Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Legjobb matracok – Top 10 a nyugodt alvásért

Az egészséges életvitel alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás. A minőséges alvás alapfeltétele a megfelelő matrac. Egy jól megválasztott matrac nemcsak az alvásminőségen javít, de segít megelőzni a gerincproblémákat is. A választás viszont nem egyszerű feladat. Alábbi cikkünkben segítünk Önnek eligazodni a matracok világában. Illetve bemutatjuk a TOP 10 legjobb matracot, melyek közt bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbbet.

Igényeseknek

Rendkívül kényelmes és rugalmas, kopásálló, téli-nyári oldallal rendelkező matrac nagy rúgósűrűséggel, segédrúgókkal és sarokvédelemmel, kilenc zónára osztott acélhuzattal készült tasakrúgós maggal.

Legjobb ár/érték arány

Igényes, elegáns extra minőségű 32 cm magas matrac minőségi hurkolt szövetből készült huzattal, tűs steppeléssel, kétoldalas használattal, hét ergonómiai zónákra bontva.

Legjobb olcsó

Megfizethető, puha, bonellrugós, klasszikus méretű, jól szellőző, rendkívül tartós, kis súlyú matrac, minden korosztálynak megfelelő, modern stílusú, 18 cm magas, így összetekerve is szállítható.

Legjobb matracok

Értékelés: Billerbeck Padova 160×200 cm – kényelmes kétoldalas matrac

Igényeseknek Premium kategória

Fekvőfelület: 160 × 200 cm | Magasság: 22 cm | Terhelhetősége: 130  kg | Rúgó/ négyzetméter: 500 | Kétoldalú: igen | Mosható húzat: nem | Hozzávetőleges ár: 238 720 Ft

Előnyök
 • Nagy rúgósűrűség
 • Poliuretán nélküli gyártás
 • Öko Softness filc
 • Sarokvédelem
 • Kétoldalas
Hátrányok
 • A húzat nem leszerelhető

Billerbeck PADOVA egy ZERO PUR kollekcióhoz tartozó termék, melynek jellegzetessége, hogy gyártása során nem használtak poliuretánt. Másik előnye a nagy rúgósűrűsége, hiszen egy négyzetméterre 500 rugó jut. A 9 zónára osztott acélhuzattal készült tasakrugós mag is biztosítja a páratlanul kellemes pihenés érzését. A Padova matraccal megtapasztalhatja a maximális kényelmet, kényeztetést, rugalmasságot és gerincének egészséges tartását.  A matrac nem engedi a deréktáji süllyedést, mindvégig feszes és teherbíró marad. Minden fekvési helyzethez tökéletes választás. A matracmag keretét egy segédrugókkal és sarokvédelemmel kiegészített iker élkeret rendszer alkotja, ami azért fontos, hogy a matrac egyik szélétől a másikig minden pontján biztosítsa a rugalmasságot, melyet  az Öko Softness filc tesz  még tökéletesebbé.

A matrac két oldalának keménysége nem egyenlő. Egyik oldala keményebb, feszesebb párnázó réteggel van ellátva,  a másik oldala testhezállóbb, közepes keménységű.
Magassága átlagos –  22 cm. Franciaágy esetén a Billerbeck más típusú matracaival könnyen párosítható. Az élvarrásnak köszönhetően a matrac széle nem süpped be, és két matrac között nem alakul ki árok.
Dizájnja kifinomult, luxus kategóriájú, elegáns, kellemes árnyalatú, extra minőséget biztosít. A huzat anyaga vegyes összetételű, rendkívül kopásálló, az átlagosnál vastagabb, PES szálbundával steppelt, a szegőszalag harmonizál a matrachuzat színével.

A huzat nem leszerelhető. Terhelhetősége – 130 kg. A Billerbeck Padova kétoldalas matrac, télen és nyáron is megvannak az előnyei. A téli oldal rétegeibe beépítettek egy különleges infravörös reflektor ezüst réteget, mely biztosítja a testünktől származó hő egy részének visszaverését. Így a kevésbé fűtött hálószobában is kellemes melegben alhat. A nyári oldal nem rendelkezik fűtőszállal, ezért a melegebb évszakban érdemes ezt az oldalát használni.

Értékelés: Rottex Allegro Vivo 140×200 cm – extra magas matrac

Legjobb ár/érték arány Arany középút

Fekvőfelület: 140 × 200 cm | Magasság: 32 cm | Terhelhetősége: 110  kg | Táskarúgó zónáinak száma: 7 | Kétoldalú: igen | Mosható húzat: nem | Hozzávetőleges ár: 147 900 Ft

Előnyök
 • Extra magasság
 • Hét táskarúgós zóna
 • Kedvező ár
 • Tűs steppelés
 • Kétoldalas
Hátrányok
 • A húzat nem mosható

Az Allegro Vivo egy 32 cm magas táskarugós matrac, ami Magyarországon egyedülálló termék. Olyan technológiával készült, melynek elsődleges célja az emberi test vonalának követése az egészséges és kényelmes alvás érdekében. A prémium kategóriája terméket valóban kedvező áron vásárolhatjuk meg.

Az Allegro Vivo matrac magjában  7 fekvési komforttal rendelkező acélrugók találhatók. tehát  hét ergonómiai zónára van felosztva. Különlegességük a 18 cm magasságuk.
Két oldalának keménysége nem egyforma. Egyiken 4 cm-es komforthab párnázóréteget találunk. Tehát a matrac oldalát cserélhetjük igényeinknek megfelelően.
Huzata minőségi hurkolt szövetből készült, elegáns és impozáns egyben. Tűs steppeléssel van díszítve. Leginkább magasabb fejvéggel rendelkező ágykeretekhez javasolt, hiszen maga is a matrac is extra magassággal rendelkezik. Párosítható az ugyanolyan magas Largo matraccal, amely valamelyest keményebb a Vivonál. Maximális terhelhetősége 110 kg. A húzat nem mosható.

A matrac magassága megkönnyíti az ágyból ki- és beszállást, valamint  könnyebben elkerülhetjük az alsó hidegebb és porral telítettebb légréteget. Minden esztétikai és higiéniai igényt kielégít. Mindenkinek ajánljuk, akik megbízható, strapabíró és felsőkategóriás matracot keresnek.

Értékelés: Fortrade Classic 90×190 cm – klasszikus matrac

Legjobb olcsó Classic kategória

Fekvőfelület: 90 × 190 cm | Magasság: 18 cm | Terhelhetősége: 80  kg | Rugófajta: bonellrugó | Kétoldalú: nem | Mosható húzat: nem | Hozzávetőleges ár: 36 261 Ft

Előnyök
 • Modern stílus
 • Kedvező ár
 • Kis súly
 • Összetekerve is szállítható
Hátrányok
 • Nem kétoldalas

Fortrade Classic egy hagyományos méretű, összetételű matrac, mely bármelyik hálószobában megállja a helyét, kényelmes és pihentető álmot kölcsönöz minden éjjel.

A 90 cm széles és 190 cm hosszú matrac minden átlagos testalkatú személy számára tökéletesen megfelel. Vastagsága 18 cm, így nincs nagy súlya, szükség esetén akár feltekerve is szállítható.
A huzat szövetből készült, nem irritálja a bőrt, gyengéd anyagja kellemes és puha. Allergiásoknak is ajánlott, mivel mentes minden fajta allergiát okozó anyagtól. Húzatja nem vehető le.  Egy nagyon puha matracról van szó, mely ezért a nagyobb súllyal rendelkező embereknek is megfelel. A matracot szállítás után az első használat előtt legalább 72 órán keresztül le kell tekerni és pihentetni, hogy készen legyen a használatra. Bonellrugós matracról van szó, ennek köszönhetően jól szellőzik és természetesen nagyon tartós, sok éven át hűségesen szolgálja.

A bonellrugó egy spirállal egybekötött összefüggő rugótest. Egy ilyen matracban egy négyzetméteren 118 db rugótest található. Ennek az egybefüggő rugóhálózatnak köszönhetően nagy teherbíró képességgel rendelkezik. És ami még fontos: a gyerekek számára nagy öröm ez a fajta matrac, nem csak azért, mert kényelmes, hanem azért is, mert lehet rajta ugrálni.  A bonellrugós matracok ebben a legjobbak. Külseje szép színeivel, árnyalataival nagyon ötletes és trendi, a fiataloknak is könnyen nagy kedvencévé válhat.

Top 10 legjobb matrac

Kép Megnevezés Összefoglaló Vásárlás
TOP 10 matracok
1. Billerbeck Padova 160×200 cm Méretek: 160 × 200 × 22 cm
Terhelhetőség: 130 kg
Kétoldalas: igen
Hozzátevőleges ár: 238 720 Ft
Webáruházba
2. Best Dream Siglo 180×200 cm Méretek: 180 × 200 × 20 cm
Terhelhetőség: 120 kg
Kétoldalas: igen
Hozzátevőleges ár: 159 900 Ft
Webáruházba
3. TED Body Zone 140×200 cm Méretek: 140 × 200 × 20 cm
Terhelhetőség: 120 kg
Kétoldalas: igen
Hozzátevőleges ár: 151 800 Ft
Webáruházba
4. Rottex Allegro Vivo 140×200 cm Méretek: 140 × 200 × 32 cm
Terhelhetőség: 110 kg
Kétoldalas: igen
Hozzátevőleges ár: 147 900 Ft
Webáruházba
5. Green Future Argentum Memory Healthguard 140×200 cm Méretek: 140 × 200 × 21 cm
Terhelhetőség: 120 kg
Kétoldalas: igen
Hozzátevőleges ár: 96 990 Ft
Webáruházba
6. VidaXL 140×200×20 cm 347800 Méretek: 140 × 200 × 20 cm
Terhelhetőség: –
Kétoldalas: –
Hozzátevőleges ár: 81 039 Ft
Webáruházba
7. Bio-Textima Basic Aloe Vera 160×200 cm Méretek: 160 × 200 × 14 cm
Terhelhetőség: 80 kg
Kétoldalas: igen
Hozzátevőleges ár: 74 072 Ft
Webáruházba
8. TEMPO KONDELA FUTON ARONA 140×200 cm Méretek: 140 × 200 × 15,5 cm
Terhelhetőség: 80 kg
Kétoldalas: nem
Hozzátevőleges ár: 67 900 Ft
Webáruházba
9. Fortrade Classic 90×190×18cm

Méretek: 90 × 190 × 18 cm
Terhelhetőség: 80 kg
Kétoldalas: nem
Hozzátevőleges ár: 36 261 Ft

Webáruházba
10. Méretek: 80 × 160 × 8 cm
Terhelhetőség: –
Kétoldalas: nem
Hozzátevőleges ár: 32 900 Ft
Webáruházba

Népszerű matracok az Árukereso.hu oldalán

Hogyan válasszunk matracot?

A “milyen matracot vegyek?” kérdésre nincs egységes válasz. Választás előtt több tényezőt is figyelembe kell vennie. A főbb szempontok közé tartozik az Ön egészségi állapota, életkora, de nem kevésbe fontos a kényelme sem. Természetesen, az anyagi oldala is fontos a vásárlásnak. Mégsem ajánljuk, hogy mindenképp olcsó matracot válasszon. Egyrészt a matrac vásárlás egy egyszeri, több évre szóló befektetés. Másrészt komoly egészségügyi következményei lehetnek, ha mindenáron spórolni szeretne.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő keménységet?

A matrac megfelelő keménységét elősorban a saját testsúlya alapján válassza ki. 5 különböző matrackeménység létezik – az 1-es keménységű matracok a nagyon puhák. A 2-es és 3-as keménységű matracok a legelterjedtebbek. A testsúly mellett tartsa szem előtt a kényelmét is.

Legjobb matracok

A matrac teherbírása

Mint már említettük a teherbírás és a keménység szorosan összefügg. A testsúly alapján ajánlott keménységi fokozatok:

 • 70 kg-ig – 1-es keménység – nagyon puha matracok elsősorban nőknek és időseknek ajánlott
 • 90 kg-ig – 2-es keménység – puha matracok – átlag testsúlyú embereknek nemtől és kortól függetlenül
 • 120 kg-ig – 3-as keménység – kemény matracok – férfiaknak és túlsúlyos embereknek ajánlott
 • 150 kg-ig – 4-es keménység – nagyon kemény matracok – túlsúlyos és bizonyos egészségügyi problémáktól szenvedő embereknek ajánlott
 • 150 kg felett – 5-ös keménység – csak szaküzletekben kapható, különleges matracok elsősorban extrém túlsúlytól szenvedő emberek számára

A matrac élettartama

Egy jó minőségű és jól kiválasztott matrac élettartama körülbelül 10-15 év. Az elhasználódás egyértelmű jelei közé tartozik a lágyulás, a deformáció, esetleg a rúgók felületre hatolása. Bár egyes szakemberek szerint higiéniai és ortopédia szempontok miatt a matracokat hétévente cserélni kell, ez megfelelő karbantartás mellett egyáltalán nem kötelező.

Tippünk

Valóban minőséges matracokat keres? Olvassa el értékelésünket a legjobb Dormeo matracokról.

A matrac anyaga

Különböző keménységű matracok különböző anyagokból, illetve ezek kombinációjából készülnek. Nézzük mit kell tudnunk a matracok anyagáról és típusáról.

Hab ágymatracok

Habból közepesen kemény, puha és nagyon puha matracok  készülnek. Ezek manapság jóval fejlettebbek, mit a régi, szivacs matracok. Habok között is vannak különböző típusok. A hideghab matracok izocianát és polyol keverékéből készülnek. A hab sűrűségétől függ a matrac keménysége. Ezek a matracok nagyon jól szellőznek és rugalmasak. A memóriahabbal ellátott matracok legfőbb előnye, hogy a test súlyának és hőmérsékletének hatására megpuhulnak, így valamelyest belesüllyedünk a matracba. Ez csökkenti a gerincünkre gyakorolt terhet és melegen tart. Mivel ez egy viszonylag drága anyag, ezért csak a matracok felső részén megtalálható egy vékonyabb rétegben.

Rúgós ágymatracok

Manapság a bonellrúgós matracok kezdenek eltűnni a kínálatból, aminek több oka is van. A bonellrúgós matracokban a rúgók a matrac széléhez és egymáshoz is csatlakoznak. Ennek következtében kevéssé követik a test formáját, illetve továbbítják a rezgéseket a matrac egész felületén. A bonellrúgós technológiát egyre inkább felváltják a zsákrúgós matracok. Ezekben a matracokban a rúgók külön zsákokba vannak bevarrva. A rúgók vastagsága befolyásolja a matrac keménységét.

Latex ágymatracok

A latexből készült matracok puhák, legfeljebb kettes keménységűek. A latex matracoknál különösen oda kell figyelni, hogy valóban jó minőségűt vásároljon, mivel ezek antibakteriálisak és hipoallergénok. A gyenge minőségű latex matracokat viszont kifejezetten kedvelik az atkák és más élősködők. A latex fő előnye, hogy bár már kis nyomásra is süpped, használat után nyomtalanul kisimul.

Kevert anyagú ágymatracok

A legelterjedtebb és legváltozatosabb matracok a kevert anyagú vagy szendvics matracok. Ezek a matracok a már említett anyagok kombinációjából állnak. Ezeknek a változatos kombinációknak köszönhetően bárki megtalálhatja a számára legmegfelelőbb matracot. Párok esetében a különböző zónákra felosztott matracok jelenthetik a megoldást.

Legjobb matracok

Matrac huzatok

Mindenképp a lehúzható huzatú matracokat ajánljuk elsősorban, mivel ezeket jóval egyszerűbb tisztán tartani. Bár az ágynemű megfelelő időközönkénti cseréjével megelőzhető valamennyire a matracok szennyeződése, de nem eléggé, így a huzat tisztítása elkerülhetetlen. Amennyiben mégsem lehúzható matracot vásárol, ne feledkezzen meg a matracvédőről. A jobb minőségű matrac huzatok között ma már kaphatóak antibakteriálisak és hipoallergénok is. Allergiás megbetegedésektől szenvedőknek nagy megkönnyebbülést hozhatnak.

Matracok franciaágyhoz

Kicsit nehezebb a választás ha két (vagy több) személy számára szeretne matracot vásárolni. Nem elég a “milyen a jó matrac számomra” kérdést megválaszolni, rá kell jönnie, melyik a legjobb matrac mindkettőjük számára. Elsődlegesen el kell dönteniük, hogy egy nagy matracot szeretnének vagy kettő különállót.

Egy nagy matrac

Egy nagy matrac vásárlása teljesen jó ötlet, amennyiben mindkettőjük súlya és egészségi állapota körülbelül egyforma. Amennyiben mégsem, a matrac vásárlás körülményesebb. Manapság már kaphatók különböző keménységű zónákra felosztott matracok, így nincs szükség megalkuvásra, mindketten a saját preferenciáiknak megfelelő részen alhatnak. Viszont ezek a darabok nem tartoznak az olcsó matracok közé.

Kettő külön matrac

A kettő különálló matrac jóval egyszerűbb megoldás, esetenként gazdaságosabb is. Nagy hátránya viszont a matracok közötti rés. Ezt a rést különböző, nagyon ügyes módszerekkel valamennyire el lehet tüntetni, de az eredmény sosem lesz ugyanolyan, mint egy egybefüggő, nagy matrac.

A matracok karbantartása

Ha már elolvasott minden matrac véleményt és értékelést, végigböngészte a matrac teszteket, vagy esetleg Ön is elvégzett néhányat és sikerült megvásárolni a legjobb matracot olcsón, ha volt egy kis szerencséje is, még nincs vége mindennek. A matracok folyamatos ápolást és karbantartást igényelnek. Csak így maradnak valóban hosszúéletűek. Nézzük ez miből áll.

Legjobb matracok

Megfelelő rost

A megfelelő ágyrács az alap. Egyrészt a matrac kevésbé deformálódik, ha jól alá van támasztva. Másrészt a rost az elégséges szellőzésben is fontos szerepet játszik. De a hiányos vagy gyenge minőségű ágyrács a mi alvásunkat is nagyban befolyásolja. Ha kipihenten szeretne ébredni reggel, fektessen nagy hangsúlyt a rost minőségére hálóhely tervezésénél.

Figyelmeztetés

Ne tegye a matracot a padlóra vagy deszkára, ne fog szellőzni, ami penészedést okoz. Válasszon minőséges ágyrácsot! A kínálatot megtekintheti itt.

Szellőztetés és forgatás

Mint már említettük, az ágynemű cseréje nem elegendő. Főként nyáron igen fontos a rendszeres szellőztetés. Valamennyire mindannyian izzadunk, ezt a nedvességet pedig magába szívja a matracunk. A testünk által képzett hő és ennek a nedvességnek a kombinációja tökéletes melegágy a baktériumok szaporodásához. Friss levegőn szellőztetéssel sokat tehetünk matracunk tisztaságáért, ezáltal saját egészségünkért is.

Amennyiben matraca erre alkalmas, ajánljuk a forgatást is. Testsúlyunk tehert jelent a matracra, természetes módon benyomódik ott, ahol a legtöbbet fekszünk. A forgatással megelőzheti a deformációt.

A huzat mosása

A huzat mosása egy elég kellemetlen feladat, már a tervezésnél gondok akadhatnak, mivel a matracot általában még aznap használni szeretnénk. Vigyázni kell a megfelelő hőmérsékletre, ne szárítsa szárítógépben, ha erre nem alkalmas, mivel összezsugorodhat, ami nagyon megnehezíti a visszahelyezést. A visszahelyezés egyébként sem egyszerű feladat nagy matracok esetén. De bármennyire is kellemetlen feladat, a huzat mosásáról ne feledkezzen meg! Alternatív megoldásként matracvédőt tudunk javasolni. Ez nagyban megkönnyíti a tisztítást, karbantartást.

A matrac tisztítása

Amennyiben jó ágyrácsot választott, gyakran és megfelelően szellőzteti a matracot, illetve a huzatot is kimossa időről időre, nincs igazán szüksége további matrac tisztításra. Hacsak nem történik valamilyen baleset. Ha gyerek vagy kisállat van a családban, kisebb-nagyobb baleset elég nagy valószínűséggel elő fog fordulni. De akkor is megtörténhet a baj, ha Ön szeret ágyban reggelizni. Nem kell kétségbe esnie bármi történik is. Rengeteg különböző tisztítószer elérhető kifejezetten matracokhoz tervezve. Egyes foltok eltávolíthatók vegyszermentesen is például gőztisztítóval. Ami fontos, hogy hagyjon elegendő időt tisztítás után a száradásnak és szellőzésnek.

Matrac ár

Bárhogyan is szeretnénk szépíteni, jó matracot olcsón nem lehet vásárolni. Egy jó minőségű matracnál az anyagok is drágák, a gyártás is. Viszont nagy eséllyel hosszú évekig használhatjuk. Nemcsak az alvásminőségünk javul egy jól kiválasztott matraccal, de akár a hátfájásunk is egy ortopéd matracnak köszönhetően.

Matracok 25 000 és 50 000 Ft közötti áron

Az olcsó matracok között találhatóak az egyszemélyes, szivacs matracok, illetve a baba- vagy kiságyba való matracok. Utazáshoz alkalmas vagy vendégek számára fenntartott, összehajtható matracokat szintén ebben az árkategóriában vásárolhatunk.

Matracok 50 000 és 120 000 Ft közötti áron

Ezek a még megfizethető árú matracok már jobb minőségűek, mint az olcsó változatok. De sok extrát nem nyújtanak. Hagyományos szerkezetű, nagy matracokat kaphatunk ebben az árkategóriában, illetve jó minőségű, egyszemélyes matracokat.

Matracok 120 000 és 300 000 Ft közötti áron

Ezek a prémiumkategóriás matracok már valóban minőségi alvást biztosítanak. A memóriahabos, hipoallergén huzattal ellátott, esetleg különböző keménységi fokozatokkal rendelkező matracok ára bizony borsos. De a pihentető alvás felbecsülhetetlen.

Dormeo Santa matrac

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.7 (10 szavazat)

Autor článku

Ágnes Fehér
Ágnes Fehér

Ágnes szereti felfedezni az új dolgokat, technológiákat. Állandóan új információk után kutat, melyek a körülöttünk lévő világról szólnak. A kedvenc témái közé a háztartási gépek, szépségápolási cikkek és túrázási eszközök tartoznak. Szabadidejében nagyon szeret utazni, úszni, és örömmel készít fényképeket. Ezenkívűl érdekli a programozás, és sok időt tölt a neten való böngészettel, ami állandó tanulásra készteti. LinkedIn, Instagram

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése