Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Egyéb

A legjobb konyhai kések 2024-ben

A konyhai késeket a mindennapi főzéshez, szeleteléshez használjuk, így minden konyha szerves részét képezik. De tudja-e, hogy a megfelelő és jó minőségű kés szinte egy életen át szolgálhat? És melyiket válassza? A kínálat valóban széles, találkozhat bárdokkal, kenyérvágó késekkel, filézőkésekkel vagy vajkésekkel is.

Az alábbiakban tippeket adunk az ideális kés kiválasztásához, valamint ajánlásokat kap az egyes késekhez. Próbálja ki a vágást például a japán és kiváló minőségű Azza 18 cm, vagy próbálja ki az olcsóbb kerámia Tescoma Vitamino-t.

Igényeseknek

Jó minőségi univerzális japán kés damaszkuszi acélból, egyedi kivitelben.

Legjobb ár/érték arány

Megfizethető árú rozsdamentes acélből készűlt univerzális kés.

Legjobb olcsó

Kisebb, olcsó kerámia kés, amely minden konyhában használható.

A legjobb konyhai kések

Értékelés: Tescoma Azza 18 cm – santoku japán kés

Premium kategória

Márka: Tescoma | Penge anyaga: damaszkuszi acél | Hosszúság: 18 cm | Típus: japán kés | Fogantyú anyaga: műanyag

Előnyök
 • Univerzális késként használható
 • Nagyon jó minőségű damaszkuszi acél pengével
 • Ergonomikus fogantyúval
 • Legigényesebbeknek is
 • 10 év garancia
Hátrányok
 • Magasabb ár

Ez egy modern univerzális japán kés, amely minden konyhában jól mutat. Sokféle feladatra alkalmas, húshoz, fűszernövényekhez vagy zöldségekhez egyaránt használható. A kés ideális sokféle célra. A viszonylag magas penge miatt ez a kés nem alkalmas filézésre, csontozásra, de egyébként szinte bármit fel lehet vele vágni.

A kés kiváló minőségű damaszkuszi acélból készült, amely a mikrokarbid rozsdamentes acél és a lágy és kemény acél külső rétegeinek kombinációja. A kétoldali függőleges fogazása megakadályozza, hogy ételmaradék maradjon a pengén, így a szeletelés könnyű játszássá válik.

Ellenálló, masszív, szegecselt, ergonómikus nyéllel rendelkezik, amely a stabil fogás alapja.

Az Azza kés kiváló választás mindazoknak, akik a legjobb késsel szeretnék felszerelni a konyhájukat. A modern dizájnjának köszönhetően  tökéletesen kiegészíti konyhája belsejét, és felkelti a látogatók érdeklődését.

Értékelés: GrandCHEF 13 cm – univerzális kés

Arany középút

Márka: Tescoma | Penge anyaga: rozsdamentes acél | Hosszúság: 13 cm | Típus: univerzális | Fogantyú anyaga: műanyag

Előnyök
 • Univerzális felhasználás
 • Korrózióálló
 • Ergonomikus fogantyú
 • 5 év garancia
 • Megfizethető ár
Hátrányok
 • Rövídebb penge

A kés nyele és penge átmenete sima, mentes mindenféle túlnyúlásoktól. A fogantyúja tökéletesen illeszkedik a kézhez, a penge formája meg a feldolgozandó élelmiszerekhez. Így a szeletelés könnyű, gyors, kényelmes és biztonságos. A penge első osztályú kovácsolt acélből készült.

A Grand Chef kés markolatát könnyen hozzáigazíthatja az adagolt ételhez vagy a vágási módhoz. Klasszikusan a fogantyúnál fogva vagy professzionálisan is tartható, vagyis a nyél és a penge közötti átmenet pontján. A professzionális tartási móddal a kéz nem fárad el még nagy mennyiségű alapanyag feldolgozása során sem. A késsel végzett munka gyors és biztonságos.

Karbantartása nagyon egyszerű, a kés egyszerűen nedves ruhával tisztítható. A gyártó 5 év garanciát ad rá.

Értékelés: Tescoma Vitamino 15 cm – kerámia pengés kés

Classic kategória

Márka: Tescoma | Penge anyaga: kerámia | Hosszúság: 15 cm | Típus: univerzális kés | Fogantyú anyaga: műanyag

Előnyök
 • Szeleteléskor nem fosztja meg a gyümölcsöket és zöldségeket a vitaminoktól
 • Korrózióálló
 • Csúszásgátló fogantyú
 • Alacsony ár
Hátrányok
 • Olcsó kialakítás

A Tescoma Vitamino 15 cm-es kés ideális segítő a konyhában mindazok számára, akiknek fontos a szeletelt ételek minősége és frissessége. Ez a kés kisebb kerámia pengével rendelkezik, aminek köszönhetően a felszeletelt gyümölcsök és zöldségek nem veszítenek a vitaminokból és hasznos anyagokból. Ezt értékelni fogják például azok az anyukák, akik köreteket készítenek a kicsinyeiknek, de mindenki más is, akinek fontos, hogy mit eszik.

Ennek a Tescoma késnek a kerámia pengéje nagyon éles és strapabíró, így nem kell aggódni a tompulás miatt. Ezenkívül nem áll fenn a kés rozsdásodásának veszélye, ami egyes acélkések esetén előfordulhat. A kés nyele műanyagból készült, mely csúszásgátló kezeléssel van ellátva, így nem kell félni a szeletelés megkezdésétől, még akkor sem, ha vizes a kéz. Másrészt ez a műanyag nyél és tulajdonképpen az egész kés kicsit olcsónak tűnik.

Ez a főként zöldségekhez és gyümölcsökhöz használt kés mindenki számára alkalmas, aki törődik ételei minőségével, ugyanakkor olcsó és megfizethető kést keres. Biztosan jól fog szolgálni, de nem az a kés, amit a konyhában díszként kiraknál.

Top 5 legjobb konyhai kések

Kép Megnevezés Összefoglaló Vásárlás
TOP 5
1.

Tescoma Azza 18 cm

Jó minőségi univerzális japán kés damaszkuszi acélból, egyedi kivitelben. Árat megtekinteni
2. Porkert Eduard konyhakés 20 cm Nagyméretű szakácskés megerősített pengeheggyel, amelyre szinte minden nap szüksége lesz a konyhában. Árat megtekinteni
3.

GrandCHEF 13 cm

Megfizethető árú rozsdamentes acélből készűlt univerzális kés. Árat megtekinteni
4.

Cattara Trapper tőr bőrtokkal, 21 cm

Sokoldalú kés, amely hasznos lehet táborozás, horgászat és más szabadtéri tevékenységeknél is. Árat megtekinteni
5.

Tescoma Vitamino 15 cm

Kisebb, olcsó kerámia kés, amely minden konyhában használható. Árat megtekinteni

Népszerű konyhai kések az Árukereso.hu oldalán

Hogyan válasszuk ki a megfelelő konyhai kést?

A konyhakés egy alapvető eszköz, amelyet nagyon gyakran használunk főzés, ételkészítés közben. Ezért is érdemes kicsit többet fektetni bele, és olyan kést választani, amely több évtizeden át becsületesen szolgál majd. A piacon rengeteg konyhai kést talál mindenféle funkcióval. Természetesen nem mindig csak egy konyhakésre lesz szüksége. Ideális esetben több kést kell vásárolnia, mert például a zöldség vágáshoz való kések nem rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, mint egy kicsontozókés, filézőkés vagy egy hasítókés. Egy konyhai késkészlet gyakran segít megoldani ezt a problémát. Hogyan válasszuk ki a megfelelő konyhakést? Az alábbiakban erre a kérdésre összpontosítunk.

A konyhai kések típusai

A megfelelő konyhakés keresése közben hamar észreveszi, hogy nagyon sokféle konyhai kés létezik. Melyek a különféle konyhai kések sajátosságai?

Szakácskés

Ha nem tudod, mire fogod használni a kést, de mégis szeretnél egy minőségi késsel kedveskedni, jó választás lehet egy szakácskés, ami jó hús vagy zöldség darabolására, de apríthatod is vele . A professzionális és amatőr szakácsok által is használt kések széles és kemény pengével rendelkeznek, aminek köszönhetően sima és professzionális vágásokra számíthat.

Gyümolcsvágó és zöldségvágó kés

Ha szereti a különböző típusú zöldségeket és gyümölcsöket, és gyakran dolgozik velük, fontolja meg zöldségkés vásárlását. A zöldségkések egyenes pengével vannak felszerelve, így könnyen használhatók gyümölcsök és zöldségek hámozására vagy tisztítására. Általában kisebb méretűek, mint más kések, így könnyebben kezelhetőek a különféle formájú gyümölcsök szeletelésekor.

Hámozó kés

A hámozó kések különösen alkalmasak különféle élelmiszerek tisztítására. Használhatja őket burgonya, gyümölcs vagy zöldség hámozására, valamint gombák vagy fűszernövények tisztítására is.

Kenyérvágó kés

A professzionális kenyérvágó kés jellemző tulajdonsága a fogazott penge, amely a legkeményebb kérget is átvágja. A pengének enyhén íveltnek kell lennie, hogy könnyebb legyen a tökéletesen vékony kenyérszeletek vagy más pékáru vágása. A kenyérvágó kést használhatjuk sütemény vagy pite vágására is.

konyhai kések

Csontozó-, filéző- és bárdok

Ha gyakran szeletel húst, akkor egy jó kicsontozó kés nem hiányozhat a konyhájából. Ezeknek a késeknek szilárd, vékony pengéje van, amely segítségével a hús bármelyik részéhez hozzáférhet, és gond nélkül el tudja választani a húst a csonttól és az inaktól.

Ha inkább halat eszik, mint húst, akkor épp itt az ideje egy filézőkés beszerzésére. A filézőkések nagyon sajátos formájúak, amit valószínűleg nem használ túl gyakran más célra, de halakhoz tökéletesek. Akár speciális lazackéseket is beszerezhet, amelyekkel nagyon vékony és tökéletes szeleteket tud vágni, amire például sushi készítésekor van szükség.

Fontos választás még a széles, téglalap alakú pengéjű bárdok, melyeket leggyakrabban csontos húsok vágásához szolgálnak. Vásárolhat speciális bárdokat a fűszernövények vagy a diófélék aprításához.

Japán kés

A japán kések a legjobb minőségű, de egyben a legdrágább kések is a piacon. Tipikus magas pengék és enyhén ívelt él jellemzi őket. Általában ezeknek a késeknek speciális köszörülései vannak a penge oldalán, hogy a vágott szeletek ne tapadjanak a késhez.

A leggyakoribb japán kések közé a Santoku kés tartozik. Ez egy speciális kés, nagyon könnyű, rendkívül vékony és erős pengéje és széles hegye van. Az ázsiai konyhában zöldségek szeletelésére és fűszernövények aprítására használják.

Tippünk

Amennyiben szeretne egy kisegítő gépet is a minőségi késekhez, amely segítségével finom koktélokat, leveseket is készíthet, ajánljuk megtekinteni a weboldalunkat, ahol a legjobb turmixgépek vannak feltüntetve. Valamint a kényelmes és könnyű sütéshez válogathat a legjobb konyhai serpenyők közül is, melyek igazán megkönnyítik a mindennapi sütést.

Szeletelő kés

A szeletelő kések általában hosszúak és egyenesek, kiválóan alkalmasak különféle húsfajták szeletelésére, de használhatjuk sonka vagy szalámi szeletelésére is.

Sajtvágó kés

A sajtvágó kések szintén egy sajátos típusú kések, de nem csak a különböző sajtfajták vágásakor lehet őket használni.  Hideg tálak elkészítéséhez is használják.

Univerzális kés

Ha több célú késre van szüksége, és nem szeretne speciális kések vásárlására sokat költeni, akkor természetesen vegyen egy univerzális kést. Egy univerzális kés nem lesz ideális konkrétan bárminek a szeletelésére, viszont a konyhában biztosan használni fogja és egy kis kézügyességgel a legtöbb ételt jól fel tudja vele vágni.

konyhai kések

A kés anyaga

A késpengék többféle anyagból készülhetnek. Minden anyagnak más-más tulajdonságai vannak, amelyeket szeleteléskor használhat. Leggyakrabban acélt vagy kerámiát használnak, de találkozhatunk bambuszkéssel is. Tehát melyik anyag ideális az Ön számára?

Acél penge

A legtöbb késnek valamilyen acélból készült pengéje van. Az acél általában nagyon tartós, erős és rendkívül éles is. Egy ilyen késsel bármilyen húst könnyedén felvághatunk, de természetesen minden ételhez használhatjuk.

A legelterjedtebb az úgynevezett rozsdamentes acél, amely nagyon ellenáll a korróziónak, mivel a vas egy másik fémmel van összeolvasztva benne. Például gyakran használnak nikkelt vagy krómot hozzá.

Vannak szénacélból készűlt kések is, ami nem olyan tartós anyag, viszont nagyon könnyen élezhető. Az összes anyag közül azonban ezek akések vannak leginkább a korróziónak kitéve. Damaszkuszi acélból készült késekkel is találkozhatunk, amelyek rendkvűl tartósak, ugyanakkor rugalmasak is. A damaszkuszi acél késeket a pengén lévő márványozásról lehet felismerni.

Kerámia penge

A kerámia kést különösen azok választják, akiknek fontos a felszolgált ételek minősége. Kerámia pengével történő vágáskor a zöldségek és gyümölcsök nem veszítenek el semmilyen hasznos anyagot és vitamint. Ezek a kések szintén nem befolyásolják az elkészített étel ízét. De legyen óvatos, a kerámia kések meglehetősen törékenyek, ezért nem nagyon használják kemény és nagyon kemény ételekhez.

Melyik penge a legmegfelelőbb?

Ha már eldöntötte, hogy milyen pengeanyagot szeretne, akkor érdemes átgondolnia a kívánt penge hosszát és formáját is. Alapvetően kiválaszthatja a penge alakját a vásárolt kés típusától függően. Válassza ki a kés hosszát aszerint, hogy mire fogja használni azt. A nők általában valamivel rövidebb késeket választanak, mint a férfiak. A kisebb, egyenes élű kések zöldségek és gyümölcsök, míg a hosszú pengéjű kések inkább sültekhez és hasonló húsokhoz alkalmasak. A téglalap alakú pengék kiválóan alkalmasak csontos hús vagy fűszernövények vágására. Egy késkészlet több különböző darabot is tartalmazhat, eltérő tulajdonságokkal és pengeformákkal.

A penge élessége

Az első dolog, amit valószínűleg észrevesz egy késnél, az az, hogy fogazott vagy egyenes éle van. Igaz, hogy az egyenes penge nagyon sokoldalú, és szinte minden ételtípushoz alkalmas. A fogazott késeket inkább puhább ételek szeletelésére használják, amelyeket nagy nyomással megkárosítanánk, ezért előnyösebb a reszelés. A fogazott pengét leggyakrabban péksüteményekhez, süteményekhez, tortákhoz és bizonyos típusú zöldségekhez való késekhez használják.

A minőségi pengét arról ismerheti fel, hogy a hegyétől a védőburkolatig nyúlik, és nagyon sokáig éles marad élezés nélkül. Mindkét oldalon szimmetrikusan kell köszörülni. Találhatunk olyan késeket is, amelyek csak az egyik oldalán vannak élezve, de az ilyen kés használata inkább profik számára ajánlott.

A konyhai kések fogantyúja

Természetesen a kés nyelének anyaga és formája is fontos. Próbálja ki a kést még a boltban, hogy biztosan jól illeszkedjen a kezébe, és jól vágjon. Leggyakrabban a műanyagból készült fogantyú késekkel találkozhatunk. Egyes esetekben kissé olcsónak tűnhetnek, de nem kell mindig rossz választásnak lennie. Kicsit kevésbé tartós, mint a többi anyag, de gond nélkül mosogatógépbe tehetjük.

Gyakran megjelennek a fa nyelű kések is, amelyek nagyon jól néznek ki, de élettartamuk a legrövidebb. A fém fogantyúk a legtartósabbak, de nem biztos, hogy minden szakács számára kényelmesek, mivel hidegek és gyakran megcsúsznak.

Hogyan kell megfelelően ápolni a konyhai késeket?

Ha úgy dönt, hogy egy igazán jó minőségű konyhakést vásárol, mindenképpen jól kell rá vigyázni, hogy a lehető leghosszabb ideig kitartson, és akkor akár több évtizedig is használhatja.

Az alap mindig az, hogy a kést használat után öblítse le és szárítsa meg. Ez megakadályozza a foltosodást vagy a korróziót. Néhány kést mosogatógépbe is helyezhet, de ne vegye magától értetődőnek, és tájékozódjon arról, hogy az adott késtípushoz mi ajánlott.

konyhai kések

A legjobb konyhai kések értékelései

Annak érdekében, hogy a kés pengéje ne tompuljon túl gyorsan, érdemes puhább felületen, például fa vágódeszkán vágni vele. A kés tárolása során ne feledje, hogy a penge ne érjen más fémfelületekhez, mert ez eltompíthatja.

Ha éleznie szeretné késeit, forduljon inkább szakemberhez, aki szakszerűen megélezi a késeit. Természetesen otthon is lehet élezni őket, de a drágább és minőségibb késeket inkább fenőkővel, mint köszörűvel érdemes élesíteni.

Hol lehet konyhai késeket venni?

Bár minden szupermarketben találkozhat a konyhakések széles kínálatával, érdemesebb egy kis pluszt fizetni, és egy igazán jó minőségű kést vásárolni, amely több mint néhány hónapig szolgál majd. A Tescoma például széles késválasztékkal rendelkezik, találhatunk ott olcsóbb univerzális késeket, de csontozásra, filézésre alkalmas profi darabokat is.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.3 (10 szavazat)

Autor článku

Ágnes Fehér
Ágnes Fehér

Ágnes szereti felfedezni az új dolgokat, technológiákat. Állandóan új információk után kutat, melyek a körülöttünk lévő világról szólnak. A kedvenc témái közé a háztartási gépek, szépségápolási cikkek és túrázási eszközök tartoznak. Szabadidejében nagyon szeret utazni, úszni, és örömmel készít fényképeket. Ezenkívűl érdekli a programozás, és sok időt tölt a neten való böngészettel, ami állandó tanulásra készteti. LinkedIn, Instagram

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése