Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Recenze

Értékelés: Cosori Premium Rozsdamentes Acél Aszalógép

Az élelmiszerek szárítása az egyik legrégebbi és legnépszerűbb tartósítási módszer. A szárítóknak köszönhetően pedig az elmúlt években újra divatba jött a szárítás. Több hete dolgozom a Cosori gyümölcs- és zöldségszárítóval, és megvan a teszt eredménye. Valóban kipróbáltam a készüléket lehetőségei határáig, alacsony és magas hőmérsékleten, valamint hosszan tartó, több órás szárítás során. Rengeteg kilogramm zöldséget és gyümölcsöt szárítottam, és elmondhatom, hogy minden remekül ízlett!

9.1

Kitűnő

Ez egy egyedülálló készülék, amely minden háztartásba illik. Megbízhatóan szárítja a zöldségeket, gyümölcsöket, fűszernövényeket és gombákat, és alkalmas szárított hús készítésére is. Nagy hőmérséklet-tartományt kínál precíz szabályozással és akár 45 órás szárítási idővel, aminek köszönhetően akár magas víztartalmú élelmiszereket is száríthat. Az egyetlen hátránya az, hogy nem lehet több emeletet hozzáadni, de még így is elegendő a kapacitása. A többi hasonló árkategóriájú szárítóval összehasonlítva kiváló eredményeket ér el. Egyenletesen szárít még akkor is, ha a kapacitása a maximumon van. Ajándékba ajánlom azoknak, aki saját maguk termesztik a gyümölcsöt, zöldséget!

Kialakítás minősége és tervezés
10
Kezelése és használati útmutató
8
Kapacitás és teljesítmény
9
Élelmiszerek szárítása a szárítóban
9.5
A szárítógép karbantartása és tisztítása
9
Előnyök
  • Nagy hőmérsékleti tartomány
  • Szárítási idő akár 48 óra
  • 6 rozsdamentes acél szárítószita
  • Egyenletes szárítás
  • Átlátszó ajtó
  • Egyszerű vezérlés
  • Tartós anyag
Hátrányok
  • További emeletek vagy sziták nem adhatók hozzá
  • A sziták nagyobb nyílásokkal rendelkeznek

Kialakítás minősége és tervezés – 10/10

A készüléket jól becsomagolva, megerősített sarkokkal ellátott illesztődobozban kapja meg. Annyira precízen van elkészítve, hogy először nem tudtam kivenni a szárítót. Végül fejjel lefelé fordítottam a dobozt és óvatosan kiütöttem belőle a készüléket. Szerencsére a csomagolás a legapróbb részletekig át van gondolva, és minden védő polisztirol profilokba van csomagolva.

A szárítógép kialakítása első pillantásra felkelti a figyelmet a kiváló minőségű, teljesen rozsdamentes kialakításával. A készülék kiváló minőségű, robusztus és stabil. Nagy előnye, amit a konkurens márkáknál még nem tapasztaltam, az oldalsó fogantyúk, melyek a könnyebb átviteléhez szükségesek. A gyártó gondolt arra, hogy a szárítógépnek valószínűleg nem lesz állandó helye a háztartásban, és ide-oda kell költöztetni, például egy szekrénybe vagy a padlásra. Vagy talán arra gondolt, hogy a fogyasztói célcsoportok közé tartoznak az idősebb emberek is, akik kertes házban laknak. Nekik is könnyű lesz a szárító átvitele. Egyébként nagyon jó gép mindenki számára.

A szárító nagy, átlátszó üvegajtóval rendelkezik, melynek köszönhetően valós időben figyelheti a szárítási folyamatot. Ezzel szükségtelenné válik a készülék kinyitása és az egyes emeletek szétszedése. Ezzel általában el szokott veszni a kellő a hőmérséklet, és emiatt  az újramelegítésre van szűkség. Az ajtó könnyen nyitható és mágnesekkel van rögzítve. A rozsdamentes acél szárítósziták csak kiemelik a készülék általános minőségét. Egyáltalán nem hajlamosak az elhajlításra, a szélei szépen kisimulnak, és sokáig gond nélkül moshatóak mosogatógépben.

Tanácsunk

Többfunkciós készüléket keres? Akkor jól jöhet az azonos márkájú, forró levegős sütővel ellátott szárítógép.

Kezelése és használati útmutató – 8/10

A Cosori szárító használata nagyon egyszerű. Csak be kell állítania a hőmérsékletet 35 – 75°C között, megadni a szárítási időt (30 perc – 48 óra), és bekapcsolni a készüléket a gomb megnyomásával. A szárító mindenről magától gondoskodni fog.

A szárítógép nem rendelkezik olyan biztonsági rendszerrel, amely az ajtó kinyitásakor kikapcsolná a készüléket. Nagyobb gyümölcsdarabok szárításakor időnként ki kell nyitni az ajtót, és meg kell fordítani az ételt a szitán, hogy szép egyenes maradjon. Az alacsony hőmérséklet miatt nem áll fenn az égési sérülés veszélye, de jó lenne, ha a készülék ilyen pillanatban kikapcsolna, és az ajtó ismételt becsukása után folytatná a programot.

Az a tény, hogy a szárítógéphez használati útmutatót kap az élelmiszerszárítás részletes leírásával, önmagában nagy előny. A receptkönyv első pillantásra fényűzőnek tűnik. A legtöbb utasítást azonban a különféle szárított rántott húskészítmények receptjei foglalják el. Ha érdeklődik az új trendek iránt, kipróbálhatja például a magos kekszek vagy a gyümölcshéja receptjeit. Ez minden bizonnyal érdekes, modern és egzotikus, de kertészként szívesen vennék több receptet otthoni gyümölcsök és zöldségek, leveskeverékek, gombák és fűszerek szárításához. A klasszikus ételek szárításakor követtem az internetes utasításokat és a saját megérzéseimet. Bár a kézikönyvben található tájékozódási áttekintés, az ember nem tudja felülmúlni a saját tapasztalatait.

Kapacitás és teljesítmény – 9/10

A szárítógépben összesen 6 db 30 x 33 cm méretű szita fér el . 3 perforált tányért és 3 kompakt tálcát is kap hozzá, amelyeket a szitákra helyezhet el. A sziták viszonylag nagy szeműek és például alma szárítására, szárított hús elkészítésére használhatóak, viszont egy félig szárított sárgarépa-szelet már átesik rajtuk. És itt jönnek a képbe a műanyag tányérok és tálcák. A szárító teljes kapacitása elegendő egy átlagos család  fokozatosan betakarított termés szárításához, feldolgozásához. Egyszerre akár 2 kg szeletekre vágott gyümölcsöt vagy zöldséget száríthatunk benne. De ha több doboz gombát hoz az erdőből, akkor külön tételekben kell megtennie. A szárító kialakítása miatt további polcok vagy emeletek nem helyezhetők el benne.

A teljesítménye 550 – 650 W között van, ami egy professzionális készülék határértéke. Pontosan ennek köszönhetően sikerül hatékonyan eltávolítania a nedvességet még az olyan nagyon nedves ételekből is, mint a paradicsom és a citrusfélék. Még akkor is, ha minden tányért és tálcát egyszerre használ benne, a készülék egyenletesen száritja a termést.

Élelmiszerek szárítása a szárítóban – 9,5/10

A szárítást sokféle élelmiszeren teszteltem. Ha valóban ki akarja próbálni a készülék összes funkcióját, ki kell próbálnia mind a viszonylag száraz élelmiszereket (például gyógynövények, fűszerek), amelyek nagyon könnyen száradnak, mind a nagyon nedves ételeket is, amelyek magas hőmérsékletet és hosszú szárítási időt igényelnek. Nézzük meg őket egyenként:

Gyógynövények és fűszerek szárítása– 10/10

Ez 100%-ban működik. Csak tegye bele a megmosott növényeket, kapcsolja be a legalacsonyabb hőmérsékletet és 2 óra múlva már kész van. A fűszernövények aromásak maradnak, megőrzik gyönyörű zöld színüket és ízüket. Így tárolhatja a fűszereket a konyhában, és kitalálhatja a saját keverékeit halakhoz, grillezéshez vagy csak úgy. Nagyon nagyra értékeltem ezt a funkciót a gyógyteák elkészítésekor. Akár szereti az egyösszetételű készítményeket, mint például a kamilla, akár a keveréket, a szárító kiváló segítőtárs lesz. A szárítóban történő szárítás gyors, és nagyobb mennyiségű gyógyanyagot őriz meg, mint a klasszikus szabadtéren történő szárítással.

Gyümölcsök és zöldségek szárítása– 9/10

A kertészkedés és a házi ételek szerelmeseinek szinte nélkülözhetetlen ez a szárítógép. Még akkor sem hagyott cserben, amikor a saját zöldségeinket szárítottuk. Ennek a leveskeveréknek az elkészítésekor több mint 1,5 kg gyökérzöldséget, gombát és fűszert vékony szeletekre, nagyobb kockákra vágva sikerült gond nélkül kiszárítania egy tételben. A szárítási idő kevesebb, mint 7 óra. Ebben az esetben azonban a rozsdamentes acél szita kicsit meghibásodott, mert a sárgarépa száradás után az alsó tálcára esett. A következő tételnél bölcsebb voltam, és egy kisebb lyukú műanyag tányért használtam.

A szárítógép még a magas víztartalmú gyümölccsel is tökéletesen megbirkózik. Elkészíti például a szárított paradicsomot, paprikát, de akár egész citrusszeleteket is. Nem kell attól tartania, hogy a készülék nem bírja például a málna vagy az egész fél kajszit megszárítani. A szárítási idő a gyümölcsök méretétől és a bennük lévő víz mennyiségétől függően változik. A Cosori szárítót akár 48 órán keresztül bekapcsolva hagyhatja. Ha már van egy kis trükkje a szárításhoz, addig elmehet sétálni, vagy hagyhatja, hogy egy éjszakára megszáradjon a finomsága. Garantálom, hogy bekapcsolt állapotban a szárító nem fog zavarni, nagyon halkan működik.

Nem kell aggódnia az eper és az apró bogyók miatt sem. Például szezonális gyümölcsökből készíthet házi készítésű reggeli müzli keveréket, amely szó szerint tele lesz vitaminokkal és egyéb hasznos anyagokkal. A bogyókhoz érdemesebb kisebb lyukú műanyag tányért használni, hogy az aszalt gyümölcsök ne kerüljenek az aszaló aljára.

Tippünk

Más szárító modellt keres, vagy csak más lehetőségeket keres? Összehasonlító cikkünkben a gyümölcsszárítókról összeállítottunk Önnek egy áttekintést a legjobb termékekről. Megtudhatja például, hogy a kerek vagy a téglalap alakú szárító a jobb, és mire kell figyelni a vásárláskor.

Szárított hús elkészítése a szárítóban – 10/10

Igazából nincs itt semmi kivetnivaló. A szárított húst elsősorban gyors, egészséges és tápláló nassolnivalóként készítem kirándulásokhoz, a szárító nem okozott csalódást. Használhatja a mellékelt könyv egyik receptjét, vagy kipróbálhatja a sajátját. Szeretem a szárított sertéshúst szójaszósszal és chilivel. Csak vágja a lehető legvékonyabb szeletekre, pácolja be kedvenc fűszereiben 1-2 napig, majd szárítsa meg a húst 70 °C-on. Természetesen halat és halhúst is száríthatunk benne, a lazacszelettől az apró sózott halakig. A kipróbálást Önre bízom.

Tanácsunk

Ha húst vagy nagyon nedves ételt szárít a szárítóban, ne felejtse el néhány óránként megforgatni, vagy leválasztani a szitáról. Ha a szárítás során hozzáragadnak, nehéz lesz eltávolítani őket, és a végén elszakíthatja a gyönyörű szeleteket.

Kitaláltam egy másik felhasználási lehetőséget is a szárítógéphez, amelyet értékelhet. Alacsonyabb fogyasztása miatt használható darált hús hosszú (például 10 óra 75°C-on) sütésére, sous-vide gyártásra és sütősegédként is. Ha kovászos kenyeret vagy más kelt péksüteményeket készít otthon, a szárítógép stabil, szabályozott hőmérsékletet kínál a szabályozott kelesztéshez.

A szárítógép karbantartása és tisztítása – 9/10

Míg a szárító tartozékai mosogatógépben is moshatók, a belsejét nedves ruhával kell megtisztítani. Kicsit hiányzik itt valami tapadásmentes kezelés, de ritkán szárítasz olyat, ami alacsony hőmérsékleten csöpög és fröcsköl. Csak fényesítse az üveget, és a szárító készen áll a további használatra vagy tárolásra.

Tanácsunk

A szárított hús elkészítésekor azt javaslom, hogy legalább az első néhány órában tegyen sütőpapírt vagy tálcát a szárító alsó szintjére. Így elkerülheti a tartós súrolást, amely rontaná ennek a házi készítésű finomságnak az élvezetét.

Összességében mindenkinek ajánlom a Cosori szárító vásárlását, aki szereti a házi készítésű ételeket, az egészséges főzést, vagy néha el kell tárolnia a kertből származó maradékot. Határozottan remek ajándék anyáknak, nagymamáknak vagy nagypapáknak, akik vidéken élnek, de a városban élőknek is remek kisegítő. Ez egy nagyon jó készülék, aminek szó szerint 1000+1 felhasználása van, és nem fog csalódást okozni.

Főbb jellemzők Paraméterek
Méretei : 4 × 45 × 31,1 cm
Sziták száma: 6
Teljesítmény: 550 – 650 W
Állítható hőmérrséklet: 35 – 75°C
Szárítás ideje: 30 minut – 48 hodin
Sziták hozzáadásának lehetősége:  ×
Hús szárítása:
További tartozékok:
Tömeg: 8 Kg

Népszerű gyümölcsszárítók az Árukereso.hu oldalán

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.3 (9 szavazat)

Autor recenze

Ágnes Fehér
Ágnes Fehér

Ágnes szereti felfedezni az új dolgokat, technológiákat. Állandóan új információk után kutat, melyek a körülöttünk lévő világról szólnak. A kedvenc témái közé a háztartási gépek, szépségápolási cikkek és túrázási eszközök tartoznak. Szabadidejében nagyon szeret utazni, úszni, és örömmel készít fényképeket. Ezenkívűl érdekli a programozás, és sok időt tölt a neten való böngészettel, ami állandó tanulásra készteti. LinkedIn, Instagram

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése