Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Kis háztartási gépek

Legjobb füstérzékelők 2024-ben – Tippek választáshoz

A tűz veszélyes, és a füst is életveszélyes lehet még a lángok elterjedése előtt. Ezért fontos otthon több füstjelző felszerelése, mely időben figyelmeztet. A piacon számos típus áll rendelkezésre, önállóan vagy rendszerbe integrálva. Válogasson a legjobb füstérzékelők közül, amelyek árban és minőségben is kiválóak!
A leginkább ajánlanánk a Honeywell R200ST–N2 hő- és füstérzékelő tűzjelzőt, mivel gyorsan reagál és észleli a tűzveszélyt.

Igényeseknek

Hosszú életű, jó minőségű, rendkívül hangos szirénával rendelkező, gyors, vezeték nélküli tűzjelző.

Legjobb ár/érték arány

Rendkívül gyorsan és megbízhatóan működő optikai füstérzékelő, mely falra és mennyezetre is szerelhető.

Legjobb olcsó

Minden helyiségbe használható korszerű kisméretű füstjelző tesztgombbal, alacsony elemtöltöttség jelzővel.

A legjobb füstérzékelők

Értékelés: Honeywell R200ST–N2 – hő– és füstérzékelő tűzjelző

Honeywell Home R200ST-N2 Összekapcsolható tűzérzékelő riasztó - füst (optikai) és hőmérséklet elv Premium kategória

Színe: fehér | Súlya: 155 g | Működési frekvencia: 868 MHz | Hatótávolság: 100 m | Riasztási érzékenység: 0,105 – 0,155 dB/m | Hozzávetőleges ár: 16 900 Ft

Előnyök
 • Időzítővel rendelkező LED lámpa
 • Akár 12 eszköz is kommunikál egymással
 • Állapotjelző LED
 • Gyors a reakciója
 • Vezeték nélküli
 • Falra és mennyezetre is szerelhető
Hátrányok
 • Az akkumulátor nem cserélhető

A Honeywell R200ST–N2 hő– és füstérzékelős tűzjelző a Honeywell cég terméke, amely már 1992 óta jelen van Magyarországon. A világon évente közel 3 milliárd tűzeset történik, melynek során 23 000 ember veszíti életét, de ahol füst– és hőérzékelők vannak felszerelve, ott 50%–kal alacsonyabb a halálesetek száma.

Ez a modell gyorsan észleli a tűzveszélyt, így rövid időn belül vészjelez. Különösen megbízható, falra és mennyezetre egyaránt felszerelhető, azonban alacsonyan nem ajánlott elhelyezni. A zöld “POWER” LED jelzi a működést és esetleges hibákat. Ajánlott minden emeleten elhelyezni, mivel hatótávolsága 100 méter.

A készülék vezeték nélkül is beköthető, összesen 12 eszközzel képes kommunikálni, így riasztáskor az egész rendszer aktiválódik. A jelző fehér színű, súlya 155 g, modern, karbantartást nem igényel, hangereje 85 dB 3 méteren belül, és akár 10 percig elnémítható. Az élettartama 10 év.

Értékelés: FireAngel FA6120–INT – optikai füstérzékelő

FIREANGEL FA6120-INT OPTIKAI FÜSTÉRZÉKELŐ, BEÉPÍTETT, NEM CSERÉLHETŐ LÍTIUM ELEM Arany középút

Színe: fehér | Méret: 11,8 × 3,2 cm | Működési hőmérséklet: +4 – +38°C | Üzemideje: 10 év | Használati útmutató: van | Hozzávetőleges ár: 6 800 Ft

Előnyök
 • Gyors a reakciója
 • Biztonságos
 • Jelzi az élettartam végét
 • Falra és mennyezetre is szerelhető
Hátrányok
 • Nem cserélhető az elem

Évente rengeteg ember veszti életét tűzesetben. Ennek megakadályozására találták fel a füstérzékelőket, melynek elhelyezését otthonában is javasoljuk. Amennyiben megbízható, korszerű és könnyen kezelhető tűzjelző készüléket keres, figyelmébe ajánljuk a FireAngel Optikai füstérzékelőt ami időben és nagyon gyorsan észleli a veszélyes füstöt otthonában. Az eszköz egy optikai füstérzékelő, mely az EN 14604 szabványnak laborvizsgálattal igazoltan megfelel.

A füstöt és tüzet már keletkezéskor azonnal érzékeli hangos vészjelzőjével. A FireAngel nem csak biztonságát garantálja, hanem praktikus funkciókkal is rendelkezik, mint a csendes teszt, a könnyű alvás és az élettartam végének jelzése. A készülék egy nem cserélhető lítium elemmel van ellátva, mely a vészjelző tápellátását biztosítja. A füstérzékelő működésének maximális üzemideje 10 év. Leghatékonyabban +4 °C – +38 °C között működik. A füstérzékelőt elhelyezése több emelet esetén minden szinten ajánlott. Lehetőleg kerüljön a plafonra vagy a fal felső részére, mert a füst felfelé száll. De nem csak a háztartásokban, hanem lakókocsikban, mobil házakban is elhelyezhető.

Felszerelése előtt olvassa el figyelmesen a használati útmutatót. A készülék 10 évig működik. A visszajelzett füstjelzőről szóló pozitív vélemények egyöntetűen bizonyítják, hogy egy magas minőségű termékről van szó.

Értékelés: Nedis EN14604 – korszerű füstjelző

NEDIS FÜSTÉRZÉKELŐ Classic kategória

Színe: fehér | Súlya: 118 g Működési hőmérséklet: +4 °C – +38 °C | Méret: 3,5 cm × 102 cm | Riasztási érzékenység: 85 dB | Élettartama: 10 év | Hozzávetőleges ár: 2 690 Ft

Előnyök
 • Használati utasítás
 • Alacsony elemtöltöttség jelző
 • Tesztgomb
 • EN megfelelőség
Hátrányok
 • Nem összekapcsolható

Évente sokan veszítik életüket tűzesetekben, amit a füstérzékelők előzhetnének meg. Az Optikai füstérzékelő FireAngel időben érzékeli a veszélyes füstöt, és az EN 14604 szabvány szerint van hitelesítve. A készülék rendelkezik hangos riasztással, csendes teszt funkcióval, alvás mód beállítással, és az élettartam végét jelző figyelmeztetéssel. Egy nem cserélhető lítiumelemről működik, mely 10 évig biztosítja a készülék tápellátását, és a legjobban +4 °C és +38 °C közötti hőmérsékletek mellett működik. Ajánlott a készüléket minden emeleten elhelyezni, ideálisan a mennyezetre vagy a fal felső részére, mivel a füst felfelé száll. A detektor nemcsak otthonokban, hanem lakókocsikban és mobilházakban is használható.

Ha előtte elolvassa a használati útmutatót, biztosíthatja a helyes telepítést és működést. A felhasználói vélemények pozitívak, és megerősítik a termék megbízhatóságát és minőségét, ami kiváló választás a háztartási biztonság érdekében.

Népszerű füstérzékelők az Árukereső.hu oldalán

Hogyan válasszunk füstérzékelőt?

A biztonságtechnika világában számos készülék van, amely figyelmeztet a tűzveszélyre, ilyen a tűzjelző, szénmonoxid és füstjelző. Mindegyik hatékony és biztonságos. Ha füstjelzőt szeretnénk, akkor érdemes megtekinteni a gyártók széles kínálatát. Tervezze meg, hogy melyik helyiségben vagy helyiségekben van szüksége füstérzékelőre. Döntse el, hogy ezekben a helyiségekben fel tudja–e szerelni a fal felső részére vagy a plafonra. Amennyiben ez lehetetlen, akkor ajánlatos az aspirációs füstjelző beszerzése, melyet a helyiség bármelyik pontján elhelyezhet.

Ezen kívül találhat cserélhető, valamint beépített elemmel, akkumulátorral rendelkező füstérzékelőt. Természetesen attól is függ, melyik típust vásárolja meg, hogy milyen összeget szánt a készülék megvásárlására.
A felsorolt kritériumokon kívül természetes számos extra tulajdonsággal is rendelkezhet a füstérzékelő. Például ilyen a más eszközökkel való csatlakoztatási lehetőség, az időzítő és az állapotjelző LED, távirányítós használat távolról, kijelző.

Tippünk

A tűzesetek elkerülése érdekében használhatunk okos konnektorokat, amelyek képesek figyelni a bekapcsolt, feledékenységből nem kikapcsolt eszközöket, mint például a vasaló, és automatikusan értesítenek minket, ha valami nincs rendben. Hogyan és hol találhatók ilyen okos konnektorok? Olvassa el cikkünket.

Miért van szükség füstérzékelőre minden háztartásban?

A füstérzékelő egy életet mentő készülék, hiszen a tűz elterjedése előtt, pontosabban már a tűz keletkezésénél jelzi a bajt. Ha még oltható a tűz, akkor esetleg nekiláthat az oltásnak. De ha már életveszélyes állapot alakult ki, akkor időben mentheti saját és családtagjai életét, továbbá otthonát, vagyonát is megmenti a megsemmisüléstől.
Használata nem igényel semmilyen erőfeszítést. Könnyű a felszerelése, ezt követően pedig csak annyit kell tennie, hogy figyeli az elem töltöttségét.

Legjobb füstérzékelők szoba

Mire reagál a füstérzékelő?

A füstérzékelő, mint ahogyan a neve is jelzi a füst megjelenésére reagál. Észleli, amikor a levegő füsttartama megváltozik. Akár egy kis adag füstre is azonnal reagál, ezért rendkívül biztonságos.

Hogyan működik a füstérzékelő?

Miután megvásárolta a készüléket, nem maradt más, mint felszerelni a falra vagy a plafonra, és végezni egy füstérzékelő tesztet. Ha minden rendben van, akkor tulajdonképpen nincs több teendője, csak figyelni, hogy mikor jelzi majd például az elem lemerülését. Hangos sziréna esetén természetesen a menekülés a legfontosabb dolga, vagy ha lehetséges, a tűz oltása.
Ha részletesebben szemügyre vesszük a működését, az optikai füstérzékelőben egy fénykibocsátó és egy vevő fotocella található, melyek különböző vonalon helyezkednek el. Füst esetén a fény visszaverődik a részecskéiről, és a sugárzás eléri a fotocellát, ezzel elindítja a tűzjelző rendszert.

A radioizotóp féle füstjelzőnél az érzékelőkbe beépítettek egy radioaktív anyaggal besugárzott kamrát. Ezen a helyen két elektróda között ionizációs áram keletkezik. A füstrészecskék megjelenésénél a kamrában, az ionizációs áram sebessége csökken, ezért megszólal a tűzriasztás.

Az ipari épületek füstérzékelői általában egy központi tűzjelző rendszerhez vannak csatlakoztatva. A háztartási füstérzékelők  több, egymással összekapcsolt, akkumulátorral működő egységhez kötődhetnek. Ha valamelyikük füstöt észlel, az összes készülék megszólal, még abban az esetben is, ha a háztartási áram kiment.

Melyik a füstérzékelőhöz való legjobb tápegység?

A füstérzékelők általában cserélhető vagy beépített elemmel, akkumulátorral működnek. A legtöbb füstérzékelő nagyon fontos és hasznos funkciója az, hogy az elem gyengülését, lemerülésének közeledtét képes jelezni, így megfelelő időben ki tudja cserélni az elemeket. Érdemes odafigyelni, hogy az elem jó minőségű legyen, ne merüljön le túl gyorsan. Az első pár elem általában a csomag tartozéka, tehát benne van a füstérzékelő árában.

Mennyibe kerül egy füstérzékelő?

A gyártók a füstérzékelők széles skáláját tárják elénk. Vannak egyszerűbb fajták 3000 Ft alatt, ami árban nagyon jó. Valamivel kisebb a sziréna hangereje. A 3 000–10 000 Ft árkategóriában közepes minőségű füstjelzők találhatóak, melyek általában kielégítik az emberek igényeit. A drágább fajta füstérzékelő készülékek 10n000 Ft–nál kezdődnek, melyekben már több extrát találhatunk, valamint rendkívül megbízható és minőségi termékek.

Legjobb füstérzékelők valasztek

Füstérzékelők 3000 Ft–ig

A viszonylag egyszerű, olcsó de mégis jó minőségű füstérzékelők ára 3000 Ft alatt van. Általában a sűrű, fekete füstöt érzékelik három méter távolságról. Ilyenkor még általában elég sok idő maradt a lángok teljes elterjedéséhez. A sziréna hangereje 85 dB alatt van. Legtöbbjük falra szerelhető vagy szabadon is állhat bármelyik helyiségben. Nem szerencsés az érzékelőt fürdőszobában vagy konyhában felszerelni, mivel a víz– vagy ételgőz téves riasztást okozhat.

Füstérzékelők 3 000 Ft – 10 000 Ft között

A középkategóriás füstérzékelők általában 0 °C és 40 °C közötti hőmérsékletben és 5–95%–os páratartalmú levegőben működnek a leghatékonyabban. Korszerű és közkedvelt dizájnjukkal minden helyiségbe beleillenek, legyen szó konyháról, szobáról, irodáról. Szerelhetőek falra, de szabadon is állhatnak. A hangjelzéshez sokszor fényjelzés is társul. Rendkívül gyorsan riasztanak. A legtöbb ember a legjobb ár/minőség jó aránya miatt pont a középkategóriás termékeket választja.

Füstérzékelők 10 000 Ft fölötti áron

A felsőbb kategóriákba már intelligens füstérzékelőket is talál. Azonnal jelzik a hőmérséklet emelkedését, a füstöt és a szénmonoxid szintet. A beépített, vezeték nélküli modulnak köszönhetően több érzékelő egyetlen rendszerbe is összekapcsolható. A modul hatóköre 20 méter is lehet. Az akkumulátor élettartama akár 4 év is lehet. Nagy nyílt területen 1300 méteres körzetben is működhet. Szabotázs védelemmel is el vannak látva.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.5 (10 szavazat)

Autor článku

Rita Bunda
Rita Bunda

Az írás már felnőtt koromban lépett be az életemben. Amikor megszületett a kislányom, akkor írtam az anyaságról egy cikket és beküldtem egy újságba. Igy lettem újságíró az Új hajtás című lapnál, majd a karpatalja.ma hírportálnál. Szeretem a munkám, szeretek szavakból összeállítani szöveget, átadni gondolatokat, megfogalmazni a közlendőt. Facebook link

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése