Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Kis háztartási gépek

A legjobb késélezők 2024-ben – Tippek és vélemények

A kés élezése gyakran türelmet és ügyességet igényel. Szerencsére a megfelelő eszközzel bárki sikert érhet. Ehhez egy minőségi, jó és megbizható késélezőre van szükség. Cikkünkben bemutatjuk a legjobb késélezőket és tanácsot adunk a legjobb készülék választásában. Választásunk a Guzzanti GZ 005 elektromos késélezőre esett a könnyű és gyors használata miatt.

Igényeseknek

Elektromos késélező acél és kerámia kések élezésére, 4 gyémánt csiszolókoronggal.

Legjobb ár/érték arány

Durva és finom élezéshez alkalmas, rozsdamentes acél és műanyagból készült.

Legjobb olcsó

Jó minőségű kézi késélező, beépített újjvédelemmel, bal- és jobbkezesek számára egyaránt.

A legjobb késélezők

Értékelés: Guzzanti GZ 005 – elektromos késélező gép

Guzzanti GZ 005 elektromos késélező Premium kategória

Gyártó: Guzzanti | Anyag: rozsdamentes acél + műanyag | Fogyasztás: 18 W | Szín: fehér + fekete | Frekvencia: 50 Hz – 60 HZ | Mélység: 7,9 cm | Szélesség: 20 cm | Súly: 0,71 kg | Hozzávetőleges ár: 22 095 Ft

Előnyök
  • Elektromos
  • 4 gyémánt csiszolótárcsa
  • Rozsdamentes acél burkolat
  • Kitünő eredmény
  • Időtlen dizájn
  • Alacsony energiafogyaszttás
Hátrányok
  • Magasabb ár

A Guzzanti GZ 005 elektromos késélező acél és kerámia kések élezésére készült. 4 gyémánt csiszolókoronggal rendelkezik. A derékszög és az egyenletes nyomás tökéletes élt hoz létre, és minőséges munkát garantál. A rozsdamentes acél burkolat biztonságos használatot és hosszú élettartamot biztosít.

Ez a késélező 2 élezési formával rendelkezik – durva élezés és finom simítás. A durva élezés a penge első kialakítására, és erősen megrongált kések javítására szolgál. A finom simítás a gyenge élezéshez alkalmas, napi vagy heti használathoz. A kések élezéséhez helyezze azt az élező résbe, és tartsa 3–8 másodpercen keresztül. Az élezést a kés formája szerint végezze, és ne gyakoroljon rá nagy nyomást. Majd ugyanezt ismételje meg a finomítási résben is. A pengék minőségének megőrzése érdekében a késeket felváltva élezze a két élező résben. Karbantartása nagyon egyszerű – áramtalanítás után csak csavarja szét a készüléket és öntse ki a hulladékot.

Értékelés: DOMO DO9204KS – gyors és minőségi élezés

DOMO DO9204KS elektromos késélező Arany középút

Gyártó: Domo | Anyag: rozsdamentes acél + műanyag | Fogyasztás: nincs adat | Szín: szürke + fekete | Frekvencia: nincs adat | Mélység: 14 cm | Szélesség: 20 cm | Súly: 1 kg | Hozzávetőleges ár: 8 995 Ft

Előnyök
  • Elektromos készülék
  • Könnyű és erős
  • Durva és finom élezés
  • Gyors élezés
  • Tökéletes élezési szög
  • Csendes működés
  • Biztonsági csúszásgátló lábak
Hátrányok
  • Nem találtunk

A DOMO DO9204KS elektromos késélező rozsdamentes acél és műanyag kombinációjából készült. Az élezőrendszer két köszörűkőből áll. Az első köszörűkő segítségével a késeket élesítheti, a másodikkal pedig a simára csiszolhatja a pengék felületét. A készülék működéséhez egy külön gomb is rendelkezésre áll a késélező közepén.

Használatakor a kést nagyon könnyedén és óvatosan helyezze a résbe. Ezután finoman mozgassa azt a köszörűkövek között, megszakítás nélkül. Először mindig a bal oldali résben élesítse a kést, majd a jobb oldaliban. A kés hegyének élezéséhez a kést szélső pozícióban kell megemelnie a nyelénél fogva, hogy a hegy érintkezzen a köszörűkővel. Egy 20 cm hosszú késnél egy élezés körülbelül 4–5 másodpercet vesz igénybe, egy rövidebb késnél 2–3 másodpercet, a 20 cm–nél hosszabb késnél 6 másodpercet.

A késélező előnye, hogy a kést a tökéletes élezési szögbe helyezi, ami nagyon megkönnyíti az élezést. Az alján lévő csúszásmentes talp biztosítja a stabilitását működés közben. Ennek a késélezőnek köszönhetően minden kés egy pillanat alatt élessé válik.

Értékelés: Fiskars Essential Roll–Sharp 1065598 – olcsó kézi Fiskars késélező

Fiskars Essential Roll-Sharp 1065598 keseleito Classic kategória

Gyártó: Fiskars | Anyag: műanyag, rozsdamentes acél, hőálló szilikon | Fogyasztás: – | Szín: fekete | Frekvencia: – | Mélység: 6,5 cm | Szélesség: 22,5 cm | Súly: 0,81 kg | Hozzávetőleges ár: 4 890 Ft

Előnyök
  • Gyors és egyszerű késélezés
  • 30–os köszörülési szög
  • Stabil és szilárd állvány
  • Beépített ujjvédelem
  • Jobb– és balkezes felhasználók számára is alkalmas
  • Megfizethető ár
Hátrányok
  • Kézi élezést igényel

A Fiskars Essential Roll–Sharp késélező jobb– és balkezesek számára egyaránt alkalmas. Jó minőségű, modern megjelenésű eszköz. Az alján található szilikon gyűrű biztonságosan a helyén tartja a késélezőt, ami igazán egyszerűvé teszi a használatát. A késélező optimális élezési szöget és tartós teljesítményt biztosít. Könnyen és biztonságosan használható. És ezenkívűl, mosógépben is mosható. Ez egy gyors és biztonságos élező, mely minden típusú egyenes élű Fiskars kés élezésére alkalmas. A késélező élezési szöge 30 fok, durvasága a legtöbb konyhai késhez megfelelő.

A használata előtt először vízezze be a köszörűköveket. Így eléri a legjobb élezési eredményt. Ezután a késélezőt helyezze el egy sima felületre, és előre–hátra mozgással el is kezdheti a kések élezését. Kb. 15–20 oda–vissza csúsztatásra van szükség. A munka után pedig ne felejtse el megmosni a késeket sem.

Népszerű késélezők az Árukereső.hu oldalán

Hogyan válasszuk ki a legjobb késélezőt?

A megfelelő késélező gép kiválasztásakor több kulcsfontosságú tényezőt is figyelembe kell venni, hogy a kések hatékonyak és biztonságosak maradjanak és jól vágjanak. A legfontosabb paraméterek, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő késélező kiválasztásakor:

  • A késélező típusa
  • Az élező anyaga
  • Tömeg
  • Csúszásmentes bevonat
  • Kialakítás
  • Egyéb funkciók
  • A késélező ára

Nézzük át a legfontosabbakat külön–külön.

Késélezők típusai

A késélezők legfőbb típusai: elektromos, mechanikus(kézi), csíszoló kő és az élező acél.

Az elektromos késélező a legmegfelelőbb lehetőség sok háztartás számára. Használata egyszerű és hatékony. Az elektromos késélezők bizonyos mértékig képesek kiegyenlíteni a hullámos éleket is. A mechanikus késélezők nagyon népszerűek elsősorban a megfizethető áruk miatt. Bár a kés élezéséhez csak néhány mozdulat szükséges, mégis helyes technikát igényel. A csíszoló kő egy egyszerű és kitűnő eszköz a kések élezéséhez. Segítségével borotva éles késeket lehet kapni, viszont sok időt és gyakorlatot vesz igénybe. A helytelen használata nem fog hozni különösebb eredményt. Az élező acél egy kerek fémrúdat képez, amely inkább a kések élesítésére szolgál. Az acéllal való munka azonban sokak számára nagyon nehéz, és ugyan úgy kellő gyakorlatot igényel.

Ezenkívűl külön megemlíthető a professzionális késélező, melyet a szakemberek használnak pl. kerámia pengéjű kések élesítéséhez, de más kések csiszolásához is. Ehhez a típushoz tartoznak az úgynevezett csettegő késélezők, amelyek sima és hullámos élű kések élesítéséhez is alkalmasak. Általában fenőacéllal működnek, és a használatuk gyakorlatot igénye, ugyanis a késeket megfelelő, 18–22°–os szögben kell tartani az élezés során. Ideálisak bármilyen típusú kés élezésére, csiszolására és polírozására, klasszikus, fogazott és ferde pengével.

legjobb késélezők elektromos

Elektromos késélező

Az elektromos késélező a legnépszerűbb eszközök közé tartozik. Nem igényel sok gyakorlatot és tudást. A köszörű horongok gondoskodnak a megfelelő élesítésí szögről. Biztosítják, hogy még az eredetileg hullámos penge is egyenes és éles legyen. Az elektromos késélező hátránya a hálózati csatlakozás vagy az akkumulátoros meghajtás. Valamint az ára is valamivel magasabb a többi típustól.

Mechanikus késélező

A mechanikus késélező is igen népszerű az egyszerű használata miatt. Nagyon fontos, hogy a felület, amire elhelyezi, stabil és egyenletes legyen. A kés élesítéséhez a kést teljes hosszában kell végíghúzogatni a két csiszolókorong között. Azt is figyelembe kell venni, hogy megfelelő nyomást gyakoroljon a késre. Néhány oda–vissza húzás után, a megfelelő szögben, megtörténik a kés élezése. Az ilyen munka közben vigyázni kell a csíszolás során keletkező fémdarabkákra. Az élezés után mindig öblítse le vízzel a kést.

Csíszoló kő

A csíszoló kő nem egy elterjedt konyhai segédeszköz, de ha nagyon élesen szeretné tartani a késeit, vagy ha ívelt pengéjű japán késsel rendelkezik, akkor a csíszolókő lesz a megfelelő eszköz az Ön számára. Leggyakrabban kétoldali csíszolókővel lehet találkozni. Használata előtt mindig kenje be a követ vízzel vagy olajjal, hogy az nedves legyen. Ideális esetben néhány percre merítse vízbe. Ezután helyezze a kést a kőre, és óvatosan húzza a széléhez.

Figyelembe kell vennie a csíszolókő finomságát is. Ideális esetben az egyik oldala durvább, a másik meg finomabb.

Élező acél

Az élező acél a kés élének élezésére és karbantartására szolgál. Durva élezésre nem alkalmas. Eléggé időigényes és fizikailag megterhelő munkát vesz igénybe, és ezenkívűl tapasztalat is kell hozzá. Mindenekelőtt figyelembe kell venni a kés helyes dőlésszögét. Ezután mindkét oldalon maga felé húzza át a kést. Körülbelül tízszer kell megismételni ezt az eljárást. Ezenkívűl, javasolt az acélt stabil felülethez támasztani, a biztonságosabb munkavégzés érdekében.

Ez az eszköz egy ovális vagy kerek keresztmetszetű rúd, kerámia vagy gyémánt bevonattal. A felhasználó kényelme érdekében fogantyúval van felszerelve.

Az élező acéllal nem lehet kést élesíteni. Fő célja a penge kiegyenesítése. A késélezőkkel és csíszolókőkkel ellentétben ez az eszköz nem vág fémet, így csak meghosszabbítja a kés élettartamát. Az élező acél azonban csak kis sűrűségű fémekhez alkalmas.

legjobb késélezők acel

Az élező anyaga

Az élező anyag típusaihoz a klasszikus köszörűkő, a kerámia köszörűkő vagy az acél tartozik. Mindegyik típusnak megvannak a saját jellemzői és különböző típusú késekhez és élezési módszerekhez alkalmasak. Az élező típusát a tapasztalatainak és a kedvelésének megfelelően válassza ki.

A köszörűkő érdessége is igen fontos tényező. A késélezők különféle élességű pengével rendelkeznek, a durvatól a finomig. A durva késélezők a tompa vagy a rég nem használt kések élesítésére alkalmasak, míg a finomabb pengék az élezés befejezésére és a finomítására szolgálnak.

Tömeg

A késélezők súlya nem szokott nehéz lenni. A legkönnyebbek még 100 grammot sem érik el. De például az elektromos darálók vagy a köszörűkövek észrevehetően nehezebbek.

Csúszásmentes bevonat

A biztonság is nagyon fontos tényező a megfelelő késélező kiválasztásakor. Ellenőrizze, hogy a késélezőnek van–e stabil alapja, és rendelkezik–e csúszásmentes lábakkal vagy talppal, hogy a kések élezésekor minimálisra csökkentse a sérülés veszélyét. A csúszásmentes bevonat a mechanikus, elektromos és csíszoló köveken szokott előfordulni.

Ergonómia és kényelem a kések élezésekor

Általában fekete és ezüst dizájnnal rendelkezik a késélezők többsége. Néha előfordul más színkombináció is, ahol a késélező burkolata többnyire műanyagból készült. Az élező acél fogantyúja is gyakran műanyagból készül, a drágább modelleknél fával is lehet találkozni. Kiválasztásakor először a feldolgozás általános minőségére kell összpontosítani. Például a fogantyú anyaga igen fontos az élező acél esetében. Minél vastagabb anyagból készül, annál jobb.

A késélezők funkciói

A késélezőknek nem sok funkciója van. De leggyakrabban az elektromos modelleknél találkozhat velük:

  • Fertőtlenítés – az élezés során elpusztítja az összes baktériumot, amely a késen található.
  • Biztonsági kapcsoló – megvédi a késélezőt a túlmelegedéstől és az esetleges meghibásodástól.
  • Csúszásgátló bevonat – a késélező gumírozott alja, amely az eszköz egész alját bevonja, vagy gumírozott lábakkal van kiegészítve. Biztosítja az élező  stabil állását. A csúszásgátló bevonattal találkozhat akár az elektromos, akár a mechanikus modelleknél is.
  • Szárítás – egyes elektromos késélezők szárító funkcióval is rendelkeznek, amely a fertőtlenítés és az élezés után kiszárítja a kést.

legjobb késélezők mechanikus

A késélező ára

A költségvetés egy következő fontos tényező. A késélezők ára a csiszol kő típusától, anyagától és minőségétől függ. Természetesen, az elektromos eszközök drágábbak, ugyanakkor nagyobb kényelmet is nyújtanak a munka közben, míg a mechanikus késélezők és a csíszoló kövek olcsóbban kaphatók. Az utóbbiak használatakor, azonban, több erőt kellesz belefektetnie az élezés során. Így nem mindenkinek fog megfelelni ez a változat.

Tippünk
Amennyiben nem csak a meglévő késeit szeretné megélezni, felújítani, hanem új kés után is néz, figyelmébe ajánljuk a legjobb konyhai kések cikkünket.

Hogyan kell megfelelően élezni a késeket?

A köszörűkorongok lehetnek természetes vagy szintetikus eredetűek. Kezdők számára a szintetikus változat választása megfelelőbb lehet, mivel annak egyenletesebb a felülete. Az egyik oldalon durvább, ami az alap élezésre szolgál, a másik, finomabb oldala, csak a finomításra alkalmas.

Ha van otthon elektromos vagy kézi késélezője, akkor a kések élezése nagyon egyszerű feladat lesz az Ön számára. Kézi késélező esetén illessze a kést a két korong közé, és enyhe nyomással húzza át teljes hosszában az egész pengét. Ismételje meg a folyamatot néhányszor, amíg a kés teljesen kiélesedik. Ha elektromos élezővel rendelkezik, akkor elegendő lassan és simán átcsúsztatni a kés pengéjét a korongokon.

A csiszolókövek esetében fontos betartani a húzások irányát, és a kő nedvessége is igen fontos. Az élező acél csak az élezés megőrzésében segít. Ezenkívű elengedhetetlen a 15 fokos szög betartása. Tartsa függőlegesen az acélrudat, helyezze a kés élét a fogantyúhoz, és fordítsa a hegyét kissé felfelé. Enyhe nyomással húzza le az egész kés pengéjét egészen a hegy végéig. Végezze el ezt 4–5 alkalommal, mindkét oldalon.

A kések élezésének alapszabályai:

1.Vegye figyelembe a penge típusát és anyagát.

Nem minden kést lehet vagy kell élesíteni. Vannak oolyan anyagú, bevonatú kések, amelyek könnyen megsérülhetnek. Például a kerámia kést nem lehet otthon élesíteni, csak professzionális felszereléssel rendelkező szakemberek tudják visszaállítani az élességet. Ne próbáljon meg olyan kést sem élezni, amelynek éle vagy pengéje mágneses vagy gyémánt bevonattal rendelkezik. Ebben az esetben nagy annak a kockáztata, hogy ez a réteg megsérül, és így visszaállíthatatlanul károsodik a drága eszköz. A cikkcakos pengéjű kést sem ajánlatos élezni, mivel az károsíthatja és egyenletlenítheti a felületét.

2.Vegye figyelembe a kéz helyzetét

A kések élezése előtt fontos az optimális élezési szög kiválasztása. Fontos, hogy a kés élét teljes hosszában tartsa. Nincs univerzális élezési szög – a kés felhasználási céljai alapján lehet kiválasztani. Például a hús vágására szolgáló eszközt 25-30 fokos szögben kell élesíteni, a hal szeleteléséhez – 25 foknál, az univerzális konyhakést 30–45 fokos szögben.

legjobb késélezők elezoko

3. Dolgozzon fokozatosan

Dolgozzon fokozatosan és tartsa fenn az egyenletes nyomást, a kést húzogassa a saroktól a hegyéig.

4. Tartsa be a biztonsági óvintézkedéseket

Tartsa a kést éles élével távol magától, ne fogja meg a pengéjét és ne végezzen hirtelen mozdulatokat. Élezés előtt hagyjon elegendő helyet, hogy semmi ne akadályozza a folyamatot.

5. Ne várjon az utolsó pillanatig

Egy kicsit tompa kés élezése sokkal egyszerűbb, gyorsabb és kellemesebb, mint egy nagyon durva penge élezése. Így, ennek megfelelően inkább gyakrabban végezzen finom élezéseket, mint addig várjon, amíg a kés teljesen tompa lesz, és nehéz lesz vele a munka.

Tippünk
A késélezők mellé igen jól jöhet egy konyhai robotgép is, melyet a legjobb robotgépeknél választhat.

Milyen gyakran kell élesíteni a kést?

Azt is fontos megérteni, hogy milyen gyakran kell élesíteni a kést. A szakértők azt javasolják, hogy hetente legalább egyszer frissítse a penge élességét – így némi időt vesz igénybe az élezés. A kés megfelelő vágási teljesítményének érdekében akár naponta is használható a mechanikus vagy elektromos késélező.

Mit kell tenni, hogy a kés minél tovább éles maradjon?

Van néhány szabály a kés élesen maradásához, melyeket jó, ha betartunk. Ezek a következők:

– a kést csak fa vagy műanyag táblán használja;

– a felvágott élelmiszert csak a kés hátuljával tologassa;

– ne tegye a kést mosogatógépbe, a többi piszkos edényhez – inkább azonnal mossa el folyó víz alatt és törölje szárazra;

– ne tárolja a kést más evőeszközzel együtt – használjon speciális késtartót;

– ne mossa el a kést mosogatógépben – a magas hőmérséklet negatívan befolyásolja a penge élességét, és károsíthatja a fogantyút, ha műanyagból, lakkozott fából vagy gumiból készült;

– igyekezzen fenntartani az optimális vágószöget – a legtöbb mindennapi feladathoz 45 fokos szög elegendő;

– élezéskor ne gyakoroljon túl nagy nyomást a pengére, simán és egyenletesen dolgozzon és ne siessen;

– élesítse a kést acél rúddal legalább egyszer hetente a penge egyenletessége és hosszú élettartama érdekében.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.5 (10 szavazat)

A cikk szerzője

Ágnes Fehér
Ágnes Fehér

Ágnes szereti felfedezni az új dolgokat, technológiákat. Állandóan új információk után kutat, melyek a körülöttünk lévő világról szólnak. A kedvenc témái közé a háztartási gépek, szépségápolási cikkek és túrázási eszközök tartoznak. Szabadidejében nagyon szeret utazni, úszni, és örömmel készít fényképeket. Ezenkívűl érdekli a programozás, és sok időt tölt a neten való böngészettel, ami állandó tanulásra készteti. LinkedIn, Instagram

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése