Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

2022 legjobb soundbarjai Magyarországon – vélemények és segítség a választáshoz

Datum 24.10.2022

A mai modern LCD és LED televíziók tökéletes képmegjelenítésre képesek, viszont ez a hangminőségükről nem mondható el. A kisméretű hangszóróik ugyanis nem képesek a tökéletes minőségű hang reprodukálására. Ezt a hiányosságukat az úgynevezett soundbarokkal, más néven hangprojektorokkal lehet kiküszöbölni.

A modern soundbarok nemcsak tökéletes hanghatást és térhangzást nyújtanak, de a formatervezésnek köszönhetően a lakás díszítő elemei is lehetnek. Tesztjeinkkel a megfelelő hangprojektor kiválasztásában szeretnénk segíteni.

Legjobb minőség

A Sony HT-G700 egy aktív hangszóró, amely képes helyettesíteni a legkomolyabb audió rendszereket is. Az USB csatlakozónak köszönhetően külső adattárolókról zene lejátszóként is működik.

Legjobb ár/érték arány

Gazdag hangvilágú, 2.1-es, erőteljes basszusú, 150 W-os, vezeték nélküli hangprojektor televízióhoz.

Legjobb olcsó

A TCL TS6100 soundbar a Dolby Audio szabványnak köszönhetően kristálytiszta minőségű térhangzásával és hanghatásaival, olcsó árával optimális megoldást jelent a kevésbé igényes vásárlók számára.

Legjobb hangprojektorok

Értékelés: Sony HT-G700

Sony HT-G700 - értékelés, teszt, ár Premium kategória

Teljesítmény: 400W | Átviteli csatornák száma: 3.1 | Vezetékes csatlakozók: HDMI, Digitális optikai | Vezeték nélküli csatlakozás: Bluetooth | Hangzási formátumok: Dolby Atmos, Dolby TrueHD, Dolby Surround | Vezérlés: Távirányító | Hozzávetőleges ár: 139 990 Ft

Előnyök
 • Könnyed elegancia
 • Kiváló minőségű subwoofer
 • Tökéletes térhang hatás
Hátrányok
 • Viszonylag magas ár
 • Nincs WiFi támogatás

A szórakozásnak megfelelő hangzásmódok

A Sony HT-G700 soudbar távvezérlőjén lévő gombokkal kiválaszthatja a szórakoztató tartalomnak leginkább megfelelő hangzásmódot. Egészen átadhatja magát a moziélménynek a Mozi üzemmódban, a Zene üzemmódban pedig kedvenc zenéi minden apró részlete megszólal. A Beszédhang üzemmód a hangbeállításokon keresztül kiemeli a beszédet, így nem marad le egyetlen szóról sem. Az Éjszakai üzemmód pedig úgy optimalizálja a hangszínegyensúlyt, hogy kis hangerő esetén is tisztán hallható legyen minden.

A mozizás élménye otthon is

A Sony HT-G700 hangprojektor egyedülálló digitális hangfeldolgozó technológiája kizárólag elülső hangsugárzók segítségével virtuálisan megteremti a surround hangteret, amelyben a hang mindkét oldalról érkezik. Nincs szükség hátsó hangsugárzók beüzemelésére, azaz anélkül élvezheti a gazdag, mozis surround hangzást, hogy telezsúfolná a lakását újabb hangszórókkal.

Egyszerű csatlakozás a TV-hez

A Bluetooth technológiának köszönhetően vezeték nélkül tud hangadatokat küldeni a kompatibilis Sony televízióról a hangprojrktorra.

Értékelés: Samsung HW-T420/EN

Samsung HW-T420_EN Arany középút

Összteljesítmény: 140 W | Átviteli csatornák száma: 2.1 | Vezetékes csatlakozók: Digitális optikai, USB | Vezeték nélküli csatlakozás: Bluetooth 4.2 | Audio: Dolby Digital technológia | Vezérlés: Közös távirányító a Samsung TV-hez és a hangprojektorhoz | Tömeg: 5,6 kg | Hozzávetőleges ár: 52 500 Ft

Előnyök
 • Tökéletes, tiszta hangminőség
 • Jó ár
 • Egy távvezérlő a Samsung TV- hez és a hang projektorhoz
 • Gamer mód
Hátrányok
 • Nincs WiFi
 • Kevés csatlakozási lehetőség

A Samsung HW-T420/EN hangprojektor egy tökéletesen hangolt, 150 W-os, passzív mélyhangszórós készülék, hogy igazán élvezetessé tegye a televízió nézését és hallgatását, valamint a Bluetooth 4.2-es vezeték nélküli csatlakozást alkalmazó mobiltelefon és laptop készülékekről a hanglejátszást.

A hangprojektor legfontosabb funkciói, mint a be- és kikapcsolás, a hangerő szabályozás, valamint a hangeffektusok aktiválása a Samsung TV távirányítójával is vezérelhetők.

A projektor digitálisan elemzi a bemenő hangot és mindig felhasználó által beállított optimális minőséget biztosítja.

Értékelés: TCL TS6100

TCL TS6100 - értékelés, teszt, ár Classic kategória

Teljesítmény: 120W | Átviteli csatornák száma: 2 | Vezetékes csatlakozók: HDMI ARC funkcióval, Digitális optikai, USB | Vezeték nélküli csatlakozás: Bluetooth | Audio: Dolby Digital | MP3 formátum lejátszás: Igen | Vezérlés: Távirányító | Hozzávetőleges ár: 39 990 Ft

Előnyök
 • Kevés pénzért jó minőség
 • Kompakt és igénytelen kialakítás
 • Könnyű kezelhetőség
 • Falra szerelhető
Hátrányok
 • Nincs mélynyomó
 • Nincs WiFi
 • Nehezebb beállítás

Olcsó házimozi

A TCL TS6100 soundbar  alapmodellt a 2.0 csatornás hang, Dolby Audio formátum támogatás és 120W maximális teljesítmény jellemzi. Az ARC támogatású HDMI csatlakozóval a hangprjektort egyszerű a TV készülékhez csatlakoztatni és a TV bekapcsolása után a TV távirányítójával lehet a hangprojektort is vezérelni.

Vezeték nélküli streaming

Nincsenek többé zavaró kábelek a lakásban. A Bluetooth 4.2-es technológiának köszönhetően a hanprojektor könnyen  összekapcsolható okostelefonnal, vagy más Bluetooth technológiás berendezéssel, ami a vezeték nélküli hangátvitelt teszi lehetővé. Az USB bemeneten keresztül pedig csatlakoztathatunk egy külső tárhelyet.

Hangprojektor, amely falra is szerelhető

A TCL TS6100 2.0 soundbar csomagjában egy praktikus tartó is található, amelynek segítségével pillanatok alatt felszerelheti, például a falra.

Hogyan válasszunk hangprojektort

Ahogy már a bevezetőben írtuk, a hangprojektor azok számára nagyszerű megoldás, akik nem elégedettek a televíziójuk hangszórójával, ám nem szeretnék, vagy a nappali kialakítása nem engedi meg, hogy vezetékekkel összekötött hangfal készlettel érjék el a házimozi élményt.

A hangprojektor lényegében egy szekrényben egyesíti a házimozi sok-sok hangfalát, egy modern alternatívát nyújtva.

A hangprojektor (vagy más néven soundbar) általában egy kisebb, hosszúkás hangfal. Ezt a hangfalat vagy közvetlenül a televízió alá vagy fölé tehetjük, esetleg a falra is erősíthetjük. Némely modellben beépített subwoofer van, míg más hangprojektorokhoz külső subwoofert mellékelnek. A házimozi rendszerekkel ellentétben nagy előny, hogy ez a subwoofer akár vezeték nélkül is összeköthető a hangprojektorral, tehát nem áll fent a bonyolult kábelezés problémája, mint a házimozinál.

Hangprojektor vagy házimozi rendszer

Habár a hangprojektort a házimozi rendszer alternatívájaként emlegetik, nem teljesen igaz, hogy tökéletesen tudná helyettesíteni a házimozi rendszert. Ugyan képes térhangzást kialakítani, de az azért elmarad a házimozi rendszer nyújtotta térhangzástól.

Vessük ezért össze a házimozi rendszer és hangprojektor előnyeit és hátrányait:

Házimozi rendszer Hangprojektor
Előnyök Nagyon jó minőségű térhangzás Egyszerűen telepíthető és használható
Kicsi a helyigénye
Nem kell kábelkötegeket használni
Kicsi és közepes méretű helyiségekbe ideális
Alacsonyabb ár
Elegánsabb megjelenés
Hátrányok Bonyolult telepítés
Komplikált használat
Magasabb ár
Kevésbé jó minőségű térhangzás
Nagyobb helyiségekbe nem alkalmas

Sztereó vagy térhangzás

Bár a házimozi rendszer alternatíváját képviselik, nem minden hangprojektor nyújt térhangzást. Valamelyik modellek csak sztereó hangzásra képesek. Egy biztos, még a legolcsóbb, egyszerű hangprojektorok is sokkal jobb hangzást nyújtanak, mint a televízió beépített hangszórói.

A térhangzás esetén a hangprojektor a hang irányításával olyan hatást ér el, mintha a hang a hátunk mögött lévő hangszórókból jönne. A legújabb hangprojektorok Dolby Atmos technológiával is rendelkeznek. Ez a technológia tökéletes térhangzást nyújt a jól elhelyezett hangprojektor esetén.

Mielőtt megvenné a kiválasztott modellt, próbáljon ki a boltban több típust és márkát is, aztán hagyja a füleire a végső döntést.

Erősítő

A hangprojektorok kaphatók erősítővel és erősítő nélkül is. Amennyiben rendelkezünk már egy saját erősítővel, érdemes erősítő nélküli hangprojektort vásárolni, hiszen azok lényegesen olcsóbbak, mint az erősítővel ellátott hangprojektorok.

Mélynyomó

A hangprojektorok elég kicsi és kompakt eszközök. Gyakran kimarad belőlük a mélyebb hangok képzésére képes subwoofer, vagy más néven mélynyomó. Némely modell esetében tartozik a hangprojektorhoz egy külön mélynyomó is, amelyet vezetékkel vagy vezeték nélkül csatlakoztathatunk a hangprojektorhoz.

Ha a kábelezés miatt mondtunk le a házimozi rendszerről, akkor érdemes olyan hangprojektort választani, amelyhez vezeték nélkül tudjuk csatlakoztatni a mélynyomót, vagy amelyben már egy beépített mélynyomó van.

Bemenetek és kimenetek

A kimenetek és bemenetek esetén fontos átgondolni, hogy mi mindent szeretnénk csatlakoztatni a hangprojektorhoz.

Érdemes összevetni a televízió kimenetjeivel és bemenetjeivel. Jól jöhet a több kimenet és bemenet a hangprojektoron, ha a televízión nincs elég bemenet, és különböző audio- és videoforrások között szeretnénk váltani.

Egyre gyakrabban találunk USB bemenettel és SD slottal ellátott hangprojektorokat. Ezek a bemenetek lehetővé teszik, hogy külső forráson elmentett zenét hallgassunk, illetve videókat játsszunk le.

Az utóbbi időszakban megnőtt az igény a HDMI kimenettel ellátott hangprojektorokra. A televíziót a HDMI kimenethez csatlakoztatva jobb minőséget érhetünk el. Ráadásul közvetlenül is csatlakoztathatunk olyan eszközöket, amelyek HDMI bemenettel vannak ellátva. Ezek közé tartozik a beltéri egység, a DVD-lejátszó, a blue ray lejátszó és a játékkonzolok. Jól jön akkor is, ha a televízió nem rendelkezik elengedő számú HDMI kimenettel.

Ha rendelkezik iPoddal, vagy valamilyen más, speciális intelligens eszközzel, akkor azt is érdemes megnézni, hogy csatlakoztatható-e a hangprojektorhoz.

TippünkTippünk

Sok esetben egy vezeték nélküli hangszóró praktikusabb megoldás. Ha Ön is ilyet keres, olvassa el cikkünket a Bluetooth hangszórókról!

Elhelyezési lehetőségek

A hangprojektor telepítése lényegesen egyszerűbb, mint a házimozi rendszeré. Elhelyezésére több lehetőségünk is van.

A legegyszerűbb módszer a televízióra vagy a televízió alá tenni. Ebben az esetben figyeljünk oda, hogy hasonló méretű és design-ú legyen, mint a televízió. Ha egy szép egységet alkotnak, akkor dekoratív elemei lehetnek az otthonunknak.

Ha valamiért ez a két megoldás nem megoldható, akkor a hangprojektort a falra is erősítheti. Némely modellhez tartozik fali konzol is. Amennyiben nem, biztosan vásárolhat hozzá, hiszen léteznek univerzális konzolok is.

A falra erősítés esetén már csak a kábelek elhelyezését kell megoldani, amelyek a hangprojektort a televízióval és más eszközökkel kötik össze.

Mobilalkalmazások

Ma már szinte mindenre létezik mobilalkalmazás, és ez alól nem képezhetnek kivételt a különféle eszközök vezérlésére szolgáló alkalmazások sem. Elég a Bluetooth interfészen keresztül csatlakoztatni a hangprojektort és a mobiltelefont.

Ha az alkalmazást zene streamelésére használjuk, akkor lényegében zenelejátszóként használhatjuk az okostelefonunkat vagy tabletünket.

A Multiroom alkalmazásával okostelefonunk vagy tabletünk a szó szoros értelmében egy távirányítóvá változik. Csak csatlakoztassuk az okostelefont vagy a tabletet ugyanahhoz a hálózathoz, mint a hangprojektort, és indulhat is a vezérlés.

A SongPal és a Home Theater Controller alkalmazásokkal megváltoztathatjuk a hang forrását és beállíthatjuk a hangot, akárcsak egy hangszínszabályzóval.

Extra funkciók

A hangprojektorok gyártói persze nemcsak a különböző minőséggel, mérettel és design-nal igyekeznek kitűnni a piacon. Gyakran kínálnak valamilyen extra funkciókat is, amely megragadja a vásárlók figyelmét, és segít nekik meghozni a végső döntést.

Az FM rádiók még mindig nagy népszerűségnek örvendenek. Jól jön, amikor semmilyen más forrás nincs kéznél, vagy ha a friss hírekre és a közlekedési információkra vagyunk kíváncsiak.

Néhány hangprojektorban beépített DVD lejátszó van. Ezzel megspórolhatunk egy kimeneti portot.

Ha nem szeretjük a különféle vezetékeket, akkor valószínűleg értékeljük, ha egy eszközön Bluetooth interfész is van. A Bluetooth interfész esetén a hangprojektort akár több helyiségből is irányíthatjuk, ám ebben az esetben számítani kell a kevésbé jó minőségre.

Biztosan ismeri azt az érzést, amivel az akciódús jelenetek vagy zenei betétek lepik meg filmnézés közben, amelyek meglepően magas hangerővel követik a kellemes hangerejű párbeszédeket. Ekkor jöhet jól az éjszakai üzemmód funkció, amely kiegyensúlyozza a különböző hangerőt az egyes jelenetek között. Vékony falak és kevésbé toleráns szomszédok esetén kihagyhatatlan funkció.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.6 (5 szavazat)

Hasonló cikkek