Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Egyéb

Hogyan tisztítsuk gyorsan és könnyen a forrólevegős fritőzt?

Mindenki nagyon szeret sütni és főzni, viszont a sütés és főzés sajnos minden esetben koszos edényekkel jár. Az utána következő mosogatáshoz az emberek többségének nincs nagy kedve. A forrólevegős fritőz használatakor sincs ez másként, azonban sokan nem tudják, hogy miként kell takarítani ezeket az eszközöket.

Rengetegen azért választanak forrólevegős fritőzt, mert segítségükkel minimalizálható a konyhában végzett takarítás, mosogatás, azonban ez a kijelentés nem minden esetben állja meg a helyét. A forró levegős sütő is ugyanúgy rendszeres karbantartást igényel, mint bármelyik másik konyhai eszköz.

forró levegős sütő tisztítása

Noha köztudott, hogy kevesebb edényt koszolnunk össze egy ilyen gép használatakor, viszont ha valaki nem ismeri azokat az apró trükköket, melyek a forrólevegős fritőz kitakarításához szükségesek, akkor abból nagyon könnyen származhatnak kellemetlenségek.

Összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tanácsot ahhoz, hogy forrólevegős fritőzünk mindig tiszta és higiénikus maradjon.

A légsütő, avagy a forrólevegős sütő most az egyik legnépszerűbb konyhai gép, ami elsősorban annak köszönhető, hogy sokoldalúan lehet használni, használata nagyon könnyű és emellett úgy képes ropogósra sütni az ételt, hogy nem is feltétlenül kell hozzá olajat használni (vagy legfeljebb egy keveset). Ez eddig rendben is van, de ami lecsöpöghet vagy kifolyhat, az itt is le fog csöpögni és ki fog folyni, ezért ha nem törődünk a készülék tisztán tartásával, akkor előbb-utóbb makacs szennyeződésekkel kell szembenéznünk.

Tippünk

Tekintse meg forrólevegős fritőz kínálatunkat weboldalunkon és válassza ki azt, amelyik a legmegfelelőbb.

Nos, mire ügyeljünk, ha könnyen takarítható forrólevegős fritőzt szeretnénk vásárolni?

Teflonbevonatú-e?

Bár sokak számára alapvető elvárás, valójában azonban még mindig rengeteg forrólevegős fritőz készül teflonbevonat nélkül. Ha tehetjük, a könnyed takarítás a teflonosat érdemes választani, hiszen ez a speciális borítás jelentős mértékben képes megkönnyíteni a tisztítást.

A teflonhoz ugyanis nem tud annyira hozzátapadni, illetve hozzáégni a benne sült étel, ennek köszönhetően pedig a takarítás is lényegesen egyszerűbb. Gyakran az is elegendő lehet, ha csak egyszerűen átmossuk, és szivaccsal áttöröljük az egészet ahhoz, hogy újra használni tudjuk a sütőkosarat.

Legyen egyszerűen szétszerelhető

Nagyon fontos tulajdonság a forrólevegős fritőz takaríthatóságának szempontjából, hogy könnyen szét tudjuk szerelni. Ez alatt azt értjük, hogy a háztartási gépnek legalább a sütőkosarát egyszerűen és minden gond nélkül ki lehet emelni a helyéről és betehetjük a mosogatóba vagy a mosogatógépbe.

A sütőkosár kiemelésének módszerét nagyon sok gyártó hajlamos túlbonyolítani, különféle felesleges biztonsági zárakkal ellátni, azonban több olyan típus közül válogathatunk, melyek egyszerűen, gyakorlatilag egyetlen gombnyomással kihúzhatók és azonnal takaríthatók.

A forrólevegős fritőz mosogatása kézzel

Van, amikor csak enyhe kosz marad a sütőn, sütőben. Nyilván ez a legszerencsésebb eset, azonban gyakran előfordul, hogy ennél jobban összekoszoljuk a fritőz belsejét, például amikor pácolt csirkemellet sütünk benne, ami igencsak makacs foltokat és lerakódásokat képes hagyni az eszköz belső felén.

Az első lépés az olaj maradékának a felitatása, illetve a légsütő külső részén lévő olajos lerakódások eltávolítása. Ehhez húzzuk ki a készüléket a konnektorból, gyűrjünk össze egy újságpapírt, majd alaposan töröljük át vele kívül-belül, amíg az olajos szennyeződések nagy része le nem jön. Ha ez megvan, akkor menjünk végig a gép külsején egy fertőtlenítő törlőkendővel vagy koszradírral is, amely általában a drogériák kínálatában is megtalálható, és mágikus szivacsnak vagy tisztítópárnának is nevezik.

Viszont ha hetekig csak törölgettük a forrólevegős fritőzünket, és szeretnénk egy kicsit alaposabb takarítást végezni vele, akkor érdemes kipróbálni az olajsütőkhöz tervezett speciális tisztítószerek egyikét.

Ezeket direkt arra tervezték, hogy megbirkózzanak a legmakacsabb olajos lerakódásokkal, és bár a forrólevegős fritőz esetén ez nem lesz olyan mértékben jellemző, mint a hagyományos, olajjal működő típusoknál, azonban így is nagyon jó szolgálatot tehetnek. Nem is annyira a teflonbevonatú oldalfalakon, sokkal inkább például a rácsokon, hiszen a kis rések között nagyon könnyen megragadnak a szennyeződések, melyeket nehéz eltávolítani normál körülmények között, egy ilyen tisztítószer pedig alaposan megkönnyítheti a dolgunkat.

Természetesen egy forrólevegős fritőz esetén nemcsak a belső, hanem a külső tisztaság megőrzése és fenntartása is nagyon fontos. A hagyományos olajsütőknél ez kifejezetten sok fejtörést okozhat, azonban az olajmentes típusoknál jellemzően kevesebb erőbefektetéssel lehet tisztán tartani a külső borítást. Itt ugyanis nincs kicsapódó olaj, nincs olajpára, ami lerakódna, és kellemetlenül ragacsos, feketés színben elcsúfítaná a fritőz megjelenését, azonban a kosz így is megtapadhat rajta. Emiatt nagyon lényeges, hogy olyan külseje legyen a gépnek, amiről ez könnyedén lemosható.

Viszont előbb vagy utóbb mindenképpen szükség lesz arra, hogy hagyományos formában elmosogassuk vagy legalább átöblítsük a sütőkosarát – függetlenül attól, hogy vannak-e benne makacs szennyeződések vagy nincsenek.

Sőt mi több, a szimpla átöblítésre minden használat után érdemes időt szakítani, hiszen semeddig sem tart betenni a már kihűlt kosarat a csap alá, majd egy kis langyos vagy meleg vizet engedni rá, és utána egy szivaccsal vagy papírtörlővel szárazra törölni az egész felületet.

forró levegős sütő tisztítása

A hagyományos mosogatást a legtöbb forrólevegős fritőz támogatja, azaz nem okoz problémát a sütőkosárnak, ha vízzel kell érintkeznie, esetleg abban kell áznia. Sőt, a makacs lerakódásokat gyakran csak áztatással lehet felszakítani, illetve eltávolítani.

Ez utóbbi egy különösen hasznos praktika. Ha olyan dolgot sütöttünk fritőzben, melyből valami ragacsos, zsíros dolog csöpögött, és az odatapadt a kosár felületéhez, akkor csak áztassuk be mosószeres meleg vízbe, és pár perc múlva a teflonbevonatnak köszönhetően rendkívül egyszerűen eltávolítható róla minden.

Figyeljünk arra, hogy a forrólevegős fritőznek csak azokat az elemeit mosogassuk el, nem tudnak beázni, nem tudnak meghibásodni attól, hogy tartósan nagy mennyiségű mosószeres meleg víz éri őket. A tisztításhoz bátran használhatunk kefét vagy érdes felületű szivacsot is jobb eredmény elérése érdekében.

Amennyiben kézi mosást alkalmazunk, először áztassuk be a sütőkosarat és a sütőtartályt meleg vízbe néhány csepp mosogatószerrel. Ezután töröljük át őket szivaccsal vagy mosókendővel, öblítsük le meleg vízzel, és hagyjuk, hogy teljesen megszáradjanak.

Miközben arra várunk, hogy megszáradjon, fertőtlenítő kendő vagy koszradír segítségével töröljük át tisztára a fűtőelemet és a sütőkosár helye körüli részeket. Mivel a forró levegős sütőt nem szabad folyó víz alá helyezni, fontos, hogy ne használjunk olyan tisztítószereket, amelyeket le kell öblíteni, mert utána hiába töröljük át nedves ruhával, a vegyszerek maradványait így nem lehet maradéktalanul eltávolítani). Ha nem szeretnénk a bolti terméket használni, akkor alternatív megoldásként alkalmazzunk meleg vizet és egy tiszta törlőruhát is.

Ha a fűtőelemen ragacsos szennyeződéseket látunk, dörzsöljük le azokat egy régi fogkefével vagy egy puha sörtéjű tisztítókefével. Fontos, hogy puha legyen, mivel a durvább súrolófelületek karcolásokkal megsérthetik a gépet. Ha minden tiszta és száraz, nem marad más hátra, mint visszahelyezni a sütőkosarat és a sütőtartályt, és tovább élvezni a forró levegős sütő által nyújtott örömöket.

A forrólevegős fritőz mosogatása mosogatógépben

Nagy általánosságban kijelenthető, hogy a forrólevegős fritőzök tisztításának és takarításának legkényelmesebb módja nem más, mint a mosogatógép alkalmazása. Mindezzel pusztán egyetlen gond van, hogy nem mindegyik háztartási gép támogatja ezt az eljárást.

Szerencsére ma már több olyan olaj nélküli fritőzzel találkozunk, melynek a sütőkosara bátran betehető a mosogatógépbe, azonban még így is érdemes alaposan megnézni, hogy melyiket választjuk, hiszen ellenkező esetben nagyobb meglepetés is érhet minket, ami kellemetlenséget okozhat a mindennapokban.

Tippünk

Weboldalunkon megtalálja a legmegfelelőbb mosogatógépben mosható airfryereket.

Két dolgot mindig vegyünk figyelembe, mielőtt a fritőz kosarát a mosogatógépbe tesszük!

A mosogatógéptől sokan várnak csodát, ha a forrólevegős fritőz tisztításáról van szó, de valójában még nem találták fel azt a megoldást, rekeszt vagy vízsugaras kialakítást, ami ilyenkor képes a kosarat minden oldalról olyan erős víznyomásnak kitenni, hogy a túl makacs lerakódások ellen hatásos legyen.

Emiatt fontos, hogy ha a forrólevegős fritőz kosarán sok ilyen folt található, akkor érdemes lehet a kosarat mindig előáztatni, méghozzá meleg, mosószeres vízben. Ha ilyenkor a lerakódások jelentős része lejön, az eszközt akkor is tegyük be mindenképpen a mosogatógépbe!

forró levegős sütő tisztítása

A legtöbb modellnél a sütőkosár és a sütőtartály egy mozdulattal kivehető a helyéről, ami nagyban megkönnyíti tisztításukat. Ezeket túlnyomórészt a mosogatógépben is el lehet mosni, de a biztonság kedvéért ellenőrizzük, hogy mit javasol a gyártó a használati útmutatóban. Ha az alkatrészek mosogatógép-biztosak, helyezzük őket a felső kosárba, és futtassunk le egy normál mosási ciklust.

Noha sok esetben megkerülhetetlen, hogy forrólevegős fritőzünket kézzel takarítsuk el, azonban a kisebb sütögetések után, vagy egy alaposabb tisztítás, illetve fertőtlenítés esetén határozottan kényelmesebb megoldás, ha a gép mosható elemeit csak betesszük egy mosogatógépbe.

Bár sokan úgy vélik, hogy a mosogatógép nem tud olyan alapos munkát végezni, mint a hagyományos, illetve kézi mosás, valójában azonban olyan helyeket is meg tud tisztítani, ahová kézi módszerrel soha nem érnénk el.

Részben ezért, részben a makulátlan higiénia elérése miatt nagyon fontos, hogy legalább két-három használat után a kosarat egy fertőtlenítő programra tegyük be, méghozzá lehetőleg olyan helyre, ahová a tányérokat és az edényeket is szoktuk, hiszen ezeken a helyeken éri a kosarat a legtöbb olyan vízsugár, ami biztosítja a megfelelő tisztítást.

Hogyan lehet megakadályozni a sütő beszennyezését?

Az air fryer beszennyezését több módon is meg lehet akadályozni, hogy a takarítás ideje minimálisra csökkenjen. A géphez sokszor adnak ajándékba papírtányérokat, melyek mindjárt az első használatakor igen hasznosnak bizonyulnak. Könnyebbé válik a kosár tisztántartása, egyúttal védi a bevonatot is az esetleges karcolásoktól. A papírtányéroknak köszönhetően kíméletesebben bánunk a kosárral.

Sokat segít, mivel nem kell minden használat után mosogatni a sütőt. Ráadásul a papírtányérokat akár kétszer is fel lehet használni. Tökéletes a lecsöpögő, kisülő zsiradék felfogásához, a jó minőségű termék nem ázik át, és nem is ég meg. Kicsit csúszkál a kosárban, ezért finoman kell kihúzni és betolni a kosarat.

A másik hasznos, praktikus segédeszköz a mindennapokban a sütőtál, segít a finomabbnál finomabb ételek elkészítésénél, és közben szinte teljesen tiszta maradhat a sütőnk. Előszeretettel használják otthoni és professzionális konyhában egyaránt.

A TESCOMA által kínált sütőtálak, első osztályú porcelánból készültek. -18 és +240 ° C közötti hőmérsékletnek ellenállnak. Kiváló melegítéshez mikrohullámú sütőben, sütéshez sütőben, többek közt forrólevegős fritőzben, ételek tálalásához és tárolásához hűtőben, fagyasztóban. Mosogatógépben mosható.

A következő megfelelő lehetőség a forrólevegős fritőz beszennyezésének megakadályozására a tűzálló sütőformák, melyek ideálisak mind az ételek elkészítésénél, mind a tálalásuknál. Használhatjuk sütésre, de akár tárolásra is. Készíthetünk benne muffint, vagy akár tojást is süthetünk. Praktikus méretezésének hála tökéletesen elfér benne egy adag bármilyen desszert vagy puding.

Tippünk

Ha szeretne még több receptet a forrólevegős fritőzhöz, akkor látogasson el weboldalunkra.

A sütőformák mikrohullámú sütőbe, air fryerbe is behelyezhetőek. Mosogatógépben is moshatóak. Egy szett két darab sütőformát tartalmaz. Kerámiából készültek. Átmérőjük 9 cm, magasságuk 4,6 cm, térfogatuk 185 ml. Fehér színben kapható.

Sütőpapír használata

forrólevegős sütőpapír egy speciális és olajálló papír, és megakadályozza az ételek megégését vagy megperzselődését. Eldobható, tapadásmentes és hatékonyan tartja tisztán a fritőzgépet. A sütőpapírt nem kell összehajtogatni vagy bármilyen módon összehajtogatni. Egyszerűen helyezzük be a forró forrólevegős fritőzbe. Nincs semmilyen hatással az ételek ízére, miközben nem engedi odaégni az ételt, megóvja, tisztán tartja a sütőt. Eldobható, tapadásmentes és hatékonyan tisztán tartja az air-fryer gépet. Ideálisan használható mindenféle étel elkészítéséhez a csirkétől és haltól a zöldségekig és gyümölcsökig. Mérete univerzális, a hajtogatott peremnek köszönhetően kerek és szögletes készülékekbe is jól illeszkedik a mosogatógépbe.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.2 (10 szavazat)

Autor článku

Ágnes Fehér
Ágnes Fehér

Ágnes szereti felfedezni az új dolgokat, technológiákat. Állandóan új információk után kutat, melyek a körülöttünk lévő világról szólnak. A kedvenc témái közé a háztartási gépek, szépségápolási cikkek és túrázási eszközök tartoznak. Szabadidejében nagyon szeret utazni, úszni, és örömmel készít fényképeket. Ezenkívűl érdekli a programozás, és sok időt tölt a neten való böngészettel, ami állandó tanulásra készteti. LinkedIn, Instagram

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése