Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Kert

Legjobb ágaprítók 2024-ben – Vélemények és tippek

Kerti munkák nélkülözhetetlen segítőtársa az ágaprítógép. Gyümölcsfák, bokrok metszése után a faágakból komposztot, mulcsot, tűzifát képes előállítani, így ezáltal a hulladék újrahasznosítását is megoldják. Különböző ágaprítókkal találkozhatunk. Legismertebb közülük az elektromos és a benzines típus. A legjobbnak most a GTM Professional GTS 1300G terméket találtuk. Próbálja ki!

Igényeseknek

Csúcsminőségű, modern és könnyen használható aprítógép, két nemesacél késsel és egy ellenkéssel ellátva.

Legjobb ár/érték arány

Nagy teljesítményű terjedelmes gyűjtődobozzal rendelkező elektromos ágaprítógép hátramenti fokozattal.

Legjobb olcsó

Könnyen kezelhető ágaprító nagy és tágas gyűjtőzsákkal, kényelmes fogantyúval és utazókerekekkel.

Legjobb ágaprítók

Értékelés: GTM Professional GTS 1300G – nagy teljesítményű ágaprítógép

ÁGAPRÍTÓ BENZINMOTORRAL GTM GTS 1300G Premium kategória

Típus: benzines | Zúzási teljesítmény: 10 cm átmérőjű ágak | Maximális teljesítmény: (kW/HP): 8,2 / 11 | Túlterhelés elleni védelem: igen | Gyűjtődoboz: – | Hátramenti fokozat: – | Súly: 189 kg | Hozzátevőleges ár: 1 095 990 Ft

Előnyök
 • Csúcsminőségű termék
 • Könnyű összeszerelés
 • Két nemesacél kés + ellenkés
 • Vastagabb faágakat is felaprít
Hátrányok
 • Nagy súly

A GTM Professional már régóta jelen van a piacon és a leges legjobb termékeket kínálja, közben folyamatosan fejleszti és tökéletesíti az ágaprítók minőségét és teljesítményét. Egyik csúcsszuper terméke a GTM Professional GTS 1300G.
Egyedi és modern dizájnnal rendelkezik, használata könnyű. Az ágaprító összeszerelése és szétszerelése könnyen megy, akár 5 perc alatt elvégezhető. Eközben helytakarékos és kompakt, mivel a motor a bemeneti nyílás alatt található. Súlya nagy, ezért vagy vontatva vagy szétszerelve viheti, szállíthatja át egyik helyről a másikra.

A gép középpontjában helyezkedik el a két nemesacél késsel ellátott dob. A kések élezhetők és forgathatók. A géptesten található ellenkés segítségével történik az aprítás. A gép úgy van kialakítva, hogy az ág behúzásához nincs szüksége külön rendszerre, tehát nincs más teendő, mint adagolni a faágakat az adagolónyílásba. Az 1300–as extra modell akár 10 cm átmérőjű faágak aprítására is képes.

Értékelés: RYOBI RSH3045U – elektromos ágaprítógép

RYOBI RSH3045U ágaprítógép, 3000W Arany középút

Típus: elektromos | Zúzási teljesítmény: 45 mm | Maximális teljesítmény: 3000 W | Túlterhelés elleni védelem: igen | Gyűjtődoboz: 55 l | Hátramenti fokozat: igen | Súly: 21 kg | Hozzátevőleges ár: 140 400 Ft

Előnyök
 • Hátrameneti fokozat
 • Biztonsági dugattyú
 • 55 literes gyűjtődoboz
 • Nagy zúzási teljesítmény
 • Túlterhelés elleni védelem
 • Hosszú életű
Hátrányok
 • Működéséhez áramra van szükség

RYOBI RSH3045U egy elektromos hengeres ágaprítógép, mely sokat segít a kert, az udvar, a gyümölcsös karbantartásában. Teljesítménye eléri akár a 3000 W, mellyel hatékonyan végezheti el a fák, bokrok metszésének utolsó szakaszát, vagyis a faágak aprítását. A felaprított faanyagot felhasználhatja akár komposztálásra, akár tüzelőanyagként.
A gépet egy nagy teljesítményű motor hajtja. Zúzási teljesítménye elérheti akár a 45 mm–t is. Az ágaprítógép hosszú életét és zökkenőmentes működését az elektronikus túlterhelés elleni védelem biztosítja. Egy–egy ág beragadása esetében a hátrameneti fokozat lép működésbe.

A felaprított ágak egy 55 literes gyűjtődobozba kerülnek. A gép burkolata törésálló műanyagból készült, a zúzódás pedig egy fémtömbben történik. A készülék halkan működik, így nem zavarja a szomszédok nyugalmát.
Használatát megkönnyíti az, hogy a fogazott zúzóhenger magától beszívja az ágakat. Vontatásában segítenek a kerekek és a kényelmes fogantyú. A biztonsági dugattyú pedig távol tartja ujjait a vágókorongtól.

Értékelés: Riwall PRO RES 2545 – klasszikus ágaprítógép

legjobb ágaprítók Riwall PRO RES 2545 Classic kategória

Típus: elektromos | Zúzási teljesítmény: maximum 45 mm–es ágak | Maximális teljesítmény: 2500 W | Túlterhelés elleni védelem: igen | Gyűjtődoboz: 55 l | Hátramenti fokozat: – | Súly: 10,3 kg | Hozzátevőleges ár: 42 990 Ft

Előnyök
 • Kényelmes fogantyú
 • Utazókerekek
 • Nagy gyűjtőzsák
 • Csiszolt acéllapát
 • Megfizethető ár
Hátrányok
 • Frissen metszett ágakat nem javasolt aprítani a készülékkel

Gyümölcsöse, kertje van és rendszeres feladata az ágak metszése, valamint azok felhasználása, aprítása? Viszont sok a teendője és jól jönne egy kis segítség? Akkor Önnek találták fel az ágaprítógépet, melynek köszönhetően előkészítheti a faágakat a komposztálásra vagy akár mulcsként, tüzelőanyagként is használhatja a felaprított faanyagot.

A RIWALL PRO RES 2545 elektromos ágaprító egy jó választás lehet, hiszen amellett, hogy 2500 W teljesítménnyel működik, számtalan egyéb extrával is rendelkezik. Ilyen például az 55 literes gyűjtőzsák, melyben nagyon sok ágaprólék fér el. A zsák kampók segítségével van rögzítve, mellyel könnyen leveheti és visszahelyezheti azt a helyére. A felaprítható ágak maximális átmérője 45 mm lehet. A zúzószerkezet kétoldalasan csiszolt acéllapátból tevődik össze. A kések elakadása esetén a gép automatikusan leáll. Ha már valamelyest kikoptak, újra lehet élezni. A készülék viszonylag könnyen áthelyezhető, hiszen fogantyúval és utazókerekekkel rendelkezik.

Népszerű ágaprítók az Árukereső.hu oldalán

Hogyan válasszuk ki a legjobb ágaprítót?

Egy ágaprító megvásárlásánál először is gondolja át, hogy milyen rendszerességgel és milyen mennyiségű faág aprítására használná a gépet. Amennyiben kisebb kertje, gyümölcsöse van, akkor elegendő egy klasszikus ágaprító, mely minden szükséges funkcióval el van látva. Ebben az esetben az elektromos készülék ajánlatos, hiszen praktikusabb, könnyebb, egyszerűbb a használata. Ilyenkor fontos figyelembe venni az áramhoz való kapcsolódás szükségességét. Ha nincs a közelben konnektor, akkor gondoskodnia kell egy megfelelő hosszúságú és jó minőségű hosszabbítóról. Az egyszerűbb, hagyományos ágaprítók ára is mérsékelt.

Ha nagyobb területről van szó, ahol komolyabb munka zajlik, illetve nagyobb mennyiségű faág feldolgozására van szükség, akkor figyelmébe ajánljuk a komolyabb motorteljesítménnyel rendelkező gépeket, többek között benzines fajtákat, melyek sok esetben nagyobb gyűjtőzsákkal vagy dobozzal is el vannak látva. Ezek szállítása, vontatása nagy súlyuk miatt nehezebb, viszont nagyon sok hasznos funkcióval rendelkeznek, melyek megkönnyítik a feladat elvégzését és eredményes munkát biztosítanak. Ilyenek a forgácstartály, a kerekek, a hátramenti lehetőség, az extra széles adagolónyílás.

Megkülönböztetünk ezenkívül maróhengeres ágaprítót, melyet leginkább zöldhulladék aprításához ajánlanak; késes ágaprítót, mely a hulladék valóban gyors tördelésére képes; valamint kardános ágaprítót, mely a profi gépekhez tartozik és inkább az ipari munkák során tudják kihasználni.

ágaprítók udvaron

Hengerkéses gép esetében olyan eszközt érdemes beszerezni, ahol a kések rögzítése nem hegesztéssel történt, mivel ilyenkor a késeket nem lehet újra élezni. Vannak gépek, amelyben a kések kétoldalról élezettek és megfordíthatók, így élettartamuk kétszeres.

Ha már kiválasztotta a megfelelő aprítógépet, érdeklődjön, hogy a termék rendelkezik–e szakmai vizsgával, hiszen ez a biztosítéka annak, hogy valóban biztonságos készülék van a kezében.

Teljesítmény

Az ágaprítógép általános teljesítménye körülbelül 2500–2800 W, amely elegendő a vékony és közepes ágak felaprítására. Az ilyen fajta gép jó minőségű munkát végez, viszont ha sok a fa van a kertben, akkor érdemesebb egy 3500 W–os vagy afeletti teljesítményű készüléket venni, hogy elkerüljük a meghibásodást és túlterhelést. Az ilyen komolyabb, nagyobb ágaprítók akár kisebb fatörzsek feldolgozására is képesek.

Tippünk

A láncfűrész is egyike a leghasznosabb kerti eszközöknek, melyek nagyban megkönnyítik a hobbikertészek vagy a szakemberek munkáját.

Benzines ágaprítógépek

A nagy teljesítményű, erősebb fajta aprítógépek általában benzines meghajtású motorral működnek. Azok számára ajánlott, akik nagyobb mennyiségű, akár nagyüzemű kivitelben aprítanak ágakat, kisebb fatörzseket. Előnyük, hogy nemcsak a vékonyabb, hanem akár a 70–100 mm–es ágakkal is könnyedén elbánnak. A benzinmotoros ágaprítók késrendszere rendkívül strapabíró, csiszolt acélból készülnek és kisebb–nagyobb kopások esetén újracsiszolható.

A benzines aprítógépek súlya nagy, némely típusé eléri a 180–190 kg–ot is. A robusztus gép helyigénye is nagyobb, amire számítania kell vásárláskor. Érdemes utánanézni, hogy egy ilyen gép motorja mennyi üzemanyagot fogyaszt, milyen fordulatszámmal és teljesítménnyel működik.

legjobb ágaprítók piros

Elektromos ágaprítógépek

Az elektromos ágaprítók a praktikusságukról híresek. Kisebbek, komfortosabbak a benzines gépeknél. Hobbikertészeknek tökéletes választás. Akinek csak egy néhány fája van az udvarában, kertjében, az fölöslegesen ad ki sok pénzt a komoly ágaprítóért, hiszen az egyszerűbb fajta is tökéletesen megfelel számára.

Az elektromos gépek súlya nem nagy, általánosságban 10–40 kg között van, ezért használatuk könnyű, szállításuk és áthelyezésük nem okoz gondot. Mivel elektromosak, így árammal működnek, ezért legtöbbször hosszabbítót is be kell szerezni a használatához. Teljesítményük 2500 W körül van, ami elegendő kis vagy közepes ágmennyiség rendszeres aprításához, melyek átmérője legfeljebb 4,5 mm lehet. Az aprított faágak nagy, akár 50–60 literes gyűjtőkosárba kerülnek. Az elektromos ágaprítók következő előnye a halk működése, így nem zavarja sem családtagjai, sem szomszédai nyugalmát és Önnek sem kell füldugóval dolgoznia.

Tippünk

A legjobb üvegházak és fóliák választékát se hagyja figyelmen kívül, hiszen nagy segítséget nyújtanak a zöldségek, virágok korai érésében, virágzásában.

Zúzórendszer

A zúzórendszer a szecskázó gép fémtokjában helyezkedik el. Az a feladata, hogy a beillesztett faágakat automatikusan meghúzza. A gép oldalfalai merevítettek, törésállóak, így a zúzás nagy erővel is történhet. A rendszer előnye a stabilitás, a hosszú élettartam és a gyors munkasebesség. A zúzórendszer elbánik a keményebb faágakkal, törzsekkel, fakéreggel és gyökérdarabokkal egyaránt.

Az anyag mennyisége

A faanyag mennyisége a gyűjtőkosár terjedelmétől függ leginkább. A gyűjtőzsákok vagy gyűjtődobozok nagyságát úgy alakították ki, hogy elég nagy legyen és hogy ne legyen szükség gyakori ürítésre, de ne is legyen túl súlyos. Ezért az ágaprító gépeket átlagosan 40–60 literes tartályakkal látják el. Ezek a dobozok biztonságos zárszerkezettel rendelkeznek, hogy az összegyűjtött ágmennyiség nem hulljon ki. Vannak olyan gépek, amelyekhez nem tartozik tartály, ez esetben a levágott ágak egy speciális csúszdán keresztül jutnak ki a szabadba. A kidobás magassága és távolsága szabadon beállítható. Ráadásul sok esetben tetszése szerint alakíthatja az aprítékterelő irányát.

Az ágak maximális átmérője

A felaprítható ágak maximális átmérője az adagolónyílás tágasságától, a kések minőségétől és gép teljesítményétől függ. Egyébként ez az érték fel van tüntetve a csomagoláson vagy a gépen, de a használati utasításban mindenképpen. A szabályt érdemes betartani, mert ha nagyobb ármérőjű ágat helyezne be, akkor túlterheli a gépet, bedugul az adagolónyílás és valószínűleg rövid időn belül elromolna a készülék.

Leggyakrabban a 40 mm–es maximális átmérő szerepel az aprítógépek leírásában. De minél nagyobb a teljesítmény, annál jobban növekedhet a milliméterek száma. A legvastagabb ágak akár 100 mm–esek is lehetnek. A gallyaprító kiválasztásánál egyik legfontosabb szempont az adagolónyílás mérete, amihez szükséges tudnia, hogy leggyakrabban mekkora átmérőjű ágak feldolgozását végezné. Az adagolás során nem csak a faág átmérőjére érdemes figyelni, hanem arra is, hogy az ágas–bogas gallyakat óvatosan helyezzük az ágaprítóba, hogy a visszacsattanó ágak ne okozzanak balesetet.

ágaprítók udvari

Hasznos kiegészítők és funkciók

Az ágaprítók számos hasznos funkcióval is rendelkezhetnek annak érdekében, hogy a kerti munka könnyebben, gyorsabban, gördülékenyebben menjen. A sok közül ilyen a hátrameneti fokozat, a túlterhelés elleni védelem, az automatizált gyorsbetöltő garat, az automatikus leállás dugulás, elakadás esetén. A nagy, görgős behúzó tölcsér abban segít, hogy a kerti hulladékot kényelmesen betölthesse. A tömőrúd pedig az aprított anyag utántöltésére használható.
De nagy segítséget nyújtanak a további hasznos kiegészítők is: a biztonsági dugattyú, a forgácstartály, a kerekek, a nagyméretű gyűjtőzsák stb. Rendkívül fontos kiegészítőnek bizonyul a védőkészlet, mely polikarbonát szemüvegből, kesztyűből, fejhallgatóból áll. Így valóban megvédheti magát az esetleges sérülésektől.

Tippünk

Az őszi levelek és kisebb növényi hulladékok eltakarítására szuper választás a lombszívó–lombfúvó!

Forgácstartály

Az ágaprító gép gyakori hasznos kelléke a forgácstartály, amelybe munka során bekerülnek az apró forgácsok, valamint az apróbb puhább kerti hulladék. Ebből alakulhat mulcs vagy komposzt, mely valódi természetes táplálékot jelent a zöldséges kertnek vagy virágágyásnak. A forgácstartály ürítése és karbantartása nem igényel nagy erőfeszítést.

Kerekek

Ami a kerekeket illeti, az aprítógépek két kerékkel rendelkeznek, melyeknek elsődleges szerepe a gép tolásának, húzásának megkönnyítése, hiszen így a nehéz súlyú készüléket nem szükséges emelgetni és cipelni, hanem engedelmesen gurul gazdája után. A gumírozásnak köszönhetően gurulásuk stabil, nem siklik. A pneumatikusságuk megkönnyíti haladásukat még az egyenetlen felületeken is, például kavicson vagy talajon is egész jól megy. A kerekek mérete nem egységes, de leggyakrabban a 12″–es fordul elő. Az XL–es kerekeknek köszönhetően gördülékenyebben és gyorsabban haladhat a géppel.

Hátrameneti fokozat

A hátrameneti fokozat is arra hívatott, hogy az Ön kényelmét szolgálja. Szerepe, hogy az esetlegesen beszorult ágak könnyen kiszabadíthatóvá váljanak, így munkája biztonságosabbá váljon és ne bajlódjon az elakadások elhárításával.

Tippünk

Van–e már talicskája? Ha nincs, akkor jó helyen jár! Itt rengeteg terméket talál egy helyen. A talicskákat összehasonlíthatja és kiválaszthatja a megfelelőt.

legjobb ágaprítók házi

Aprítóanyag felhasználása

A faapríték nagyon sokféleképpen használható fel. Rendkívül fontos szerepet játszhat téli talajtakaróként, így egyrészt megakadályozza a gyomok tavaszi gyors szárba szökkenését, gátolja a talaj kiszáradását, emellett pedig kiváló vegyszermentes bio komposztként szolgál virágágyáshoz vagy konyhakerthez. A faapríték egyre több helyen hódít dekorációként. A natúr színe, természetes anyaga jól mutat sziklakertben, virágcserépben, az udvar bármely szegletében. A levágott ágak felhasználásával hozzájárulunk az anyagok természetbeni körforgásához, az egészséges környezetünk kialakításához, és így nem vész kárba az a sok tápanyag, amit a fa hosszú hónapok során nyert a talajból. Természetesen tüzelőanyagként, briketként is felhasználható. Végül, de nem utolsó sorban az ágak feldolgozása által kevesebb hulladék kerül a szemétbe és nem foglal sok helyet a kertben.

Karbantartás

Az ágaprító karbantartása nem egy mellékes feladat, de nem is bonyolult. Fontos, hogy alkatrészeit rendszeresen ellenőrizze. Ha azt észleli, hogy a kések koptak, akkor élezze ki vagy cserélje ki. Benzinmotor esetén az olajszint ellenőrzése is alapvető. Ezzel segítjük a motort abban, hogy hosszú életű maradjon.

Ezenkívül még néhány szabályt kell betartania. Szervizelés vagy tisztítás alatt mindenképpen kapcsolja le és húzza ki a hálózatról. Fontos a kábel és a hosszabbító rendszeres ellenőrzése. Meg kell figyelni, hogy nem kopott–e el. A gép műanyag részeit minden egyes használat után szappanos nedves vízzel kell letörölni . Erős oldószer használata tilos. A gépet mindig megfelelő helyen tároljuk. Folyamatos odafigyelés által az aprítógép sok éven át működőképes lesz.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.5 (10 szavazat)

Autor článku

Rita Bunda
Rita Bunda

Az írás már felnőtt koromban lépett be az életemben. Amikor megszületett a kislányom, akkor írtam az anyaságról egy cikket és beküldtem egy újságba. Igy lettem újságíró az Új hajtás című lapnál, majd a karpatalja.ma hírportálnál. Szeretem a munkám, szeretek szavakból összeállítani szöveget, átadni gondolatokat, megfogalmazni a közlendőt. Facebook link

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése