Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

A legjobb otthoni infraszaunák 2023-ben

7.11.2022 Betty Giczei Betty Giczei

A legjobb infraszauna karbon+infravörös sugárzóval rendelkezik, továbbá jár hozzá távirányító, és sok más hasznos funkció is. Ellazít, regenerál, felüdít testileg és lelkileg.

Nekünk a Belatrix Vista 1 Infraszauna tetszik a legjobban, hiszen ránézésre is a béke szigete, és alig várjuk, hogy kipróbáljuk a LED színterápiát.

Igényeseknek

LED színterápiás, egyszemélyes infraszauna 3 fokozatú fűtési intenzitással, karbon+infravörös sugárzóval, számos funkcióval.

Legjobb ár/érték arány

Luxus dizájnú, helytakarékos, hordozható infraszauna 3 karbon fűtőtesttel, melegítő lábpárnával, távirányítóval, praktikus zsebbel.

A legjobb infraszaunák

Értékelés: Belatrix Vista 1 Infraszauna – LED színterápiával

Márka: Belatrix | Méretek: 190 × 115 × 90 cm (ho×mé×szé) | Tömeg: 90 kg | Anyaga: Hemlock fa | Színe: barna | Férőhelyek száma: 1 | Fűtés típusa: Karbon | Teljesítmény: 1 700 W | Funkciók: Rádió, Ionizáló, Beltéri világítás, Hőmérséklet érzékelő, MP3 csatlakozó, LED világítás, Tetőszellőző nyílás | Hozzávetőleges ár: 650 890 Ft

Előnyök
 • LED színterápia kiegészítő
 • 3 fokozatú fűtési intenzitás
 • Karbon+infravörös sugárzó
 • Egyszerű kezelőpanel
 • Nyílás a nyaknak
Hátrányok
 • Csak egyszemélyes
 • Drága

A Belatrix Vista 1 a legjobb infraszauna lett az infraszauna tesztünkön. Anyaga a rendkívül szilárd és tartós Hemlock fa. Vegyük szemügyre közelebbről ezt az egyszemélyes infraszaunát! Ami elsőként szembetűnik, az az időtlen dizájnja, mely sosem megy ki a divatból. A karbon sugárzók (padlóelem) mellett teljes sugárzási spektrumon kínálja az infravörös sugarakat. Használd ki te is a hő-, és a fényterápiás hatását!

A fűtési intenzitását három fokozatban állíthatod. Akár úgy is használhatod, hogy csak a karbon sugárzókat hagyod működni. Tudtad? A karbon sugárzók széncsíkjai alacsony felületi hőmérsékletet eredményeznek. A melegítés tökéletes, hiszen panelek vannak elhelyezve a következő részeken: hátul, oldalt, valamint a sípcsonthoz, a vádlihoz, és a lábszárhoz közeli részen.

Szaunázás közben természetesen nem kell a sötétben kuksolnod: a szauna rendelkezik beltéri világítással (olvasólámpával), és kültéri világítással is. A pihenésed segíti, hogy szaunázás közben akár LCD kijelzős rádiót (FM), vagy zenét (MP3 csatlakozón keresztül) is hallgathatsz. Ha becsukod a szemed a szaunában ülve, akár a hegyekben, vagy a tengerparton is érezheted magad. Az állítható tetőszellőző nyílás gondoskodik a levegőcseréről. Az ionizátor negatív ionokkal tisztítja a szauna levegőjét, az ózonizátor pedig arra hivatott, hogy ózonnal fertőtlenítse a szauna belsejét.

A LED világítás 7 színárnyalatával RGB fényterápiát kínál. Elemei: egy 20 × 20 cm-es, RGB LED-ekkel ellátott panel, LED-csíkok a pad alatt és a hátsó gerendák felső szélén. Kezelőpanelét egyszerűen tudod kezelni: mindig láthatod rajta az aktuális hőmérsékletet, valamint azt, amit beállítottál, illetve magát a szaunázás időtartamát. Ez az infraszauna véleményünk szerint tökéletes kikapcsolódást biztosít fiatal és idős számára egyaránt.

Értékelés: inSPORTline Mufera hordozható infraszauna – Melegítő lábpárnával

Márka: inSPORTline | Méretek: Szétnyitva: M104 x SZ 80 x H 84 cm, Összecsukva: M 104 x SZ 80 x H 9 cm | Tömeg: 11 kg (székkel együtt) | Anyaga: hővezető anyag+FIR anyag, Párna: hővezető anyag + FOR anyag | Színe: lila | Férőhelyek száma: 1 | Fűtés típusa: 3 karbon fűtőtest | Teljesítmény: 900 W | Funkciók: Zseb a mobilnak, Távirányító, Kétirányú zipzár, Melegítő párna | Hozzávetőleges ár: 115 700 Ft

Előnyök
 • Hordozható infraszauna
 • Luxus dizájn
 • Teljesítmény: 900 W
 • 3 karbon fűtőtest
 • Melegítő lábpárna
 • Max hőmérséklet: 60°C
 • Távirányító
 • Helytakarékos
 • Praktikus zseb
Hátrányok
 • 100 kg-os súlyhatár a széknél

Az inSPORTline Mufera hordozható infraszauna egy luxus dizájnnal rendelkező, praktikus, könnyen hordozható és tárolható modell. A fűtésről 3 karbon fűtőtest gondoskodik, a kényelmedről pedig egy összecsukható szék. Figyelem! A székre egy maximum 100 kg-os személy ülhet le biztonságosan. Fűtő lábpárnával is rendelkezik. Karnyílásai cipzárasak. Van egy zsebe, melybe beleteheted a távirányítót vagy a mobilod.

Az egyszemélyes infraszauna maximális hőmérséklete 60°C. Hőmérsékletét 45 °C-60 °C között tudod szabályozni, 5 beállítási módja van. A szauna és a lábpárna hőmérsékletét távirányítóval tudod szabályozni, és a szaunázás időtartamát 5-60 percre van módod időzíteni. Kis alapterületű szobákba ajánljuk, mivel igen helytakarékos. Éld át vele az otthoni szaunázás semmihez sem fogható élményét! Olvasnál? Csak bújtasd ki a kezed a cipzáras karnyílásokon, és máris falhatod a betűket. Persze akár egy filmbe is belekezdhetsz a mobilodon.

Tippünk

A szaunát melegítsd elő 5 percig. Mielőtt használod, igyál meg 300-500 ml vizet.

A szénfűtők a szauna falaiba vannak beépítve. A FIR (Far Infrared) hullámhosszal bíró infraszauna fő hatásai röviden: mivel mélyen behatol az izmokba, és a szövetekbe, segíti azok gyors helyreállítását, felgyorsítja az anyagcserét, tágítja az ereket, pórusnyitó hatása van, és eltávolítja a méreganyagokat a szervezetből.

Ha pedig már áldoztál a szaunázás édes oltárán, és áramtalanítottad az eszközt, csak hajtsd össze, és tárold a szekrény mögött, vagy az ágy alatt. Innen aztán egy könnyed mozdulattal bármikor elő tudod kapni. Ez a modell infraszauna tesztünkön középkategóriás áron az élen végzett. Bátran ajánljuk neked is, hiszen igen alacsony az energiafelhasználása.

Hogyan válaszd ki a legjobb otthoni infraszaunát?

A szaunák őskora

Tudtad, hogy a szaunázást a finn nép fedezte fel? Tudtak élni, az biztos. Tőlük örököltük tehát ezt a kellemes, egészségre jótékony hatású tevékenységet. Örök hálával tartozunk nekik.

Amikor a finnek ősi szaunáira gondolsz, ne a mai modern infraszaunák jelenjenek meg a lelki szemeid előtt, hanem olyan kis méretű, fával fedett helyiségek, amelyekben a fűtést kályhával oldották meg. Miután a maximum 80 °C-os szaunában izzadtak egy jót, a finnek hóba, vagy vízbe vetették magukat, hogy ott hűljenek le. Milyen bámulatos hagyomány, ez, igaz?

Az infraszaunáról dióhéjban

Az első infraszaunát az 1960-as években próbálhatták ki az izzadni vágyó emberek, mégpedig Japánban. Az infraszauna orvosi pártfogókkal indult világhódító útjára, hiszen beigazolódott számukra az infravörös sugárzás egészséget támogató hatása.

A belsejében a hőmérséklet 45 és 60 °C között alakul. A hőt infravörös hősugárzók bocsátják ki, melyek egészen mélyen, 4-5 centiméterig is bejutnak az emberi szövetekbe. Az infraszaunát még azok is szeretik, akik a hagyományosat túl melegnek találják. Ennek nyomós oka van: az infraszaunában a levegő hűvösebb, hiszen a hő zömét az emberi test nyeli el.

Az infraszaunában töltött idő egészségre gyakorolt hatása is óriási: az izzadás tehermentesítheti az immunrendszert a vírusoktól és a baktériumoktól, ellazítja az izmokat, továbbá jó hatással van az erekre, és az ízületekre is. Jó hír, hogy a hagyományos szaunákkal ellentétben az infraszaunákat a szív- és érrendszeri, valamint a légzési problémáktól szenvedők is használhatják.

Erre figyelj infraszauna választáskor

Ahhoz, hogy a legjobb infraszaunában ejtőzhess otthon, a következő adatokra figyelj nagyon: méret, anyag, dizájn, felszereltség, fogyasztás, hullámhossz, a hősugárzó típusa, ára. Gondold át alaposan az igényeidet, és a kényelmet se sorold az utolsó pontba! Az infraszauna tesztünk azért készült, hogy segíthessünk neked a megfelelő modell melletti döntésben.

Hogyan működik az infraszauna?

Infraszauna kisokos

Az otthoni infraszauna elhelyezhető a lakás egy helyiségében, hiszen a mérete ezt megengedi. Főbb anyaga valamilyen fa ( cédrus, hemlokfenyő (Tsuga), és üveg. Az infraszauna használata igen egyszerű. Talán egyetlen hátránya az, hogy áramot fogyaszt, de ma már léteznek kevés fogyasztással rendelkező modellek.

Működési alapjuk az infravörös sugárzás, melyet a fűtőbetétek sugároznak. Előbb a szauna tárgyai melegednek fel, majd ezt követően a benne lévő levegő. A sugarak közben mélyen, 5 centiméterig bejutnak a testbe, és hatnak a bőrre, valamint az izomzatra. Rendkívül könnyű benne lélegezni. A legjobb infraszaunáknak mindössze 10-15 perc felmelegedési ideje van, ami rendkívül gyorsnak számít.

Milyen egészségügyi előnyei vannak az infraszaunának?

Az infraszauna tesztünk során már érintettük ezt a témát, de elevenítsük fel ismét. Az infraszauna használata jó hatással van a bőrödre: tisztulnak tőle a pórusok, könnyebben eltávolítható így a szennyeződés. Bőrszépítő hatású. Problémás, mitesszeres, pattanásos bőrűeknek ez igazán jó hír. Az infraszauna pihenteti a testet és a lelket egyaránt.

Remekül tudsz benne meditálni, és meg tudsz nyugodni a napi teendőidtől. Ez egy igazi stresszmentes övezet! 2 személyes infraszauna vásárlása esetén ketten áldozhattok a pihenés édes oltárán. Még az izmaid is ellazulnak, hiszen a sugarak egészen 3,5-4 cm mélyen képesek behatolni az izomrostokba.

A szauna a vérkeringésedre is pezsdítő hatással van, csökkenti a vérnyomásod, és segíti az immunrendszered. Ez szuper, mert így ellenállóbb leszel a megbetegedésekkel szemben. Az infraszaunában való izzadás igen erős. A verejték 80%-a víz, 20%-a pedig koleszterin, zsír, és zsírban oldódó méreganyag. Csak összehasonlításképp, a hagyományos szaunában a verejték 97%-a víz. Egyes adatok szerint fél óra alatt akár 400-600 kalória elégetését is megcélozhatod vele.

Ha szeretnél fogyni, azt javasoljuk, hogy edzés mellett használd ki a szaunázás zsírégető hatását is. Narancsbőröd van? Tudnod kell, hogy az infrasugarak a mélybe hatolnak, és a fellazult kötőszövetekből jobban tudnak távozni a méreganyagok.

Az infraszauna mérete, és dizájnja

Kapacitás, avagy hányan szaunázhattok benne?

Az otthoni infraszaunák általában egyszemélyes infraszaunák, vagy 2 személyes infraszaunák. Persze vannak nagyobb modellek is, de ahhoz, hogy egy négy-hat fős család, vagy baráti társaság tudjon együtt szaunázni, már egy méretes modellre van szükség. Azt semmiképp se javasoljuk, hogy egy kisebb kapacitású szaunába próbáljatok meg jóval többen beülni, és szorongani, mert odavész a varázs. Azt is vedd figyelembe, hogy a gyártó által írt kapacitás normál testméretű személyek esetén érvényes.

Átlagos magasságuk két méter körüli. Formájukat tekintve létezik sarokszauna, ívelt formájú, és négyszögletű változat. A legjobb a több szintes megoldás, és az a modell, amelyben több személy tud egyszerre ülni, és feküdni, kinek mihez van kedve. Inkább vegyél nagyobb szaunát, azt biztosan jobban ki tudod használni. Átlagos méretek: a 3-4 személyes infraszaunák kb. 150×150 centiméteresek, egy 2 személyes 120 cm széles, és 100-105 cm mély tető nélkül.

Az infraszaunát úgy válaszd ki, hogy illjen a szoba stílusához, amelyben elhelyezed. Vizsgáld meg az anyag, az üveg és a lámpa színét is. Meg kell még említsük az összecsukható, egyszemélyes infraszaunákat, amelyek használat után rendkívül helytakarékos módon tárolhatók az ágy alatt, vagy a szekrény mögött.

A fülke anyaga

Az infraszaunákra jó ránézni, hiszen szinte mindig természetes fából készül a belső kabin összetétele, azaz a bútorzat. A két leggyakoribb felhasznált fa a kanadai hemlokfenyő, és a cédrus. A vörös cédrus színességével, mélybarna színével luxust sugároz, és meghatározó illóolajokat bocsát ki. Gombaölő anyagokat tartalmaz, ezért a penészgomba, és a baktériumok nemigen telepednek meg rajta.

A hemlokfenyő visszafogottabb árnyalatú, és nem lévén benne gyanta, aromamentes. Ha szereted a natúr dolgokat, akkor ilyen anyagból készült infraszaunát válassz. További faanyagok: normál fenyő, hársfa, eukaliptusz.

Bármilyen infraszaunát is veszel, biztos lehetsz benne, hogy a belső anyaga úgy van megválasztva, hogy ellenálljon a hőnek és a nedvességnek is. Természetesen a külső borítás is strapabíró.

Az infraszauna fűtőbetétek típusai

Infraszauna a hő, a fény, és a hullám erejével

Az infraszauna hatékonyságát az infravörös sugárzás hullámhosszának nagysága dönti el. Tudtad? Az infrasugarak szabad szemmel egyáltalán nem láthatóak. Itt azt nézd, hogy az IR sugárzás hullámhossza minél rövidebb (IR-A) legyen, hiszen így az hatékonyabban bejut a szervezetbe, a bőr alá. A nagyobb hullámhossznak (IR-C) nehezebb a dolga, mert szinte csak melegít, és ellazít. A közepes hullámhossz (IR-B) viszont jó alternatíva lehet, mivel pihentető hatása óriási.

Nem tudsz választani a hullámhosszok között? Szerencséd van, hiszen a mai modern szaunák mixelik ezeket a hullámokat, és kiválaszthatod, hogy épp melyiket szeretnéd élvezni.

Radiátorok típusa az infraszaunában

Az infravörös sugárzást kibocsátó hősugárzó típusa szerint készülhet szénszálakból, kerámiából, de lehet RedLight fény kerámia sugárzó is. Elvük ugyanaz: elektromos energia támogatásával melegednek fel, majd infra sugarakat bocsátanak ki. Nézzük meg őket egyenként!

A szénszálas sugárzók (carbon fűtőbetétek) folyamatosan és egyenletesen melegítik fel a szaunát. Hőelvezető rétegként szén réteget használnak. Alacsony a fogyasztásuk, és a felületi hőmérsékletük (50-70 °C). Kis hőkapacitásuk (100 – 170 °C), és magas, kb. 100 éves élettartamuk miatt oda ajánljuk, ahol gyakran nyitják majd ki az ajtaját. Nagyon hamar, 4-5 perc alatt képesek felmelegíteni a szaunát. Kicsit drágák, de bőven megérik a pénzüket.

A ráccsal védett kerámia sugárzók akár 300 °C-ra is fel bírnak melegedni, élettartamuk nagyjából 60 évre rúg. Az infra sugárzást egy kerámia rúd szolgáltatja. Fogyasztásuk sajnos magas, a szauna felmelegedési ideje 15-30 perc. Csak akkor válaszd, ha ritkán jut eszedbe a szaunázás rítusának hódolni, mert a hatékonysága hagy némi kívánnivalót maga után.

A RedLight sugárzók (szénalapú fűtőszálak) szuper kiegészítők az infraszaunákhoz. Bámulatos módon képesek akár 300-500 °C-ra is felmelegedni. Melegítő hatásuk gyors, hatásfokuk nagy, élettartamuk 60 év körüli.

Villamosenergia-fogyasztás, teljesítmény

Az infraszaunák működésükhöz elektromos energiát igényelnek. Igaz, nem alacsony a fogyasztásuk, de nem is működnek nonstop. Két számra figyelj. Az egyik a felvett teljesítmény, melyet Wattokban adnak meg. 1700 W alatti érték esetén az infraszauna valószínű elég lassan melegszik fel. Persze a szauna nagyságával együtt ez a szám is növekszik.

Érdekes lehet még az is, hogy az adott modell egy 60 perces ciklus alatt mennyi energiát fogyaszt. Ha türelmetlen típus vagy, olyan szaunát válassz, amely a lehető leggyorsabban felveszi az üzemeltetési hőmérsékletet.

Hasznos tartozékok az infraszaunákhoz

Vezérlés

Az infraszauna vezérlése a szaunán belüli vagy kívüli vezérlőpaneleken keresztül történik. Mi a belső vezérlést ajánljuk, mert kéznél van, és kényelmes használni. Plusz, biztosan nem ragadsz be a szaunába, és szükség esetén ki tudod kapcsolni. A távvezérlés is remek, melyhez akár fekve is maradhatsz, hiszen a távirányító mindenben segíti.

Világítás és egyéb apróságok

Világítás –A belső világítás adott, hiszen mégsem ülhetsz a sötétben.
Polcok – lesz helye a könyvednek, innivalódnak.
Padok háttámlával – kényelmes, praktikus.
Szellőző – remek hőmérséklet csökkentő hatása van
Zenelejátszó, rádió, fülhallgató kimenet – a zene hullámain lovagolva sokkal könnyebben telik az idő.
Oxigén ionizátor és ózon generátor – javítják a benti levegőt, és eltávolítják a mikroorganizmusokat. Az ionizátor egészséget támogató negatív töltésű ionokkal tölti meg a levegőt.
Hőmérséklet szabályozási lehetőség – szuper, ha kevésbé, vagy jobban szeretnél izzadni.

Az infraszauna beépítése és karbantartása

A legjobb infraszaunát is csak akkor fogod igazán szeretni, ha jól választod ki a helyét. Az első és legfontosabb, hogy legyen megoldott az elektromos áramforráshoz való csatlakoztatása. Mielőtt felállítod, olvasd át a használati utasítást, és aszerint járj el. Ha nem vagy magadban biztos, kérdezd meg a gyártót, vállal-e a szállításon kívül telepítést is. Amennyiben magad rakod össze, csak néhány órára lesz szükséged.

Figyelmeztetés

Ne tedd víz közelébe, tehát a fürdőszoba nem a legjobb ötlet. Legyen mellette fal a szellőzés miatt.

Hogyan szaunázzunk helyesen egy infraszaunában?

Melegítsd fel, és készülj neki

Az infraszauna használata igen egyszerű. A 0. pont, hogy azelőtt kapcsold be, és hagyd átmelegedni, mielőtt belelépnél. Mialatt melegszik a helyiség, végezd el a teendőid. Zuhanyozz le, készítsd elő a törülközőket, az olvasnivalót, a folyadékot, (de szaunázás előtt is igyál). Ha szaunázni indulsz, bizony a higiénia, és a hidratáltság is nagyon fontos. A törülközőket egyrészt terítsd magad alá az ülésre, másrészt velük tudod letörölni az izzadtságot is.

A szaunázás előtt szabadulj meg az ékszereidtől, mert égethetik a bőrödet. Ó, és még egy tanács: ne szaunázz éhgyomorra, mert leeshet a vércukorszinted. Ehelyett étkezz rendesen a nap folyamán, csak szaunázás előtt hagyj ki legalább 1,5 órát.

Lépj be a szaunába

Jó hír, hogy még klausztrofóbiásan is beülhetsz infraszaunázni, csak hagyd nyitva az ajtaját. A lényeg úgyis az, hogy érjenek az infrasugarak. Csak akkor lépj be a szaunába, ha már felmelegedett a kívánt hőfokra. Persze benn lehetsz a felmelegedés közben is, de így értékes perceket fogsz veszíteni a szaunaélményből, mert csak bizonyos számú percig egészséges benn lenned.

A hőfok olyan legyen, amelynél kényelmesen elüldögélsz, vagy fekszel 30-40 percen keresztül. A maximum időtartam egy óra. Szerencsére a mai infraszaunákon belül sokat segítenek a szellőztetési funkciók, és még kellemesebbé teszik a szaunázás perceit.

Amikor vége a szaunázásnak

A szaunázás végeztével lépj ki az infrakabinból, és hagyd, hogy fokozatosan lehűlj. Ne állj fel hirtelen, mert elszédülhetsz. Ha még nem vagy gyakorlott, semmiképp se állj be rögtön a hideg zuhany alá, mert meg fogsz fázni. Pótold a folyadékhiányt, zuhanyozz le, és szépen lassan térj vissza a napi rutinodhoz.

Tipp: ha először használod a szaunát, csak alacsony intenzitáson ( 30-40 Celsius fok) és rövid ideig (max. 10-30 perc) használd. Hallgass a szervezetedre, és hogy mit érzel kellemesnek. Ha rosszul vagy, gyere ki azonnal. Vannak, akik nem bírják a nagy meleget, nekik nem érdemes sokáig „szenvedni) az infra kabinban. Később már növelheted a hőt. A legoptimálisabb az 55-58 fok, mintegy 35-45 percen át.

Ha szeretnéd, akár napi szinten is beülhetsz az infra kabinba. Ezzel szemben a finn szaunát csak heti két alkalommal ajánljuk.

Tippünk

Ha szeretnéd fokozni az élvezeteket, és keresed a stresszűző lehetőségeket, próbáld ki a felfújható jakuzzit.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Még nem értékelte senki. Legyen Ön az első!

Autor článku

Hasonló cikkek