Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Hogyan kell telepíteni a mosógépet? Útmutató a mosógép csatlakoztatásához

17. 11. 2023 frissítve

A mosógép az egyik legfontosabb háztartási gép. Manapság már rengeteg típus létezik belőle. Ezekről bővebben előbbi cikkünkben írtunk, melynek címe a legjobb mósógépei. Ennek köszönhetően ha már sikerült kiválasztania az Önnek megfelelő készüléket, akkor épp itt az ideje, hogy beszéljünk a mosógép telepítésí szabályairól és a helyes csatlakoztatásáról.

Mielőtt belekezdene a telepítésbe, mindenekelőtt győződjön meg arról, hogy érvényes marad-e a garancia, ha saját maga fogja beszerelni, és ha mindent tisztázott, csak azután kezdjen hozzá. Ezután le kell ellenőriznie, hogy minden rendben van-e rajta, nincs-e sérülés, horpadás, karcolás a felületén. Ha a szemle megtörtént, távolítsa el a csomagolást, nézze át a hozzátartozó kellékeket, és győződjön meg arról, hogy semmi sem hiányzik.

Még egy fontos ellenőrzés – a mosógép belső rendszerének épsége. Ehhez meg kell jól ráznia a gépet egyik oldalról a másikra. Ha eközben jellegzetes kopogást vagy érthetetlen zajt hall, legjobb, ha azonnal jelzi ezt az eladójának. Valószínű, valami komolyabb meghibásodásról van szó.

Ha minden rendben van, a telepítés előtt célszerű gondosan elolvasni a készülékhez mellékelt használati utmutatót, és figyelembe venni a legfontosabb utasításokat, hogy elkerülje a telepítés során elkövetett hibákat.

Válassza ki a megfelelő helyet a telepítéshez, ahol közel van a vízellátás, a konnektor, és a lefolyórendszer is, valamint a felület szilárd és vízszintes. Egy kis helyiségben a legjobb, ha eltávolít minden felesleges tárgyat, hogy semmi se zavarja meg a készülék beszerelésében.

A jó  telepítéshez elengedhetetlenek a következő feltételek:

hideg vízellátás és háromnegyed hüvelykes menettel rendelkező csap;

egy gépi csap, amely elzárja és megnyitja a vízellátást;

vastagabb cső a lefolyócsőbe való bevezetéshez;

a szennyvízcsőre való szelep;

csavarkulcs;

bilincs a tömlő és a szennyvízcső biztonságos összekapcsolásához;

előre beszerelt 10-20 voltos aljzat, amit egy fedéllel kell ellátni a nedvesség véletlen behatolása és az ebből következő áramütés elleni védelem érdekében.

A mosógép telepítése 5 egyszerű lépésben

Elérkeztünk végre a mosógép telepítési szakaszához, melyet 5 rövíd lépésben írtunk le a könnyebb érthetőség érdekében.

1. Távolítsa el a rögzítőcsavarokat

A mosógép hátulján csavarok találhatók, melyek a szállítás alkalmával rögzítették a dobot. Ezeket a sikeres hazahozatal után harapófogó és csavarkulcs segítségével el kell távolítani. Őrizze meg őket az esetleges következő szállítás esetére. A csavarok helyére helyezze be a műanyag dugókat, amiket a géphez kapott.

2. Csatlakoztassa a vízellátást

Ezután csatlakoztassa a mosógépet a vízvezeték-rendszerhez. A legtöbb esetben hideg vízzel ellátott csőre kell felszerelni. Vannak azonban olyan modellek is, amelyek a melegvízellátásra is csatlakoztathatóak.

Ez a megoldás azért kényelmes, mert lehetővé teszi a villamos energia költségeinek megtakarítását, mivel a fűtőelemnek nem kell feleslegesen felmelegítenie. Van viszont hátránya is, mivel a meleg víz szennyezettebb, és így rossz hatással lehet a fűtőelem élettartamára.

A mosógép csatlakoztatását a vízvezetékhez többféle módón is végezheti, viszont két közös feltétételnek meg kellene hozzá lennie: a víznyomásának elegendőnek kell lennie (általában legalább egy atmoszféra), és ennek a víznek tisztanak kell lennie. Az alacsony nyomást szivattyú segítségével tudja növelni, és egy szűrővédőt is helyezhet a víz tisztítására.

Krimpelő hüvely használata. Olyan esetekben megfelelő, amikor fém csőről van szó. Egyforma részekből áll, amelyeket a csőre kell helyezni és csavarokkal rögzíteni. A csőbe közvetlenül a felhelyezett csatlakozón keresztül kell lyukat fúrni.

Idom csőösszekötő segítségével. Ez a módszer műanyag csövek esetében használható. Ebben az esetben bemetszést készítenek, és a helyén egy idomot tesznek bele. A csatlakozás helyét gumi mandzsettával kell lezárni.

Keverőcsapon keresztül. Ehhez egy megfelelő hosszúságú hajlékony tömlőre van szükség. Ennek a megoldásnak az a hátránya, hogy minden mosás előtt ki kell csavarni a csapot, és vissza kell cserélni a vízbevezető tömlőre. Emiatt a lehetőség meglehetősen ideiglenes.

3. Mosógép csatlakoztatása a lefolyóra

A mosógép lefolyócsőre való csatlakoztatása többféle módon oldható:

A mosógép közvetlen csatlakoztatása a fali lefolyóhoz. Ez a legjobb és legbiztonságosabb módszer a mosógép és a lefolyó összekapcsolására. Figyelembe kell venni, hogy a mosógép kifolyójának magassága körülbelül 60-100 cm, a lefolyócső átmérője pedig legalább 4 cm kell, hogy legyen. Ezután műanyag könyökcsővel csatlakoztathatja a mosógép leengedő tömlőjét a csövekhez.

A mosógép csatlakoztatása a szifonhoz. A mosógép és a lefolyó viszonylag elegáns csatlakoztatásának egyik másik módja az, ha a mosdó vagy a kád szifonjához csatlakoztatjuk. Csak annyit kell tennie, hogy vásárol egy T alakú adaptert, amelyhez csatlakoztathatja a mosógép lefolyócsövét. Így viszont a mosógépet a mosdó vagy a kád közelében kell elhelyezni, és a tömlők módosítása nem lehetséges.

A lefolyótömlő kád vagy a mosdó szélére történő akasztása. A legkevésbé ajánlott és legkevésbé esztétikus módszer az, ha a mosógépből a vizet a fürdőkád vagy a mosogató szélére akasztott tömlő segítségével engedjük le. A lakás elárasztásának veszélye szempontjából ez a legkockázatosabb megoldás. Ezt a megoldást úgy teheti biztonságosabbá, hogy műanyag könyökcsőt rögzít a tömlőhöz.

4. Csatlakoztassa az áramot

Mielőtt elkezdené a mosást, meg kell vizsgálnia a mosógép modelljének a hálózati csatlakozási rajzát. Feltétlenül tanulmányozza az összes biztonsági óvintézkedést, és kövesse az utasításokban ismertetett lépéseket.Vegye figyelembe, hogy a gép meglehetősen nagy mennyiségű villamos energiát fogyaszt, és állandó érintkezésben van a vízzel.

A készülék hátuljára szerelt vezeték földelt hálózati aljzathoz kell, hogy csatlakozzon. Ha egyáltalán nincs aljzat, akkor a legjobb, ha villanyszerelő mestert hív, hogy megfelelő földeléssel szerelje fel. Ellenkező esetben a mosógép áramütést okozhat. Amennyiben az aljzatot előre elkészítette, nagyon felelősségteljesen álljon hozzá. A háztartási készülékek modern modelljei általában védve vannak az áramütéstől. De biztos, ami biztos.

A mosógép kábeljének hossza általában másfél méter körül van. Ezért az elhelyezésének elég közel kell lennie a konnektorhoz. Természetesen meghosszabbíthatja azt egy speciális, vízálló csatlakozóval ellátott hosszabbítóval is. Ez viszont, egy kevésbé biztonságos megoldás.

5. Helyezze el megfelelően a mosógépet az állítható lábak segítségével

Miután csatlakoztatta a mosógépet az összes szükséges kommunikációhoz, igazítani kell annak stabil állását. Az ellenőrzéshez szüksége lesz egy digitális szögmérőre. Az egész folyamat nagyon egyszerű. Helyezze a szögmérőt a mosógépre, nézze meg, hogy melyik irányban dől, és annak megfelelően javítsa az állítható lábak magasságát. Ehhez csak el kell azokat fordítani az egyik vagy a másik irányba.

A gép felszerelése után el kell végezni egy tesztmosást, vagyis egy üres mosást, ruhák nélkül. Tegyen bele egy kis mosószert és kapcsolja be. Ha a mosás közben minden rendben ment, ez azt jelenti, hogy a mosógép készen áll a ruhák mosására.

Tippünk

Legjobb mosógépeit megtekintheti a következő cikkünkben!

Miből lehet tudni, hogy a mosógép megfelelően van csatlakoztatva?

Ha helyesen szerelte be a mosógépet, akkor nem lötyög, a lábai stabílan állnak, és nem rezeg túlságosan. Ennek köszönhetően hosszú ideig tud működni.

A következő hat pont segítségével megállapíthatja, hogy a mosógépet helyesen szerelte-e be.

  1. Nincs szivárgás a vízfelvétel és a szennyvíz lefolyása közben.
  2. A víz gyorsan áramlik a tartályba.
  3. A dob egyenletes ciklusokban forog.
  4. A víz 6-7 perc alatt felmelegszik.
  5. Nincsenek furcsa mellékzajok.
  6. A vízelvezetés és a kötés jó.

Ha mindezek megvannak, akkor a mosógép helyesen van beszerelve. És nagyon sokáig fog Önnek szolgálni.

Tippünk

Ajánljuk megtekinteni a legjobb szárítógépek választékunkat is, amely igen nagy segítség lehet a ruha szárításában különösen a téli időszakban

Ha esetleg mégis a szakszerű mosógép szerelés mellett dönt, mindenképpen az erre szakosított mestert vagy céget keresse fel. Úgyszintén bármely meghibásodás esetében is a szakszerizekhez, szakemberekhez forduljon.

Végül megemlítjük, hogy különös figyelmet igényel a Whirlpool mosógép szerelés, és a Gorenje mosógép szerelés, mivel ezeknél a márkáknál másféle méretű modellek találhatók, így a telepítésük is valamivel különbözhet a többítől.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 5.1 (9 szavazat)

Autor článku

Ágnes Fehér
Ágnes Fehér

Ágnes szereti felfedezni az új dolgokat, technológiákat. Állandóan új információk után kutat, melyek a körülöttünk lévő világról szólnak. A kedvenc témái közé a háztartási gépek, szépségápolási cikkek és túrázási eszközök tartoznak. Szabadidejében nagyon szeret utazni, úszni, és örömmel készít fényképeket. Ezenkívűl érdekli a programozás, és sok időt tölt a neten való böngészettel, ami állandó tanulásra készteti. LinkedIn, Instagram

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése