Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

A legjobb GPS navigációs eszközök autóba – recenziók és tippek a választáshoz

Datum 10.6.2019

Sokan foglalkozásukból adódóan vagy éppen a szabadidejükben gyakran járnak új, ismeretlen utakon. A nagyvárosok forgalmában nincs lehetőség a helyes irányt keresve a térképet böngészni. Vidéki, esetleg külföldi úti cél esetén az útvonal megtervezése hosszadalmas és pontatlan lehet.

Egy autós GPS navigáció megbízható eszköz az utazások során. A célállomás megadása után a rendszer kiválasztja a legoptimálisabb vagy leggyorsabb útvonalat, illetve további fontos, forgalomra vonatkozó információkat szolgáltat. A boltok polcain különböző típusú navigációk sorakoznak. A választás megkönnyítése érdekében összehasonlítottuk az egyes árkategóriák legnépszerűbb modelljeit.

1A legjobb GPS navigációs eszközök autóba

NAVITEL E500 Lifetime TomTom GO 620 World LIFETIME TomTom GO 5100 World
test NAVITEL E500 Lifetime Test TomTom GO 620 World LIFETIME TomTom GO 5100 World
Előnyök Kedvező ár
Ingyenesen frissíthető térképek
Épületek 3D megjelenítése
Élettartamra szóló térképfrissítés
Valós idejű közlekedési információk
Beépített kihangosító
Élettartamra szóló térképfrissítés
Beépített SIM
Hangvezérlés
Akkumulátor függetlenség: akár 2 óra
Hátrányok Gyenge akkumulátor
Kevésbé jó felbontású kijelző
Telefonhoz kell csatlakoztatni
Rövid üzemidejű akkumulátor
Nagyobb méretek
Hosszabb utak esetén lassabb útvonaltervezés
Magas ár
Összegzés A célnak tökéletesen megfelelő készülék jó áron, és még a zsebében is elfér. Jó navigáció, hasznos funkciókkal ellátva. Azoknak ajánlott, akik forgalmas helyeken közlekedve igénylik a valós idejű közlekedési információkatt. Magas minőségű készülék igényes felhasználóknak. Részletes térképek és extra funkciók.
Ár megállapítása >> Ár megállapítása >> Ár megállapítása >>

Recenzió: NAVITEL E500 Lifetime

test NAVITEL E500 Lifetime

Kijelző: 5“ | Felbontás: 480 × 272 | Térkép: Európa, élettartam frissítés | Belső memória: NA | Tárhely: micro SDHC foglalat | Méretek: 13,2 × 8,8 × 1,2 cm | Hozzávetőleges ár: 24 390 Ft

Előnyök
 • Kedvező ár
 • Könnyen kezelhető, masszív készülék
 • Megnövelt fényerő, hosszabb üzemidő
Hátrányok
 • A fényerő nem állítható
 • Alacsony hangerő

Az olcsóbb árkategóriás készülékek közül a legnépszerűbb modell a NAVITEL E500 Lifetime GPS navigáció, amelyet megújult, letisztult dizájn jellemez. A vékonyabb, ergonomikus kialakítás mellett Mstar MSB2521, Cortex-A7, 800 MHz-es processzorral rendelkezik.

Kezelhetőségét jelentősen megkönnyíti a nagy, átlátható kijelző, valamint a telefonos és e-mailes támogatás. A képernyő mérete 5″, és mellékelnek hozzá egy szélvédőhöz rögzíthető tartót is, így az elhelyezésével nem lesz probléma. A gyors navigációt és a pontos helymeghatározást az MStar MSB2521 GPS vevője, az épületek 3D megjelenítése, valamint a POI pontokat tartalmazó adatbázis teszi lehetővé.

Az európai államok mellett az elérhető térképek között megtalálja Kazahsztán és Oroszország teljes térképét is. A forgalmasabb városokban a sávváltó asszisztens lesz a segítségére. Az épületek 3D megjelenítését különösen az emlékművek keresésekor fogja értékelni.

A készülék rendelkezik, már ebben az árkategóriában is elérhető, különleges funkciókkal. Ezek közé tartozik az FM transzmitter vagy a kártyaolvasó. A vevői értékelések alapján a célnak tökéletesen megfelelő készülékről van szó.

Recenzió: TomTom GO 620 World LIFETIME

Test TomTom GO 620 World LIFETIME

Kijelző: 6“ | Felbontás: 800 × 480 | Térkép: világ, élettartam frissítés | Belső memória: 16 GB | Tárhely: micro SD foglalat | Méretek: 21,5 × 8,5 × 1,4 cm | Hozzávetőleges ár: 95 850 Ft

Előnyök
 • Élettartamra szóló térképfrissítés
 • Valós idejű közlekedési információk
 • Beépített kihangosító
Hátrányok
 • Telefonhoz kell csatlakoztatni
 • Rövid üzemidejű akkumulátor

TomTom GO 620 World LIFETIME típusú autós navigáció aktív mágneses tartóval, USB kábellel, integrált akkumulátorral és autós töltővel kapható. A 6″-es kijelző 800 x 480 pixel felbontású, és egészen nagynak, átláthatónak számít ebben az árkategóriában.

A legnagyobb előnye, hogy többé nem kell aggódnia a térképfrissítés miatt, a készülék élettartamának végéig mindig letölthető a legfrissebb verzió. Ez a világ összes államának térképére kiterjed. A legfontosabb országok esetében valós idejű közlekedési információkat is biztosít. Ehhez a funkcióhoz a GPS navigációt Bluetooth segítségével okostelefonhoz kell csatlakoztatnia.

Továbbá a következő funkciók is elérhetők: hozzáférés a sebességmérő kamerák elhelyezkedéséhez, hangvezérlés, kompatibilis Sirivel és Google Now-val és intelligens útvonaltervezés.

Az erős beépített mikrofonnak és a hangszórónak köszönhetően a hangvezérlés mellett hívások fogadására és indítására is használhatja vezetés közben. A belső tárhelyet micro SD memóriakártyával bővítheti.

Bár az akkumulátor egy feltöltéssel csak egy órát bír ki, a mellékelt autós töltővel ez a probléma könnyedén áthidalható. Ez a készülék tehát igazán hasznos funkciókat kínál elérhető áron.

Recenzió: TomTom GO 5100 World

TomTom GO 5100 World

Kijelző: 5“ | Felbontás: 480 × 272 | Térkép:Európa/VilágBelső memória: 8 GB |Tárhely: micro SD foglalat, USB, beépített SIM kártya | Méretek: 14,5 × 9,5 × 2,2 cm | Hozzávetőleges ár: 108 900 Ft

Előnyök
 • Élettartamra szóló ingyenes térképfrissítés
 • Beépített SIM
 • Akkumulátor függetlenség: akár 2 óra
 • Hangvezérlés
Hátrányok
 • Nagyobb méretek
 • Hosszabb távok esetén kicsit lassabb útvonaltervezés
 • Magas ár

A TomTom GO 5100 World GPS navigáció segítségével bárhol egyszerűen tájékozódhat, hiszen a lefedettsége az egész világot érinti. Ez az igényes készülék tartóval, szinkronkábellel és telepítési útmutatóval kapható. Mágneses rögzítésének köszönhetően nagyon stabil.

A navigáció gyorsan és pontosan megtervezi a követendő útvonalat. Az Advanced Lane Guidance funkció egyértelműen jelzi, hogy melyik sávban kell haladni. Ráadásul a legújabb térképfrissítések is egyszerűen hozzáférhetőek.

Az előre telepített sebességmérő kamera adatbázis segítségével lehetőség van a sebességmérő kamerák nyomon követésére, így a készülékkel akár pénzt is spórolhat. A beépített SIM kártyának, valamint a Live Traffic szolgáltatásnak köszönhetően értesül az aktuális közlekedési információkról.

Mindent összevetve a  TomTom GO 5100 World készülékkel a világ bármely táján magabiztosan célba ér. Igényes utazóknak ajánlott, akik magas minőségű navigációt keresnek.

2Milyen szempontok alapján válasszunk GPS navigációs eszközt az autóba?

GPS navigációs eszközök felosztása

A GPS navigációs készülékeket különböző csoportokra oszthatjuk. Megkülönböztetünk autós navigációkat, motoros navigációkat, kamionos/buszos navigációkat, navigációkat túrázáshoz, szabadtéri sportokhoz. Ezek ugyanazon a technológián alapszanak és az adott felhasználási terület speciális igényeihez igazodnak.

Az autós navigációs eszközök két altípusa ismert: a hordozható és a beépített. Az előbbi inkább azok számára lehet hasznos, akik több gépkocsit használnak, így szükség esetén a készülék könnyedén áthelyezhető az egyikből a másikba. A beépített típus előnye, hogy a műszerfal integrált részét képezi. Sokszor azonban drágább, mint egy hordozható GPS navigáció.

Manapság nagyon népszerűek a telefonos navigációs alkalmazások. Ez a megoldás olcsóbb és praktikusabb, ugyanis nem kell külön GPS készüléket vásárolni. Tökéletes választás azok számára, akik ritkán utaznak. Érdemes azonban odafigyelni, hogy mindig legyen nálunk töltő, mert a navigációs alkalmazások használata során a telefon gyorsan lemerülhet. Hátrányként említhető még, hogy a hordozható navigáció bárkivel megosztható, az okostelefon viszont nem.

Márka és ár

A megfelelő készülék kiválasztásánál meghatározó szempont az ár, amely 20 000 Ft-tól 200 000 Ft-ig terjedhet. 20 000 Ft alatt nem ajánlott autós GPS navigációt vásárolni. A kedvező árú alapkészülékek is képesek megtervezni a legrövidebb útvonalat, kiszámítani az utazás időtartamát és a hátralévő kilométerek számát.

Figyelembe kell venni azt is, hogy egy magas minőségű készülék, amely több funkcióval van ellátva, sokkal hasznosabb lehet, hiszen akár pénzt is megtakaríthat vele. Megtervezi Önnek a legoptimálisabb útvonalat, értesít az aktuális útviszonyokról, radarokról, sebességkorlátozásokról.

A legnagyobb és legismertebb márkák közé a Garmin, TomTom, Mio és WayteQ tartoznak. A Garmin-hoz évente ingyen frissülő, teljes Európa-térkép is jár. A Mio megbízhatóságára külföldön is számíthat. A WayteQ és a TomTom szintén elérhető áron kapható, sok extrával rendelkező márka.

Térkép és frissítés

A GPS kiválasztásánál a legfontosabb szempont a térkép minősége. Magyarországon belül, Európában, esetleg egy másik kontinensen is szeretné használni a GPS navigációs eszközt?

A térképek esetén lényeges paraméter, hogy hány kilométer lefedett úthálózattal rendelkeznek. Minél részletesebb és pontosabb a térkép, annál biztosabb, hogy gond nélkül ér célba.Vásárlás előtt tehát tájékozódjon a lefedettségről.

Térképek típusai:

 • Helyi – csak Magyarország térképe
 • Regionális – Magyarország és a környező országok térképe
 • Európa – Európa összes országának a térképe
 • Világ – a világ minden feltérképezett országának a térképe

Következő kiemelt szempont a térkép frissítésének biztosítása. Az úthálózat folyamatosan fejlődik, új útszakaszok épülnek. Egy régi, nem frissített térképpel értékes időt veszíthet. A legjobb megoldás olyan GPS navigációs eszközt vásárolni, amelynek a gyártója ingyenes térképfrissítést kínál.

Egyes modellek esetében külön megvásárolható az élettartamra szóló térképfrissítés. Más típusoknál minden frissítésért külön kell fizetni. Ebben az esetben ajánlott a térképet évente egyszer-kétszer aktualizálni.

További fontos paraméter, hogy a térkép hány érdekes pontot (POI) kínál. Érdekes pont lehet hotel, benzinkút, kórház, bankautomata, étterem, múzeum. Csak adja meg, mit keres, a navigáció könnyen odavezeti.

Funkciók

A jó minőségű GPS navigációs eszközök számos funkcióval vannak ellátva, amelyek célja a vezetés megkönnyítése. Ezek közé tartoznak a következők:

 • Sávasszisztens – többsávos út vagy útelágazás esetén segít a helyes sáv kiválasztásában
 • Intelligens útvonaltervező – napszaktól függően tervezi meg az útvonalat, figyelembe véve az aktuális forgalmi helyzetet
 • Kereszteződés előnézet – a bonyolultabb csomópontokon megkönnyíti a tájékozódást
 • Táblainformációk megjelenítése – segíti az eligazodást, figyelmeztet az esetleges változásokra
 • Nagy felbontású 3 dimenziós térkép – vizuális segítség, hogy még egyszerűbben jusson célba
 • Választékos hangutasítások – biztonságosabb és kényelmesebb kezelés

Már az alsóbb árkategóriákban is hozzáférhetővé váltak az olyan különleges funkciók, mint a sebességkorlátozás túllépésére való figyelmeztetés, hangos utcanevek, lementhető útvonalak, zenelejátszás. A felsőbb kategóriákba tartozó modellek ezen felül rendelkezhetnek vezeték nélküli internet hozzáféréssel, a GPS és az okostelefon Bluetooth összeköttetésével, E-book és szótár funkcióval is.

Egyéb extra funkciók:

 • időjárás előrejelzés
 • helyi üzemanyag árak
 • aktuális közlekedési információ

Szoftver

A gyártók eltérő navigációs szoftverekkel dobják piacra a készülékeiket. Magyarországon a legismertebbek közé az iGo, Garmin, TomTom és NaviGuide tartozik. A választásnál fontos a menü könnyű kezelhetősége. A térkép grafikája legyen világos és átlátható a felhasználó számára.

Fordítson figyelmet a hangutasításra is, amelynek érthetőnek, tisztának, folyékonynak kell lennie. Az újabb modellekben megjelenik a TMC (traffic message service) forgalomfigyelő funkció vagy éppen a kulcsszavas keresés.

Hardver

Hordozható egység esetén nem elhanyagolható szempont a navigációs kütyü mérete sem. A kisebb 3,5 és 4,3 colos előnye, hogy könnyen tárolható, kevés helyet foglal el a műszerfalon. Viszont a nagyobb, 5 colos kijelzővel rendelkező GPS navigáció már sokkal több információ megjelenítését teszi lehetővé.

Egyben az információ bevitele is egyszerűbb a nagyobb érintőképernyőnek köszönhetően. A 6 colos navigáció azoknak ajánlott, akik számára elengedhetetlen kritérium az útvonal tökéletes, részletes átlátása.

Vásárlás előtt tájékozódjon a kijelző felbontásáról, az akkumulátor készenléti idejéről és a processzor teljesítményéről. Ez utóbbi felel azért, hogy meddig tart az útvonal kiszámítása.

Itt kell megemlíteni az GPS navigációs eszköz tartozékait, például a tartót. Léteznek típusspecifikus és univerzális tartók. Rögzítés tekintetében több megoldás közül választhat. Egyik a szélvédőre helyezhető, tapadókorongos, a másik a műszerfalra tehető változat. A fő szempont, hogy stabil tartást biztosítson.

Összegzés

Egy autós GPS navigációs eszköz hasznos segítség az utakon, amely növeli a közlekedés biztonságát. Azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a navigáció sem tévedhetetlen. A legújabb térképekkel ellátott készülék esetén is számolni kell esetleges téves utasításokkal, amelyeket felül kell bírálni a valós közlekedési helyzetnek megfelelően.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 5.0 (4 szavazat)