Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
>

Legjobb multiméterek 2023-ben

Manapság már nehéz elképzelni a szerszámos ládát multiméter nélkül. Hol és miért fontos egy multiméter?  Számos olyan terület van, ahol nap mint nap előveszik a készüléket: barkácsolás, gépjárműjavítás, használata szinte elengedhetetlen az elektromossággal kapcsolatos feladatok ellátása során, építkezésnél.

A készülék multifunkciós, mely egyben feszültségmérő, egyenáram és váltóárammérő, ellenállásmérő, teljesítménymérő, szakadásmérő (folytonossági teszt), kapacitásmérő (kondenzátorok esetén), tranzisztor- és diódatesztelő. Egyes típusoknál egyben hőmérő, induktivitásmérő, fogyasztásmérő, frekvenciamérő, sma, lakatfogó vagy lakatfogó adapterrel, adatrögzítő és kiértékelő akár számítógéppel összekapcsolva, stb… Akár a háztartásba is érdemes beszerezni, hogy szükség esetén segítséget nyújtson, különösen abban az esetben, ha van otthon egy ezermester, aki tudja jól használni.  Például, otthonában a háztartási eszközök széles skálájával kapcsolatos problémák teszteléséhez vagy hibaelhárításához nélkülözhetetlen. Ezért legelőször nélkülözhetetlen az útmutató figyelmes elolvasása.

Igényeseknek

Piros színű multifunkciós, digitális kézi multiméter nagyon sok üzemmóddal True RMS-el, beépített feszültség szenzorral, nagy kijelzővel, háttérvilágítással.

Legjobb ár/érték arány

Gumis tokkal rendelkező extra minőségű, nagy pontosságú, modern digitális multiméter, melyben fordulatszámmérőt, nedvességtartalom mérőt, zajszintmérőt, digitális multimétert, illetve anyaghőmérséklet mérőt is találunk.

Legjobb olcsó

Megfizethető, univerzális multifunkciós, kissúlyú és kisméretű háztartásban is használható multiméter, ABS műanyagból készült házzal, és a sérülésektől megvédő gumiburokkal.

A legjobb multiméterek

Értékelés: BenningMM 7-1 – True RMS multiméter, beépített feszültség szenzorral

Igényeseknek Premium kategória

AC belső ellenállás: 10 MΩ| Alappontosság: 0.08 % | Hőmérséklet mérési tartomány: -40… +400 ºC °C | Feszültségmérés: AC/DC | Méret, magasság: 190 mm, szélesség: 94 mm | Súly: 460 g | Tápellátás: 9 V -os | Hozzávetőleges ár: 116 990 Ft

Előnyök
 • Beépített érintésmentes feszültség szenzor
 • Automatikus szórt feszültség elnyomás
 • True-RMS mérés
 • Automatikus kikapcsolás
 • Háttérvilágítás
 • Min-/Max-/Hold-funkció
Hátrányok
 • Magas ár

Az igazán sokoldalú, ipari célokra tervezett BenningMM 7-1 digitális multiméter szinte a fél munkát elvégzi Ön helyett, hiszen a jó munka alapja a megfelelő mérés. Intelligens, praktikus és nagyon pontos készülék, amely mérésével hozzájárul munkájának kiváló eredményéhez.  A maximális pontosságot a True- RMS biztosítja, mely valódi effektív értéket mér. Emellett a gyártó odafigyelt arra is, hogy a torzított, vagy nem szinuszos jeleket is meg lehessen állapítani.
Fontos tulajdonsága az automatikus szórt feszültség elnyomása és a beépített érintésmentes feszültség szenzor. A volt-szenzor feladata pedig az érintés nélkül fázisfeszültség jelzése, ami nagyon hasznos egy kábeltörés felismerésénél a betápláló oldalon.
A készülék számos mérési üzemmóddal használható. Megtalálható benne a feszültség-, ellenállás-, áram-, frekvencia-, kapacitás-, hőmérsékletmérés.
Háromféle funkcióval használhatja – minimális, maximális, valamint hold funkcióval. A munka folyamatnál sokat segít az, hogy a készüléknek van háttérvilágítása. Emellett, ha bekapcsolva hagyja, akkor a multiméter automatikusan kikapcsol.
A digitális kijelzőn jól olvashatók a számok. A készülék színe piros és fekete, a gombok különböző színűek, és egyértelmű jelzésekkel vannak ellátva. Továbbá mechanikus és analóg kijelzővel is rendelkezik. Kézben kényelmesen elfér, magassága 19 cm, szélessége pedig 9,4 cm.
A készülék tartozékai közé tartozik egy gumi védőborító, egy táska, elem, mérőzsinórok, hőmérséklet huzalérzékelő adapterrel, egy mágneses akasztó és egy használati útmutató.

Értékelés: HoldPeak6688H – precíziós multiméter

Legjobb ár/érték arány multimeter Arany középút

Gyártó: Holdpeak| Típus: digitális | True RMS: van | AC belső ellenállás: 40 MΩ | Feszültségmérés: AC/DC | Méret: 26.19 × 23.8 × 8.2 cm | Súly: 1160 g | Hozzávetőleges ár: 50 546 Ft

Előnyök
 • Jó ár/érték arány
 • Oszlopdiagrammot is megjelenít
 • True RMS műszer
 • ISO9001 minőségbiztosítás
 • Hangjelzés
 • Nagyobb súly
Hátrányok
 • Az elem nem tartozéka a készüléknek

A HOLDPEAK 6688H precíziós multiméter egy univerzális, nagy pontosságú digitális eszköz, mely felújítások, építkezések, szerelések, gyártás során nélkülözhetetlen eszköz. Háztartásban is nagy segítséget jelent. A Holdpeak gyártóban pedig száz százalékosan megbízhat, hiszen már több, mint egy évtizede foglalkozik digitális mérőműszerek gyártásával és forgalmazásával. Mérnökeik harminc évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkező szakemberek. A Holdpeak kínálatában több, mint 200 mérőműszert találhatunk, köztük fordulatszámmérőt, nedvességtartalom mérőt, zajszintmérőt, digitális multimétert, illetve anyaghőmérséklet mérőt. A termékek a világ több, mint nyolcvan országában jelen vannak. A gyártó kiemelten odafigyel arra, hogy biztosítsa a legjobb minőséget, és ezzel értéket teremtsen ügyfelei számára, így minden termék ISO9001 minőségbiztosítással, valamint több megfelelőségi tanúsítvánnyal rendelkezik.
Egy mérőeszköz legfőbb tulajdonsága az, hogy a mérésben pontos legyen. A Holdpeak 6688H teljes mértékben megfelel ennek a kritériumnak, hiszen legnagyobb előnye a maximális pontosság, melynek elősegítője a True RMS műszer. Hű és effektív értékekkel szolgál egyenfeszültség, váltófeszültség, egyenáram, váltóáram, ellenállás, kapacitás, hőmérséklet és frekvencia mérésnél. Diódatesztelésre és szakadásjelzésre alkalmas. Kijelzője akár oszlopdiagrammot is megjelenít.
Modern külseje, dizájnja biztonságot és stabilitást tükröz.  A gumis tok megvédi az esetleges sérülésektől.
Feladatvégzése közben hangjelzés is segíti a munkáját. A háttérvilágítás pedig növeli a precizitást és a munka kiváló eredményét.

Értékelés: TOYA YATO YT-73080 – univerzális mérőeszköz

Legjobb olcsó Classic kategória

Gyártó: Yato | Váltakozó feszültség mérés: A. C. 0-500V | Egyenfeszültség mérése: D. C. 0-500V | Egyenáram mérése: D. C. 0-5A |Ellenállásmérés: 0-2M| Súly: 280 g | Hozzávetőleges ár: 3081 Ft

Előnyök
 • Alacsony töltöttségi szint jelző
 • Túlterhelés elleni védelem
 • Mellékelt mérőszondák
 • LCD kijelző
Hátrányok
 • Nem lehet csak diódavizsgálatra beállítani

Az YT-73080 az univerzális mérőműszerek egy jeles és megfizethető példánya, mely minden alapvető és haladó elektromos mérés elvégzésére alkalmas. Praktikus, kényelmes és könnyű.
A multifunkciós mérőeszköz számos feladat elvégzésénél nyújt segítséget, mint például a váltakozó feszültség és egyenfeszültség mérésénél, egyenárammérésnél, ellenállásmérésnél.
Az YT-73080 mérési pontossága ±(2% + 10),  felbontás 1V. A mérési hiba kiszámításának képlete is van, ami a következő: (mérési eredmény x 2%) + 10 x felbontás.

A készülék jelgenerátorrá is alakítható a gomb jelgenerálásra állítással. Körülbelül 50Hz frekvenciájú téglalap alakú hullámot fog generálni, mely felhasználható többek között a hangtechnikában, például hangszóró diagnosztikában.
Az YT-73080 LCD kijelzővel rendelkezik, melyen az 1999 a legnagyobb megjeleníthető érték. A 30 alatti ellenállás esetén akusztikus jelet láthatunk az áramkör folytonossági tesztjében. Ilyenkor a készülék automatikusan átkapcsol a diódavizsgálatról a folytonossági vizsgálatra. A szerkezet túlterhelés elleni védelemmel is el van látva. A gyártó emellett mérőszondákat is mellékelt a készülékhez.

A multiméter ABS műanyag borítja, amit gumiburok  véd meg az esetleges sérülésektől. Ha merül a készülék akkumulátora, akkor megjelenik az alacsony töltöttségi szint jelző.

Top 10 legjobb multiméter

Kép Megnevezés Összefoglaló Vásárlás
TOP 10
1. BenningMM 7-1 Piros színű multifunkciós, digitális kézi multiméter nagyon sok üzemmóddal ,True RMS-el, beépített feszültség szenzorral, nagy kijelzővel, háttérvilágítással Webáruházba
2. Wiha 45215 Automatikus mérésitartomány választással rendelkező többfunkciós megbízható és pontos mérőeszköz hőmérséklet érzékelővel, forgókapcsolóval Webáruházba
3. HoldPeak6688H Gumis tokkal rendelkező extra minőségű, nagy pontosságú, modern digitális multiméter, melyben fordulatszámmérőt, nedvességtartalom mérőt, zajszintmérőt, illetve anyaghőmérséklet mérőt is találunk Webáruházba
4. Milwaukee 2212-20 Gyors vizsgálati eredmények kimutatására képes mérőműszer, hosszú élettartamú motorral és akkumulátorral a legjobb teljesítményt nyújtják Webáruházba
5. HoldPeak HP-90K Elektromos mértékegységek mérésére alkalmas digitális, LCD kijelzős, számítógéphez csatlakozható multiméter 22 cm karaktermagassággal, bekapcsolható  háttérvilágítással. Webáruházba
6. Maxwell 25602 Különböző elektromos munkálatokhoz nélkülözhetetlen és strapabíró mérőeszköz. A mérőfunkciók közé tartozik többek között a feszültség, áramerősség, ellenállás, szakadásvizsgálat, frekvencia és hőmérséklemérést Webáruházba
7. Extol 8831253 Lakatfogó és digitális multiméter, mely egyenfeszültség és váltakozó feszültség, egyenáram és váltakozó áram, ellenállás és hőmérséklet mérésére, diódák és tápelemek tesztelésére, valamint áramkörök vezetésének és folytonosságának vizsgálatára alkalmas Webáruházba
8. Maxwell25304 Feszültség-, induktivitás-, ellenállás-, hőmérséklet-, kapacitásmérés, tranzisztor, diódateszt, frekvencia, folytonossági teszt – minderre képes a multifunkciós mérőeszköz, mely LCD kijelzővel, ütésálló tokkal rendelkezik Webáruházba
9. Habotest HT126B Digitális, univerzális, intelligens, robusztus, maximálisan kényelmes multiméter, nagyméretű  kijelzővel, érintésmentes feszültségérzékeléssel, beépített LED-es világítással Webáruházba
10. TOYA YATO YT-73080 Megfizethető, univerzális multifunkciós, kis súlyú és kis méretű háztartásban is használható multiméter, ABS műanyagból készült házzal és sérülésektől megvédő gumiburokkal Webáruházba

Népszerű multiméterek az Árukereso.hu oldalán

Hogyan válasszuk ki a legjobb multimétert?

A multiméter kiválasztása természeten több tényezőtől is függ. Elsősorban fontos tudnia, hogy milyen jellegű munkához szükséges, milyen értékek mérése a leggyakoribb a feladatvégzése közben. Meg kell tudnia továbbá, hogy milyen mérési módszert alkalmaz a műszer.  Az olcsóbb fajták inkább abszolút középértékeket mér.  A drágább típusok képesek az effektív értékek mérésére.  Tehát a drágább készülék pontosabb, így meggondolandó, hogy mennyire érdemes az olcsóbb fajtát választani. Vannak készülékek, amelyeket leginkább elektromossággal kapcsolatos mérések elvégzésére gyártanak, mint például a feszültségmérés, egyenáram, váltakozó feszültségmérés. De vannak olyanok, amelyek akár nedvességtartalom-, hőmérséklet- vagy zajszínt mérésre is alkalmasak.

AZ AC/DC feszültségmérés minden multiméterben megtalálható. Nem feltétlenül mindegyikben, de sok esetben előfordul a szigetelés ellenállása mérésének lehetősége. Diódateszttel nyitási feszültséget lehet elvégezni. Zajos környezetben hasznos, ha olyan típust választunk, amelynek hangjelzése is. Sötét helyiségekben pedig fontos a világítás funkció.

Az igényesebb modellek különleges mérési funkciókkal vannak ellátva, melyek által a multiméter képes a mért adatok tárolására. Vagy okostelefonra telepíthető applikáció segítségével importálható Ecxel-táblázatba vagy pedig Pdf formátumba. Vannak olyan műszerek, melyek már messziről is mérni tudnak, mivel beépített Volt szenzorral rendelkeznek.

Másrészt vásárlás előtt fontos tudnivaló, hogy háztartásban való munkához vagy ipari használatra szeretné beszerezni, hiszen az utóbbiak sokszor nagyobb teljesítményűek és háztartási körülmények között akár veszélyesek is lehetnek.

Ami a multiméter használatának környezetére vonatkozik, négy kategóriát különíthetünk el:
A mért áramkör nem csatlakozik közvetlenül a hálózathoz.
Kisfeszültségű hálózatra csatlakoztatott eszközökre vonatkozik, mint a fúrógép, hűtő
Közvetlenül a hálózatra csatlakoztatott eszközök, továbbá elosztókra, megszakítókra vonatkoztatva
Mérőműszerekre, kapcsolótáblákra vonatkozik
Végül, de nem utolsósorban azt is el kell döntenie, hogy milyen összeget szeretne, illetve tud költeni egy multiméterért.
Az alábbiakban részletesebben tárgyaljuk a multiméter típusait, így megismerheti a legkülönfélébb mérőeszközöket és könnyebben kiválaszthatja azt, amely Ön számára a legmegfelelőbb.

A multiméter típusai

A multiméterek típusai között találunk asztali, kézi digitális és a nagyfeszültségű műszereket. Az asztali helyben használható, leggyakrabban laboratóriumban. A kézi multiméter egy kézben hordozható eszköz.
Szólnunk kell pár szót a manuális és az automatikus multiméterekről. Az automatikusan működő műszer értelemszerűen automatikusan állítja be a méréstartományt. A manuálisnál kézzel állítjuk be ezt a funkciót.
Különbséget kell tennünk az analóg és a digitális multiméterek között. Az analóg mérőeszközök helyébe mára már a digitális gépek léptek. Viszont az azember számára, aki csak kezdő a szakmában vagy érdeklődő, megfelel az analóg típus is, mert könnyen átlátható és elsajátítható segítségével az egyen- és váltóáramú feszültség ellenőrzése. Az ilyen eszközök a mutató kilengésével és skálákkal jelenítik meg a mért értéket. Általában  rendelkezik egy tükörskálával, amelynek köszönhetően a pontos értékek könnyen leolvashatók. Az analóg multiméterek gyorsak, viszont a pontosságuk nem a legjobb. A 90-es évek óta lassan-lassan felváltották őket a digitális eszközök.

Kézi digitális multiméterek

A digitális multiméter leggyakrabban három részből tevődik össze. A kijelző a mért érték kimutatását szolgálja. A forgókapcsoló által ki lehet választani az egységet és a mérési tartományt. A harmadik pedig a csatlakozórészleg. Az új digitális készülékek előnye, hogy gyorsabbak és hatékonyabbak az elődeiknél.

A digitális multiméterekhez használt A/D átalakító hasznos szinte bármilyen zaj ellen.  A megfelelő sebesség és nagy felbontás kialakításához pedig a kompenzáló típus jelenthet megoldást. A vezérlőegység meghatározza az egységek működését, tartja a kapcsolatot a különböző külső folyamatokkal. A bemeneti fokozat lehet kézi vagy automatikus, illetve LED-es vagy LCD kijelzők a jellemző fajtái.
Viszont a „digitális” kifejezés a műszer digitális kijelzője helyett inkább a mérési módszerére utal, ami azt jelenti, hogy digitális jelekké alakítja a kezdeti analóg adatokat, majd ezeket az eszközbe integrálja.

A digitális multiméterek használata viszonylag egyszerű, viszont fontos az odafigyelés. A megfelelő típus kiválasztásánál érdemes figyelni a digitek számára, valamint a a multiméter által megjeleníthető értékeket is érdemes figyelni.
A digitális eszközök előnye a nagyobb pontosság, a nagyobb érzékenység, a nagyobb mérési sebesség, az egyértelmű leolvashatóság, a nagyobb bemeneti impedancia, a nagyobb frekvenciatartomány, a mért érték tárolása, a műszer automatizálható működtetése.

Lakatfogós multiméterek

A lakatfogós multiméter egy speciális fajtája a mérőműszereknek. Egy olyan elektromos teszt eszközről van szó, amely egy alap digitális multimétert egyesít az  áramérzékelővel. Habár megfelelő használata gyakorlatot és szakértelmet igényel, de emellett a lakatfogóknak komoly előnyeik vannak. A csuklós befogópofának köszönhetően a villanyszerelő multiméter lehetővé teszi, hogy az elektromos rendszer bármely pontján egy vezetékre, kábelre vagy más vezetőre szorítsa a pofákat, majd az áramot lekötés nélkül megmérje .

Asztali multiméterek

Az asztali multiméterek fő jellemzője, hogy nem hordozzuk, hanem elhelyezzük egy asztalon, és ott helyben dolgozunk segítségével. Amúgy kézben cipelhető, de hordozás közben nem dolgozunk rajta, csak legfeljebb egyik helyről átvisszük egy másikra. Súlyát tekintve nehezebb, mint egy kézi multiméter. Mérete is nagyobb. Hálózatról vagy szükség szerint belső akkumulátorról is üzemeltethető. Általában laboratóriumi vagy asztali használatra tervezték.

Biztonság

Amennyiben a multimétert általában elektromossággal kapcsolatos munkálatok elvégzésénél használják, ezért a biztonság az egyik legfontosabb követelménye a műszernek. Úgy tudja megvédeni magát az esetleges sérülésektől, ha először is elolvassa a használati utasítást, majd pedig a feladat elvégzésénél minden előírást komolyan vesz és teljesíti azokat.

A multiméter elektromos sérülésekkel szembeni ellenállása

Aki multiméterrel dolgozik, annak fontos a védőszemüveg viselése, ami elengedhetetlen az elektromossággal kapcsolatos feladatoknál.  A munkavégzés legelején szintén szükséges a vezetékek állapotának leellenőrzése. A piros vezetéket a piros csatlakozóba kell dugni, a feketét a feketébe. Kezdők kerüljék a bekapcsolt árammal való munkát. Nem szabad hanyagolni a különböző szimbólumok jelentésének megtanulását.  A további lépések elsajátítása is fontos:

 • A vezetékeket alul a csatlakozóknál  kötjük össze.
 • A forgókapcsolónál állítsuk be a kívánt mérésre vonatkozó egységet.
 • A vezeték szabad részét illesszük a méréshez használt felülethez. Ezután jelenik meg a kívánt érték.

Amennyiben valaki követi a használati utasításokat és lépésről lépésre elvégzi a szükséges teendőket, egyszerűen megtanulhatja a multiméter használatát. Összességében nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnik, de ne feledjük: a biztonság mindig az első.

Tippünk

A szerszámos láda másik nélkülözhetetlen kelléke a sarokcsiszoló! Nézzen körül a sarokcsiszolók világában, válassza ki az Önnek megfelelőt !

Az eszközök minősége és a mérőkábelek

A mérőműszerek minőségét leggyakrabban az árából látjuk. Ha drágább, akkor jobb a minősége. Természetesen, nem csak a magas ár jelzi a minőséget. Meg kell figyelni a tulajdonságait, a képességeit, kapacitását, a kijelzőjét, a ház anyagának minőségét, és persze a pontosságot.
Általában minden multiméterhez tartozik egy multiméter kábel, de szükség esetén külön is beszerezhetőek. Általános hossza  körülbelül 1 m. Színük piros vagy fekete. Terhelésük különböző. Fontos megtudni, hogy a kábel biztonságos-e, jó-e az elektromos vezetőképessége, szoros-e az érintkezés, jól van-e szigetelve és illeszkedik-e bármelyik típusú multiméterhez.

A műszer por-, víz- és cseppállósága

A  multiméternél nagyon fontos a por-, víz- és cseppállósága, különösen olyan helyzetekben, amikor a munkakörülmények nem megfelelőek, tehát amikor a műszer beázhat, elmerülhet vagy bekoszolódhat. A nem megfelelő körülmények hatásár akár tönkre is mehet.

Mérési pontosság

Amikor multimétert vásárolunk, akkor  nagyon fontos szempont a műszer pontossága. Az áramköri feszültség pontos mérése például nagyobb pontosságot igényel, mint az általános elektromos tesztelés.
A legkisebb értékbeli eltérés, amelyet a multiméter még képes felismerni, az a felbontás. A multiméter különféle tartományaiban különböző felbontásokkal rendelkezik. A felbontás általában elég nagy ahhoz, hogy jó eredményeket biztosítson az alapvető pontossági tartományon belül.
A digitális multiméter pontossága elsősorban a belső felépítésétől függ. A mérőműszerekről által mért érték nem teljesen egyezik a valóságos értékkel, mivel a mért adatot hiba terheli. A műszerek adatlapja  az eltérés maximális értékét jelzi, ami két részből áll: leolvasott érték adott százaléka, amihez adódik a felbontás adott százszorosa.
Ez a két érték  a méréshatártól  függhet, valamint attól is, hogy a multiméterrel mekkora mennyiséget mérünk.

True RMS

A legjobb multiméterek True RMS funkcióval rendelkeznek. A „True RMS” funkciós multiméter a nem színuszos váltakozó áramok mérésénél rendkívül hasznos, mint például a változtatható fordulatszámú motoros hajtásoknál, elektronikus ballasztoknál, számítógépeknél, HVAC-nél és szilárdtestes környezetekben. A nem homogén váltakozó feszültségek vagy áramok csak True RMS multiméterek segítségével mérhetők megfelelően. Az egyszerű RMS multiméterek működése azon alapszik, hogy mindig azt feltételezik: a vizsgált váltakozó feszültség szinuszhullám – az értéket így az érzékelt szinuszhullám matematikai átlagértéke alapján számítják ki, így a pontos leolvasáshoz True RMS multiméterre van szükség.

A kijelző és a csatlakozási lehetőségek

A legjobb multimétereknek már többnyire LCD-kijelzője van. Vásárlás előtt érdemes megtekinteni a képernyő, valamint a számok méretét, illetve azt, hogy hány szám jeleníthető meg benne. Nagy előnye a képernyőnek, ha világít, hiszen így a sötét napszakban is jól látható a mért érték. A HOLD funkció azt a célt szolgálja, hogy a mért értéket a kívánt időpontig megtartsa a kijelzőn.
Ami a csatlakozási lehetőségeket illeti, a multiméterek egy 80-100 cm-es univerzális csatlakozóval rendelkeznek. Vannak olyan műszerek is, amelyekhez csatlakozó-készlet is tartozik.
A modern multiméterek PC-hez is csatlakoztathatóak, de lehetséges a BluetoothTM, RS-232, LAN- hálózat csatlakozás és USB interfész. A tartozékok között találhatunk USB interfész kábelt, RS 232 interfész kábelt is.

Miért jobb a professzionális multiméter, és milyen esetben elegendő a háztartási hobbi-műszer?

A professzionális mérőeszköz szinte minden villamossággal kapcsolatos mérésre alkalmas. A hobbi műszertől abban különbözik, hogy a tulajdonosának több lehetőséget nyújt munkája során, valamint megkönnyíti a feladatok végzését. Széles mérésarányokkal  rendelkezik. Képes az érintés nélküli fáziskeresésre. Egy ilyen műszernek több tartozéka is van, mint például az elem, táska, hőmérő szonda, mérőzsinór stb.  Általában más árkategóriába tartozik, mint az egyszerűbb műszerek. De ami a legfontosabb: mérései nagyon precízek, maximális pontosságot garantálnak. A hobbi-műszer egyszerűbb, kevesebb pluszfunkcióval és kisebb teljesítménnyel, és  kevésbé pontos.

A legnépszerűbb multiméter-márkák

Maxwell multiméter

A Maxwell cégnek skandináv gyökerei vannak, mivel még a működésük elején skandinávok végeztek kutatásokat. A termékek igényességükkel, minimalista stílussal lopták be magukat az emberek szívébe. És persze a gyors fejlődéssel, hiszen évről-évre egyre jobb termékeket kínáltak. Emellett a termékek skálája folyamatosan bővült. A háztartási gépek minden fajtáját meg lehetett találni az üzleteikben: vasalót, ventilátort, elektromos húsdarálót, hajnyírót, hajszárítót, vízforralót, kávéfőzőt, kenyérpirítót, turmixgépet, fűtőberendezést stb.
A termékek a viszonylag alacsony árak miatt is nagyon népszerűek lettek. Majd a háztartási gépek listáját bővítették a műszerek. Mérőeszközök terén a Maxwell multiméter az egyik leghíresebb. Nagyon sok fajtája létezik mind professzionális, mind olcsóbb.  Legnépszerűbb modelljei a Maxwell 25304, a Maxwell 25602, a Maxwell 25306 és a Maxwell 25303.

Fluke multiméter

A Fluke cég 1948-ban alakult és azóta is fontos szerepet tölt be a mérési technológia világában. A világ első számú gyártója, forgalmazója és szervizelője az elektronikai mérőeszközök és szoftverek terén.   A FLUKE egyedi és kiváló minőségű mérőműszereket hoz létre, melyek használata egyszerű. A kórházak, üzemek, irodák,  intézmények nagy része Fluke termékeket használ.  A Fluke multiméter rangos helyett foglal a mérőműszerek között. A gyártó legkiemeltebb termékei a Fluke 117, a Fluke 175, a Fluke 177.

Mennyibe kerül  egy multiméter?

Nagyon sok multiméterfajta és típus kapható, így az áraik is különfélék.  A hobbi célokra egyszerűbb, alap mérőeszközöket kínálnak, melyek ára 10 000 Ft-ig terjed.   Az olcsóbb multiméterek  kettő mintavételezési sebességgel rendelkeznek másodpercenként. A professzionális alkalmazásokhoz általában nem elegendő az ilyen érték. A profik 10 000 forintnál olcsóbb multimétert ne válasszanak. Számukra a középkategóriás  termékek ára 10 000–30 000 Ft. A legjobb minőségű, csúcskategóriás multimétereknek 30 000 forint fölötti áruk van. Bár valóban magas az áruk, de ezt  a  magas színvonal és minőség kárpótolja.

Multiméterek 10 000 Ft-ig

Az olcsóbb multiméterek kategória többnyire a kezdők számára ajánlott, illetve azok számára, akik az otthonukban hobbi szinten foglalkoznak elektromos eszközökkel. Ezeknek a modelleknek használata valamivel egyszerűbb, viszont pontosság terén nem a legtökéletesebbek.  Az olcsóbb multiméterek közé többnyire a kézi műszerek tartoznak, amelyek vagy analógok vagy digitálisak.

Multiméterek 10 000 – 30 000 Ft-os áron

A középkategóriájú, általános multimétereket már komolyabb célokra is lehet használja, hiszen a teljesítménye is nagyobb. Sokkal több funkcióval rendelkezik, mint egy egyszerű multiméter. Például segítségével mérhet feszültséget, induktivitást, ellenállást, hőmérsékletet, kapacitást, frekvenciát. Mérési tartománya tágabb az olcsóbb műszerekénél. Több tartozékkal rendelkezik, mint az elem, kábelek, táska, adapter stb.

Multiméterek 30 000 Ft felett

A professzionális multiméterek inkább ipari használatra javasoltak, de vannak olyan típusok is, melyek a háztartásban is alkalmasak a használatra. A True RMS műszernek köszönhetően rendkívül pontosak. Olyan extrákkal rendelkeznek mint a beépített feszültségszenzor, az  automatikus mérésitartomány választás, hangjelzés vagy éppen a hőmérséklet-, zajszintmérés, háttérvilágítás, nagy kijelző. Olyan mesterembereknek ajánlott, akik már rendelkeznek gyakorlattal.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.5 (11 szavazat)

Autor článku

Rita Bunda
Rita Bunda

Az írás már felnőtt koromban lépett be az életemben. Amikor megszületett a kislányom, akkor írtam az anyaságról egy cikket és beküldtem egy újságba. Igy lettem újságíró az Új hajtás című lapnál, majd a karpatalja.ma hírportálnál. Szeretem a munkám, szeretek szavakból összeállítani szöveget, átadni gondolatokat, megfogalmazni a közlendőt. Facebook link

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése