A Panetti Pizzetta Primo elektromos pizzasütő tökéletes megoldás minden házi pizza rajongó számára, akik professzionális szintű sütőt keresnek. Messze felülmúlja a hagyományos sütőben való sütést, és ideális választás azoknak, akik otthon szeretnének kísérletezni az autentikus olasz konyhával.
Kiváló A Panetti Pizzetta Primo egy nagy teljesítményű elektromos pizzasütő, amely robusztus felépítésének és dupla fűtőrendszerének (felül és alul) köszönhetően képes kiváló pizzát sütni mindössze néhány másodperc alatt. A forgó kő egyenletes sütést és ízletes ropogós kérget biztosít alul is. Bár a kezelése némi gyakorlatot igényel és a sütő nem mutatja az aktuális hőmérsékletet, egyszerűen tökéletesen süt. 12 kg-os súlyával masszív és kiválóan tartja a hőt. A hagyományos sütőben készült pizzához képest egyértelműen minden téren győztes. Szeretne otthon olyan pizzát készíteni, mint egy olasz pizzériában, vagy félprofesszionális készüléket keres egy kisebb étterembe vagy bisztróba? A Panetti Pizzetta Primo pizzasütő le fogja nyűgözni!
A pizzasütő csomagolása és megjelenése 9/10
A sütő egy nagy dobozban érkezett karton betétekkel a hagyományos polisztirol helyett, így környezetbarát benyomást kelt. A doboz inkább hagyományos, teljes felületén nyomtatott, és hiányoznak róla a fülek vagy fogantyúk a könnyebb kezeléshez. Valóban nagy méretű, és három embernek kihívást jelentett a szállítása.
Első pillantásra feltűnik a sütő kivételesen kompakt kialakítása – mindössze 12 kg súlyával jelentősen könnyebb, mint a hagyományos pizzakemencék, melyek gyakran 25 kg-ot vagy többet is nyomnak. A forgó kőlappal ellátott modern design nemcsak professzionális megjelenésű, de praktikus is, így tökéletes választás lehet akár egy kisebb étterembe vagy bisztróba is. A sütő kiváló minőségben készült, a fémlemezek pontosan illeszkednek, nincsenek sorják vagy egyéb hibák. Látszik, hogy a gyártó a praktikusságot és minőséget helyezte előtérbe. Optimális méretei 54 × 43 × 30 cm(hosszúság x szélesség x magasság) lehetővé teszik a könnyű szállíthatóságot és tárolást, miközben tökéletes teljesítményt nyújtanak.
Az egyetlen pontot a fogantyús ajtó miatt vonom le. Külön szállítják, és szállítás közben az egyik csavar valószínűleg beesett a doboz belsejébe, így egy ideig keresnünk kellett. Az ajtó fogantyújának fém részén volt némi műanyag maradvány a gyártásból, valószínűleg a forma tökéletlen zárása miatt. Ezt azonban könnyen el lehetett távolítani egy késsel. Ez az egyetlen apró tökéletlenség, amit az egész kivitelezésben találtam.
Összeszerelés 10/10
Lehet itt egyáltalán összeszerelésről beszélni? Egyszerűen behelyezi a követ a sütőbe és meghúz 2 csavart az ajtó fogantyúján. Semmiképpen sem kell semmivel foglalkoznia vagy előkészülnie. És ha már megvan a bedagasztott tészta és alig várja az első tesztet, azonnal bekapcsolhatja a sütőt.
Kezelés 7/10
A kezelés sajnos nem teljesen intuitív. A hőmérséklet és az idő beállításához meg kell nyomnia a megfelelő gombot, beállítani a kívánt értéket, majd még meg kell erősítenie a választását. Ráadásul a sütő nem mutatja az aktuális hőmérsékletet, csak a célértéket, ami kezdők számára kihívást jelenthet. Másrészt lehetőséget kínál korlátlan idő beállítására, amit a tapasztalt felhasználók értékelni fognak.
Bár a pizzasütő rendelkezik áramellátás kapcsolóval az oldalán a tápkábel mellett, hiányzik egy vészleállító gomb az első panelen. Különösen a kezdeti időszakban, amikor nem volt világos számomra, hogyan lehet gyorsan kikapcsolni a pizzasütőt a vezérlőtárcsákkal. Ez azonban nem olyan dolog, ami elrontaná az örömét egy finom pizzának vagy egy átsütött bagettnek. Néhány használat után már tisztában lesz a kezeléssel, és semmi nem fog meglepetést okozni.
Sütési minőség 10/10
A pizzasütő valóban nagy teljesítményű és akár 500°C-ot is elér. Ez mindent elmond az igazi olasz pizza rajongóinak, de nézzük meg részletesebben a tulajdonságait:
A nagy teljesítménynek köszönhetően ideális félprofi vagy professzionális használatra. Az ajtó használatával a pizzasütő 20 perc alatt teljesen felmelegszik, ami épp elég idő arra, hogy lereszelje a sajtot és elkészítse a szószt. Természetesen választhat alacsonyabb hőmérsékletet is 50–500°C között, ahol a tárcsa minden elforgatása 50 °C-kal növeli a hőmérsékletet. Ez kiválóan alkalmas például házi sült bagettekhez, pizza csigákhoz vagy egyéb finom péksüteményekhez. Használhatja vajas sütemények, croissant-ok vagy fahéjas tekercsek melegítésére is. Alacsonyabb hőmérsékleten sütőpapír is használható. A legmagasabb beállításnál azonban gyorsan megég, így erre figyeljen!
A sütő elsősorban jól szellőző helyiségekbe vagy kültéri használatra alkalmas, például tökéletesen el tudom képzelni egy kerti konyhában. Ha több liszt ég meg a kövön, fel kell készülnie a helyiség megfelelő elfüstölésére. Ugyanígy előfordulhat, hogy egy tapasztalatlan pizza kezdő néha a kövön kívülre ejt egy-egy hozzávalót. Ne próbáljon a sütőbe nyúlni, hogy megmentse! Egyszerűen nyissa ki az ablakot és nyugodjon bele, hogy a sajt darab örökre elveszett, és hamarosan elszenesedik a sütőben. Csak kihűlés után tisztítsa meg.
És elérkeztünk az utolsó körhöz. Milyen is valójában a pizza a Panetti Pizzetta Primo sütőből? Egyszerűen kiváló! Felejtse el a hagyományos sütőben készült elázott pizzákat, ez egy teljesen más szintje a pizzakészítés művészetének. Ahogy már említettem, a teljesítmény megfelel egy professzionális pizzasütőnek. Ha a sütőt a legmagasabb hőmérsékletre állítja és hagyja jól felmelegedni, a pizza néhány tíz másodperc alatt elkészül, mint egy igazi pizzériában. A tészta alul ropogós, hólyagos és magától elválik a kőtől. A sajt gyakorlatilag azonnal megolvad és megpirul, míg a friss hozzávalók, mint a gomba és a hagyma, szilárdak maradnak és nem főnek szét.
Mi teszi ezt a pizzasütőt egyértelműen egyedi termékké? Szerintünk a forgó kő, amely sütés közben forgatja a pizzát, így biztosítva az egyenletes átsülést az egész felületen. A mechanizmus hasonlít a mikrohullámú sütő tányérjához, és ha éppen behelyezi a pizzát a sütőbe, érintésre automatikusan megáll. Ezt kiváló biztonsági funkciónak tartjuk!
Összehasonlítás más pizzakészítési módokkal
Mivel mindannyian lelkes pizzaszakácsok (és főleg fogyasztók) vagyunk otthon, össze tudjuk hasonlítani ezt a pizzasütőt a különböző otthoni elkészítési módokkal. A hagyományos sütőhöz és pizzakőhöz képest a Panetti Pizzetta Primo jelentősen nagyobb teljesítményű, mivel a hagyományos sütők nem érik el ezt a magas hőmérsékletet. Mindannyian tudjuk, hogy a hagyományos vékony tepsiben való sütés nem igazán működik.
A pizza finom, de a hosszú sütési idő miatt nem az igazi. Ha van otthon pizzakő, és a sütője eléri a 300°C-ot, az valamivel jobb, de nem ér fel egy professzionális pizzasütővel. Másrészt viszont a fafűtéses kemencéhez képest hiányzik a jellegzetes illat. A sütési minőségben azonban felveszi vele a versenyt, és ráadásul sokkal praktikusabb. Már csak az, hogy nem kell 2-3 órával előbb begyújtani a kemence felfűtéséhez! Egyszerűen megnyomja a gombot, és 20 perc múlva bárhol süthet – otthon, a kertben vagy akár a nyaralóban.
Karbantartás és tisztítás 9/10
A sütő külsejét elég egy ronggyal letörölni, nem kell bonyolítani. Hátránya azonban a kisebb belső tér, ami megnehezíti a tisztítást – a leesett ételmaradékok odaéghetnek és nehezebben távolíthatók el. Meg kell várnia, amíg a sütő teljesen kihűl, kivenni a követ, és ideális esetben kézi porszívóval felszívni az elszenesedett maradványokat és a lisztet. A pizzakövet nem kell alaposan tisztítani. Idővel természetes, égett patinát kap, ami nem árt. Egyszerűen leválasztja a nagyobb égett részeket, nedves ronggyal letörli, és használat előtt alaposan megszárítja.
Főbb jellemzők | Paraméterek |
Pizzasütő súlya: | 12 kg |
Készülék méretei: | 42 × 38 × 32 cm |
Pizza mérete: | 30 cm |
Hőmérséklet tartomány: | 0–500 °C |
Felfűtési idő: | 20 perc |
Tartozékok: | Pizzalapát, ajtófedél |
Időzítő: | ✔ |
Mosogatógépben mosható: | ✔ |
Méretek: | 30 × 30 × 32 cm |
Tömeg: | 5,6 kg |