Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

2023 legjobb hegyikerékpárjai (MTB) – Vélemények és tippek a választáshoz

9.10.2022

Hegyekben vagy városban, gyorsabban haladhatunk előre, ha két keréken tesszük. Az egyik népszerű közlekedési eszköz a mountain (MTB) bike, amelyet az emberek éppúgy szívesen használnak munkába menni, mint hétvégén kirándulni.

Valaki a dugót szeretné elkerülni, valaki a természetet szeretné megcsodálni, valaki pedig csak testmozgásra vágyik. A mountain (MTB) bike élvezetes használatához nem mindegy, hogy milyent választunk. Nézzük csak meg, hogy melyek a legjobb mountain (MTB) bike-ok, és mire érdemes odafigyelni a választáskor.

Legjobb minőség

A könnyű, szénszálas vázának és nagy kerekeinek köszönhetően kiváló menettulajdonságú, jól irányítható kerékpár.

Legjobb ár/érték arány

Uniszex, rugósvillás, könnyű alumínium vázas, szabadidős hegyikerékpár.

Legjobb olcsó

Egy modern kerékpár, amely váz- és kerékméretének köszönhető, főleg juniorok vagy alacsonyabb termetű kerékpárosok számára alkalmas.

Legjobb mountain (MTB) bike

Vélemény: Sava 29 Carbon 3.2 méret 17″

Sava 29 Carbon 3.2 Vélemények Premium kategória

Váz anyaga: Szénszálas| Váz magassága: M/L/XL | Kerekek átmérője: 29” | Tömeg: 12.5 kg | Sebességi fokozatok száma: 27, SHIMANO ALTUS FD-M2000 | Teleszkóp: Igen, villa Kootu lockout travel 100 mm | Fékek típusa: Tárcsa, SHIMANO ALTUS BL-MT200, | Hozzávetőleges ár: 279 990 Ft

Előnyök
 • Könnyű, szilárd és tartós váz
 • Három különböző méret (M, L, XL)
 • Nagyszerű menettulajdonságok
 • Kiváló minőségű alkatrészek (SHIMANO)
Hátrányok
 • Magas ár
 • Nincs gyerek méretben

A kiváló menettulajdonságú és kivlálóan irányítható Sava 29 Carbon 3.2 tipusú hegyikerékpár a legjobb választás hosszabb túrákhoz, kirándulásokhoz. A kerékpár minőségével meg lesznek elégedve a kezdő és a tapasztalt kerépárosok is.

A Sava 29 Carbon 3.2 hegyikerékpár a szénszálas váznak köszönhetően kitűnik rugalmasságával, kisebb tömegével, nagy szilárdságával hosszú élettartamával. Ennek bizonyítékául a gyártó 15 éves garanciát ad a vázra. A váz sokkal könnyebb, mint a hagyományos alumínium ötvözetből készült vázak. A menet közben keletkező rezgéseket nagyszerűen csillapítja.

A 29 hüvelykes kerekkel könnyedén leküzdheti a terepakadályokat. A közutakon a meglepően kicsi gördülő ellenállásnak köszönhetően különösebb erőfeszítés nelkül kerékpározhat. A kényelemről az anatómiailag kialakított nyereg gondoskodik.

Vélemény: OLPRAN – Profesional 29″ fekete/kék L-es méret

OLPRAN - Profesional 29 Arany középút

Típus: Férfi/női szabadidős hegyikerékpár, 2022-es modell | Váz anyaga: Alumínium ötvözet| Váz magassága: L | Kerekek átmérője: 29” | Tömeg: 15,7 kg | Sebességfokozatok száma: 24 | Első váltó: Shimano Tourney TZ, 3 sebességfokozat | Hátsó váltó: Shimano Altus, 8 sebességfokozat | Teleszkóp: Igen, rugós villa, rugóút 115 mm | Fékek típusa: Hidraulikus tárcsa | Hozzávetőleges ár: 260 000 Ft

Előnyök
 • Férfi és női MTB egyben
 • Könnyű alumínium váz
 • Hatékony hidraulikus fékek
 • Nagyon jó rugós felfüggesztés
Hátrányok
 • Az árhoz viszonyítva nincs

A OLPRAN – Profesional 29″ fekete/kék univerzális kerékpár a legmodernebb 2022-es modell. Egy klasszikus férfi és női szabadidős hegyikerékpár. Az ajánlott testmagasság 165 és 186 cm, maximális terhelhetősége 130 kg. A könnyű, alumínium ötvözetből készült váz nagyon masszív és hosszú élettartamú.

A 24 fokozatú, megbízható, Shimano első és hátsó váltóknak köszönhetően, valamint a 115 cm-es első rugós villának köszönhetően ez a szabadidős hegyi kerékpár hosszabb természetbeni túrákra, nem túl nehéz hegyi terepek legyőzésére kiválóan alkalmas kerékpár.

Vélemény: DSH Teranna 2623 26″

DHS Teranna 2623 26 Vélemények Classic kategória

Váz anyaga: Alumínium | Váz magassága: 13” | Kerekek átmérője: 26” | Tömeg: 13.9 kg | Sebességi fokozatok száma: 21, Shimano Tourney FD-TZ500, Downswing, 31,8mm Band | Teleszkóp: Villa 80 mm-es rugóúttal | Fékek típusa: Pofás, Alhonga V-Brake Alloy | Hozzávetőleges ár: 104.200 Ft

Előnyök
 • Alacsony ár
 • Kis termetűeknek és fiataloknak is
 • Megbízható Shimano alkatrészek
 • Férfi, női
Hátrányok
 • Nagyobb gördülő ellenállás

DHS Teranna 2623 26” hegyikerékpár egy modern kerékpár, amely váz- és kerékméretének köszönhető, különösen alkalmas főleg fiatalok, vagy alacsonyabb termetű kerékpárosok számára.

Minőségi felszereléssel és könnyű ötvözetből készült alumínium vázzal rendelkezik. Fő előnye a felfüggesztett villa 80 mm rugóúttal, amely kitűnő vezetési tulajdonságokat és magas kényelmet biztosít akár terepen is.

Köszönhetően tartós, csökkentett geometriájú vázának, megbízható Kenda gumiköpenyeinek, bevált Shimano alkatrészeinek, a marokváltónak a kormányon és a hatékony V-Brake fékeknek köszönhetően igazi öröm rajta a kerékpározás.

TOP 10 hegyikerékpárjai

Típus Összegzés
Legjobb MTB
1. Sava 29 Carbon 3.2 Vélemények Sava 29 Carbon 3.2 méret 17″ A könnyű, szénszálas vázának és nagy kerekeinek köszönhetően kiváló menettulajdonságú, jól irányítható kerékpár. Webshopba
2. OLPRAN - Profesional 29 OLPRAN – Profesional 29″ Uniszex, rugósvillás, könnyű alumínium vázas, szabadidős hegyikerékpár. Webshopba
3. DHS Teranna 2623 26 Vélemények
DHS Teranna 2623 26″
Egy modern kerékpár, amely váz- és kerékméretének köszönhető, főleg juniorok vagy alacsonyabb termetű kerékpárosok számára alkalmas. Webshopba
4. Olpran Nicebike XC261 Vélemények
Olpran Nicebike XC261
Méret L, modell 2021. Megbízható, olcsó, szabadidős. alumínium vázú hegyikerékpár. Webshopba
5. Olpran Nicebike MTB19M115 26“ Vélemények Olpran Nicebike MTB 19M 115 26″ Szabadidős, acél vázú hegyikerékpár, méret 18″, rugós villa. Az acél váz miatt nagyobb tömeg. Webshopba
6. DHS Terrana 2722 Vélemények DHS Terrana 2722 27.5″ Ez egy modern női hegyikerékpár gazdag felszereltséggel és könnyű alumínium vázzal.  Webshopba
7. Kross Lea 2.0 26" teszt Kross Lea 2.0 26″ Stílusos és nőies kivitelezésű hegyi kerékpár. Alumínium vázának köszönhetően könnyen irányítható, 21 fokozattal. Webshopba
8. Olpran Monster Vélemények, teszt, ár Olpran Monster MTB 27.5″ ALU Férfi és női rekreációs kerékpár közepes méretű kerekekkel, alumínium vázzal. Webshopba
9. MTB ROMET RAMBLER Vélemények, teszt, ár ROMET RAMBLER R9.1 Nagy teherbírású (120 kg), alumínium vázas női és férfi hegyikerékpár, nagy átmérőjű kerekekkel. Webshopba
10. Olpran BLADE FULL 27,5" teszt Olpran BLADE FULL 27,5″ Maximum 90 kg teherbírással és 18 áttételi fokozattal rendelkező, szabadidős MTB kerékpár acél szerkezettel, megfizethető áron. Webshopba

Jó ötlet a mountain (MTB) bike?

Ha biciklit szeretnénk, nem kell feltétlenül egy mountain (MTB) bike mellett döntenünk. Egy csomó más típusú bicikli is a rendelkezésünkre áll. Érdemes átgondolnunk, hogy pontosan milyen célra is szeretnénk a biciklit használni, és egy mountain (MTB) bike ennek eleget-e tesz.

Amennyiben csak a városban fogunk közlekedni, akkor jobb ötlet egy városi biciklit vennünk. A mountain (MTB) bike-ok a felszereltségükből adódóan nehezebbek. Ezért cserébe azonban használhatjuk terepen is őket, és nagyszerűen rugóznak.

Ha vonzanak bennünket az erdei és hegyi utak, akkor egyértelmű a válasz: egy mountain (MTB) bike-ra van szükségünk! A hegyibiciklit használhatjuk városban és terepen egyaránt. Hű társunk lesz a munkába menet és a hétvégi kirándulásokon is.

Tippünk

Mérje fel további választási lehetőségeit a legjobb elektromos kerékpárokról szóló cikkünkben!

Váz mérete

Ha megnézzük a mountain (MTB) bike-ok méretét, akkor láthatjuk, hogy a gyártók gyakran csak szavakkal adják meg ezt a tulajdonságot. Azonban ne hagyatkozzunk a gyártó által megadott kicsi-közepes-nagy felosztásra. Ahány gyártó, ez annyiféle méretet jelenthet.

A legjobb, ha személyesen is kipróbálhatjuk, hogy az adott mountain (MTB) bike megfelel-e nekünk. A mountain (MTB) bike-ok esetében jobb, ha a nyereg és a kormány közötti táv hosszabb, mint a városi bicikli esetében. Így a súlypontunk előrébb kerül, és erősebben foghatjuk a kormányt, megakadályozva ezzel, hogy az első bukkanónál előre zuhanjunk.

Váz magassága

Ez a méret már univerzálisabb. A megfelelő magasság megállapításához nem lesz szükségünk másra, mint a saját testmagasságunkra. A váz magassága egy nagyon fontos tulajdonság, amelynél nincs helye a kompromisszumoknak. Ha rosszul választunk, akkor a biciklizés egyenesen fárasztó is lehet és nem fogjuk közben jól érezni magunkat. Ez még a megtett kilométerek rovására is mehet.

Az alábbi táblázatban a testmagasságot és az ahhoz illő méreteket foglaltuk össze.

Váz magasságának jelölése Testmagasság
XS (15”) 150-155 cm
S (15,5-16,5”) 155-160 cm
M (17-18”) 160-175 cm
L (18,5-19,5”) 170-190 cm
XL (20-22”) 190-200 cm
XXL (23”) 200 cm felett

Kerekek mérete

Általában három méret közül választhatunk: 26 hüvelykes, 27,5 hüvelykes és 29 hüvelykes átmérő. Egykor a két nagyobb méretet egyáltalán nem gyártották, manapság viszont egyre nehezebben találunk 26 hüvelykes kerekeket.

A 26 hüvelykes kerekek sokkal könnyebb manőverezést és fantasztikus gyorsulást biztosítanak.

A 29 hüvelyk átmérőjű kerekek az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, főleg a kezdők körében. A nagyobb kerekekkel könnyebb megtartani az irányt és könnyebben vehetők az akadályok. Rendkívüli stabilitást biztosítanak a kerékpározónak.

Ha az arany középutat keresi, akkor válasszon 27,5 hüvely átmérőjű kerekeket. Ezek a kerekek, természetesen, a másik két méret tulajdonságait kombinálják, de nem emelkednek ki semmilyen téren.

És még egy tanács. A kisebb átmérőjű kerék a nehezebb terepekre, a nagyobb átmérőjű kerék a hosszabb utakra ideális. Gondoljuk át, hogy a kettő közül számunkra melyik lehet előnyösebb, illetve hasznosabb.

Legjobb MTB Vélemények és tippek a választáshoz

Teleszkópok és váltók száma

A mountain (MTB) bike rendelkezhet merev vázzal (tehát nincs rajta egyáltalán teleszkóp, teleszkópos villával, de lehet akár összteleszkópos is. Ha főleg nehéz terepen fogjuk használni, akkor nem kérdés, hogy legalább egy teleszkópos villára szükségünk lesz. Ha inkább csak városban fogjuk a mountain (MTB) bike-ot használni, akkor gondoljunk arra, hogy a teleszkóppal csak nő a bicikli tömege, ami nagyban megnehezítheti az életünket, és a biciklivel való közlekedést is.

Minél több váltóval rendelkezik egy mountain (MTB) bike, annál drágább. A nyitott fogaskerekek gyakoribb karbantartást igényelnek, ezzel mindenképp számoljunk.

Legjobb MTB Vélemények és tippek a választáshoz

Váz anyaga

A mountain (MTB) bike-ok váza legtöbbször öntvényből, acélból, alumíniumból, karbonszálakból vagy titánból készül. A felhasznált anyag, illetve a felhasznált anyagok aránya nagyban meghatározza a mountain (MTB) bike árát.

Az alsóbb kategóriákban acéllal és alumíniummal találkozhatunk. Felfelé haladva már előfordulhat, hogy például legalább a villa karbonszálból készül. A legdrágább biciklik titánból készülnek.

A felsorolt anyagok közül az acél igényli a legkevesebb figyelmet. Ez addig igaz, ameddig nem hagyjuk, hogy rozsdásodni kezdjen. Az alumínium bírja a keményebb ütéseket is, ám három év elteltével már jobban oda kell figyelnünk a karbantartására. A karbonszál igényli a legtöbb törődést és ez a legkényesebb anyag, viszont jól tompítja a rázkódást.

Ami a tömeget illeti, az acél a legnehezebb. A többi anyag viszonylag könnyű. A titánon kívül a kis tömeg kevésbé ellenálló tulajdonságokkal párosul. A titán kopás- és ütésálló, ám borsos ára van.

Bónusz tanács

Bizonyára van egy elképzelésünk arról, hogy legfeljebb mennyi pénzt szeretnénk a mountain (MTB) bike-ra költeni. Mivel a kerékpározáshoz egy csomó további kiegészítőre is szükségünk lesz, ezért azt javasoljuk, hogy ne költsük a teljes keretet kizárólag a mountain (MTB) bike-ra. Ahogy maga a hegyikerékpár, úgy a kiegészítők sem olcsó mulatságok.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 5.0 (1 szavazat)

Hasonló cikkek