Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

2023 legjobb USB HUB-jai, elosztói – Tesztek és vélemények

Egy laptop általában három USB csatlakozóval rendelkezik, ami gyakran kevésnek bizonyul. Ennek a problémának a kiküszöbölésére szolgál az USB HUB, vagy más néven USB elosztó. Ez az eszköz arra szolgál, hogy növelje egy számítógép vagy laptop USB portjainak a számát és lehetővé tegye az eszközök közötti közvetlen kapcsolatot.

Az legjobb USB elosztók nemcsak az USB portok számát növelhetik, hanem más típusú és csatlakozójú vezetékeket is csatlakoztathatnak hozzá, mint például  audio-video kábeleket vagy memóriakártyákat.

Az alábbiakban szeretnénk bemutatni Önnek ezeknek a berendezéseknek a működését és tesztekkel, véleményekkel és vásárlási tanácsokkal segíteni a választásban.

A legjobb USB HUB-ok közül szeretnénk kiemelni az Orico P12-U3-EU-BK készüléket. Ez a készülék 12 darab USB 3.0 típusú csatlakozóval, USB-A csatlakozóval és gyorstöltővel is rendelkezik.

Igényeseknek

Az Orico USB HUB új csatlakozási lehetőségeket nyit meg, drámai módon növelve számítógépe hatékonyságát.

Legjobb ár/érték arány

A Verbatim USB-C MULTIPORT HUB ideális megoldás a legújabb laptopok vagy MacBookok portjainak bővítésére.

Legjobb olcsó

Az elegáns, 4 portos AXAGON HUE-G1A készülékkel egyszerűen és gyorsan, telepítés nélkül, akár négy eszközt is csatlakoztathat egyszerre.

Legjobb USB elosztók, vélemények és összehasonlítások

Orico P12-U3-EU-BK

ORICO P12-U3-EU-BK teszt Premium kategória

Típus: USB 3.2 Gen 1 | USB portok száma: 4 | Átviteli sebesség: 5 Gb / s | Portok száma: 12 × USB 3.2 Gen 1 (3.0) | Méretek: 9,6 × 3,2 × 2,2 cm | Tápellátás: Igen (adapter) | Irányár: 32 200 Ft

Előnyök
 • Nagyon sok csatlakozási lehetőség
 • Memóriakártya olvasó
 • LED kijelző
 • Nagyteljesítményű tápegység
Hátrányok
 • Magas ár

Ha profi szinten szeretne több elektronikus eszközt csatlakoztatni számítógépéhez, laptopjához vagy MacBookjához és szeretné bővíteni számítógépe képességeit, akkor erre az Orico USB HUB P12-U3-EU-BK USB HUB az ideális eszköz. Ezt a készülék 12 különböző típusú USB csatlakozója teszi lehetővé.

Az USB elosztó másik hasznos funkciója a memóriakártya olvasó, amely kiválóan alkalmas profik, például fotósok számára. A csatlakozások könnyű áttekinthetőségét LED kijelző biztosítja.

A csomag tartalma a készüléken kívül a hálózati adapter és csatlakozó kábel is.

VERBATIM USB-C MULTIPORT HUB

VERBATIM USB-C™ MULTIPORT HUB teszt Arany középút

Típus: USB 3.2 Gen 1 | Portok száma: 3 × USB 3.2 Gen 1 (3.0), 1 × HDMI | Kábelhossz: 15 cm | Méretek: 10,72 × 3,0 × 1,3 cm | Tápellátás: Igen (adapter) | Irányár: 12 700 Ft

Előnyök
 • Nagyszerű ár-érték arány
 • Elegáns külső
 • Sokféle eszköz csatlakoztathatósága
Hátrányok
 • Rövid csatlakozó kábel
 • Nincs RJ45 csatlakozó

A Verbatim USB-C Multiport HUB elosztó állomással változtassa laptopját vagy okostelefonját munkaállomássá. A kompakt kialakításnak köszönhetően ez az eszköz könnyen szállítható, ezért tökéletes társ utazás közben is.

Ez a többportos elosztó USB-C gyorstöltő csatlakozót is kínál a különböző készülékek töltéséhez, HDMI interfészt a HDMI csatlakozóval rendelkező készülékek csatlakoztatásához, valamint három USB 3.0 portot is.

A elosztó USB-C portja lehetővé teszi a folyamatos töltést az áramforrásról, így a laptop tölthető, miközben a elosztó összes többi portja használatban van.

Az USB 3.0 portoknak köszönhetően egyszerre csatlakoztathat egeret, USB pendrive-ot, merevlemezt vagy külső DVD – meghajtót.

AXAGON HUE-G1A-USB-A SSLIM Hub 4-PortUDB 3.2 Gen 1

AXAGON HUE-G1A USB-A SLIM Hub 4-Port USB 3.2 Gen 1 teszt Classic kategória

Típus: USB 3.2 Gen 1 | Portok száma: 4 × USB 3.2 Gen 1 (3.0), 1 | Támogatás: Syn&Charge | Kábel hossz: 14 cm | Méretek: 9,6 × 3,0 × 1,0 cm | Tápellátás: Igen, USB bus power | Irányár: 4 600 Ft

Előnyök
 • Alacsony ár
 • Nagy átviteli sebesség
 • Kicsi méretek és tömeg
 • Plug&Play funkció
Hátrányok
 • LED indikátor hiánya
 • Rövid kábel

Ez az elegáns, 4 USB 3.2 Gen 1 portos HUB mindenkinek ajánlott, aki többet szeretne laptopjából kihozni. A portok kompatibilisek az USB 2.0 és az USB 1.1 portokkal is. Az adatátviteli sebessége 1.5 / 12/480/5000 Mbit /s (low / full / high / super speed) a leggyorsabb elosztók közé sorolja. Segítségével egyszerűen és gyorsan, telepítés nélkül csatlakoztathat egyszerre négy másik eszközt notebookjához, számítógépéhez. A megfelelő USB-A vagy USB-C redukcióval mobil telefont is csatlakoztathat hozzá.

A hab a tortán a csatlakozón lévő műanyag pánt, mellyel szállítás, utazás közben könnyedén rögzíthető a 14 cm-es tápkábel az elosztóhoz. Mindössze 33 grammos tömegével és kicsi méreteivel hálás társa lesz minden utazáson.

Hogyan válasszunk USB elosztót, átalakítót vagy dokkoló állomást?

Miért van szükségünk USB HUB-ra

Az USB HUB vásárlása előtt figyelembe kell vennie, hogy milyen típusú portokkal rendelkezik a számítógépe vagy laptopja, illetve okostelefonja vagy táblagépe, és ennek megfelelően válassza ki az Ön igényeinek legmegfelelőbb bemeneti és kimeneti interfészekkel rendelkező USB elosztót. Az áruházak USB elosztók nagyon széles választékát kínálják.

A laptopok általában három USB csatlakozóval rendelkeznek. A régebbi eszközök még USB 2.0 vagy USB 3.0 szabványú, USB-A típusú csatlakozókkal rendelkeznek. Ezek kissebességű adatátvitelre képesek. Az újabb laptopokat, MacBookat már USB 4.0 szabványú és USB-C típusú csatlakozóval is szerelték fel. Ez nagyobb adatáviteli sebességre és töltőáramra képes.

Gyakran azonban szükségünk lehet háromnál több, nagysebességű készülék csatlakoztatására. Ez a probléma az USB HUB, más néven USB elosztó segítségével oldható meg, amely egy olyan eszköz, amely a számítógépek, notebookok, MacBookok  USB portjainak számát növeli meg. Egyes USB HUB-ok a különböző szabványú és típusú USB portokon kívül még HDMI, Jack és RJ45 (Ethertnet) csatlakozóval, valamint micro SD kártya bemenettel rendelkeznek.

usb hub vélemények

Hány különböző interfészre és csatlakozóra lesz szüksége?

Vásárlás előtt a második kulcskérdés az, hogy mennyi és milyen típusú berendezést szeretne egyszerre csatlakoztatni. Ez azt jelenti, hogy meg kell számolni, hány eszközt, például flash meghajtót, okostelefont, nyomtatót, külső billentyűzetet vagy egeret akar csatlakoztatni. Jobb, ha némi tartalékkal számol, ha esetleg újabb készülékek csatlakoztatására is szüksége lenne.

A gyártók az USB HUB-ok széles skáláját kínálják, hogy megfeleljenek az egyes vásárlók igényeinek. A legegyszerűbb és legolcsóbb típusok 3 – 4 USB portot és csatlakozót tartalmaznak.

A drágább típusok 10 vagy akár több fajta USB és egyéb csatlakozóval rendelkeznek, mint például HDMI, Jack, micro USB, mini USB interfészek vagy micro SD és SD kártyaolvasó.

A hordozható számítógépek, laptopok, táblagépek képességeit egy másik nagyszerű készülékkel, a dokkoló állomással is bővítheti.

Mi a dokkoló állomás?

Az USB elosztók a laptop portjainak puszta kiterjesztését teszik lehetővé. Külső monitor csatlakoztatására is alkalmasak (maximum egyszerre kettő), de a teljesítményük nem elegendő több nagyfelbontású monitor tápellátásához, vagy egyszerre több laptop gyorstöltéséhez.

Ezt a hiányosságot a dokkoló állomások küszöbölik ki. A dokkoló állomás olyan eszköz, amely különböző, nagy áramfelvételű készülék egymáshoz csatlakoztatását, gyorstöltését és egymás közötti gyors adatátvitelét teszi lehetővé.

Mi a különbség a dokkoló állomás és az USB elosztó között?

A dokkoló állomás az USB HUB közötti legnagyobb különbség, hogy a dokkoló sokkal nagyobb energia átvitelére képes. Egy dokkoló több monitort hajthat meg, valamint táplálja a csatlakoztatott laptopot és számos egyéb eszközt is, ezenkívül lehetővé teszi a különböző készülékek közötti kommunikációt. A dokkolók általában nagyteljesítményű hálózati adapterrel rendelkeznek.

A másik jelentős különbség az adatátviteli sebesség. A dokkolók körülbelül 40 Gbps sebességet érnek el, míg az USB HUB-ok maximális adatátviteli sebessége 5 Gbps. Ezért a dokkoló használata a nagy sebességű és nagyobb áramfelvételű berendezések összekötésére ajánlott. A hatalmas sebesség lehetővé teszi, hogy egyszerre több perifériát is tudjon csatlakoztatni, úgy, hogy az egyes készülékek sebessége közben nem csökken. Ez különösen fontos, ha nagysebességű MacBookot szeretne összekapcsolni más számítógépekkel vagy más külső egységekkel.

A dokkoló állomások a különböző csatlakozók széles választékával rendelkeznek. Csatlakoztathat például billentyűzeteket, egereket, SD – kártyákat és monitorokat. Kényelem és teljesítmény szempontjából ezért a dokkolók jobbak az USB elosztóknál, viszont jóval magasabb az áruk.

Tippünk

Olvassa el cikkjeinket a legjobb monitorokról és a legjobb középkategóriás notebookokról is!

Milyen típusú csatlakozókkal rendelkeznek az USB HUB-ok?

USB csatlakozók

Az USB, vagyis Universal Serial Bus egy szabvány, amely meghatározza az USB port adatátviteli sebességét és funkcióját. USB szabványok: a legújabb az USB 4.0,  az USB 3.0 és az USB 2.0 manapság a legelterjedtebbek, az USB 1.0 lassúsága és elavultsága miatt már nem használatos.

A típusok határozzák meg a csatlakozó alakját. Ezekből többféle létezik, de egy átlagos felhasználó jó eséllyel csak párral találkozik.

Az USB csatlakozók típusai: Type-A, más néven USB-A, Type-B, más néven USB-B és Type-C, más néven USB-C.

USB 1.0 szabvány

Az első párhuzamos interfészekre vonatkozó szabvány az USB 1.0-as szabvány volt, USB-A típusú csatlakozóval. Ennek a maximális adatátviteli sebessége 1,5 MB/s, ami azonban csak az egyszerű, lassú perifériák csatlakozását tette lehetővé.

usb hub vélemények

USB 2.0 szabvány

Az USB 1.0-ás szabványt váltotta fel a manapság legelterjedtebb USB 2.0 szabvány, szintén USB-A típusú csatlakozóval, amely már 60 MB/s adatátviteli sebességre képes. Jelenleg a legtöbb laptop, asztali számítógép, periféria az ilyen szabványú és típusú csatlakozókkal van felszerelve.

USB 3.0 szabvány

A következő lépés az interfészek fejlesztésében a harmadik generációs USB 3.0, 3.1 majd a 3.2 szabvány, USB-A típusú csatlakozóval volt. Ez már eléri az 1250 MB/s adatátviteli sebességet is és 4,5 W teljesítmény leadásra is képesek, tehát az ilyen portokkal rendelkező készülékek gyorstöltésére is alkalmas. Természetesen kompatibilisek a régebbi típusokkal is.

USB 4.0 szabvány

A legújabb az USB 4.0 szabvány USB-C típusú csatlakozóval. Ez a típusú csatlakozó már nem kompatibilis a régebbiekkel, de ez a probléma USB-C átalakítóval áthidalható. Az átviteli sebesség lényegesen nagyobb, 5 GBps. Az USB-C típusú csatlakozók már nagyobb feszültségű és áramfelvételű készülékek töltését és nagy adatátviteli sebességre képesek, ezért az újabb típusú laptopok, Macbookok és további modern készülékek és perifériák csatlakoztatást teszik lehetővé.

USB-B típusú csatlakozók

Ezek a csatlakozók az USB 2.0, 3.0 szabványnak felelnek meg. Általában nyomtatókban, multifunkciós berendezésekben használják.

Micro USB

A Micro USB az USB 2.0 szabványú USB-A csatlakozó kicsinyített változata. Kompatibilis az USB 1.1, (alacsony sebességű: 1,5 MB/s), és USB 2.0 (nagysebességű: 60 Mb/s) szabványokkal, amelyek egyszerre biztosítanak adatátvitelt és töltést is.

Mini USB

A régebbi fejlesztésű navigációs készülékekben, egyes régebbi típusú mobil telefonokban, fényképezőgépekben és egyéb régebbi típusú készülékekben használták. Szintén az USB 2.0 szabvány szerint működik.

RJ45 (Ethernet) csatlakozó

Az RJ45 csatlakozó port egy olyan kapcsolódási felület, amelyet elsősorban a számítógépek nagy sebességű vezetékes internethez kapcsolódásához, vagy más eszközök közötti nagysebességű vezetékes kapcsolat létrehozásához használnak.

Multimediális készülék és monitor csatlakozók

HDMI csatlakozó

A High-Definition Multimedia Interface (HDMI) volt az első digitális interfész, amely egyetlen kábelben egyesítette a tömörítetlen nagyfelbontású videót, az akár nyolc csatornás tömörítetlen digitális hangot, valamint az intelligens formátum- és parancsadatokat. A tökéletes minőségű hang- és képátvitelhez fejlesztették ki. A HDMI interfészt manapság laptopokban, MacBookokban, asztali számítógépekben, nagyfelbontású televíziókban, fényképezőgépekben, kamerákban, Blu-ray és DVD lejátszókban, játékkonzolokban, műholdas vevőkben használják.

A HDMI csatlakozó jeleit egy HDMI-USB átalakító segítségével USB szabványú jelekké alakíthatjuk.

usb hub vélemények

DVI csatlakozó

A  DVI (Digital Visual Interface) szabványú csatlakozókat monitorok csatlakoztatására fejlesztették ki. Ez az interfész a videó jeleket digitálisan, tömörítetlen formában továbbítja a megjelenítő egységhez. Legnagyobb előnye, hogy nincsenek digitális-analóg átalakítással járó mellékhatások. Megtartotta viszont a visszafelé kompatibilitást.

Az egyszerű, kisfelbontású monitorok csatlakozására a DVI port is elegendő, de ha nagyfelbontás monitort, HD vagy Full HD TV-t szeretnénk az USB HUB -ra csatlakoztatni, akkor erre a HDMI port a legalkalmasabb.

Jack csatlakozó

Némelyik USB elosztó 3,5 mm-es Jack csatlakozóval is rendelkezik. Ez az analóg audio jelek átvitelére alkalmas. Ezen keresztül csatlakoztathatók a fejhallgatók és mikrofonok.

USB HUB Micro SD kártyaolvasóval

Ha szeretné, hogy egyszerre több eszköze is kommunikálni tudjon ugyanazzal a micro SD vagy SD kártyával, akkor olyan USB HUB-ra lesz szüksége, amely rendelkezik micro SD és SD kártyaolvasóval is.

Az USB elosztók tápegységei

A választás során fontos kérdés, hogy saját tápegységgel rendelkező vagy anélküli USB HUB-ot választunk. A számítógép, laptop maximum 500 mA áram leadására képes az USB konnektoron keresztül. A legtöbb esetben ez elegendő, ha például csak egeret és flash meghajtót csatlakoztat az USB elosztóhoz.

Ha az USB elosztóval a csatlakoztatott eszközök tápellátását vagy töltését is szeretnénk ellátni, akkor saját tápegységgel rendelkező USB HUB-ra lesz szüksége. Ha az USB-elosztó nem rendelkezik külső tápegységgel, akkor az egyes készülékek teljes tápellátását az USB elosztóra csatlakoztatott számítógépnek, laptopnak kell biztosítania.

Ha az USB elosztó rendelkezik USB-C típusú aljzattal, amely a laptopok gyorstöltésére is alkalmas, akkor a tápegységnek 20 volt feszültségűnek és 5 amper áramerősségűnek kell lennie.

Az USB elosztó mérete, tömege és szállíthatósága

Mivel az USB elosztókat gyakran utazás közben is szoktuk használni, ezért fontos, hogy kisméretűek és kistömegűek legyenek. Ebből a szempontból érdemes a kompakt modellek közül választani.

Ha az USB elosztót csak otthoni vagy irodai munkánk folyamán szeretnénk használni, akkor inkább a portok elrendezését és a kábelek hosszát kell figyelembe venni. Győződjön meg arról, hogy minden eszköze, USB meghajtója vagy memóriakártyája kényelmesen csatlakoztatható legyen és az USB elosztót el tudja elhelyezni éppen ott, ahol szüksége lesz rá.

Vezeték nélküli USB HUB-ok

A legmodernebb USB elosztók a vezeték nélküli adatátvitelt is lehetővé teszik. Sajnos nem működik úgy, hogy egyáltalán nem kell a számítógéphez csatlakoztatnia az eszközt. A tápegységhez való csatlakozást nem lehet elkerülni, de egyes USB elosztók azonban vezeték nélküli kommunikációra is képesek. Ilyen például az USB Bluetooth adapter, aminek hatótávolsága általában több tíz méter is lehet, vagy az USB HUB-ok, amelyek az Apple gyártmányú készülékek vezeték nélküli töltésére is alkalmasak.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Még nem értékelte senki. Legyen Ön az első!

Autor článku

Szerkesztőségünk
Szerkesztőségünk

Tapasztalt szerkesztőink segítenek Önnek kiválasztani a megfelelő terméket. Szakértői tesztek és felhasználói vélemények alapján mindig a legjobbat ajánlják az adott kategóriában és árszinten. Elegendő meghatároznia a megfelelő kategóriát és indulhat is a legjobb termék kiválasztása!

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése