Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

2022 legjobb mobil klíma – recenziók és tippek a választáshoz

Datum 12.11.2021

Épphogy vége a fűtőszezonnak, pár hét bolondos időjárás után egy-kettő megérkeznek a forró nappalok. Ha nincs az otthonunkban, irodánkban légkondicionáló, és valamilyen oknál fogva nincs is lehetőség a telepítésére, akkor elgondolkodhatunk egy mobil klíma beszerzésén, hogy hideg fejjel tudjuk megúszni a nyarat.

Igényeseknek

A készüléken található panellel, távirányítóval vagy okostelefonnal vezérelhető mobil klíma erős hűtőteljesítménnyel.

Legjobb ár/érték arány

Nagy, 14 000 BTU/h teljesítményű hordozható légkondicionáló páramentesítő funkcióval. Távirányítóval vezérelhető.

Legjobb olcsó

Kompakt méretű mobil klíma kisebb helyiségek hűtéséhez. Kedvező ára ellenére igazán hatékony készülék.

Legjobb mobil klímák

Értékelés: Max Breeze Smart – prémiumkategóriás mobil klíma

Legjobb mobil klíma Max Breeze Smart - teszt, értékelés, ár Premium kategória

Ajánlott szobaméret: 57 – 95 m² | Energetikai osztály: A | Zajszint: 62-65 dB | Hűtőteljesítmény: 15 000 BTU/h | Tömeg: 43 kg | Hozzávetőleges ár: 350 000 Ft

Előnyök
 • 4 üzemmód
 • Okostelefonhoz csatlakoztatható
 • Antibakteriális víztartály
Hátrányok
 • Súly
 • Magas ár

A Max Breeze Smart mobil klíma a Klarstein márkától valóban lehűti a forró nyári napokon, hűtési teljesítménye 15 000 BTU/h. A maximális légáramlás 500  m³/h. Ezeknek a paramétereknek és az 1 600 W-os összteljesítményének köszönhetően akár egy 95 m²-es helyiségbe is megfelelő. Mindezek ellenére energiatakarékos a készülék, az A energetikai osztályba tartozik.

A mobil klímában 4 üzemmód elérhető – automatikus, hűtés, párátlanítás és ventilátor. A hőmérséklet 18 °C és 32 °C  között beállítható. Sőt, még a szélerősség is szabályozható 3 fokozatban. A kezelés és használat szintén nagyon kényelmes, illetve választható is. A beállításokat elvégezheti a légkondicionálón található panel segítségével vagy távirányítóval. A Klarstein alkalmazás telepítése után okostelefonjával is kezelheti a mobil klímát.

A Max Breeze Smart további előnyei közé tartozik az újratölthető víztartály, mely antibakteriális és a 24 órás időzítő. Legnagyobb hátránya a magas ára.

Értékelés: SAKURA STAC 14CPB/NW – kiváló minőségű mobil klíma

SAKURA STAC 14CPB/NW - értékelés, teszt, ár Arany középút

Helyiség méretei: 100 m³ | Energetikai osztály: A | Zajszint: 65 dB | Hűtőteljesítmény: 14 000 BTU/h | Tömeg: 33,7 kg | Hozzávetőleges ár: 217 000 Ft

Előnyök
 • Páramentesítés
 • Magas hűtőteljesítmény
Hátrányok
 • Magas ár
 • Súly

A Sakura Stac 14CPB/NW mobil klíma bár elsőre drágának tűnik, mégis megér minden belefektetett fillért. Prémiumkategóriás tulajdonságai vannak, de reális áron kapható. A hűtőteljesítménye 14 000 BTU/h, a hőmérséklet tartomány 17-32 °C. Energiafogyasztása alacsony, körülbelül 1,5 kWh/h. Ezzel a fogyasztással az A energetikai osztályban foglal helyet. Akár egy 100 m³ nagyságú helyiség hűtésére is alkalmas.

A mobil klíma a hűtési funkcióján kívül rendelkezik páramentesítéssel is. A páramentesítés folyamán a készülék óránként 1,8 l nedvességet tüntet el a helyiség légteréből. A hordozható légkondicionáló távirányítóval vezérelhető. Az időzítő és a késleltetett indítás funkció kényelmesebbé teszik a használatot. A LED kijelzőn ellenőrizheti az aktuális beállításokat. A SLEEP  üzemmódnak köszönhetően a mobil klíma nem fogja Önt zavarni az éjszakai pihenésben.

Értékelés: TRISTAR AC-5477 – megfizethető árú mobil klíma

TRISTAR AC-5477 - teszt, értékelés, ár Classic kategória

Ajánlott szobaméret: 60 m³ | Energetikai osztály: A | Zajszint: 65 dB | Hűtőteljesítmény: 7 000 BTU/h | Tömeg: 18 kg | Hozzávetőleges ár: 93 000 Ft

Előnyök
 • Szárítás
 • Kedvező ár
Hátrányok
 • Gyengébb teljesítmény

A Tristar AC-5477 mobil klíma tökéletes választás kis helyiségek hűtéséhez. Az ajánlott szobaméret ehhez a készülékhez 60 m³. A hordozható légkondicionáló hűtési teljesítménye 7 000 BTU/h.

A Tristar AC-5477 távirányítóval vezérelhető. A hűtési üzemmódon kívül rendelkezik még szárítással és ventilátorral is. A távirányító vagy a készüléken található gombok segítségével az üzemmód mellett kiválasztható a ventilátor sebessége, a hőmérséklet és az időzítő.  A hőmérséklet 16 °C és 32 °C  között beállítható. A légáramlás maximális sebessége 320 m³/h. A páraszívó teljesítmény 19,2 l.

A mobil klíma kompakt méreteinek, kis súlyának és praktikus görgőinek köszönhetően könnyen hordozható. Ezáltal annak ellenére képes lehűteni az egész lakást, hogy egyszerre csak egy, kisebb helyiséggel birkózik meg.

Mi a különbség a hagyományos légkondicionáló és a mobil klíma között?

Rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy még a legjobb mobil légkondicionálók teljesítménye sem vetekszik egy átlagos, klasszikus légkondicionálóéval. Ha komoly eredményeket várunk, akkor egy mobil klíma megvásárlásával csalódottak leszünk. Pár fokkal kellemesebb levegő elérésére azonban kiválóak.

A mobil klímának Ráadásul elvezető rendszere sincs a kondenzált vízre, így, ha nem rendelkezik automatikus párologtató rendszerrel, a víztartályát néha ki kell üríteni.

A hagyományos légkondicionálót nem tudjuk egyedül telepíteni, mindenképpen szükségünk lesz hozzá egy szakemberre. Miután kiválasztottuk az ideális helyet a telepítésre, nem helyezhetjük át csakúgy máshova.

A mobil klíma telepítését ezzel ellentétben egyedül is könnyedén meg tudjuk oldani. A legtöbb készülék kerekekkel is rendelkezik, tehát egyszerűen ide-oda guríthatjuk őket egy másik helyiségbe. Akár a nyaralónkba is magunkkal vihetjük, ha hosszabb időt tervezünk ott tölteni. A méretük egy mini hűtőszekrényével megegyező.

Tetőtéri helyiségekbe, régi épületekbe vagy különleges homlokzatú épületekbe nem lehet klasszikus légkondicionálót telepíteni. A mobil klíma telepítése azonban mindenhol megoldható, ahol van ablak. Ehhez általában csak egy nagy szellőző csőre lesz szükségünk. Ráadásul sokkal olcsóbb mind a telepítés, mind maga a készülék.

A mobil légkondicionálók sokszor több funkcióval is rendelkeznek egyszerre. A hűtést kikapcsolva például ventilátorként használhatjuk, némelyik pedig páramentesítőként is működik. Ritka esetben a mobil légkondicionálóval fűthetünk is.

Hogyan válasszunk mobil klímát?

A mobil klíma esetében nagyon fontos, hogy egy testreszabott készüléket válasszunk. Egy nem megfelelő mobil klíma nemhogy nem fog javítani a helyiség levegőjén, de egyenesen rontani fog rajta.

Teljesítmény

Az ideális teljesítmény kiválasztásához tisztában kell lennünk a hűteni kívánt helyiség térfogatával. Tehát a helyiség szélessége és hosszúsága mellett a mennyezet magasságát is mérjük le. Ha az egész lakás klímájáról szeretnénk gondoskodni, akkor adjuk össze az összes helyiség térfogatát, valamint külön jegyezzük fel a konyha értékeit. A konyha a lakás vagy ház egyik legmelegebb helyisége, így extra teljesítményre van szükség a lehűtéséhez. Érdemes emellett feljegyezni az egyes szobák fekvését is, hiszen más-más óraszámban süt be hozzájuk a nap és melegíti fel a helyiség levegőjét.

Legjobb mobil klíma

A mérés után következik a megfelelő teljesítmény kiszámolása.  A teljesítmény mértékegysége a klímák esetében a BTU (British Thermal Unit). Ez az érték azt adja meg, hogy mekkora hőmennyiségre van szükség 1 font víz (H2O, legnagyobb sűrűségben) hőmérsékletének növelésére 1 Fahrenheit-fokkal. A megfelelő BTU kiszámításához a helyiség légtérfogatát osszuk el kettővel. A kapott eredmény a szükséges óránkénti kBTU.

Válasszunk egy kicsivel magasabb teljesítményt, ha valószínűleg egyszerre több mint két ember fog a hűteni kívánt helyiségben vagy lakásban tartózkodni.

A teljesítmény kiszámolás mellett gondoljuk át, hogy hány darab készülékre lehet szükségünk. Ehhez vegyük figyelembe a levegő áramlását a lakásban, házban, illetve azt is, hogy az egyes helyiségeket milyen gyakran használjuk ki.

Méret

Bár már a nevében is benne van, hogy egy mobil készülékről van szó, ez egy kicsit csalóka lehet. Ezek a készülékek akár 50 kg-ot is nyomhatnak és egy kisebb hűtőszekrény méretét is meghaladhatják. Gondoljuk előre át, hogy milyen gyakran szeretnénk majd áthelyezni. Ha a nyaralóba is magunkkal szeretnénk vinni, akkor győződjünk meg róla, hogy találunk-e helyet az autónk csomagtartójában.

Ha tartósan egy helyen szeretnénk elhelyezni, akkor is fontos lemérni a jövendőbeli helyet, hogy tényleg odafér-e a mobil légkondicionáló. Számolnunk kell azzal is, hogy az ideális hűtéshez a helyiséget esetleg át is kell rendeznünk.

A szellőző csövet az ablakhoz kell vezetni, tehát a cső hosszúságát se hagyjuk figyelmen kívül. Ez befolyásolhatja a mobil légkondicionáló elhelyezését is a helyiségben.

Zaj

A mobil légkondicionálók működés közben zajt bocsájtanak ki. Az értékek összehasonlítása közben ne feledkezzünk meg arról, hogy a hangerő exponenciálisan növekszik, ami azt jelenti, hogy 10 dB különbség 30 és 40 dB között sokkal kisebb, mint 70 és 80 dB között.

A hangerőnél azt is vegyük figyelembe, hogy melyik helyiségbe szeretnénk a mobil légkondicionálót tenni. A nappaliban és a konyhában valószínűleg a hangosabb készülék sem jelent problémát, ám a hálószobában vagy a dolgozószobában egy átlagosan zajos mobil légkondicionáló is zavaró lehet.

Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság értékét minden készüléknél érdemes megnézni, ám különösen fontos a nagy energiafogyasztású készülékeknél. Ezt az értéket betűkkel jelölik, A-tól G-ig, ahol az A a legjobb érték, míg G a legrosszabb. Igyekezzünk A-val, legrosszabb esetben B-vel jelölt készüléket választani. A pénztárcánk és a környezetünk is hálás lesz érte.

Formatervezés

Ez a tényező ugyan nem lehet az elsődleges szempont a döntésnél, de mindenképpen figyelembe kell vennünk. Egy mobil légkondicionáló elég nagy méretű ahhoz, hogy befolyásolja a helyiség kinézetét. Általában a mobil légkondicionálók formatervezése nagyon egyszerű, de azért a szín és a burkolat anyaga alapján tudunk választani egy olyan modellt, amely valamivel jobban illik a helyiség stílusához.

Extra funkciók

A mobil légkondicionálók a beszívott meleg levegőt hűtik le és csökkentik a páratartalmát. A levegőből nyert párát a készülék elpárologtatja, vagy egy tartályban gyűjti össze, amit időközönként ki kell üríteni. A döntés rajtunk áll, hogy nem okoz-e gondot a víztartályt figyelnünk és kiöntenünk a felgyülemlett vizet.

Nem mindegyik mobil légkondicionálóhoz mellékelnek tömítést az ablakra és szellőző csövet. Amikor az árat nézzük, akkor ne felejtsük el a hiányzó ablaktömítés és szellőző cső díját is beleszámolni a költségeinkbe. Nézzük meg a szűrő árát és elérhetőségét is, hiszen a mobil légkondicionálóban a szűrőt rendszeresen cserélni kell a megfelelő működéshez. Egy jól karbantartott mobil légkondicionálónak ráadásul a fogyasztása is alacsonyabb.

Legjobb mobil klíma

Bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiválasztott mobil légkondicionáló rendelkezik-e kerekekkel és fogantyúval. Főleg, ha tudjuk, hogy gyakran fogjuk áthelyezni. A mobil légkondicionálók tömege 10-50 kg körül szokott lenni. Kerekek és fogantyúk nélkül még a könnyebb készülékek áthelyezésével is meggyűlhet a bajunk.

Egy állítható termosztát nemcsak a kényelmünket fokozza, hiszen nem kell ki-be kapcsolgatnunk a készüléket, hanem pénztárcabarát megoldás is. A termosztát ugyanis magától bekapcsolja a készüléket, ha a szoba levegője a kívánt hőmérsékletnél melegebb lesz, illetve kikapcsolja, ha már kellően lehűlt a levegő.

Ahogy egyre több készülékből, a mobil légkondicionálókból is már találunk intelligens modelleket. Valamelyikhez távirányítót is adnak, esetleg egy mobiltelefonra letölthető alkalmazással irányíthatjuk őket, illetve több készüléket csatlakoztathatunk egymáshoz.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Még nem értékelte senki. Legyen Ön az első!

Hasonló cikkek