Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

2019 legjobb mountain (MTB) bike – vélemények és tippek a választáshoz

Datum 21.5.2019 Egyéb

Hegyekben vagy városban, gyorsabban haladhatunk előre, ha két keréken tesszük. Az egyik népszerű közlekedési eszköz a mountain (MTB) bike, amelyet az emberek éppúgy szívesen használnak munkába menni, mint hétvégén kirándulni.

Valaki a dugót szeretné elkerülni, valaki a természetet szeretné megcsodálni, valaki pedig csak testmozgásra vágyik. A mountain (MTB) bike élvezetes használatához nem mindegy, hogy milyent választunk. Nézzük csak meg, hogy melyek a legjobb mountain (MTB) bike-ok, és mire érdemes odafigyelni a választáskor.

  legjobb mountain (MTB) bike

  KELLYS Spider 10 430 (29) SKELLYS TNT 70Devron Zerga FS6.7 27,5″
  Test KELLYS Spider 10 430 (29) STest KELLYS TNT 70Test Devron Zerga FS6.7 27,5"
  ElőnyökKönnyű alumínium váz
  Jól kezelhető lejtőn és emelkedőn
  Precíz Shimano váltó
  Több méretben kapható
  Race Ready Concept geometria
  Egyszerű sebességszabályozás
  Összteleszkópos
  Könnyített alumíniumból készült
  Igényes terepre is kiváló
  HátrányokKevesebb sebességi fokozat
  Csak kisebb méretekben kapható
  Kisebb méretben nem kapható
  Csak egy teleszkóppal rendelkezik
  Borsos ár
  Csak egy méretben kapható
  ÖsszegzésEz a kisebb méretekben kapható mountain (MTB) bike főleg tinédzsereknek és nőknek ideális. A könnyű alumínium váz jól kezelhető lejtőn és emelkedőn egyaránt.A Kellys TNT 70 mountain (MTB) bike sebessége egyszerűen szabályozható, Race Ready Concept geometriájának köszönhetően pedig a manőverezés se okoz gondot.A könnyített alumíniumból készült összteleszkópos hegyikerékpárral az igényes terepeken is könnyedén veheti az akadályokat. Borsos ára miatt csak komoly kerékpározóknak ajánljuk.
  Ár megállapítása >>Ár megállapítása >>Ár megállapítása >>

  Vélemény: KELLYS Spider 10 430

  Test KELLYS Spider 10 430 (29) S

  Váz anyaga: alumínium | Váz magassága: S/M/L | Kerekek átmérője: NA | Tömeg: NA | Sebességi fokozatok száma: 24 | Teleszkóp: igen, villa | Fékek típusa: tárcsa | Hozzávetőleges ár: 159 900 Ft

  Előnyök
  • Könnyű alumínium váz
  • Jól kezelhető lejtőn és emelkedőn
  • Precíz Shimano váltó
  Hátrányok
  • Kevesebb sebességi fokozat
  • Csak kisebb méretekben kapható

  A KELLYS Spider 10 430 kerékpár három méretben kapható. Ezek a méretek a mérettáblázatok alsó határához közelítenek, így ez a mountain (MTB) bike főleg tinédzsereknek és nőknek ideális.

  A könnyű, úgynevezett Alutec alumínium váz jól kezelhető a lejtőkön lefelé és az emelkedőkön felfelé haladva is. A Race Ready Concept geometriájú váz megad minden olyan tulajdonságot a kerékpárnak, amit csak egy hegyikerékpártól elvárhatunk.

  A Zoom tárcsafékek használata rendkívül kényelmes. Nagyon hatékonyak, garantálva ezzel a kerékpáros biztonságát.

  A Shimano hajtás felettébb megbízható és precíz. Az Altus hátsó váltó csupán 24 sebességi fokozattal rendelkezik, ám biztosak lehetünk benne, hogy a sebességi fokozatok tartományát terepre optimalizálták. Még a legnehezebb terepeken is biztosak lehetünk benne, hogy az Altus váltó a legjobb áttételt biztosítja majd.

  Az egyenetlen terep okozta rázkódásokat a teleszkópos villa igyekszik elnyelni. Így kényelmesen kerékpározhatunk minden terepen, akár hosszú órákon át is.

  Vélemény: KELLYS TNT 70

  Test KELLYS TNT 70

  Váz anyaga: alumínium | Váz magassága: M/L/XL | Kerekek átmérője: 29″ | Tömeg: NA | Sebességi fokozatok száma: 27 | Teleszkóp: igen, villa | Fékek típusa: hidraulikus tárcsa | Hozzávetőleges ár: 239 900 Ft

  Előnyök
  • Több méretben kapható
  • Race Ready Concept geometria
  • Egyszerű sebességszabályozás
  Hátrányok
  • Kisebb méretben nem kapható
  • Csak egy teleszkóppal rendelkezik

  A Kellys TNT 70 mountain (MTB) bike ugyancsak három méretben kapható, akárcsak az előzőleg említett modell, ám ezek a méretek nagyobbak, tehát felnőtt nőknek és férfiaknak ideálisak. A kerekek átmérője 29 hüvelyk. Ezek a méretű kerekek nagyobb stabilitást garantálnak, mint a kisebb társaik, így kezdő kerékpározóknak is nagyszerű választás. A stabilitás mellett ezekkel a kerekekkel az akadályok is egyszerűbben legyőzhetők és az irányt is könnyebb megtartani. Különösen hosszabb utakra ideálisak.

  A Kellys TNT 70 kerékpár is Alutec alumínium vázzal rendelkezik, amely könnyű. A Race Ready Concept geometriának köszönhetően a használója egy igazi versenyzőnek érezheti magát.

  A Shimano Acera/Alivio váltó egészen 27 sebességi fokozatot kínál. Az egyszerű sebességszabályozás jól jön a nehezebb terepeken.

  A villákon egy SR Suntour XCR teleszkópot találunk, amelynek köszönhetően a kerékpározás rendkívül kényelmes lesz, a mountain (MTB) bike pedig kitűnően irányítható, akármennyire durva terepre is vigyen az utunk.

  Vélemény: Devron Zerga FS6.7 27,5″

  Test Devron Zerga FS6.7 27,5"

  Váz anyaga: alumínium | Váz magassága: NA | Kerekek átmérője: 27,5″ | Tömeg: 14,5 kg | Sebességi fokozatok száma: 27 | Teleszkóp: összteleszkópos | Fékek típusa: hidraulikus tárcsa | Hozzávetőleges ár: 580 200 Ft

  Előnyök
  • Összteleszkópos
  • Könnyített alumíniumból készült
  • Igényes terepre is kiváló
  Hátrányok
  • Borsos ár
  • Csak egy méretben kapható

  A magasabb árkategóriában lévő mountain (MTB) bike-okat áttekintve a Devron Zerga FS6.7 kerékpár emelkedik ki. Konstrukciója tökéletesen kivitelezett, könnyített alumíniumból készült, jól felszerelt és ellenálló. Ennek is köszönhető, hogy ezzel a kerékpárral szinte bárhová fenntartások nélkül útnak indulhat.

  Az összteleszkópos hegyikerékpárnak nem okoznak gondot az igényes terepeken fellépő akadályok. Megbirkózik a hegyvidékkel és a nehéz erdei utakkal is. Felszereltségéhez tartozik a felfüggesztett első villa, a hidraulikus tárcsafékek, a RockShox Monarch R Air tompító és a váltókar. Összesen 27 sebességi fokozatot kínál. A kerekei 27,5 hüvelyk átmérőjűek, amely az arany középútnak számít a kerekek világában.

  Nagyszerű felszereltsége ellenére így sem nagyon nehéz ez a kerékpár. Az egyetlen negatívuma, hogy borsos az ára. Ez miatt inkább csak komoly kerékpározóknak ajánljuk. A jó hír viszont az, hogy biztosak lehetünk benne, hogy hosszú ideig nem lesz szükségünk új kerékpárra, mert nemcsak az igényes terepekkel, hanem az idő vasfogával is megbirkózik.

  Jó ötlet a mountain (MTB) bike?

  Ha biciklit szeretnénk, nem kell feltétlenül egy mountain (MTB) bike mellett döntenünk. Egy csomó más típusú bicikli is a rendelkezésünkre áll. Érdemes átgondolnunk, hogy pontosan milyen célra is szeretnénk a biciklit használni, és egy mountain (MTB) bike ennek eleget-e tesz.

  Amennyiben csak a városban fogunk közlekedni, akkor jobb ötlet egy városi biciklit vennünk. A mountain (MTB) bike-ok a felszereltségükből adódóan nehezebbek. Ezért cserébe azonban használhatjuk terepen is őket, és nagyszerűen rugóznak.

  Ha vonzanak bennünket az erdei és hegyi utak, akkor egyértelmű a válasz: egy mountain (MTB) bike-ra van szükségünk! A hegyibiciklit használhatjuk városban és terepen egyaránt. Hű társunk lesz a munkába menet és a hétvégi kirándulásokon is.

  Váz mérete

  Ha megnézzük a mountain (MTB) bike-ok méretét, akkor láthatjuk, hogy a gyártók gyakran csak szavakkal adják meg ezt a tulajdonságot. Azonban ne hagyatkozzunk a gyártó által megadott kicsi-közepes-nagy felosztásra. Ahány gyártó, ez annyiféle méretet jelenthet.

  A legjobb, ha személyesen is kipróbálhatjuk, hogy az adott mountain (MTB) bike megfelel-e nekünk. A mountain (MTB) bike-ok esetében jobb, ha a nyereg és a kormány közötti táv hosszabb, mint a városi bicikli esetében. Így a súlypontunk előrébb kerül, és erősebben foghatjuk a kormányt, megakadályozva ezzel, hogy az első bukkanónál előre zuhanjunk.

  Váz magassága

  Ez a méret már univerzálisabb. A megfelelő magasság megállapításához nem lesz szükségünk másra, mint a saját testmagasságunkra. A váz magassága egy nagyon fontos tulajdonság, amelynél nincs helye a kompromisszumoknak. Ha rosszul választunk, akkor a biciklizés egyenesen fárasztó is lehet és nem fogjuk közben jól érezni magunkat. Ez még a megtett kilométerek rovására is mehet.

  Az alábbi táblázatban a testmagasságot és az ahhoz illő méreteket foglaltuk össze.

  Váz magasságának jelöléseTestmagasság
  XS (15”)150-155 cm
  S (15,5-16,5”)155-160 cm
  M (17-18”)160-175 cm
  L (18,5-19,5”)170-190 cm
  XL (20-22”)190-200 cm
  XXL (23”)200 cm felett

  Kerekek mérete

  Általában három méret közül választhatunk: 26 hüvelykes, 27,5 hüvelykes és 29 hüvelykes átmérő. Egykor a két nagyobb méretet egyáltalán nem gyártották, manapság viszont egyre nehezebben találunk 26 hüvelykes kerekeket.

  A 26 hüvelykes kerekek sokkal könnyebb manőverezést és fantasztikus gyorsulást biztosítanak.

  A 29 hüvelyk átmérőjű kerekek az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, főleg a kezdők körében. A nagyobb kerekekkel könnyebb megtartani az irányt és könnyebben vehetők az akadályok. Rendkívüli stabilitást biztosítanak a kerékpározónak.

  Ha az arany középutat keresi, akkor válasszon 27,5 hüvely átmérőjű kerekeket. Ezek a kerekek, természetesen, a másik két méret tulajdonságait kombinálják, de nem emelkednek ki semmilyen téren.

  És még egy tanács. A kisebb átmérőjű kerék a nehezebb terepekre, a nagyobb átmérőjű kerék a hosszabb utakra ideális. Gondoljuk át, hogy a kettő közül számunkra melyik lehet előnyösebb, illetve hasznosabb.

  bicyklov bike polia mtb

  Teleszkópok és váltók száma

  A mountain (MTB) bike rendelkezhet merev vázzal (tehát nincs rajta egyáltalán teleszkóp, teleszkópos villával, de lehet akár összteleszkópos is. Ha főleg nehéz terepen fogjuk használni, akkor nem kérdés, hogy legalább egy teleszkópos villára szükségünk lesz. Ha inkább csak városban fogjuk a mountain (MTB) bike-ot használni, akkor gondoljunk arra, hogy a teleszkóppal csak nő a bicikli tömege, ami nagyban megnehezítheti az életünket, és a biciklivel való közlekedést is.

  Minél több váltóval rendelkezik egy mountain (MTB) bike, annál drágább. A nyitott fogaskerekek gyakoribb karbantartást igényelnek, ezzel mindenképp számoljunk.

  Váz anyaga

  A mountain (MTB) bike-ok váza legtöbbször öntvényből, acélból, alumíniumból, karbonszálakból vagy titánból készül. A felhasznált anyag, illetve a felhasznált anyagok aránya nagyban meghatározza a mountain (MTB) bike árát.

  Az alsóbb kategóriákban acéllal és alumíniummal találkozhatunk. Felfelé haladva már előfordulhat, hogy például legalább a villa karbonszálból készül. A legdrágább biciklik titánból készülnek.

  A felsorolt anyagok közül az acél igényli a legkevesebb figyelmet. Ez addig igaz, ameddig nem hagyjuk, hogy rozsdásodni kezdjen. Az alumínium bírja a keményebb ütéseket is, ám három év elteltével már jobban oda kell figyelnünk a karbantartására. A karbonszál igényli a legtöbb törődést és ez a legkényesebb anyag, viszont jól tompítja a rázkódást.

  Ami a tömeget illeti, az acél a legnehezebb. A többi anyag viszonylag könnyű. A titánon kívül a kis tömeg kevésbé ellenálló tulajdonságokkal párosul. A titán kopás- és ütésálló, ám borsos ára van.

  enduro mtb slnko požičovňa pilot

  Bónusz tanács

  Bizonyára van egy elképzelésünk arról, hogy legfeljebb mennyi pénzt szeretnénk a mountain (MTB) bike-ra költeni. Mivel a kerékpározáshoz egy csomó további kiegészítőre is szükségünk lesz, ezért azt javasoljuk, hogy ne költsük a teljes keretet kizárólag a mountain (MTB) bike-ra. Ahogy maga a hegyikerékpár, úgy a kiegészítők sem olcsó mulatságok.

  Cikk megosztása

  Cikk értékelése

  Még nem értékelte senki. Legyen Ön az első!

  Hasonló cikkek