual GPS videokamera maximum 4K felbontásban, 30 képkocka/másodperc sebességgel képes rögzíteni, míg a hátsó kamera Full HD felbontást képes kezelni 30 FPS sebességgel. A videók kimeneti minősége kiváló színvonalú. Ideális körülmények között a kép éles, a környezet pedig részletgazdag. A videó még borult égbolt alatt is megbízható színvonalú, a jármű rendszámtáblái többnyire jól olvashatók. Az elülső kamera 160 fokos, a hátsó kamera 130 fokos szöget használ.

Az éjszakai idő logikusan befolyásolja a videó kimeneti minőségét. A zaj látható és a minőség csökken. A rendszámtáblák még így is többnyire olvashatóak. Filmezéskor nagyon dicsérem a képstabilizációt. A rögzített felvételek stabilak és egyenletesek. Az itt tesztelt autós kamera tökéletesen ellátta a feladatát.

A dátum, az idő, a pozíció és az aktuális sebesség kijelzői is jól működnek. Ahogy fentebb említettem, a Google térképeken történő videólejátszás egy teljesen új lehetőség. Csak töltse le az ingyenes programot a hivatalos honlapról, és egyszerűen játssza le a videót. A tenyerében láthatja járműve útját.

Sajnos nem tudtam tesztelni a hátsó kamera minőségét, mivel egy speciálisan átalakított járművem van, amely nem teszi lehetővé az ideális elhelyezését (ez pusztán az én problémám). Ezért az alábbiakban csatolok egy mintavideót (sorrendben a harmadik) a gyártó videócsatornájáról.

Népszerű autós kamerák az Árukereső.hu-nál

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Még nem értékelte senki. Legyen Ön az első!

Autor recenze

Rita Bunda
Rita Bunda

Az írás már felnőtt koromban lépett be az életemben. Amikor megszületett a kislányom, akkor írtam az anyaságról egy cikket és beküldtem egy újságba. Igy lettem újságíró az Új hajtás című lapnál, majd a karpatalja.ma hírportálnál. Szeretem a munkám, szeretek szavakból összeállítani szöveget, átadni gondolatokat, megfogalmazni a közlendőt. Facebook link

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése