Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

2019 legjobb mobil klíma – recenziók és tippek a választáshoz

Datum 26.6.2019

Épphogy vége a fűtőszezonnak, pár hét bolondos időjárás után egy-kettő megérkeznek a forró nappalok. Ha nincs az otthonunkban, irodánkban légkondicionáló, és valamilyen oknál fogva nincs is lehetőség a telepítésére, akkor elgondolkodhatunk egy mobil klíma beszerzésén, hogy hideg fejjel tudjuk megúszni a nyarat.

1Legjobb mobil klímák

OneConcept Freeze Me Klarstein Pure Blizzard 3 2G Klarstein Max Breeze
Test Freeze Me levegőhűtő Test Pure Blizzard 3 2G mobil klíma Test Max Breeze mobil klíma
Előnyök Nagyon könnyű
Nem igényel telepítést
Ventilátor iránya változtatható
Több színben kapható
Nagy víztartállyal
Minden szükséges tartozék mellékelve
Nyom nélkül eltávolítható
Több színben kapható
Nagy víztartállyal
Minden szükséges tartozék mellékelve
Nyom nélkül eltávolítható
Hátrányok Kisebb teljesítmény
A hűtő akkumulátorokat cserélgetni kell
A víztartályt ürítgetni kell Nagyon nehéz
Nagyon hangosan működik
Összegzés Kisebb teljesítményű készülék, amely léghűtőként működik. Nagyon mobilis, nem kell semmilyen módon telepíteni. Nagyobb teljesítményű mobil klíma, amely a megvásárlás után azonnal telepítheti, majd a szezon végeztével nyom nélkül leszerelhető. Extra nagy teljesítményű mobil klíma, amely egyben a levegőt is tisztítja. A teljesítményért cserébe azonban nagyobb zajt kell elviselnünk.
Ár megállapítása >> Ár megállapítása >> Ár megállapítása >>

Értékelés: OneConcept Freeze Me levegőhűtő

Test Freeze Me levegőhűtő

Teljesítmény: 65 W | Energetikai osztály: NA | Zajszint: NA | Hűtőteljesítmény: NA | Tömeg: 7,1 kg | Hozzávetőleges ár: 46 990 Ft

Előnyök
 • Nagyon könnyű
 • Nem igényel telepítést
 • Ventilátor iránya változtatható
Hátrányok
 • Kisebb teljesítmény
 • A hűtő akkumulátorokat cserélgetni kell

Ha kisebb költségvetéssel rendelkezünk, esetleg valami miatt nem tudjuk felerősíteni az ablakra való tömítést, akkor a oneConcept Freeze Me levegőhűtő lehet számunkra az ideális megoldás. Ez a mobil klíma ráadásul különösen energiahatékony és környezetkímélő. Mindezek annak ellenére, hogy rendkívül erős a teljesítménye és frissítően hűs levegőt biztosít.

A oneConcept Freeze Me mobil klímán óránként 400 m³ levegő áramlik át, ami igazán meggyőzően hangzik. Több funkcióval is rendelkezik, tehát párásítóként és ventilátorként is használhatjuk az úgynevezett Cool Breeze technikának köszönhetően. Az előbbi esetében a víztartályt kell feltöltenünk vízzel. A víztartály térfogata 8 liter, amelynek köszönhetően jelentős ideig nem kell újratöltenünk a mobil klímát. A párásítással párhuzamosan a mobil klíma kívánság esetén hűti is a levegőt.

A levegő hűtése hűtő akkumulátorok segítségével történik. Ezek az akkumulátorok cserélhetők, így a hűtés és a kellemesen frissítő levegő folyamatosan biztosítható.

Amennyiben nem szeretnénk hűteni, csak kissé átmozgatni a levegőt, akkor elég bekapcsolnunk a ventilátort. A ventilátor sebessége három fokozatban állítható, tehát minden szituációhoz megtalálhatjuk az ideális erősséget. Emellett a mobil klíma a természetes szellőt is képes szimulálni, illetve elalváshoz megfelelő beállításokat is kínál.

Az időzítővel legfeljebb hét órával előre tudjuk beállítani, hogy mikor kapcsoljon ki automatikusan a mobil klíma.

Értékelés: Klarstein Pure Blizzard 3 2G mobil klíma

Test Pure Blizzard 3 2G mobil klíma

Teljesítmény: 808 W | Energetikai osztály: A | Zajszint: 56 dB | Hűtőteljesítmény: 2,5 kW / 7000 BTU/h | Tömeg: 21,8 kg | Hozzávetőleges ár: 144 390 Ft

Előnyök
 • Több színben kapható
 • Nagy víztartállyal
 • Minden szükséges tartozék mellékelve
 • Nyom nélkül eltávolítható
Hátrányok
 • A víztartályt ürítgetni kell

A Klarstein Pure Blizzard 3 2G mobil klíma megvásárlásával egy teljes készletet kap, amelyhez már semmit sem kell megvennie. Egyszerűen rögzítheti az ablakba a mellékelt szerelőkészlettel. A nyári szezon végül pedig nyom nélkül leszerelheti és elteheti a következő évre.

A mobil klíma rendelkezik kerekekkel is, így ha arrébb szeretné helyezni, nem kell az egész mobil klímát megemelnie, elég lesz arrébb tolnia, illetve húznia. Ha nincs kedve felkelni a kényelmes karosszékből, akkor a távirányító segítségével is könnyedén megváltoztathatja a készülék aktuális beállításait.

Szeretne egy nehéz munkanap után egy kellemesen lehűtött lakásba hazaérni? Használja az időzítőt, amellyel beprogramozhatja a mobil klímát, tehát nem lesz egész nap bekapcsolva, hanem csak annyi ideig, ami a lakás lehűtésére szükséges, mire Ön hazaér. Ugyanígy a mobil klímát be is kapcsolhatja elalvás előtt, a készülék pedig később automatikusan magától kikapcsol.

A kívánt hőmérsékletet 17 és 30 fok között állíthatja be. A hűtés mellett bekapcsolhatja a ventilátort is, amely két fokozatban működik. A páramentesítés közben a mobil klíma egy tartályban gyűjti össze a vizet. Ha a tartály megtelik, egy LED jelzőfény figyelmezteti Önt.

Értékelés: Klarstein Max Breeze mobil klíma

Test Max Breeze mobil klíma

Teljesítmény: 2200 W | Energetikai osztály: A | Zajszint: 65 dB | Hűtőteljesítmény: 5,7 kW / 19 500 BTU/h | Tömeg: 43 kg | Hozzávetőleges ár: 285 390 Ft

Előnyök
 • Különféle teljesítménnyel kapható
 • Tartozékok gazdag választéka
 • Erőteljes hűtés
 • Szűrő aktív szénnel
Hátrányok
 • Nagyon nehéz
 • Nagyon hangosan működik

Ha egy nagyobb helyiségbe keres mobil klímát vagy igazán gyors és nagymértékű lehűlésre vágyik, akkor a Klarstein Max Breeze mobil klíma lesz a megfelelő választás. A széleskörű funkciók jelenléte már csak hab a tortán.

Ez a mobil klíma nagyon nagy teljesítménnyel hűt, ráadásul magasfokú hatékonysággal. Teljesítménye 2200 wattot ér el. A kapacitása 19 500 BTU/h-nak, vagyis 5700 kilowattnak felel meg. Ennek köszönhetően a légáram térfogata óránként a 661 köbmétert is elérheti.

Egy nagyobb irodában dolgozik vagy loftlakásban él? Ez a mobil klíma ezeket a helyiségeket is gond nélkül lehűti. A hűtési hatékonysági foka ugyanis 2,6 EER (Energy Efficiency Ratio). A magas teljesítmény miatt persze felmerülhet bennünk a kérdés, hogy milyen lehet ennek a mobil klímának a fogyasztása. Azonban nem kell egy percig sem aggódnunk, a Klarstein Max Breeze mobil klíma az A energiahatékonysági osztályba nyert besorolást.

A mobil klíma esetében több üzemmód közül válogathatunk.  Attól függően, hogy a levegőt szeretnénk lehűteni, esetleg csökkenteni a páramtartalmát, vagy csak ventilátorként használni a mobil klímát, más-más üzemmódot kapcsolhatunk be. Ha nem akarunk a beállításokkal bajlódni, akkor kapcsoljuk be az automata üzemmódot, és a mobil klíma tökéletes feltételeket varázsol nekünk.

2Mi a különbség a hagyományos légkondicionáló és a mobil klíma között?

Rögtön az elején le kell szögeznünk, hogy még a legjobb mobil légkondicionálók teljesítménye sem vetekszik egy átlagos, klasszikus légkondicionálóéval. Ha komoly eredményeket várunk, akkor egy mobil klíma megvásárlásával csalódottak leszünk. Pár fokkal kellemesebb levegő elérésére azonban kiválóak.

A mobil klímának Ráadásul elvezető rendszere sincs a kondenzált vízre, így, ha nem rendelkezik automatikus párologtató rendszerrel, a víztartályát néha ki kell üríteni.

A hagyományos légkondicionálót nem tudjuk egyedül telepíteni, mindenképpen szükségünk lesz hozzá egy szakemberre. Miután kiválasztottuk az ideális helyet a telepítésre, nem helyezhetjük át csakúgy máshova.

A mobil klíma telepítését ezzel ellentétben egyedül is könnyedén meg tudjuk oldani. A legtöbb készülék kerekekkel is rendelkezik, tehát egyszerűen ide-oda guríthatjuk őket egy másik helyiségbe. Akár a nyaralónkba is magunkkal vihetjük, ha hosszabb időt tervezünk ott tölteni. A méretük egy mini hűtőszekrényével megegyező.

Tetőtéri helyiségekbe, régi épületekbe vagy különleges homlokzatú épületekbe nem lehet klasszikus légkondicionálót telepíteni. A mobil klíma telepítése azonban mindenhol megoldható, ahol van ablak. Ehhez általában csak egy nagy szellőző csőre lesz szükségünk. Ráadásul sokkal olcsóbb mind a telepítés, mind maga a készülék.

A mobil légkondicionálók sokszor több funkcióval is rendelkeznek egyszerre. A hűtést kikapcsolva például ventilátorként használhatjuk, némelyik pedig páramentesítőként is működik. Ritka esetben a mobil légkondicionálóval fűthetünk is.

3Hogyan válasszunk mobil klímát?

A mobil klíma esetében nagyon fontos, hogy egy testreszabott készüléket válasszunk. Egy nem megfelelő mobil klíma nemhogy nem fog javítani a helyiség levegőjén, de egyenesen rontani fog rajta.

Teljesítmény

Az ideális teljesítmény kiválasztásához tisztában kell lennünk a hűteni kívánt helyiség térfogatával. Tehát a helyiség szélessége és hosszúsága mellett a mennyezet magasságát is mérjük le. Ha az egész lakás klímájáról szeretnénk gondoskodni, akkor adjuk össze az összes helyiség térfogatát, valamint külön jegyezzük fel a konyha értékeit. A konyha a lakás vagy ház egyik legmelegebb helyisége, így extra teljesítményre van szükség a lehűtéséhez. Érdemes emellett feljegyezni az egyes szobák fekvését is, hiszen más-más óraszámban süt be hozzájuk a nap és melegíti fel a helyiség levegőjét.

Legjobb mobil klíma

A mérés után következik a megfelelő teljesítmény kiszámolása.  A teljesítmény mértékegysége a klímák esetében a BTU (British Thermal Unit). Ez az érték azt adja meg, hogy mekkora hőmennyiségre van szükség 1 font víz (H2O, legnagyobb sűrűségben) hőmérsékletének növelésére 1 Fahrenheit-fokkal. A megfelelő BTU kiszámításához a helyiség légtérfogatát osszuk el kettővel. A kapott eredmény a szükséges óránkénti kBTU.

Válasszunk egy kicsivel magasabb teljesítményt, ha valószínűleg egyszerre több mint két ember fog a hűteni kívánt helyiségben vagy lakásban tartózkodni.

A teljesítmény kiszámolás mellett gondoljuk át, hogy hány darab készülékre lehet szükségünk. Ehhez vegyük figyelembe a levegő áramlását a lakásban, házban, illetve azt is, hogy az egyes helyiségeket milyen gyakran használjuk ki.

Méret

Bár már a nevében is benne van, hogy egy mobil készülékről van szó, ez egy kicsit csalóka lehet. Ezek a készülékek akár 50 kg-ot is nyomhatnak és egy kisebb hűtőszekrény méretét is meghaladhatják. Gondoljuk előre át, hogy milyen gyakran szeretnénk majd áthelyezni. Ha a nyaralóba is magunkkal szeretnénk vinni, akkor győződjünk meg róla, hogy találunk-e helyet az autónk csomagtartójában.

Ha tartósan egy helyen szeretnénk elhelyezni, akkor is fontos lemérni a jövendőbeli helyet, hogy tényleg odafér-e a mobil légkondicionáló. Számolnunk kell azzal is, hogy az ideális hűtéshez a helyiséget esetleg át is kell rendeznünk.

A szellőző csövet az ablakhoz kell vezetni, tehát a cső hosszúságát se hagyjuk figyelmen kívül. Ez befolyásolhatja a mobil légkondicionáló elhelyezését is a helyiségben.

Zaj

A mobil légkondicionálók működés közben zajt bocsájtanak ki. Az értékek összehasonlítása közben ne feledkezzünk meg arról, hogy a hangerő exponenciálisan növekszik, ami azt jelenti, hogy 10 dB különbség 30 és 40 dB között sokkal kisebb, mint 70 és 80 dB között.

A hangerőnél azt is vegyük figyelembe, hogy melyik helyiségbe szeretnénk a mobil légkondicionálót tenni. A nappaliban és a konyhában valószínűleg a hangosabb készülék sem jelent problémát, ám a hálószobában vagy a dolgozószobában egy átlagosan zajos mobil légkondicionáló is zavaró lehet.

Energiahatékonyság

Az energiahatékonyság értékét minden készüléknél érdemes megnézni, ám különösen fontos a nagy energiafogyasztású készülékeknél. Ezt az értéket betűkkel jelölik, A-tól G-ig, ahol az A a legjobb érték, míg G a legrosszabb. Igyekezzünk A-val, legrosszabb esetben B-vel jelölt készüléket választani. A pénztárcánk és a környezetünk is hálás lesz érte.

Formatervezés

Ez a tényező ugyan nem lehet az elsődleges szempont a döntésnél, de mindenképpen figyelembe kell vennünk. Egy mobil légkondicionáló elég nagy méretű ahhoz, hogy befolyásolja a helyiség kinézetét. Általában a mobil légkondicionálók formatervezése nagyon egyszerű, de azért a szín és a burkolat anyaga alapján tudunk választani egy olyan modellt, amely valamivel jobban illik a helyiség stílusához.

Extra funkciók

A mobil légkondicionálók a beszívott meleg levegőt hűtik le és csökkentik a páratartalmát. A levegőből nyert párát a készülék elpárologtatja, vagy egy tartályban gyűjti össze, amit időközönként ki kell üríteni. A döntés rajtunk áll, hogy nem okoz-e gondot a víztartályt figyelnünk és kiöntenünk a felgyülemlett vizet.

Nem mindegyik mobil légkondicionálóhoz mellékelnek tömítést az ablakra és szellőző csövet. Amikor az árat nézzük, akkor ne felejtsük el a hiányzó ablaktömítés és szellőző cső díját is beleszámolni a költségeinkbe. Nézzük meg a szűrő árát és elérhetőségét is, hiszen a mobil légkondicionálóban a szűrőt rendszeresen cserélni kell a megfelelő működéshez. Egy jól karbantartott mobil légkondicionálónak ráadásul a fogyasztása is alacsonyabb.

Legjobb mobil klíma

Bizonyosodjunk meg róla, hogy a kiválasztott mobil légkondicionáló rendelkezik-e kerekekkel és fogantyúval. Főleg, ha tudjuk, hogy gyakran fogjuk áthelyezni. A mobil légkondicionálók tömege 10-50 kg körül szokott lenni. Kerekek és fogantyúk nélkül még a könnyebb készülékek áthelyezésével is meggyűlhet a bajunk.

Egy állítható termosztát nemcsak a kényelmünket fokozza, hiszen nem kell ki-be kapcsolgatnunk a készüléket, hanem pénztárcabarát megoldás is. A termosztát ugyanis magától bekapcsolja a készüléket, ha a szoba levegője a kívánt hőmérsékletnél melegebb lesz, illetve kikapcsolja, ha már kellően lehűlt a levegő.

Ahogy egyre több készülékből, a mobil légkondicionálókból is már találunk intelligens modelleket. Valamelyikhez távirányítót is adnak, esetleg egy mobiltelefonra letölthető alkalmazással irányíthatjuk őket, illetve több készüléket csatlakoztathatunk egymáshoz.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Még nem értékelte senki. Legyen Ön az első!

Hasonló cikkek