Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

2024 legjobb üvegházai és fóliái

Szeretnél saját termesztésű zöldséget szedni a kertedből kora tavasszal és késő ősszel is, amikor az időjárás nem kedvez a növények fejlődésének? Sőt, akár egész évben megteheted, ha polikarbonát melegházat veszel! Segítünk megtalálni a kertedbe a legjobb melegházat, hogy friss és ízletes házi zöldséget tehess az asztalra.

Üvegház tesztünkön nekünk a Polikarbonát üvegház 193×185 cm tetszett a legjobban, mégpedig a mérete, a minősége és a tartóssága miatt.

Igényeseknek

Polikarbonát üvegház tolóajtóval, ablakokkal és talapzattal.

Legjobb ár/érték arány

Könnyen összeállítható melegágy horganyzott fémlemez aljjal és kitámasztható szárnnyal.

Legjobb olcsó

Talajhoz rögzíthető melegház fólia, acél konstrukcióval és 6 ablakkal.

A legjobb üvegházak

Értékelés: Polikarbonát üvegház 193 × 185 cm –  Ideális polikarbonát melegház hobbikertészeknek

Polikarbonát üvegház 193 X 185 cm teszt Premium kategória

Gyártó: Merkury Market | Anyag: alumíniumprofil | Méret: 193 × 185 cm | Polikarbonát lemez: 4 mm | Ajtó: 1 tolóajtó | Ablak: 2 | Talapzat: igen | Hozzávetőleges ár: 127 781 Ft

Előnyök
 • Alumíniumprofil
 • 4 mm-es polikarbonát lemez
 • Tolóajtók
 • Két nyitható ablak
 • Alap a csomagban
Hátrányok
 • Borsos az ára, de cserébe tartós kivitelezésű

Ez az alumíniumprofilból készült Polikarbonát üvegház 193 × 185 centiméteres. Nagyszerű polikarbonát melegház, mely véleményünk szerint a legjobb üvegház. Polikarbonát lemeze 4 mm-es. A megfelelő szellőzésről a tolóajtaja és két nyitható ablaka gondoskodik. Talapzata segítségével biztonságosan tudod rögzíteni a talajhoz.

Értékelés: G21 GZ11 XL – 150 × 75 × 52 cm – melegágy – Mini üvegágy 1 szárnnyal

G21 GZ11 XL - 150×75×52 cm teszt Arany középút

Anyag: horganyzott fémlemez, polikarbonát lemez, alumínium | Méret: 150 × 75 × 52 cm | Polikarbonát lemez: 4 mm | Ajtó: 1 kitámasztható | Ablak: 0  | Talapzat: igen | Hozzávetőleges ár: 62 820 Ft

Előnyök
 • Praktikus, kitámasztható szárny
 • Stabil, 14 kg
 • Horganyzott fémlemez alap
 • 4 mm-es polikarbonát lemez
 • Könnyen összeállítható
Hátrányok
 • Kicsi területen lehet gazdálkodni

A G21 GZ11 XL – 150 × 75 × 52 cm – melegágy variálható, erős nyitóajtóval rendelkezik. Súlya 14 kg. Az ajtót a két oldalsó támasz, azaz oldalrúd segítségével a kívánt állásba helyezheted. Stabil alapja téglalap alakú. A melegágy nem igényel karbantartást. Alja horganyzott fémlemezből készül. Ellenáll az időjárás viszontagságainak. Könnyen összeállítható: a rögzítőelemeket csak bele kell helyezni a saroknyílásokba. Üvegház tesztünkön ez a modell lett a legjobb melegágy középkategóriás áron.

Értékelés: CAPPA Kerti fóliasátor 300 × 200 × 200 cm – zöld színű polietilén fóliasátor szuper áron

CAPPA Kerti fóliasátor 300×200×200 cm teszt Classic kategória

Gyártó: Cappa  | Anyag: acél konstrukció, polietilén fólia, műanyag csuklók  | Méret: 300 × 200 × 200 cm | Ajtó: 1 cipzáras | Ablak: 6 hálós ablak | Talapzat: talajhoz rögzíthető | Hozzávetőleges ár: 29 990 Ft 

Előnyök
 • Acél konstrukció, polietilén fólia
 • Szerszám nélküli összeszerelés
 • Cipzáras ajtók és ablakok
 • 6 hálós ablak
 • Zöld színe beolvad a kertbe
Hátrányok
 • A polietilén fólia nem a legtartósabb anyag

A CAPPA Kerti fóliasátor 300 × 200 × 200 cm mérete és kedvező ára egyszerűen lenyűgözi a kezdő kertészeket. A fóliasátor alapja acél, csuklói műanyagok. Cipzáras ajtókat és ablakokat tartalmaz. Előnye, hogy szerszámok nélkül lehet összeszerelni. A csomag tartalmazza azokat a csapokat és köteleket is, amelyekkel a fólia a talajhoz rögzíthető.

6 m2-en biztosít optimális klímát a növények számára. Rendelkezik UV-szűrővel. Ez a polikarbonát fóliasátor ideális lesz a számodra, ha olcsón szeretnél kísérletezni a fóliázás tudományával. Később még ráérsz belefektetni egy tartósabb, komolyabb modellbe.

Az 5 legjobb melegház

Elnevezés Összehasonlítás
TOP 5 melegház
1. Polikarbonát üvegház 193 X 185 cm teszt Polikarbonát üvegház 193×185 Gyártó: Merkury Market
Anyag: alumíniumprofil
Méret: 193×185 cm
Polikarbonát lemez: 4 mm
Ajtó: 1 tolóajtó
Ablak: 2
Talapzat: igen
Hozzávetőleges ár: 127 781 Ft
Webáruházba
2. Polikarbonát üvegház 193 X 185 cm teszt Polikarbonát üvegház 193 × 127 cm Gyártó: Merkury Market
Anyag: alumíniumprofil
Méret: 193×127 cm
Polikarbonát lemez: 4 mm
Ajtó: 1 tolóajtó
Ablak: 2
Talapzat: igen
Hozzávetőleges ár: 109 526 Ft
Webáruházba
3. G21 GZ11 XL - 150×75×52 cm teszt G21 GZ11 XL – 150×75×52 cm – melegágy Anyag: horganyzott fémlemez, polikarbonát lemez, alumínium
Méret: 150×75×52 ma cm
Polikarbonát lemez: 4 mm
Ajtó: 1 kitámasztható
Ablak: 0
Talapzat: igen
Hozzávetőleges ár: 62 820 Ft
Webáruházba
4. CAPPA Kerti fóliasátor 300×200×200 cm teszt CAPPA Kerti fóliasátor 300×200×200 cm Gyártó: Cappa
Anyag: acél konstrukció, polietilén fólia, műanyag csuklók
Méret: 300×200×200 cm
Polikarbonát lemez:
Ajtó: 1 cipzáras
Ablak: 6 hálós ablak
Talapzat: talajhoz rögzíthető
Hozzávetőleges ár: 29 990 Ft 
Webáruházba
5. Happy Green Fóliasátor polcokkal teszt Happy Green Fóliasátor polcokkal Gyártó: Happy Green
Anyag: hálós poliészter, 0,6 mm acél rudak
Méret: 140x73x200 cm
Polikarbonát lemez:
Ajtó: 1 cipzáras
Polc: 4 db
Ablak:
Talapzat: talajhoz rögzíthető
Hozzávetőleges ár: 30 045 Ft
Webáruházba

Népszerű üvegházak az Árukereso.hu oldalán

Miért vegyünk kerti üvegházat?

Hogyan válasszuk ki a legjobb üvegházat a kertbe?

Manapság, amikor a zöldségek ára egyre magasabb, a kerttulajdonosok közül sokan gondolkodnak el a zöldségek termesztésének lehetőségéről. Egy polikarbonát melegházból, vagy egy melegház fóliából akkor is tudsz zöldséget szedni, amikor a kertben még vagy már nem teremne meg az időjárás viszontagságai miatt.

Ez szuper hír, és végre felügyelni tudod, hogy mi kerül az asztalra. Köszönhető ez annak, hogy a zöldség termesztését a magok elvetésétől vagy a palántázástól kezdve felügyelni tudod. Ezeket a növényeket ugyanis te locsolod, szükség esetén te permetezed, és te tartod távol tőle a kártevőket. Amikor pedig betakarítod őket, méltán lehetsz büszke magadra. Kérdezz meg egy üvegház tulajdonost erről, ő is azt fogja mondani, hogy hatalmas élmény, és bánja, hogy nem vágott bele az üvegház építés projektbe már sokkal hamarabb.

Hosszabbítsd meg te is a kertben a termesztési időt! Vizsgáljuk meg együtt, hogy milyen szempontok alapján tudod kiválasztani a legjobb üvegházat, amely hosszú évekig ellát majd saját, egészséges, fogyasztható terménnyel. Olvasás közben tartsd szem előtt, hogy a saját preferenciáid a legfontosabbak.

Megjelenés

A klasszikus üvegházak, polikarbonát melegágyak és melegház fóliák gyártói általában törekednek a minimalizmusra, a funkcionalitás mellett eltörpül a dizájn. Ha jobban belegondolunk, ennek van alapja, hiszen fontos, hogy az üvegház letisztult külseje minden kertbe illeszkedjen. A növények pedig biztosan feldobják a külcsínt is! Neked fontos a formatervezés divatossága? Nézz körül a piacon, lehet, hogy találsz néhány különlegesebb kinézetű üvegházat.

Mobil üvegház vagy helyhez kötött?

Ha nem szeretnél folyton az összeszerelésével, majd a szétszerelésével bíbelődni, akkor a helyhez kötött polikarbonát üvegházat ajánljuk.

Milyen növényt szeretnél termeszteni?

Minden növénynek megvan a a saját termesztési igénye, azaz hogy milyen hőmérsékletet, megvilágítást és páratartalmat szeret.  A helyigény is fontos.

üvegház értékelés

Üvegház, melegágy vagy fóliasátor?

Üvegház

Az üvegház alkalmas az egész évi használatra. Stabil szerkezete van, mely állandó helyet foglal a kertben. Olyan területre tedd, ahol szívesen látod egész évben, és beleillik a kert harmóniájába. Az ára magas, de cserébe akár évtizedekig is hű megoldás lehet. Ha hosszú távban gondolkodsz, ez lesz számodra a legjobb melegház.

Melegház fólia

3-5 évig tudod használni, de ez az időtartam a minőségétől is függ. Olcsón megkapod, de sajnos nagyon kell rá vigyáznod. Tartsd távol tőle a macskáid az éles karmaival, és kapáláskor is vigyázz, nehogy belevágj az anyagába. A madarak ellen ajánlunk egy madárijesztőt. UV-védelem nélkül sajnos elég hamar tönkremegy.

Ha mégis a fóliára szavazol, akkor egy jobb minőségű, és ezáltal a korróziónak jobban ellenálló melegházat vásárolj. További előny, ha könnyen fel lehet állítani.

Melegágy

Főként palánták és alacsony növésű növények nevelésére kínál hasznos teret. Praktikus, és elfogadható áron megkaphatod.

A melegház vázának anyaga

Alumíniumkeret

A minőségi alumínium erős, könnyű, és persze meglehetősen drága is. Az ilyen váz jól terhelhető, ellenáll a viszontagságosabb időjárási viszonyoknak is. 

Acél profilok

Az acélkeret is kiemelt stabilitást biztosít, de rendszeresen kell festened, különben korrodálódik.

Meleg horganyzott lemez

Nem marja ki a rozsda, szélálló és strapabíró. Az örök klasszikus, ha melegházakról van szó.

Milyen legyen az üvegház betétének anyaga?

Mindhárom típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. 

Üveg

Általában edzett biztonsági üvegről van szó, mely teljes élettartama alatt megőrzi fizikai és kémiai tulajdonságait. Nagy súlya van, ezért igényli, hogy az üvegház konstrukciója kellően stabil legyen. Oldalai vagy simák, vagy az egyik oldala bordázott.

A bordázott üveg szétszórja a nap sugarait. Sajnos sérülékeny, és akár egy merő figyelmetlenség miatt is eltörhet. Ha vannak gyermekeid, vagy háziállatod, két lehetőséged van. Vagy jól elzárt területen tartod, hogy ne kelljen vitázni, vagy választasz egy más anyagból készült üvegházat, például egy polikarbonát melegházat.

Nagyobb beruházást igényel. Olyat gyártó termékét válaszd, amely minimum 10 év garanciát vállal. Típusai: téglalap alakúak és hatszögletűek.

Polikarbonát

A polikarbonát üvegházak tarolnak a piacon. Ez nem csoda, hiszen olcsóak, jól terhelhetőek és kiváló hőszigetelő tulajdonságúak (felülmúlják az üvegét). A polikarbonát, mint anyag, nem igényel rendkívülien szilárd alapot. Ez az anyag UV-réteggel ellátott, véd a napsugárzástól. Ez a védelem azonban idővel kopik, és utána a polikarbonát napfény hatására elkezd repedezni. Élettartama 15-20 év.

A polikarbonát anyag arról híres, hogy ellenáll a terheléseknek, és évek alatt sem veszít a tulajdonságaiból. Átereszti a nap sugarait, de védi a terményt a fagytól, a viharoktól, a széltől és a kártevőktől.

Polimetil-akrilát betétek

Nincs rajta UV-védelem, ezért rendkívüli módon átereszti a nap sugarait. A napfényfürdőt igénylő növények illenek a falai közé, például a trópusi virágok.

Az üvegház alakja és mérete

Az üvegház alakja

 • Nyeregtető
  Elegáns forma. A keret egyes réseibe kell beilleszteni a betéteket. Ezt kapcsokkal vagy csavarozva oldhatod meg. Előnye, hogy a betétek cserélhetőek.
 • Íves üvegház
  Magassága jól kihasználható. Kényelmesebb benne a kertészkedés, és futtatni is lehet benne a növényeket. Fel kell építeni egy alapot, majd a polikarbonát összetevőket egy boltívvé formálni. Sajnos sérülékeny, és az egyes darabok cseréje nehézkes.

Az üvegház mérete

Az a legjobb üvegház, amely pont akkora, amilyenre szükséged van. Ám legyél előrelátó: lehet, hogy most tökéletesen megfelel neked egy kisebb alapterületű, mini üvegház, és boldog leszel vele. Egy kis üvegház akár még az erkélyedre is felfér. Ám ha ráérzel az ízére, és jobban akarsz majd foglalkozni a kertészkedéssel, megbánod, hogy nem ruháztál be egy nagyobbra, mivel a mini üvegházad túlzsúfolttá válik. Tudtad? Minél méretesebb egy melegház, annál tovább tartja a hőmérsékletet.

A másik kardinális kérdés méretválasztáskor, hogy mire szeretnéd használni, milyen növényt termesztesz majd benne? Ha csak a palánták felneveléshez amiket aztán majd kiültetsz, akkor elegendő egy kisebb alapterületű. Ha nagyban gondolkodsz, több, esetleg magasabb növényeket ültetnél bele, akkor számodra egy nagyobb üvegház lesz a megfelelő döntés. Sőt, ebben ki is teleltetheted a fagyérzékeny dísznövényeidet, és nem kell őket beszorítani a házba.

üvegház teszt

Elhelyezése

Először is, az alapokkal rendelkező üvegház számára válassz ki egy fix helyet. Az alap nélkülit akár évről évre máshová helyezheted. Ahová állítod, ott mindenképpen legyen jó minőségű a talaj, és a legjobb, ha nem árnyékolja semmi. Még jobb, ha olyan helyre telepíted az üvegházat, ahol nincs kitéve szélnek. Nyílt terepen viszont sajnos megvan erre az esély.

Ha javasolhatjuk, ne legyen túl közel a ház, hiszen leárnyékolhatja, és rácsúszhat a tetőről a hó. Akár egy ugorni készülő macska is veszélyes lehet. Az is fontos szempont, hogy meg tudd oldani a locsolást. Az elhelyezésnél gondolj arra, hogyan lesz a világítás, és fagyok esetén miként fűtesz majd.

A melegház összeszerelése saját kezűleg

Egy üvegház összeállítása véleményünk szerint igényel némi kézügyességet, de kis tanulmányozás után megoldható.

Az alábbi részletes videó segíthet benne:

Az összeszereléshez fogsz kapni egy telepítési útmutatót, ami alapján össze tudod állítani az üvegházat. A legjobb, ha minimum ketten kezdtek hozzá a megépítéséhez. Mérettől függően, kis pihenőkkel akár fél napig is eltarthat, mire végeztek. A művelet előtt ellenőrizd az alkatrészek meglétét.

Hasznos tippek

Van néhány általános szabály, amelyet követhetsz az üvegház építésnél. Először is, az üvegház olyan sima és megfelelő keménységű talajra kerüljön, amely megbírja azt. A homokos talajt felejtsd el. A hely legyen napfényes, árnyékmentes és széltől védett. Amennyiben van alap, azt először rögzíteni kell a talajhoz, majd az üvegházat ahhoz kell csavarozni. Ha nincs alap, egy acél alap megvásárlását javasoljuk. A másik megoldás a betonalapra való építés. Az alapnak a fagyponti mélység alatt kell lennie. Az üvegházat a szélén zárd le semleges szilikon tömítőanyaggal. Amire még figyelj: az UV-védett oldal kifelé kerüljön.

Építés során vigyázz a biztonságodra

Viselj védőfelszerelést (munkaruházat és cipő, erős munkakesztyű, védőszemüveg). Csak nappali fényben vagy nagyon jó mesterséges megvilágítás mellett, kellemes időjárási viszonyok mellett kezdj bele az építésbe. Óvatosan bánj az alumínium profilcsíkokkal, mert éles a szélük. Az alumínium csavarmeneteket kend le vazelinnel a felszerelés előtt, és a csavarokat kézzel húzd meg. A csavarokat soha ne húzd meg nagyon erősen!

Az üvegház rögzítése – Betonhorgonyok készítése az alapban lévő rögzítő lyukak alatt

Példa: áss egy kb. 40 cm mély lyukat, helyezz bele Ø 100 mm és 40 cm hosszú PVC hulladékcsövet, és fedd le a talajt a cső körül kívülről. Ezután önts betont az üres csőbe. Ezután egyszerűen rögzítsd az üvegház alapját a szárított betonhoz csavarokkal és tiplikkel a rögzítési helyekre.

Üvegházi kiegészítők

Ajtók

Számuk – az üvegház méretétől függően – egy vagy maximum kettő. Fóliasátor esetén cipzárasak, tépőzárasak, tolóajtók stb. Melegágynál nem ajtóknak, hanem szárnyaknak nevezzük őket. 

Automatikus ablaknyitók

A tetőablakok vagy kézzel nyithatóak vagy automatikusan nyílnak. Ez utóbbit a belső hőmérsékleti szint szabályozza. Mivel az automata ablaknyitó a hőmérséklet változásra reagál, szeles időben nem biztos, hogy a kellő időben záródik be, és megsérülhet. Ezért figyeld az időjárást, és ha szükséges, eső és szél közeledtével manuálisan zárd be! Télen cseréld le az automata ablaknyitót, mert a fagy miatt megsérülhet.

Automatikus öntözési rendszer

Az automatikus öntözés lehetővé teszi a növények szakszerű gondozását a távollétedben is.

Tippek a kerti üvegházakban való termesztéshez

Néhány ötlet, hogy miket termessz az üvegházban: paradicsom, paprika, saláta, uborka, retek, leveszöldségek (sárgarépa, karalábé), és még folytathatnánk a sort. Használd ki a rendelkezésre álló helyet, ültess benne szellősen. Így adsz elegendő teret a növekedéshez, és átláthatóbb is lesz a növényzet, nem dzsungelszerű. Ki fogsz tudni igazodni az üvegházban, és könnyen hozzáférsz a növényekhez: tudni fogod őket ápolni, kapálni, szüretelni. 

Jó, ha tudod, mit hová ültess egy üvegházban. A legmagasabb páratartalmú, nem jól szellőző helyeken az uborka és a saláta fog a legjobb terméssel ellátni. Ne ültess túl sűrűn. A paradicsomnak és a paprikának pont ellenkezőleg, páramentes és levegőcserével biztosított terület az alkalmas. Ám arra ügyelj, hogy a paradicsom és a paprika levelei ne érintkezzenek egymással! A különböző zöldségek ne érjenek hozzá az üvegház falához, mert így felüthetik a fejüket a gombás betegségek, és jobban megtelepszenek rajtuk a kártevők.

üvegház értékelés

Ápolás és karbantartás

Az üvegházat véleményünk szerint (és a hivatalos leírások is ezt mutatják) enyhe szappanos oldattal és puha ronggyal tisztítsd. Kerüld a vegyi anyagokat ( benzin, aceton, klór stb.) és az alkoholt tartalmazó tisztítószereket. A mosás után öblítsd le tiszta vízzel. Vigyázz, hogy meg ne karcold az anyagot. A polikarbonát lapokat ne fesd, mert elvesztheted a garanciát.

Rendszeresen távolítsd el a tetejéről a faleveleket, télen a havat és az egyéb szennyeződéseket. Folyamatosan ellenőrizd a földhöz való rögzítését. Szeles időjárás esetén csukd be az ajtót és az ablakokat. Ha úgy látod jónak, köss biztosítást a nagyobb értékű üvegházadra, vedd bele a házad biztosításába! Jó ha tudod, hogy a jégeső, a viharok, az árvíz, a beázás stb. nem képez garanciaalapot, ezek biztosítási események.

Üvegház árak

Ha körülnézel a neten, azt látod, hogy rengeteg üvegház eladó. Az üvegház árak általában az üvegházak vázának, ablakainak, méretének, anyagának és egyéb kellékeinek a függvénye. Egy bonyolultabb felépítésű és jobb minőségű üvegház véleményünk szerint, természetesen, nem lesz olcsó.

Üvegházak 30 000 – 70 000 Ft körüli áron

Egy 300×200×200 cm-es fóliasátor már 30 000 Ft-tól is elérhető. Lássuk, mit kapsz ezért az árért? Egy poliészterből készült sátrat, amelynek cipzáras bejáratai és több polca is van. Acél rudakkal kerül szállításra. Egy melegágy nagyjából 70 000 Ft-ért lehet a tiéd. Anyaga horganyzott fémlemez, alumínium, polikarbonát. 1 szárnnyal rendelkezik.

Üvegházak 100 000 Ft körüli áron

Egy nagyjából 193×127 cm-es polikarbonát üvegházat már megkaphatsz 100 000 Ft-tól. A polikarbonát lemez általában 4 mm-es, az üvegház tolóajtóval és két nyitható ablakkal rendelkezik. Szilárd talapzattal kerül szállításra. 

Üvegházak 300 000 Ft feletti áron

Ezek már nagyobb méretű, üvegből készült melegházak. A prémium változatok ára akár az egy millió forintot is megközelítheti.

Tippünk

Egy szépen gondozott kerthez jár egy jó kerti fűnyíró is. Megmutatjuk, melyek a legjobb fűnyírók!

Tény, hogy a friss, saját zöldség megfizethetetlen, és a kertészkedés a legjobb szabadidős tevékenység. Reméljük, hogy üvegház tesztünk alapján sikerült kiválasztanod a legjobb melegházat, és sokáig örömöd leled benne.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.3 (50 szavazat)

Autor článku

Ágnes Fehér
Ágnes Fehér

Ágnes szereti felfedezni az új dolgokat, technológiákat. Állandóan új információk után kutat, melyek a körülöttünk lévő világról szólnak. A kedvenc témái közé a háztartási gépek, szépségápolási cikkek és túrázási eszközök tartoznak. Szabadidejében nagyon szeret utazni, úszni, és örömmel készít fényképeket. Ezenkívűl érdekli a programozás, és sok időt tölt a neten való böngészettel, ami állandó tanulásra készteti. LinkedIn, Instagram

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése