Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Legjobb matracok – Top 10 a nyugodt alvásért

22.10.2021 Szerkesztőségünk Szerkesztőségünk

Az egészséges életvitel alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A minőséges alvás alapfeltétele a megfelelő matrac. Egy jól megválasztott matrac nemcsak az alvásminőségen javít, de segít megelőzni a gerincproblémákat is. A választás viszont nem egyszerű feladat. Alábbi cikkünkben segítünk Önnek eligazodni a matracok világában. Illetve bemutatjuk a TOP 10 legjobb matracot, melyek közt bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Igényeseknek

Hipoallergén és antibakteriális matrac választható keménységgel. Négy keménységi fokozatának köszönhetően ideális párok számára.

Legjobb ár/érték arány

7 keménységi zónával rendelkező, egyoldalú matrac zsákrúgós szerkezettel, latexréteggel és felső membrán réteggel.

Legjobb olcsó

Zsákrúgós matrac antiallergén huzattal. Kiválóan szellőzik és forgatható. 80 kg feletti testsúlyhoz ajánlott.

Legjobb matracok

Értékelés: IMEMORY S PLUS – legjobb puha matrac

Dormeo IMEMORY S PLUS - értékelés, teszt, ár Premium kategória

Fekvőfelület: 160 × 200 cm | Magasság: 20 cm | Kétoldalú: igen | Mosható húzat: igen | Tömeg: nincs információ | Hozzávetőleges ár: 264 000 Ft

Előnyök
 • 4 keménységi fokozat
 • 3 kényelmi zóna
 • Memóriahab
 • Octaspring rúgók
Hátrányok
 • Magas ár
 • Csak 30 °C-on mosható a huzat

Az IMEMORY S PLUS matrac hipoallergén és antibakteriális. Tökéletes választás allergiás megbetegedésekben vagy asztmában szenvedőknek.

Amennyiben párjával eltérő a testsúlyuk vagy az egészségügyi állapotuk, esetleg csak a matrackeménységre vonatkozó ízlésük, az IMEMORY S PLUS matrac megoldást kínál erre. A forgatható matracbelsőnek köszönhetően négy keménységi fokozat közül választhatja ki a legideálisabbat. A 3 kényelmi zóna megfelelő alátámasztást nyújt a testnek. A zavartalan alvást a különleges Octaspring rugók biztosítják. Ez a 3 cm magas rúgóréteg mindhárom irányba rugalmas teret képez, mely a szellőzésben is fontos szerepet játszik.

A matrac mosható huzatán egy memóriahab réteg található, melytől a matrac puhább, az alvás pedig pihentetőbb lesz. Egyetlen hátránya, hogy emiatt a habréteg miatt csak 30 °C-on mosható a huzat. Ezen az alacsony hőfokon a makacsabb foltokat nehéz eltávolítani, ezért mindenképp ajánljuk egy matracvédő beszerzését.

Értékelés: Hybrid Spring 500 Lx – legjobb közepesen kemény matrac

Matrac Hybrid Spring 500 Lx - értékelés, teszt, ár Arany középút

Fekvőfelület: 160 × 200 cm | Magasság: 23 cm | Kétoldalú: nem | Mosható húzat: igen | Tömeg: 40 kg | Hozzávetőleges ár: 206 000 Ft

Előnyök
 • Antiallergén
 • 60 °C-on mosható a huzat
Hátrányok
 • Magas ár
 • Egyoldalú

A Hybrid Spring 500 Lx egyoldalú matrac 7 keménységi zónával rendelkezik a kényelmes alvás érdekében. Ez a közepesen kemény matrac a legtöbb ember számára optimális alátámasztást nyújt alváshoz kortól és testsúlytól függetlenül, így univerzálisnak nevezhető.

A matrac zsákrúgós technikájának segítségével csökkenti a rezgéseket, így nem fogja zavarni a hálótársa forgolódása. A zsákrúgók ráadásul jobb szellőzést biztosítanak a matracnak. Ettől függetlenül ajánljuk a matrac friss levegőn történő rendszeres szellőztetését. A higiénikus alvás érdekében a levehető huzatot akár 60 °C-on moshatja. Ez a huzat ráadásul antiallergén tulajdonságokkal rendelkezik.

A felső membrán burkolat a nedvességszabályozásban játszik szerepet. A latex réteg fokozott kényelmet biztosít. A huzat alsó felülete csúszásgátlóval van ellátva a zavartalan alvásért. Kárpitozott és kontinentális ágyakhoz is remek választás.

Értékelés: VENUS MULTI POCKET – legjobb kemény matrac

Matrac VENUS MULIT POCKET - ár, teszt, értékelés Classic kategória

Fekvőfelület: 160 × 200 cm | Magasság: 20 cm | Kétoldalú: igen | Mosható húzat: igen | Tömeg: 46,9 kg | Hozzávetőleges ár: 160 000 Ft

Előnyök
 • Antiallergén
 • 60 °C-on mosható a huzat
Hátrányok
 • Súly

A VENUS MULTI POCKET matrac keménységét részben csökkenti és jóval kényelmesebbé teszi a latex réteg. A 3 cm vastagságú latexréteg sűrűsége 65 kg/m³. A zsákrúgós szerkezetnek köszönhetően a matrac remek szellőző tulajdonságokkal rendelkezik.

A matrac levehető huzata akár 60 °C-on mosható. A huzat kárpitozott frottírból készült, mindkét oldala antiallergén gyapjúval van átszőve. Ezáltal sokkal nyugodtabb és pihentetőbb alvást biztosít az allergiás megbetegedésekben szenvedőknek. Magas súlya miatt a kimosott húzat visszahelyezése problémás.

A matrac kétoldalú. Rendszeres forgatással megelőzhető az idő előtti deformáció, amit a testsúlyunk okozhat. A mindkét oldalán megtalálható, H3 típusú habnak köszönhetően a matrac megfelelő a 80 kg feletti testsúllyal rendelkező emberek számára.

Top 10 legjobb matrac összehasonlítása

Kép Típus Leírás Vásárlás
TOP 10 legjobb matracot
1. Dormeo IMEMORY S PLUS - értékelés, teszt, ár IMEMORY S PLUS Méretek: 160 × 200 × 20 cm
Keménység: több keménység
Hipoallergén: igen
Kétoldalas: igen
Webáruházba
2. LUX Méretek: 160 × 200 × 30 cm
Keménység: 3 keménység
Hipoallergén: igen
Kétoldalas: nem
Webáruházba
3. Matrac Hybrid Spring 500 Lx - értékelés, teszt, ár Hybrid Spring 500 Lx Méretek: 160 × 200 × 20 cm
Keménység: 4-es keménység
Hipoallergén: igen
Kétoldalas: nem
Webáruházba
4. Matrac VENUS MULIT POCKET - ár, teszt, értékelés VENUS MULTI POCKET Méretek: 160 × 200 × 20 cm
Keménység: 4-es keménység
Hipoallergén: igen
Kétoldalas: igen
Webáruházba
5. HANGULATBAGLYOCSKA - értékelés, teszt, ár HANGULATBAGLYOCSKA Méretek: 160 × 200 × 16 cm
Keménység: gyerekeknek
Hipoallergén: igen
Kétoldalas: nem
Webáruházba
6. Estrella Lux - értékelés, teszt, ár Estrella Lux Méretek: 160 × 200 × 19 cm
Keménység: 2-es keménység
Hipoallergén: igen
Kétoldalas: igen
Webáruházba
7. SANTA - értékelés, teszt, ár SANTA Méretek: 160 × 200 × 20 cm
Keménység: több keménység
Hipoallergén: igen
Kétoldalas: igen
Webáruházba
8. Palmea L/Z - teszt, értékelés, ár Palmea L/Z Méretek: 160 × 200 × 18 cm
Keménység: 3-as keménység
Hipoallergén: igen
Kétoldalas: igen
Webáruházba
9. IMEMORY SILVER - értékelés, teszt, ár IMEMORY SILVER Méretek: 160× 200 × 15 cm
Keménység: több keménység
Hipoallergén: igen
Kétoldalas: igen
Webáruházba
10. Basic matrac - teszt, értékelés, ár Basic Méretek: 160 × 200 × 16 cm
Keménység: 2-es keménység
Hipoallergén: nem
Kétoldalas: igen
Webáruházba

Hogyan válasszunk matracot?

A „milyen matracot vegyek?” kérdésre nincs egységes válasz. Választás előtt több tényezőt is figyelembe kell vennie. A főbb szempontok közé tartozik az Ön egészségi állapota, életkora, de nem kevésbe fontos a kényelme sem. Természetesen, az anyagi oldala is fontos a vásárlásnak. Mégsem ajánljuk, hogy mindenképp olcsó matracot válasszon. Egyrészt a matrac vásárlás egy egyszeri, több évre szóló befektetés. Másrészt komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha mindenáron spórolni szeretne.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő keménységet?

A matrac megfelelő keménységét elősorban a saját testsúlya alapján válassza ki. 5 különböző matrackeménység létezik – az 1-es keménységű matracok a nagyon puhák. A 2-es és 3-as keménységű matracok a legelterjedtebbek. A testsúly mellett tartsa szem előtt a kényelmét is.

A matrac teherbírása

Mint már említettük a teherbírás és a keménység szorosan összefügg. A testsúly alapján ajánlott keménységi fokozatok:

 • 70 kg-ig – 1-es keménység – nagyon puha matracok elsősorban nőknek és időseknek ajánlott
 • 90 kg-ig – 2-es keménység – puha matracok – átlag testsúlyú embereknek nemtől és kortól függetlenül
 • 120 kg-ig – 3-as keménység – kemény matracok – férfiaknak és túlsúlyos embereknek ajánlott
 • 150 kg-ig – 4-es keménység – nagyon kemény matracok – túlsúlyos és bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő embereknek ajánlott
 • 150 kg felett – 5-ös keménység – csak szaküzletekben kapható, különleges matracok elsősorban extrém túlsúlytól szenvedő emberek számára

A matrac élettartama

Egy jó minőségű és jól kiválasztott matrac élettartama körülbelül 10-15 év. Az elhasználódás egyértelmű jelei közé tartozik a lágyulás, a deformáció, esetleg a rúgók felületre hatolása. Bár egyes szakemberek szerint higiéniai és ortopédia szempontok miatt a matracokat hétévente cserélni kell, ez megfelelő karbantartás mellett egyáltalán nem kötelező.

Tippünk

Valóban minőséges matracokat keres? Olvassa el értékelésünket a legjobb Dormeo matracokról.

A matrac anyaga

Különböző keménységű matracok különböző anyagokból, illetve ezek kombinációjából készülnek. Nézzük mit kell tudnunk a matracok anyagáról és típusáról.

Hab ágymatracok

Habból közepesen kemény, puha és nagyon puha matracok  készülnek. Ezek manapság jóval fejlettebbek, mit a régi, szivacs matracok. Habok között is vannak különböző típusok. A hideghab matracok izocianát és polyol keverékéből készülnek. A hab sűrűségétől függ a matrac keménysége. Ezek a matracok nagyon jól szellőznek és rugalmasak. A memóriahabbal ellátott matracok legfőbb előnye, hogy a test súlyának és hőmérsékletének hatására megpuhulnak, így valamelyest belesüllyedünk a matracba. Ez csökkenti a gerincünkre gyakorolt terhet és melegen tart. Mivel ez egy viszonylag drága anyag, ezért csak a matracok felső részén megtalálható egy vékonyabb rétegben.

Rúgós ágymatracok

Manapság a bonellrúgós matracok kezdenek eltűnni a kínálatból, aminek több oka is van. A bonellrúgós matracokban a rúgók a matrac széléhez és egymáshoz is csatlakoznak. Ennek következtében kevéssé követik a test formáját, illetve továbbítják a rezgéseket a matrac egész felületén. A bonellrúgós technológiát egyre inkább felváltják a zsákrúgós matracok. Ezekben a matracokban a rúgók külön zsákokba vannak bevarrva. A rúgók vastagsága befolyásolja a matrac keménységét.

Latex ágymatracok

A latexből készült matracok puhák, legfeljebb kettes keménységűek. A latex matracoknál különösen oda kell figyelni, hogy valóban jó minőségűt vásároljon, mivel ezek antibakteriálisak és hipoallergénok. A gyenge minőségű latex matracokat viszont kifejezetten kedvelik az atkák és más élősködők. A latex fő előnye, hogy bár már kis nyomásra is süpped, használat után nyomtalanul kisimul.

Kevert anyagú ágymatracok

A legelterjedtebb és legváltozatosabb matracok a kevert anyagú vagy szendvics matracok. Ezek a matracok a már említett anyagok kombinációjából állnak. Ezeknek a változatos kombinációknak köszönhetően bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb matracot. Párok esetében a különböző zónákra felosztott matracok jelenthetik a megoldást.

Matrac huzatok

Mindenképp a lehúzható huzatú matracokat ajánljuk elsősorban, mivel ezeket jóval egyszerűbb tisztán tartani. Bár az ágynemű megfelelő időközönkénti cseréjével megelőzhető valamennyire a matracok szennyeződése, de nem eléggé, így a huzat tisztítása elkerülhetetlen. Amennyiben mégsem lehúzható matracot vásárol, ne feledkezzen meg a matracvédőről. A jobb minőségű matrac huzatok között ma már kaphatóak antibakteriálisak és hipoallergénok is. Allergiás megbetegedésektől szenvedőknek nagy megkönnyebbülést hozhatnak.

Matracok franciaágyhoz

Kicsit nehezebb a választás ha két (vagy több) személy számára szeretne matracot vásárolni. Nem elég a „milyen a jó matrac számomra” kérdést megválaszolni, rá kell jönnie, melyik a legjobb matrac mindkettőjük számára. Elsődlegesen el kell dönteniük, hogy egy nagy matracot szeretnének vagy kettő különállót.

Egy nagy matrac

Egy nagy matrac vásárlása teljesen jó ötlet, amennyiben mindkettőjük súlya és egészségi állapota körülbelül egyforma. Amennyiben mégsem, a matrac vásárlás körülményesebb. Manapság már kaphatók különböző keménységű zónákra felosztott matracok, így nincs szükség megalkuvásra, mindketten a saját preferenciáiknak megfelelő részen alhatnak. Viszont ezek a darabok nem tartoznak az olcsó matracok közé.

Kettő külön matrac

A kettő különálló matrac jóval egyszerűbb megoldás, esetenként gazdaságosabb is. Nagy hátránya viszont a matracok közötti rés. Ezt a rést különböző, nagyon ügyes módszerekkel valamennyire el lehet tüntetni, de az eredmény sosem lesz ugyanolyan, mint egy egybefüggő, nagy matrac.

A matracok karbantartása

Ha már elolvasott minden matrac véleményt és értékelést, végigböngészte a matrac teszteket, vagy esetleg Ön is elvégzett néhányat és sikerült megvásárolni a legjobb matracot olcsón, ha volt egy kis szerencséje is, még nincs vége mindennek. A matracok folyamatos ápolást és karbantartást igényelnek. Csak így maradnak valóban hosszúéletűek. Nézzük ez miből áll.

Megfelelő rost

A megfelelő ágyrács az alap. Egyrészt a matrac kevésbé deformálódik, ha jól alá van támasztva. Másrészt a rost az elégséges szellőzésben is fontos szerepet játszik. De a hiányos vagy gyenge minőségű ágyrács a mi alvásunkat is nagyban befolyásolja. Ha kipihenten szeretne ébredni reggel, fektessen nagy hangsúlyt a rost minőségére hálóhely tervezésénél.

Figyelmeztetés

Ne tegye a matracot a padlóra vagy deszkára, ne fog szellőzni, ami penészedést okoz. Válasszon minőséges ágyrácsot! A kínálatot megtekintheti itt.

Szellőztetés és forgatás

Mint már említettük, az ágynemű cseréje nem elegendő. Főként nyáron igen fontos a rendszeres szellőztetés. Valamennyire mindannyian izzadunk, ezt a nedvességet pedig magába szívja a matracunk. A testünk által képzett hő és ennek a nedvességnek a kombinációja tökéletes melegágy a baktériumok szaporodásához. Friss levegőn szellőztetéssel sokat tehetünk matracunk tisztaságáért, ezáltal saját egészségünkért is.

Amennyiben matraca erre alkalmas, ajánljuk a forgatást is. Testsúlyunk tehert jelent a matracra, természetes módon benyomódik ott, ahol a legtöbbet fekszünk. A forgatással megelőzheti a deformációt.

A huzat mosása

A huzat mosása egy elég kellemetlen feladat, már a tervezésnél gondok akadhatnak, mivel a matracot általában még aznap használni szeretnénk. Vigyázni kell a megfelelő hőmérsékletre, ne szárítsa szárítógépben, ha erre nem alkalmas, mivel összezsugorodhat, ami nagyon megnehezíti a visszahelyezést. A visszahelyezés egyébként sem egyszerű feladat nagy matracok esetén. De bármennyire is kellemetlen feladat, a huzat mosásáról ne feledkezzen meg! Alternatív megoldásként matracvédőt tudunk javasolni. Ez nagyban megkönnyíti a tisztítást, karbantartást.

A matrac tisztítása

Amennyiben jó ágyrácsot választott, gyakran és megfelelően szellőzteti a matracot, illetve a huzatot is kimossa időről időre, nincs igazán szüksége további matrac tisztításra. Hacsak nem történik valamilyen baleset. Ha gyerek vagy kisállat van a családban, kisebb-nagyobb baleset elég nagy valószínűséggel elő fog fordulni. De akkor is megtörténhet a baj, ha Ön szeret ágyban reggelizni. Nem kell kétségbe esnie bármi történik is. Rengeteg különböző tisztítószer elérhető kifejezetten matracokhoz tervezve. Egyes foltok eltávolíthatók vegyszermentesen is például gőztisztítóval. Ami fontos, hogy hagyjon elegendő időt tisztítás után a száradásnak és szellőzésnek.

Matrac ár

Bárhogyan is szeretnénk szépíteni, jó matracot olcsón nem lehet vásárolni. Egy jó minőségű matracnál az anyagok is drágák, a gyártás is. Viszont nagy eséllyel hosszú évekig használhatjuk. Nemcsak az alvásminőségünk javul egy jól kiválasztott matraccal, de akár a hátfájásunk is egy ortopéd matracnak köszönhetően.

Matracok 25 000 és 50 000 Ft közötti áron

Az olcsó matracok között találhatóak az egyszemélyes, szivacs matracok, illetve a baba- vagy kiságyba való matracok. Utazáshoz alkalmas vagy vendégek számára fenntartott, összehajtható matracokat szintén ebben az árkategóriában vásárolhatunk.

Matracok 50 000 és 120 000 Ft közötti áron

Ezek a még megfizethető árú matracok már jobb minőségűek, mint az olcsó változatok. De sok extrát nem nyújtanak. Hagyományos szerkezetű, nagy matracokat kaphatunk ebben az árkategóriában, illetve jó minőségű, egyszemélyes matracokat.

Matracok 120 000 és 300 000 Ft közötti áron

Ezek a prémiumkategóriás matracok már valóban minőségi alvást biztosítanak. A memóriahabos, hipoallergén huzattal ellátott, esetleg különböző keménységi fokozatokkal rendelkező matracok ára bizony borsos. De a pihentető alvás felbecsülhetetlen.

Dormeo Santa matrac

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 5.0 (1 szavazat)

Autor článku

Szerkesztőségünk
Szerkesztőségünk

Tapasztalt szerkesztőink segítenek Önnek kiválasztani a megfelelő terméket. Szakértői tesztek és felhasználói vélemények alapján mindig a legjobbat ajánlják az adott kategóriában és árszinten. Elegendő meghatároznia a megfelelő kategóriát és indulhat is a legjobb termék kiválasztása!

Hasonló cikkek