Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Legjobb sarokcsiszolók 2023-ben

A sarkak, élek lecsiszolása, a rozsda és a régi festék eltávolítása az egyik leggyakoribb művelet, ezért a műhelyekben az egyik leggyakrabban használt eszköz a sarokcsiszoló.  Lehet vele vágni, csiszolni és fényezni. Vásárlásukkor a legfontosabb tényező az, hogy az elvégzendő munkákhoz a legmegfelelőbb sarokcsiszolót válassza. Az egyes típusok közötti különbségek hatalmasak lehetnek. A megfelelő kiválasztásának megkönnyítésére készítettünk egy útmutatót, amelyben tesztekkel, véleményekkel szeretnénk Önnek segíteni.

Igényeseknek

Nagyszerű ergonómiával, tökéletes egyensúllyal, a kompakt méretekkel és a gumírozott markolatok kombinálásával rendelkezik.

Legjobb ár/érték arány

A maximális robusztusságot és tartósságot a teljesen fém fogaskerékfej biztosítja.

Legjobb olcsó

A rezgéscsillapító rendszer nagyban növeli a munkakomfortot.

Legjobb sarokköszörűk

Értékelés: AKKUS SAROKCSISZOLÓ 125MM 18V 1×6,0AH DEWALT DCG409T1

AKKUS SAROKCSISZOLÓ 125MM 18V 1X6,0AH DEWALT DCG409T1 DCG409T1 Premium kategória

Típus: Akkumulátoros sarokcsiszoló | Legnagyobb tárcsaátmérő: 125 mm | Legnagyobb fordulatszám: 9 000 ford/perc |  Motor: Kefék nélküli, 1 Kw-os | Súly: 2,8kg | Akkumulátor: 18V/6.0 Ah | Hozzávetőleges ár: 249 225 Ft

Előnyök
 • Nagy teljesítmény
 • Alacsony zajszínt
 • Gyors és egyszerű tárcsacsere
 • Rezgéscsillapító
 • Magas akkumulátor kapacitás
Hátrányok
 • Magas ár

A DeWALT DCG409T1 125 mm-es professzionális akkumulátoros csiszológép az új innovatív Flexvolt Advantage sorozathoz tartozik. XR 18V akkumulátorokkal működik, és akár 54%-os teljesítménynövekedést biztosít, ha Flexvolt 54V-os akkumulátorok vannak beszerelve.

A DCG409T1 fejlett, hatékony, kefe nélküli motorral és E-CLUTCH technológiával rendelkezik, amely védi a motort a túlterheléstől, és automatikusan leállítja a szerszámot.

A sarokcsiszolón biztonságos működtetésére nagy hangsúlyt fektettek a gyártók. A Brake® rendszer szinte azonnal megállítja a tárcsa forgását, csökkentve a véletlen sérülés valószínűségét. A Perform amp; Protect technológia a maximális biztonságot garantálja a daráló működtetése során. A készülék egy véletlen megnyomás elleni védelemmel ellátott ravasszal is rendelkezik. A motorfék pedig  megakadályozza a tárcsa elakadásakor a visszapattanást.

A rezgéscsillapító rendszer nagyban növeli a munkakomfortot.

Nagyszerű ergonómiával, tökéletes egyensúllyal, a kompakt méretekkel és a gumírozott markolatok kombinálásával rendelkezik.

Értékelés: FEIN SAROKCSISZOLÓ WSG 17-150 P

FEIN SAROKCSISZOLÓ WSG 17-150 P Arany középút

Típus: Vezetékes sarokköszörű | Névleges teljesítmény: 1 700 W | Használható teljesítmény: 1 000 W | Üresjárati fordulatszám: 8 500 1/min | Kábel dugóval: 4 m | Csiszolókorong átmérő: 150 mm | A dugó súlya: 2,4 kg | Szál: M 14 | Kábel: 4 m | Hozzávetőleges ár: 120 040 Ft

Előnyök
 • Nagy teljesítménytartalék
 • Újraindítási zár
 • Osztályon belüli legjobb rezgésértékek
 • Rezgésgátló fogantyú
 • Tömörfém hajtóműfej
Hátrányok
 • Nem találtunk

A kompakt FEIN WSG 17-150 P sarokcsiszoló jól szabályozható, nagyszerű teljesítményével és nagy teljesítménytartalékával nélkülözhetetlen a hatékony csiszoláshoz és szétválasztáshoz.  A szénkefék élettartama akár 30-szor hosszabb, valamint az anyageltávolítás nagyobb, mint a hasonló sarokcsiszolókkal.

A kivételes teljesítményt, a nagy teljesítménytartalékát és terhelés alatti rendkívül állandó fordulatszámát a POWERtronic motor segíti. A sarokcsiszoló rendelkezik KickBack Stop-al, újraindítási zárral, lágy indítással, elektronikus túlterhelés védelemmel.

A saját kategóriában a legkönnyebb és legrövidebb. A maximális robusztusságot és tartósságot a teljesen fém fogaskerékfej biztosítja.

Értékelés: Sharks SH 115 Li-Ion akkumulátoros sarokcsiszoló

Sharks SH 115 Li-Ion akkumulátoros sarokcsiszoló Classic kategória

Típus: Akkus sarokköszörű | Tárcsaátmérő: 115 mm | Legnagyobb fordulatszám: 11 000 ford/perc | Tömeg: 1,9 kg | Feszültség: 18 V | Hozzávetőleges ár: 17 545 Ft

Előnyök
 • Egyszerű kezelés
 • Orsózár
 • Gyorskioldó korongborító
 • Alacsony ár
Hátrányok
 • Akkumulátort nem tartalmaz

Biztosan Ön is elégedett lenne, ha csupán egyetlenegy akkumulátorral üzemeltethetné a teljes műhely- és kerti technikáját, amelyet az egész év folyamán használ. A Sharks SH 115 Li-Ion akkumulátoros sarokcsiszoló minőségi akkumulátoros szerszámkészlet részét képezi.

Az ALL IN ONE rendszer egyúttal pénztárcabarát is, mivel a Sharks márka termékeit így akkumulátorok és töltő nélkül is megvásárolhatja, miáltal megtakaríthatja áruk jelentős részét. A ONE+ rendszernek köszönhetően minden munkához elegendő egyetlenegy akkumulátor és töltő. Ugyanazzal az akkumulátorral ugyanis üzemeltetheti a csavarhúzókat, a fúrókat, a különféle fűrészeket és a sarokcsiszolót is.

Hogyan válasszunk sarokköszörűt?

Ha barkácsolni szeretne, vagy a ház körüli egyszerűbb elvégezni, akkor minden bizonnyal szüksége lesz egy megfelelő és megbízható sarokköszörűre. A műhely felszerelésének e hasznos darabját értékelni fogja a különféle javításoknál és felújításoknál. Segíteni fog Önnek a pléhek fényezésében, a régi festék eltávolításában, de még a beton panelek vágásakor is. Az áruházak és internetes áruházak a csiszolók nagyon széles skáláját kínálják, ezért fontos előre elhatározni, hogy milyen munkálatokra szeretnénk a szerszámot használni.

A jobb tájékozódás érdekében ismernie kell legalább az egyes sarokcsiszolók alapvető paramétereit, biztonsági elemeit. Mire kell odafigyelni a választás során?

Milyen munkákra alkalmas sarokcsiszolót szeretnénk?

Csiszolás

A csiszolókorong egy nagyon nagy forgási sebességű alkatrésze a sarokcsiszolónak, ezért nem csak a fém vagy fa felületek régi bevonatának lecsiszolásával képes megbirkózni, de szerkezetének finomságától függően, előkészítheti a különböző felületeket a festésre is. Használják éles, balesetveszélyes élek lekerekítésére, hegesztési pontok egyenetlenségeinek elsimítására, betonfelületek és kő csiszolására is. Ezekre a munkákra általában 7-10 mm vastagságú korongokat használnak.

Vágás

A sarokcsiszoló a csiszoláson kívül különböző keménységű és összetételű anyagok vágásra is alkalmas. Megfelelő koronggal fém alkatrészek, csövek és lemezek, beton, csempe, tégla vagy kő vágására és csiszolására is használható. A vágókorongok vastagsága 0,8 – 4 mm. Ha nagy átmérőjű anyagok vágására szeretné a szerszámot használni, akkor erre a nagy teljesítményű, nagy tárcsaátmérőjű sarokcsiszolók, köszörűk a legalkalmasabbak.

Tippünk

Az igazi ezermesterek számára vannak további tippjeink is. Olvassa el cikkünket a legjobb magasnyomású mosókról!

Fényezés

Ha polírozó korongot szerelünk a szerszámra, akkor a régi, festett vagy lakkozott felületeket is újjá tudjuk varázsolni. Felújítható a régi bútorok lakkozása és antik fémtárgyak lakkozása is. Erre a kisebb méretű és tömegű, fordulatszabályzós sarokcsiszolók alkalmasak.

Élezés

Ez szakértelmet igénylő tevékenység, amely nagy odafigyelést és óvatosságot igényel. Sarokcsiszolóra szerelhető megfelelő koronggal élezheti például a konyhakéseket, fűnyíró késeket és más kerti szerszámok élei is.

A sarokcsiszolókat, köszörűket több szempont szerint csoportosíthatjuk, mint például a motor teljesítménye, a tárcsa átmérője, a motor fordulatszáma, a tárcsa felfogatása, és egyéb paraméterek szerint is.

Sarokcsiszolók motorának felvett teljesítménye

A vásárlása előtt el kell döntenünk, hogy pontosan milyen munkákra is szeretnénk a szerszámot a jövőben használni. Mindenekelőtt a sarokcsiszoló képességeiről van szó, amelyekkel nagysága és teljesítményfelvétele szorosan összefügg. A sarokcsiszoló leadott teljesítményét, azaz a munkavégző képességét a hálózatból felvett villamos energia határozza meg. A felvett teljesítmény kb. 25-30 % – kal nagyobb a motor ténylegesen leadott teljesítményétől. Ezt wattban vagy kilowattban (W, kW) adják meg.

 • Az egyszerű hobbi munkák elvégzésére használt, kisebb teljesítményű sarokcsiszoló felvett teljesítménye 600 és 1000 W között van. Ezek a gépek 115 vagy 125 mm átmérőjű korongokkal működnek. Nagy terhelés mellett nem biztos, hogy a várt teljesítményt nyújtják.
 • nagyobb teljesítményű sarokcsiszolók mérete és tömege is mutatja, hogy komolyabb munkák elvégzésére is képesek. A korong átmérője 150–230 mm a felvett teljesítmény 1400–2200 W. Ezek professzionális szerszámok, használatuk nagy óvatosságot és körültekintést követel. A nagy teljesítménynek köszönhetően akár 75 mm vastagságú fémtárgyak levágására is használhatók.

Sarokcsiszolók korong átmérője

A sarokcsiszoló korongátmérője nagyban meghatározza a felhasználhatóságát. Magának a sarokcsiszoló szerkezetének vannak bizonyos korlátai, és egy adott átmérőre épül. A forgalomban általában 115–230 mm átmérőjű sarokcsiszolók kaphatók. Minél nagyobb a korong átmérője, annál vastagabb vágást képes végrehajtani. Ahhoz, hogy a sarokcsiszoló nagyobb koronggal működjön, nagyobb teljesítményű motorra is szükség van ami a tömegét is megnöveli.

115 – 125 mm átmérő

Egyszerű, otthoni munkákra, csiszolásra, fényezésre, kisebb köszörülésekre nagyszerűen megfelelnek. Előnyük a jó ár-érték arány. A 115 mm átmérőjű koronggal 2 cm, a 125 mm átmérőjű koronggal 2,5 cm mélységig lehet vágni.

Megbízható működésükhöz elegendő 600 W, hosszabb használathoz 1000 W felvett teljesítmény ajánlott. A méretük és tömegük átlagos, akár hosszabb ideig is tud fáradtság nélkül dolgozni velük.

150 – 230 mm átmérő

Nagyobb vastagságú és keményebb fémek vágásához előnyösebb, ha nagyobb átmérőjű koronggal ellátott erős sarokcsiszolót vásárol. 150 mm átmérőtől a sarokcsiszoló 3,5 cm mélységig tud vágni. A 180 mm átmérőjű korong 5 cm mélységig, a legnagyobb 230 mm átmérőjű korong pedig 7,5 cm a vágásmélység.

Az ilyen eszközök teljesítményének azonban törvényszerűen jelentősen nagyobbnak kell lennie – 1400 W vagy nagyobb. A 230 mm átmérőjű korongú sarkcsiszolók felvett teljesítménye akár 2200 W is lehet. Ez a nagy teljesítmény már komolyabb munkák elvégzését is lehetővé teszi. Az ilyen csiszolóval lehet vastag vas és keményfémeket, de a korong anyagától függően, akár beton, kerámia anyagokat, márványt is vágni és csiszolni. Mivel jóval nagyobb teljesítményűek és robusztusabbak a hobbi társaiknál, ezért méreteik és tömegük is nagyobb. Kezelésük szakértelmet és a biztonsági előírások szigorú betartását igényli

A sarokcsiszoló fordulatszám

A tökéletes csiszoláshoz nem mindegy, hogy milyen a sarokcsiszoló fordulatszáma. Ez szintén a sarokcsiszoló használatának céljától függ. Ezeket az információkat a termékleírásokban találja meg.

 • Sarokcsiszolók 125 mmátmérőig percenként 10 000 – 12 000 fordulatszámmal képesek dolgozni.
 • 230 mmátmérőig terjedő átmérőjű sarokcsiszolók percenként 5000-7000 fordulatszám között működnek.

A nagyobb fordulatszám nagyobb vágási sebességet jelent, de ezáltal növekszik a csiszoló és a megmunkált alkatrész hőfoka is. Ez a kisteljesítményű és kis korongátmérőjű szerszámokra jellemző, mert nem alkalmasak hosszú ideig tartó folyamatos munkákra.

A nagyobb korongátmérőjű, nagy teljesítményű csiszolók fordulatszáma lassabb, ezért kevésbé hajlamosak a túlmelegedésre, hosszan és kitartóan tudnak dolgozni anélkül, hogy a csiszolókorong és az anyag túlmelegedne.

Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére fejlesztették ki a fordulatszám és teljesítmény szabályozás funkciót. Segítségével beállíthatja a csiszolókorong fordulatszámát gyors vágásra vékonyabb és puhább anyagok vágására, de a biztonságos, lassabb csiszoláshoz is.

A sarokcsiszolók tömege

Mivel ezek kézi szerszámok, működés közben a kézében kell tartania őket. Ezért nagyon fontos a tömegük és a működés közben fellépő különböző vibrációk kiküszöbölése is.

 • Kisebb sarokcsiszolók, legfeljebb 125 mm korong átmérővel, körülbelül 1,5–3 kg tömegűek.
 • Nagyobb sarokcsiszolók 230 mm-es koronggal már elérheti a 3–7 kg-ot is.

Csiszolókorongok

A sarokcsiszolókkal nagyon sokféle munkát végezhetünk. Leköszörülhetjük a fémfelületek egyenetlenségeit, balesetveszélyes éleit, hegyes sarkait, de vághatunk vasat, csempét, járólapot, lecsiszolhatjuk a rozsdát, régi festékeket a fémfelületekről, élezhetünk szerszámokat, konyhai késeket. Ezt a teljesítmény, a fordulatszám, de legfőképpen a korong anyaga és minősége határozza meg. A csiszoló- és vágókorongokat következőképpen osztályozhatjuk:

 • Vágásra szolgáló lapok (2,5-3 mm vastagságúak) – Vascsövek, vaslemezek, műanyagok vágása
 • Csiszoló lapok (4-6 mm) – élek, sarkak lecsiszolása, kisebb területek simára köszörülése
 • Gyémánt lapok – a vékonyabbak tégla, beton, csempe vágására, kő és márvány vágására a vastagabbak csiszolásukra alkalmas.

A sarokcsiszolók biztonsági elemei

 • Rezgéscsillapító fogantyú – A fejlett rezgéscsillapító rendszereknek köszönhetően a munka közben kezét nem érik káros vibrációk, ezért kevésbé fárad el.
 • Lassú indítás – A nagy fordulatszámú sarokcsiszolóknál a biztonságos használat szempontjából fontos a lassú fordulatszám indító funkció, ami azt jelenti,hogy a korong fokozatosan indul és indításkor a sarokcsiszoló fokozatosan növeli az indítóáramot.
 • Túlterhelés elleni védelem – A sarokcsiszoló átmenetileg automatikusan kikapcsol, ha észleli, hogy a motor túlmelegedett.
 • Visszarúgás-védelem – Hasznos funkció, amely automatikusan leállítja a sarokcsiszolót, amint a korong elakadt, megszorult az anyagban.
 • Állítható korongfedél – Alapvető védelem a megmunkált anyagból, vagy a vágó, csiszolókorongból lepattanó darabok ellen.
 • Fékező funkció – A sarokcsiszoló kikapcsolása után egy pillanat alatt gyorsan leállítja a korongot a lehetséges sérülések elkerülése érdekében.

Hasznos kiegészítők a sarokcsiszolókhoz

Gyorskioldó fedél

Szerszám nélküli sarokcsiszoló fedelének beállítás.

Gyorskioldó anya

Ennek segítségével szerszámok nélkül is gyorsan és egyszerűen megoldható a csiszolókorong cseréje.

Állítható fogantyú

A különböző munkák elvégzéséhez gyakran szükség lehet a csiszoló elforgatásához. Ezt a fogantyú elforgatása könnyíti meg. Általában 3 különböző helyzetbe állíthatók. Ez lehetővé teszi, hogy biztonságosan dolgozhasson a sarokcsiszolóval még nehéz körülmények között is.

Fordulatszám szabályozás

A minőségi sarokcsiszolók egyik legfontosabb funkciója. Kis fordulatszámon csiszolhat túlmelegedés nélkül puha anyagból készült kisebb tárgyakat, nagy fordulatszámmal pedig hatékonyan és gyorsan vághat, köszörülhet, csiszolhat kemény anyagokat is.

A korong fordulatszámának ellenőrzése

A figyeli a korong fordulatszámát. Ha a korong fordulatszáma a nagyobb terhelés, esetleg elakadás miatt lelassul, vagy leáll, akkor automatikusan kikapcsol.

Porelszívó

A sarokcsiszoló motorját a beszívott levegő hűti. A csiszolás során nagy mennyiségű por keletkezik a sarokcsiszoló közvetlen közelében. Ez a por jelentősen csökkentheti a gép élettartamát. Ezért a drágább, nagyobb teljesítményű típusokat porelszívóval is felszerelték.

Vezetékes vagy akkumulátoros sarokcsiszoló?

Vezetékes sarokcsiszolók

Az otthoni barkácsolók számára kínált flexek túlnyomó többsége olyan villanymotorral van felszerelve, amelyhez a hálózat szolgáltatja a működéséhez szükséges energiát  vezetékes sarokcsiszolók. Ezért ezek működtetése bizonyos korlátokhoz van kötve a csatlakozó vezeték formájában (különösen a nehezen elérhető helyeken), valamint használatuk nagy elővigyázatosságot követel. Másrészt biztos lehet benne, hogy állandó teljesítményt nyújtanak folyamatos, hosszantartó használatkor is.

Akkus sarokcsiszolók

Az akkumulátoros sarokcsiszolók legnagyobb előnye, hogy felhasználóját használata közben nem korlátozzák elektromos vezetékek. A motor újratölthető akkumulátorral működik. Mivel méreteik kisebbek, ezért nehezen hozzáférhető helyeken is használhatóak. Az akkumulátor kapacitása azonban csak korlátozott ideig tudja biztosítani a működésüket, ezért csak kisebb munkák elvégzésére ajánlottak. Ezt esetleg feltöltött tartalék akkumulátorral lehet megnövelni. Az akkumulátoros modellek kissé nehezebbek, kisebb teljesítményűek és drágábbak. A korong maximális átmérője legfeljebb 125 mm.

Tippünk

A ház körüli munkáknak sosincs vége. Amennyiben a kertjét tökéletes állapotban szeretné tartani, tekintse meg a legjobb fűkaszákat és szegélynyírókat!

Biztonság

A sarokköszörű használata a nagy fordulatszámú, vágó- és csiszolókorongoknak köszönhetően balesetveszélyes. Használata közben fontos betartani a balesetvédelmi előírásokat és használni a megfelelő védőfelszereléseket. Ezek a következők:

A legjobb sarokcsiszoló márkák

Makita

A japán csúcstechnika az elektromos kéziszerszámokban is képviselteti magát. Ezek közül a Makita márka kiemelkedik precizitásával, minőségével, megbízhatóságával. Ezek a szerszámok még rossz körülmények között is megbízhatóan működnek.

Bosch

A minőség, megbízhatóság garanciája. A profi szakemberek, de az amatőr barkácsolók számára is tökéletes minőségű, sok tartozékkal és kiegészítővel rendelkező sarokcsiszolók széles skáláját kínálja. A kiváló minőségű szerszámok mellett nagyszerű szerviz szolgáltatás is biztosít.

DeWalt

A tipikus sárga-fekete „méhek“ kihagyhatatlanok az építkezésen. Az amerikai DeWalt márka sarokcsiszolói minden árkategóriában megtalálhatók – az olcsóbbaktól kezdve a teljesen felszerelt professzionális sarokcsiszolókig.

 

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.4 (10 szavazat)

Autor článku

Szerkesztőségünk
Szerkesztőségünk

Tapasztalt szerkesztőink segítenek Önnek kiválasztani a megfelelő terméket. Szakértői tesztek és felhasználói vélemények alapján mindig a legjobbat ajánlják az adott kategóriában és árszinten. Elegendő meghatároznia a megfelelő kategóriát és indulhat is a legjobb termék kiválasztása!

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése