Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Egyéb

A legjobb macskaeledelek 2024 – Teszt és útmutató a választáshoz

A macskák évszázadok óta szerves részét képezik az emberi otthonoknak. Bár büszke állatok, amelyek nem mindig hűségesek gazdáikhoz, sokan közülünk el sem tudnánk képzelni az életünket háziállataink nélkül. És mivel egyre gyakoribb, hogy olyan lakótömbökben tartják az állatokat, ahol nincs hozzáférésük természetes táplálékforráshoz, a gazdáiknak maguknak kell etetniük őket. Éppen ezért a piacon manapság kifejezetten macskáknak szánt tápot is talál.

Mivel az utóbbi időben számos gyártó termékei megvásárolható, amelyek ízben, valamint minőségben is különböznek egymástól, úgy döntöttünk, hogy megírjuk az alábbi véleményt az Ön számára. Tanácsot adunk Önnek, hogyan válassza ki a megfelelő eledelt kedvence számára, és bemutatjuk a ma kapható legjobb macskaeledeleket is.

Kölyökmacskáknak

12 hónapos korig adható macskaeledel kölyökmacskáknak, amely a növekedés második szakaszában szükséges összes fontos tápanyagot és vitamint tartalmazza.

Legjobb macskaeledel

Teljes értékű eledel felnőtt macskáknak tonhal és lazac ízesítéssel. Megfelelő az alapvető tápanyagok és vitaminok biztosításához.

Ivartalanított macskáknak

Teljes értékű táp felnőtt ivartalanított macskák és túlsúlyos macskák számára.

Legjobb macskaeledelek

Royal Canin Kitten vélemény – legjobb macskaeledel kölyökmacskáknak

Royal Canin Kitten vélemény, teszt, ár

Macska életkora: kölyök | Rendeltetés: kölyökmacskáknak | Ízesítés: baromfi | Hústartalom: nincs feltüntetve | Súly: 10 kg | Hozzávetőleges ár: 24 000 Ft

Előnyök
 • Támogatja az immunrendszert
 • Egészséges növekedést biztosít
 • Támogatja az emésztőrendszer egészségét
Hátrányok
 • Magasabb ár

A növekedés a kölyökmacska életének rendkívül fontos szakasza, ugyanis ez a nagy változások, a jelentős felfedezések és az új találkozások időszaka. Ebben az időszakban rendkívül fontos, hogy a kölyökmacska megkapja az egészséges növekedés és fejlődés támogatásához szükséges megfelelő tápanyagokat. Erre a Royal Canin Kitten macskaeledel tökéletes választás, amely 12 hónapos korig adható, és minden olyan fontos tápanyagot és vitamint tartalmaz, amely a macska növekedésének második fázisában szükséges.

Fő előnynek a macskaeledel finom íze számít, amelynek köszönhetően a macskák keresni fogják a táplálékot. Tíz kilogramm táp igazán jelentős mennyiség, amely hosszú ideig kitart. A granulátum kiegyensúlyozott összetételének köszönhetően a házi kedvencek életkedve javul, a macskák jobban érzik magukat a táplálék fogyasztása hatására. Mivel a kölyökmacskák emésztése rendkívül érzékeny, így a macskaeledel fokozott emésztőszervi toleranciával rendelkezik annak köszönhetően, hogy 90%-os emészthetősége miatt kiválasztott L.I.P. fehérjét és prebiotikumokat is tartalmaz.

A hátrányok közé elsősorban is a magasabb ár sorolható, amely még nagy csomagolás esetében sem a legkedvezőbb. További hátrány, hogy az egyes macskatulajdonosok szerint, nehéz helyettesítő tápot találni a 12 hónap letelte után. Másfelől, ha a lehető legjobb gondoskodást szeretné nyújtani kölyökmacskájának, akkor biztosan egy olyan kiváló minőségű macskaeledel megvásárlását javasoljuk, mint a Royal Canin Kitten.

Purina CAT CHOW Adult vélemény – legjobb macskaeledel felnőtt macskák számára

Purina Cat Chow Adult vélemény, teszt, ár

Macska életkora: felnőtt | Rendeltetés: felnőtt macskáknak | Ízesítés: tonhal és lazac | Hústartalom: 14 % | Súly: 15 kg | Hozzávetőleges ár: 16 000 Ft

Előnyök
 • Kedvező ár
 • Finom íz
 • A legtöbb macskának ízlik az ízesítés
 • Nagyméretű csomagolás
Hátrányok
 • Alacsonyabb hústartalom

Véleményünk szerint felnőtt macskáknak a legjobb választás a Purina Cat Chow Adult macskaeledel lazac és tonhal ízesítéssel, amelyet a legtöbb cica kedvel. Az eledel hatalmas előnye, hogy megfizethető áron kapható, a nagy, 15 kg-os kiszerelés esetében így egy kilogramm eledel ára csupán 1 000 Ft körül mozog. A macskák számára már az eledel kiváló illata is csalogató lehet, ezt a finom íz tovább fokozza, ennek köszönhetően az állatokat nem kell kényszeríteni az evésre, önmaguk fogják követelni az ételt.

Összetételének köszönhetően rendszerint a macskaeledel megemésztése sem okoz gondot. Ez lehetővé teszi, hogy a granulátumokat hosszú ideig használhassa betegségek vagy allergiák kialakulása nélkül. Az általunk választott táp tonhal és lazac ízesítésű, ezen felül azonban csirke és pulyka ízesítésű változat is kapható, így csupán Önön és házi kedvencén múlik, mely változatot részesítik előnyben.

Nagy hiányosságnak az alacsony hústartalom számít, amely mindössze 14% körüli. Másrészt, az a tény, hogy az élelmiszer nem tartalmaz tartósítószert vagy túl sok növényi eredetű adalékanyagot, kellemes meglepetést okoz. Mindent egybevetve, egy olyan olcsó macskaeledelről van szó, amely megfelelő választás egy átlagos házi kedvenc számára. Az eledel teljesen megfelelő az alapvető tápanyagok és vitaminok biztosításához.

Brit Care Sterilised Weight Controll vélemény – legjobb macskaeledel ivartalanított macskák számára

Macska életkora: felnőtt| Rendeltetés: ivartalanított macskáknak | Ízesítés: kacsa és pulyka | Hústartalom: 52 % | Súly: 7 kg | Hozzávetőleges ár: 1 449 Ft

Előnyök
 • Hipoallergén és gabonamentes receptúra
 • Biztosítja az optimális testsúly fenntartását
 • Támogatja a vizelet optimális 6.0-6.5 ph értékét
 • Vitaminokkal dúsított
Hátrányok
 • Nem visszazárható csomagolás

Rostban és fehérjében gazdag hipoallergén formula csökkentett zsírtartalommal, amely segít megőrizni az emésztőrendszer egészségét és az ideális testsúlyt. A vitaminokban és flavonoidokban gazdag gyümölcsök és gyógynövények gondoskodnak arról, hogy macskája jól nézzen ki, és hosszú és egészséges életet éljen.

A FRESH DUCK – sovány és jól emészthető hús, gazdag PUFA-kban (többszörösen telítetlen zsírsavakban), amelyek csökkentik a szervezet koleszterinszintjét. Az oldható és oldhatatlan rostokkal együtt segít fenntartani az optimális testsúlyt.
A HOOKKÖNYV támogatja a vesék és a húgyutak egészségét. Az alacsony magnézium- és L-metionin-tartalom segít fenntartani a vizelet optimális pH-értékét 6,0-6,5 között.
A NASTURTIUM természetes antibiotikum. Segít megelőzni a vesekőképződést sterilizált és idősebb macskákban, és erős antibakteriális és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik.

Népszerű macskaeledelek az Árukereso.hu oldalán

Hogyan válasszuk ki a legjobb macskaeledelt?

A legfontosabb kritérium, amely alapján a táp minőségét meg lehet ítélni, az a hústartalom. A felhasznált összetevők, a tartósítószerek és természetesen az állatok emésztőképessége is fontos szerepet játszik a választás során. Természetesen vásárláskor az állat teljes energiafelhasználását is figyelembe kell venni, ami nagyban befolyásolja a macska etetésének teljes költségét. A háziállat korát is figyelembe kell venni, mivel az állatnak minden életkorban más típusú és mennyiségű tápanyagra van szüksége.

macskaeledelek

Az eledelek típusai

Mivel az állatoknak más-más életkorban más-más táplálékra van szükségük, a piacon többféle macskaeledel található. Ezek különösen a tápanyagok és vitaminok arányában különböznek egymástól, hogy optimális és kiegyensúlyozott táplálkozást biztosítsanak a háziállatok számára. Az alábbi táblázatban áttekintést talál a macskatípusokról és azok speciális táplálkozási igényeiről:

Macska “típusa” Macskaeledel megjelölése Jellemzők
Felnőtt macska Adult A legmagasabb hús- és fehérjetartalom
Kölyökmacska Kitten Magasabb zsír- és vitamintartalom, kisebb méret
Idősebb macska Senior Nagyobb arányban tartalmaz gabonaféléket
Ivartalanított macska Sterilised Magas hústartalom, minimális arányban tartalmaz gabonaféléket

Egyes üzletekben speciális, törzskönyvezett macskáknak szánt macskaeledel is kapható, azonban ebben az esetben óvatosságra intenénk Önt. Az, hogy egy macskának saját törzskönyve van, nem jelenti azt, hogy más igényei vannak, mint más állatoknak, így ebben az esetben inkább a gyártók megtévesztéséről van szó, akik pénzt szeretnének keresni ezzel a húzással.

Kiválasztási kritériumok

Hústartalom

A legfontosabb paraméter, amely minden eledeltípusnál közös, a hús típusa és tartalma. Bár a gyakorlatban az egyedi ízek széles skálája megtalálható, az eledelben lévő hús mennyisége az, ami a legfontosabb különbséget teszi a valódi minőség és az olcsó helyettesítő táp között.

macskaeledelek

Mivel a macska kizárólag húsevő, elegendő fehérjeforrásra van szüksége. Ezért az élelmiszer húsliszt-tartalmának legalább 30%-osnak kell lennie. A húsliszt kifejezés fontos szerepet játszik, mivel számos gyártó a termék csomagolásán a szárítás előtti friss hústartalmat tünteti fel. Ez az eljárás azonban a hústartalmat körülbelül 2/3-kal csökkenti.

További összetevők típusa

Természetesen a macskaeledelnek bizonyos mennyiségű nem húsból készült összetevőt is tartalmaznia kell, amelyek alapvető tápanyagokkal és vitaminokkal látják el az állatot. A gabonafélék mennyiségét azonban lehetőség szerint korlátozni kell, a legmegfelelőbb a burgonya vagy a teljes kiőrlésű rizs.

Mindenekelőtt a búzát kell kerülni, ezen felül a kukorica vagy a szója sem alkalmas. Ezek az összetevők szénhidrátforrást jelentenek, amelyek megnövekedett mennyisége negatív hatással van a macskák általános egészségi állapotára. Ezek gyakran különböző allergiák kialakulásához is vezetnek. Általánosságban tehát minél kevesebb gabona van az összetevők között, annál jobb.

Tippünk

Kutyája van otthon? Róluk sem feledkeztünk meg, tekintse meg a legjobb kutyaeledelekről szóló cikkünket!

Tartósítószerek

Kerülni kell a nagy mennyiségű tartósítószereket, a mesterséges édesítőszereket, a nitrátot vagy növényi olajokat tartalmazó termékeket. Ezek az anyagok nagy mennyiségben mérgezőek az állatra nézve, és végső soron különböző betegségek kialakulásához vezethetnek. Az utólagos kezelés sokkal drágább, mint a jobb minőségű élelmiszerek vásárlása.

Ezzel szemben az ártalmatlan anyagok közé tartozik a taurin, a metionin, az élesztő és a szénhidrátok. Jelenlétük nem csökkenti a termék tápértékét, és nem okoznak allergiát vagy betegségeket. Ezeket általában a granulátum frissességének és eltarthatóságának megőrzésére használják.

macskaeledelek

Emésztés

Az, hogy a háziállat képes-e megemészteni a granulátumokat, nagyon egyéni kritérium. Ez általában a macska ürülékének vizsgálatával ellenőrizhető. A székletnek sötétnek, szilárdnak és megfelelő mennyiségűnek kell lennie. Néhány héten belül a kiegyensúlyozott étrend pozitív hatásai is megmutatkoznak – fényes szőrzet, jó szellemi állapot és rengeteg energia.

Energiaszükséglet

Az állat etetésének teljes költsége az állat fizikai aktivitásán alapul. Ez közvetlenül befolyásolja az elfogyasztott macskaeledel mennyiségét. A kalóriát az állat élősúlyának kilogrammjára vonatkoztatva adják meg, és az elfogyasztott macskaeledel mennyisége az alábbi táblázatban ellenőrizhető:

Macska típusa Energiaszükséglet
Kevésbé aktív 50 kcal/kg élősúly
Közepesen aktív 60 kcal/kg élősúly
Rendkívül aktív 70 kcal/kg élősúly

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.3 (67 szavazat)

Autor článku

Mária Méri
Mária Méri

Mária szereti az új technológiákat, rendszeresen figyeli a világban zajló fejlődést. Szeret böngészni a neten és összehasonlítani az egyes termékeket, így cikkeiben releváns információval látja el az olvasókat. Sokat utazik, szereti felfedezni a világot és a különböző kultúrákat. Szabadidejében jógázik, könyvet olvas vagy szeretteivel tölti az idejét. Facebook, Linkedin

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése