Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Recenzió

Recenzia Low Carb Rice Cooker Sencor SRM 0671BK (rizsfőző)

Ryžovar SRM 0671BK

Mivel szenvedélyes szakács vagyok, hatalmas lelkesedéssel fogadtam, amikor megjött a Sencor SRM 0671BK rizsfőző tesztelésére. Ez az ügyes kis konyhai segédeszköz meggyőzött arról, hogy a rizsfőzés nemcsak egyszerűbb, hanem egészségesebb is lehet. Azt hittem, jól tudok rizst készíteni, de a rizsfőzőben főtt rizs sokkal ízletesebb és levegősebb lett.

SRM 0671BK rizsfőző értékelése

9.3

A Sencor SRM 0671BK rizsfőző szerintem egy kompakt, mégis sokoldalú segítő a modern konyhában. Legnagyobb előnye az egyedülálló Low Carb technológia, amely akár 40%-kal csökkenti a rizs szénhidráttartalmát. Ezt a funkciót nemcsak a cukorbetegek, hanem azok is nagyra értékelik, akik az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásra törekednek.

A nyolc előre beállított program és az intuitív érintőképernyős vezérlés megkönnyíti a rizsfőzést és más ételek elkészítését is. Bár a rizsfőzőt két személyre ajánlják, egy kisebb család számára is elegendő. A melegen tartó funkció pedig gondoskodik arról, hogy az étel mindig fogyasztásra kész legyen, amikor szükség van rá.

Dizájn és kivitelezés
9
Funkciók és technológia
10
Kezelhetőség
9
Karbantartás
9
Szín:fekete / fehér
Térfogat:0,6 l
Tömeg:2 300 g
Teljesítmény:350 W
Tápkábel hossza:0,95 m
Termék méretei:225 × 225 × 228 mm
Előnyök
  • Low Carb technológia
  • 8 program
  • Tapadásmentes bevonatú rizsfőző edény
  • Melegen tartó funkció, akár 12 órán át
  • Egyszerű tisztítás és karbantartás
Hátrányok
  • Kisebb belső edénytérfogat
  • A Low Carb program esetén a rizs keményebb lehet

Csomag tartalma

A doboz kinyitása után a rizsfőző mellett megtaláltam az alumínium belső edényt tapadásmentes bevonattal (ami egyébként rendkívül könnyen tisztítható), egy rozsdamentes acél gőzölőkosarat zöldségekhez, egy mérőpoharat a rizs adagolásához, valamint egy speciális fehér műanyag spatulát, amely nem sérti meg a tapadásmentes bevonatot, és kiválóan alkalmas keverésre és tálalásra is. Természetesen egy áttekinthető magyar nyelvű használati útmutató is mellékelve volt.

Dizájn és kivitelezés – 9/10

Már az első pillanatban lenyűgözött a készülék elegáns dizájnja. A kompakt, 22,5 × 22,5 × 22,8 cm-es méretének köszönhetően nem foglalt sok helyet a konyhában, és használat után könnyedén elrakhattam a szekrénybe. Az anyaghasználat első ránézésre is minőségi benyomást keltett, és a teljes tesztelési időszak alatt ezt meg is erősítette.

A kijelző védőfóliával volt bevonva, hogy szállítás közben ne sérüljön. Ezt természetesen először el kell távolítani, de engem egy pillanatra összezavart, mert úgy nézett ki, mintha egy valódi kijelző lenne. 🙂 A lányom már azt hitte, hogy az új technológiákkal nem boldogulok, de szerencsére gyorsan rájöttem a turpisságra.

Egyetlen apró fejlesztési lehetőségként a belső edény kivételét említeném. Ha ki szeretném venni az edényt a készülékből, hogy az asztalra tegyem, ez forró állapotban nem a legegyszerűbb. Természetesen egy konyharuha vagy edényfogó segítségével megoldható, de a peremek kicsik, így egy praktikusabb fogantyú jól jött volna.

Az SRM 0671BK rizsfőző funkciói – 10/10

A legjobban a „Low Carb” technológia fogott meg. Mivel próbálok egészségesen táplálkozni, nagyon örültem, hogy a készülék képes főzés közben kivonni a felesleges cukrokat és keményítőt, ezzel akár 40%-kal csökkentve a szénhidráttartalmat. Az ízélmény viszont nem csökkent – sőt, mint már említettem, a rizs még finomabb lett, mint hagyományos módon főzve.

A teszt során mind a 8 programot kipróbáltam:

  • Sushi: A rizs kellemesen ragacsos lett.
  • Fehér rizs: Mindig puha és tökéletesen főtt.
  • Gyors főzés: Nagyon hasznos, ha kevés az időm.
  • Low Carb: Ezt használtam a legtöbbször.
  • Rizottó: Krémes állagot eredményezett.
  • Barna rizs: Főzés előtt érdemes rövid ideig áztatni.
  • Sütés: Egyszerű süteményeket is kiválóan elkészít.
  • Gőzölés: Elsősorban zöldségekhez használtam.

Gyakorlati tapasztalatok

Sushi program

A rizsfőző tökéletesen ragacsos, de szép szerkezetű rizst készített. A szemek nem estek szét, jól tartották a formájukat, így a sushi elkészítése sokkal egyszerűbbé vált.

Fehér rizs

A Fehér rizs programmal mindig tökéletes eredményt értem el – a rizs puha, pergős és tapadásmentes lett. A basmati rizs volt a legjobb választás, de kipróbáltam még három másik fajtát is, sőt, főztem előrecsomagolt főzőtasakos rizst is. Az is tökéletesen megfőtt, sokkal jobban, mint a hagyományos módszerrel.

Ryžovar Senc or biela ryža

Low Carb

A Low Carb program lett a kedvencem a hétköznapokra. Végül kissé módosítottam az időzítésen – meghosszabbítottam a főzési időt, mert első alkalommal a rizs egy kicsit keményebb lett, mint ahogy megszoktuk. Ez azonban valószínűleg a használt rizsfajtától is függött.

Rizottó program

A Rizottó program kellemes meglepetést okozott, különösen, ha valaki a krémes, nem pedig a száraz rizottót kedveli. A végén csak egy kis vajat és parmezánt adtam hozzá, és tökéletes lett. Kipróbáltam a kedvenc változatunkat is – rizst egy kevés vöröslencsével, amely az indiai rizottóhoz hasonlít. Ez a kombináció is remekül sikerült.

Barna rizs

A barna rizs főzése során megtanultam, hogy a teljes kiőrlésű rizs valóban keményebb, és más főzési módot igényel. Amikor a Fehér rizs programmal próbáltam megfőzni, az eredmény nem volt az igazi. Érdemes a megfelelő programot használni, vagy szükség esetén meghosszabbítani a főzési időt, hogy a rizs megfelelő állagot kapjon.

Torta

A sütési programot egy egyszerű piskótatészta elkészítésére használtam. Fontos, hogy az edényt alaposan ki kell kenni olajjal, különben nehéz lesz kiborítani a süteményt. 🙂 Egyetlen apró sajátossága, hogy a piskóta a főzőedény alakját veszi fel, így enyhén domború lesz a teteje, ami számunkra szokatlan forma volt. A gyerekek viszont egyáltalán nem panaszkodtak – a lényeg az íz volt, és az tökéletes lett.

Gőzölési program

A gőzölési programot gyakran használtam burgonya és zöldségek, főként brokkoli és répa elkészítésére. A zöldségek ropogósak maradtak, és a hagyományos főzéssel szemben sokkal több vitamint megőriztek. A rozsdamentes acél gőzölőkosár nagyon könnyen tisztítható, és mosogatógépben is elmosható.

Ryžovar sencor zemiaky

Egyéb funkciók

A késleltetett indítás funkció lehetővé tette, hogy a főzést pontosan az általam kívánt időpontra időzítsem. Gyakran használtam a Keep Warm (melegen tartó) módot is, amely akár 12 órán keresztül képes melegen tartani az ételt. Ennyi időre ugyan nem volt szükségem, de ez a funkció biztosan jól jöhet. Bár az SRM 0671BK rizsfőzőt két személyre ajánlják, tapasztalataim szerint egy kisebb család számára is elegendő. Egy négytagú család számára, két gyerekkel, ebédre tökéletesen megfelelt. Mivel szinte magától főz, nem gond, ha szükség esetén újabb adag rizst vagy zöldséget kell készíteni. És ha nem fogy el rögtön minden, a Keep Warm funkciónak köszönhetően a rizs kellemesen meleg marad.

Az első néhány alkalommal valószínűleg kicsit több vizet öntöttem a rizshez, vagy nem mostam át elég alaposan. Kétszer is előfordult, hogy a felső gőznyíláson keresztül körülbelül egy percig rizsvíz fröccsent ki. Ez azonban a főzés minőségét nem befolyásolta – a kifröccsent vizet könnyen letöröltem, és a rizs tökéletes lett. Kellett egy kis idő, mire kikísérleteztem a megfelelő víz-rizs arányt, de utána minden tökéletesen működött.

Kezelhetőség – 9/10

Az érintőképernyő azonnal elnyerte a tetszésemet – áttekinthető és intuitív. Eleinte talán kissé bonyolultnak tűnhet, de a használati útmutató segítségével nagyon gyorsan elsajátítható a használata. Ha főzés közben vagy a kijelző tisztítása során véletlenül kikapcsolna vagy módosulna a beállítás, a változtatás könnyedén korrigálható. Ugyanez igaz arra is, ha a főzés közben szükség van a fedél felnyitására és visszazárására – a kijelző praktikus és rugalmas marad.

Nagyon hasznosnak találtam a belső edényen található vízszintjelzéseket, amelyek megkönnyítették a megfelelő vízmennyiség adagolását. Ezeknek köszönhetően mindig pontosan tudtam, mennyi vizet kell hozzáadni a rizshez.

Karbantartás – 9/10

Az SRM 0671BK rizsfőző karbantartása rendkívül egyszerű. A külső burkolatot elegendő egy nedves kendővel áttörölni. A tapadásmentes bevonatú belső edény tisztítása szintén gyors és problémamentes – egy puha szivacs és egy kevés mosogatószer elegendő, ráadásul a rizs egyáltalán nem tapad hozzá. A rozsdamentes acél gőzölőkosár ugyanolyan könnyen tisztítható.

Bár én kézzel mostam el az eltávolítható részeket (ami csupán néhány percet vett igénybe), kipróbáltam a mosogatógépben történő tisztítást is, és az sem okozott gondot. A használati útmutatóban viszont nem találtam erre vonatkozó hivatalos ajánlást, így ezt mindenki saját felelősségére próbálhatja ki.

A legjobban szennyeződő rész mindig a fedél belső oldala volt. Érdemes ezt közvetlenül a főzés után letörölni, mielőtt a szennyeződés rászárad. Szerencsére egy nedves kendővel vagy egy puha szivaccsal ez is könnyen eltávolítható.

Sencor SRM 0671BK rizsfőző – végső értékelés

Egy hónapos tesztelés után bátran ajánlom a Sencor SRM 0671BK rizsfőzőt. A leginkább az győzött meg, hogy az elkészített rizs, zöldségek és burgonya párolása rendkívül ízletes lett, ráadásul a Low Carb funkcióval jelentősen csökkenthető a szénhidráttartalom. A rizsfőző sokoldalúan használható, számos praktikus funkcióval rendelkezik, és még egy egyszerű sütemény elkészítésére is alkalmas. Ideális választás kisebb családok számára a mindennapi rizsfőzéshez.

Kiemelkedőnek tartom a minőségi kivitelezést és a kompakt méretet – nem egy nagyméretű konyhai eszközről van szó, így könnyen elfér a konyhapulton vagy a szekrényben.

A gyerekek különösen megszerették a tejberizst, amit egyébként nem szívesen készítek, mert állandó keverést igényel. A rizsfőzővel azonban sokkal egyszerűbb volt az elkészítése. A Fehér rizs programon főztem meg az alapot, majd főzés közben 2–3 alkalommal átkevertem, így sokkal krémesebb lett. Végül egy kevés tejet és vajat adtam hozzá – az eredmény tökéletes lett.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.5 (11 szavazat)

A cikk szerzője

Petra Kvapilová
Petra Kvapilová

Petra évek óta online marketinggel és írással foglalkozik, és erősen bízik abban, hogy itt is segíteni fognak a cikkei (amelyek más nyelvekről vannak fordítva) az embereknek a helyes választásban. Kicsit olyan, mint egy marketing kaméleon, és nem fél belevágni az internet feltáratlan témáiba sem.

Hasonló cikkek