Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu
Testado.hu » Fehér elektronika

Legjobb tűzhelyek 2023-ban

A tűzhely magában foglalja a főzőlapot és a sütőt is. Vannak egyforma energiaforrást használó tűzhelyek és vannak kombinált készülékek is, ahol a főzőlap és a sütő más-más forrásból veszi az energiát. Az egyforma energiaforrást használó tűzhelyek közé tartoznak a gáztűzhelyek, az elektromos és indukciós tűzhelyek. Ezenkívűl feltárjuk a legjobb főzőlapok és a beépíthető sütők választékát.

A legjobb gáztűzhelyek

Igényeseknek

Design multifunkcionális tűzhely elektromos légkeveréses sütővel. Gyors előmelegítés.

Legjobb ár/érték arány

Rozsdamentes acélból készült tűzhely tartós kivitelben.

Legjobb olcsó

Olcsó gáztűzhely, amely minden konyhába illik. Nagy szikragyústásos főzőfelülettel.

A gáztűzhelyek gáz főzőlappal és -sütővel rendelkeznek. Ezek gyors főzést, ám kevésbé kényelmes sütést tesznek lehetővé. Előnyeik közé tartoznak az egyszerű kezelhetőség, a gyors lángszabályozás, azonnali melegítés, a magas teljesítmény, a minimális hőveszteség, és az alacsony beszerzési ár.

A főzőlapon a tűz szabályozása rendkívül egyszerű és gyors. Mindemellett azonban, ha az otthona nem rendelkezik a gázcsatlakozás lehetőségével, akkor sajnos nem tudja megengedni magának ezt a tűzhely típust. Ezenkívűl, ha sokat szokott sütni, akkor a gázsütő nem igazán a legjobb megoldás az Ön számára, mivel az ilyen típusú sütőben az ételek nem egyenletesen sülnek meg. Ez az egyenletlen hőeloszlás és a kevésbé pontos hőmérséklet-szabályozás miatt van.

A legjobb elektromos tűzhelyek

Igényeseknek

7 sütési funkcióval rendelkező, üvegkerámiás tűzhely igényesek számára.

Legjobb ár/érték arány

70 literes belsőtérrel rendelkező, energiatakarékos tűzhely kihúzható fiókkal.

Legjobb olcsó

Szupergrill és kiolvasztó funkcióval rendelkező, olcsó, energiatakarékos elektromos tűzhely.

Az elektromos tűzhelyek az egyik legjobban elterjedt berendezés a hazai konyhákban. Az elektormos tűzhelyeknél a főzőlapot és a sütőt is áram működteti. Ezeknél lehet indukciós, kerámia vagy öntött vas a főzőlap típusa.

A legrégebbi technika a sima elektromos főzőfelület, amelyben egy fűtőtekercs fúti a vas főzőlapot. A tetejére helyezve az edényeket, ezek a hőt átvéve melegítik fel a benne elhelyezett élelmiszert. Általában ez a kategória a legolcsóbb az elektromos eszközök közül.

Az üvegkerámiás főzőlapoknak nagyon alacsony a hővezető képessége, de az infravörös sugárzást nagyon jól átengedik. Itt fűtőelemként egy elektromos fűtőtekercset vagy egy infravörös halogén lámpát használnak. Ezzel a technikával a főzőlap gyorsabban felmelegszik. Viszont, csak az a meghatározott rész melegszik fel, a főzőfelület többi része hűvös marad. Az ilyen főzőlapnak teljesen sima felülete van, így könnyebben tisztítható. Ennek ellenére, mivel a kerámialap sérülékeny, ezért speciális tisztítószer használata javasolt. Ez a fajta főzőlap drágább, mint a sima elektromos változat.

Az elektromos sütők számos előnyt és széles körű használatot garantálnak. Pontosabban lehet szabályozni bennük a hőmérsékletet, a főzőlapjuk egyszerű a használatban. A sütés kedvelőknek épp ezt a típust ajánljuk, mivel itt számos sütőprogram létezhet, valamint pontosabban szabályozható hőmérséklet a sütőben.
Viszont az elektromos tűzhely lassabban melegszik fel, és nagyobb az energiafelhasználása.

A legjobb főzőlapok

Legjobb elektromos főzőlap

Kiváló minőségű elektromos főzőlap számos funkcióval és egyszerű vezérléssel. Lenyűgöző formatervezéssével minden konyha díszévé válik.

Legjobb indukciós főzőlap

Lenyűgöző formatervezésű fehér indukciós főzőlap, amely nem fog csalódást okozni. Számos funkcióval felszerelt, minden konyhába illik.

Legjobb gáz főzőlap

Rendkívüli minőségű gáz főzőlap, amely az egyszerűbb főzés érdekében még kijelzővel is ellátott.

A tűzhelyek típusai eltérnek a főzőlapok és a sütők típusaitól. A gáztüzelésű és kombinált tűzhelyek mind gáz főzőlapokkal rendelkeznek, és abban különböznek, hogy az egyikben gázsütő, a másikban elektromos sütő található. Az elektromos tűzhelynek viszont mindkét része elektromos, de ennél is legfeljebb három típusú elektromos főzőlapot különböztetünk meg: öntöttvas, üvegkerámia és indukciós.

A profi és az amatőr szakácsok is előszeretettel használják a gázfőzőlapokat, mert a főzéshez szükséges hőmérséklet elérése azonnal megtörténik. Csak fordítsa el a gombot, és a beépített piezoelektromos gyújtás esetén nyomja meg a gombot, vagy használja külön az öngyújtót, és a láng már ég is és kezdődhet a főzés.

Az öntöttvas főzőlap a legrégebbi típusú főzőlap, amelyet elektromos tűzhely részeként kínálnak, de lassan egyre kevesebben válasszák azt a típust. Az öntöttvas főzőlapok csökkentik a tűzhelyek vételárát, de társaihoz – az üvegkerámia és az indukciós főzőlapokhoz – képest sokkal több hátránnyal rendelkezik, mint előnnyel.

Az üvegkerámia főzőlap egy erős, mechanikailag ellenálló felület, amely alatt egy beépített hőtest található, amely az áramforrás bekapcsolása után felmelegíti és melegen tartja a főzőlapot. Négy-hat különböző méretű főzési zónája van, amelyekre edényeket és serpenyőket helyezhet. A sima felületnek köszönhetően viszonylag könnyen tisztítható, hacsak nem a ráégett szennyeződéseket kell letakarítani.

Az indukciós főzőlap legfejlettebb technológiával készült főzőlap. Első ránézésre megegyezik az üvegkerámia főzőlappal, de az indukciós főzőlapon csak a főzési zóna azon része melegszik fel, amelyhez az edény vagy a serpenyő közvetlenül hozzáér, és a lap többi felülete szinte teljesen hideg.

A legjobb beépíthető sütők

Igényeseknek

Tizenegy funkcióval ellátott magas teljesítményű minden konyhabútorhoz jól illő beépíthető sütő,  triplaüvegű ajtóval és időzítővel

Legjobb ár/érték arány

Krémszínű 19. századot idéző beépíthető elektromos sütő felső és alsó sütési üzemmóddal, légkeveréssel, grillezési lehetőséggel

Legjobb olcsó

Igényes minden konyha ideális és hasznos segítője, fekete elegáns színben, luxus stílusban és belső világítással

A beépített sütő lehetővé teszi, hogy közvetlenül az Ön magasságához legyen megfelelő, és lehetőség van a tűzhely egyes részeinek kombinálására, amit pontosan az ízlésének és a konyhája térbeli lehetőségeinek megfelelő stílusú és külsejű látványt alkosson.

A modern kialakítás mellett a beépített sütőt a kiváló minőség is jellemzi. Lehetőség van indukciós, üvegkerámia és gáz főzőlapok kiválasztására is. Ezenkívűl vannak már komplett beépíthető szettek, ami megkönnyíti a kombinálási választását. A szabadon álló tűzhelyeket ezzel ellentétben valamivel nehezebb összehangolni a konyha többi részével.

Népszerű tűzhelyek az Árukereso.hu oldalán

Hogyan válasszunk tűzhelyet?

A tűzhely, ahol  ételeinket készítjük, a konyha egy nagyon fontos része és egy jól megválasztott készülék a konyha szívét alkotja, segítségével a főzés és  sütés lényegesen könnyebb a háziasszonyok számára. El kell döntenünk, hogy milyen tűzhelyre van szükségünk, milyenek a lehetőségeink,konyhánk méretei és adottságai, hogy a megfelelő tűzhelyet válasszuk, mivel a tűzhelyek nagyon gazdag és sokféle választékát kínálják az üzletek.

a legjobb tűzhely

Három alapvető tűzhely típus közül választhatunk:

 • Gáztűzhelyek – ezek főzőlapja és sütője is gázzal működik.
 • Elektromos tűzhelyek – ezek főzőlapja és sütője is elektromos. A főzőlap lehet öntöttvas, üvegkerámiás vagy indukciós.
 • Kombinált tűzhelyek – ezek főzőlapja gáz, sütője pedig elektromos.

Főzőlap típusa

Gáz főzőlap

Azoknak, akik többet főznek, de kevesebbet sütnek, és a lakásban van gázcsatlakozási lehetőség, inkább a gáztűzhely vagy a gáz főzőlapos kombinált tűzhely a legmegfelelőbb. Ezek üzemeltetése olcsóbb.

Elektromos főzőlap

Ott, ahol nincs lehetőség a gázvezetékhez csatlakozni, az elektromos tűzhely jelenti a megoldást. Ezek a tűzhelyek három féle főzőlappal kerülnek forgalomba.

A legegyszerűbbek és olcsóbbak az öntöttvas főzőlapok. Az egyszerű kezelés, tisztítás és megbízhatóság a fő jellemző tulajdonságuk.

A drágább, korszerűbb verzió az üvegkerámia főzőlapok. Az öntöttvas főzőlapoknál kisebb a hőveszteségük, ezért kevesebb energiát fogyasztanak.

A legmodernebbek az indukciós főzőlapok. Ezek csak azt a felületet melegítik, amely az edénnyel érintkezik, ezért a legkevesebb energiát fogyasztják.

Sütő típusok

Gázsütők

Azokban a háztartásokban, ahol sokat és gyakran sütnek és van gázcsatlakozási lehetőség, a gázsütős tűzhelyek a legenergiatakarékosabbak. Legfőbb előnyük, hogy könnyűek, gyorsan elérik a beállított hőmérsékletet és a hőmérséklet pontosan szabályozható.

Hátrányaik, hogy csak alulról melegítenek, a hőmérséklet csak 150-250° C között állítható, nem programozhatók.

a legjobb tűzhely

Elektromos sütők

Az elektromos sütők már sokkal több lehetőséget nyújtanak a sütési mód kiválasztásához, mint például az olvasztás, az étel melegen tartása, időzítő, alul-, felülsütés, ventilátoros  légkeveréses sütés, grillezés és a különböző öntisztítási lehetőségek. Hátrányuk a nagyobb energiafelhasználás és a nagyobb tömeg.

Az elektromos sütők külön típusát alkotják a forrólevegős sütők.

A forrólevegős sütők legnagyobb előnye, hogy az ételeket minimális mennyiségű zsiradék felhasználásával készíthetjük, ezért egészségesebbek. Előnyük, hogy méretük kicsi, ezért könnyen tárolhatóak. Hátrányuk viszont, hogy egyszerre kis mennyiségű étel sütésére használhatók.

Gáztűzhelyek tesztje és jellemzői

A gázfőzőlapok a stabil rácsoknak és a gázégőknek köszönhetően az edényeket közvetlenül az égők lángja felett tartják. Az edényekben az ételeket a bekapcsolás után szinte azonnal felmelegítik. A hőmérséklet-szabályozás is nagyon egyszerű. A gáz begyújtása is egyszerű, elég egy gombot megnyomni, amely szikrát ad és begyújtja a gázt, aminek a mennyiségét és a hőmérsékletet is az égő gombjával szabályozhatjuk.

A gáztűzhelyek hátránya a sütő bonyolult hőmérséklet-szabályozása és csak alsó sütési móddal rendelkezik. A sütő hőmérséklete csak 150-250 ° C közé állítható be.

Előnyök
 • Pontosan beállítható, gyors melegítés
 • Alacsony energiafogyasztás
 • Alacsony ár
Hátrányok
 • Nem programozható
 • Nincsenek extrafunkciók
 • Működéséhez szükség van gázra

Elektromos tűzhelyek tesztje és jellemzői

A gázellátással nem rendelkező háztartásokba az elektromos tűzhelyek az alkalmasak, amelyek öntöttvas, üvegkerámia vagy indukciós főzőlapból és elektromos sütőből állnak. Általában 400 V-os, 3 fázisú hálózatról működnek, de a maximálisan 3 öntöttvas főzőlapos tűzhelyeket lehet csatlakoztatni, a 230–240 V-os 1 fázisú hálózatra is. Ezek a tűzhelyek ugyan drágábbak, de biztonságosabb a működtetésük és több funkcióval rendelkeznek, mint a gáztűzhelyek.

Előnyök
 • Nincs szükség gázra
 • A főzőlap egyszerűbb tisztítása
 • Alsó-, felsősütés
 • Sokkal több extra funkció
 • Időzíthetőség, programozhatóság
Hátrányok
 • Nagyobb energiafogyasztás
 • Felmelegedés és lehűlés lassabb
 • Pontatlanabb hőszabályozás

Kombinált tűzhelyek tesztje és jellemzői

Ott, ahol lehetőség van a gáz- és elektromos hálózat együttes használatára a legnépszerűbb tűzhely típus a kombinált tűzhely. Már a nevéből is kiderül, hogy itt ötvözik az elektromos és gáztűzhely tulajdonságait. Azokban a háztartásokban, ahol többet főznek és kevesebbet sütnek, ezek a tűzhelyek a leghatékonyabbak, az energia költségeik a legkisebbek.

Ezeknek a tűzhelyeknek a sütője elektromos, ezért a nagy határok közt állítható hőmérséklettartománnyal (50-350° C) mellett még az alsó- és felső sütőfunkcióval, időzítővel, kiolvasztással és ártól függően, egyéb extra funkciókkal is rendelkeznek, mint például a légkeveréses kombinált tűzhely.

Előnyök
 • Gyors melegítés és főzés
 • Egyenletes sütés
 • Egyszerű főzőlap hőmérséklet-szabályozás
Hátrányok
 • Gázcsatlakozás szükséges
 • A gáztűzhelyeknél magasabb ár

a legjobb tűzhely

Tűzhely méretei

A tűzhely méreteinek a konyhához és a konyhabútorhoz kell alkalmazkodnia, ezért több méret és változatos színek közül választhatunk. A leggyakoribb szélesség 50-60 cm, de ha 2-3 főzőlap is elegendő, akkor 40 cm szélességben is kapható. Vásárolhatunk azonban 5 vagy több főzőlapos tűzhelyeket is, de ezek szélessége több, mint 90 cm is lehet.

Magasságuk a klasszikus konyhabútorokhoz alkalmazkodik, tehát 85 cm.

Tippünk

Kevés a hely a konyhájában? Tekintse meg a legjobb beépíthető sütőket!

Dizájn

A tűzhelyeket két nagy csoportra oszthatjuk: szabadon álló és beépített. A tűzhelyek többsége a hagyományos, klasszikus vonalakat követi. A színük lehet fehér, fekete vagy rozsdamentes acél.

Tippünk

Stílusos konyhát szeretne? Válasszon a tűzhelyéhez illő hűtőszekrényt! Cikkünk a legjobb hűtőszekrényekről segítségére lesz.

Kapcsolók és vezérlés

Az elektromos főzőlapok és sütők nagy előnye a könnyű vezérlés. A drágább típusúakon a kijelzőn elég az ujjat a szabályzón csak csúsztatni, így a tűzhelyet programozni és szabálozni a főzőzónák teljesítményét.
Kezelésükhöz nem szükségesek gombok, a beállítás a Slide Controll funkcióval történik. A kijelzőn megjelenő szimbólumokkal gyorsan ki lehet választani a megfelelő fokozatot és beállítani a kívánt funkciót.

Biztonsági funkciók

A biztonsági elemek a gáztűzhelyeknél, sütőknél elengedhetetlenek, de némely fontos elem az elektromos tűzhelyeknél is fontos.

Gaz Stop

A gáztűzhelyek legfontosabb biztonsági alkatrésze a gázelzáró biztonsági szelep, Gaz stop funkció. Ez gondoskodik arról, hogy a gázégő véletlen kialvása után a gázt automatikusan elzárja.

Fennmaradó hő kijelző

Az elektromos tűzhelyeket, mivel lényegesebb több ideig tárolják a hőt, ellátják fennmaradó hő kijelzővel, amely figyelmeztet, hogy melyik főzőfelület hőmérséklete magasabb a biztonságos értéknél.

Automatikus kikapcsolás

Ez a biztonsági funkció gondoskodik arról, hogy ha hosszabb ideig nem manipulálunk a tűzhellyel, akkor automatikusan kikapcsolja azt.

Főzőlap blokkolás

Ez a biztonsági funkció meggátolja a főzőlapok akaratlan bekapcsolását, ezzel megvédi gyermekét és Önt is a felesleges égési sérülésektől.

Energiafogyasztás

A tűzhely kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont a tűzhely energiafogyasztása, ami azt jelenti, hogy milyen magas lesz az üzemeltetési költség. Ezt az energiahatékonysága határozza meg. Az energiahatékonyságot nagybetűkkel jelölik A-tól G-ig. Az A a legjobb, a G a legrosszabb.

Tisztítás és karbantartás

A tűzhelyet legegyszerűbben úgy tudjuk tisztán tartani, ha minden használat után letisztítjuk erre viszont nincs mindenkinek ideje. Vannak viszont régi, jól bevált és környezetbarát módszerek az egyszerű tisztításra. Ezek viszont csak az öntöttvas- és gázfőzőlapokra alkalmazhatók.  Ilyen például a sütőpor vagy a szódabikarbóna, amellyel gyengéden lecsiszolhatja a piszkot és kevés mosogatószer hozzáadásával a zsírt is feloldhatja.  Üvegkerámia tűzhelyeknél csak a rendszeres tisztítás segít. 

A mai modern sütők több lehetőséget kínálnak az automatikus saját tisztításukra, ezért nincs szükség agresszív mosószerekre. Ilyen például a katalitikus tisztítási funkció. Ezzel a funkcióval olyan tűzhelyek rendelkeznek, amelyek egy speciális zománcozással vannak borítva, amelyek úgynevezett katalizátort tartalmaznak. A katalizátor hő hatására, oxigén jelenlétében megváltoztatja a szennyeződések kémiai szerkezetét, amelyek ezután könnyen eltávolíthatók.
Fontos, hogy rendszeresen melegítse fel a sütőt a tisztításhoz szükséges hőfokra, hogy a katalizátorok jól működjenek, amellyel a sütő élettartamát is meghosszabbítja.

Legismertebb tűzhely márkák a piacon

Ha ízletes, könnyen elkészíthető ételeket szeretne az asztalra tenni, nagyon jó minőségű tűzhelyre lesz szüksége. A legfontosabb, hogy könnyen kezelhetők, karbantarthatók és energiatakarékosak legyenek.

MORA tűzhelyek

A Mora tűzhelyek a legújabb fejlesztéseket ötvözik a hagyományos külsővel, megbízhatósággal és az alacsony árral. A Mora tűzhelyek kezelése egyszerű. A márka legnagyobb előnye a minőség és a tartósság, mindez elfogadható áron.

mora logo

AMICA tűzhelyek

Az Amica az egyik legnépszerűbb márka a középkategóriás tűzhelyek körében. Gyártmányaik között megtalálhatók az egyszerű gáztűzhelyek és a komolyabb indukciós tűzhelyek is.

Amica hűtőszekrények

GORENJE tűzhelyek

Ez a márka nagyon széles körben ismert és közkedvelt, mivel a megbízható tűzhelyek széles választékát gyártja. Könnyen kezelhető gáz tűhelyektől egészen a legmodernebb indukciós tűzhelyekig minden kategóriában megtalálható.

BOSCH tűzhelyek

A BOSCH leginkább az elektromos készülékeiről híres. Így van ez a tűzhelyekkel is, mivel a legismertebb termékeik az elektromos és kombinált sütők. Fő jellemzőjük a sok extra funkció és megbízhatóság, viszont magasabb áron mint az előző típusok.

Bosch logo

INDESIT tűzhelyek

Az INDESIT tűzhelyek főleg árukkal, megbízhatóságukkal és egyszerű kezelhetőségükkel, felszereltségükkel emelkednek ki a többi tűzhely közül. A gyártó figyelembe vette az átlagemberek szükségleteit és anyagi lehetőségeit, ezért a legtöbbet eladott márkák közé tartoznak.

A tűzhelyek ára

A tűzhelyek ára nagyon tág határok között mozog a tűzhely típusától (gáz-, vagy elektromos), méreteitől és a felszereltségétől függően. A gáztűzhelyek a legolcsóbb kategóriába tartoznak, a legdrágábbak az indukciós tűzhelyek. A kombinált tűzhely általában a közép és olcsó kategóriába tartoznak.

Kombinált tűzhelyek 75.000 Ft-ig

Ide a kicsi méretű, alapfelszereltségű, kicsi vagy közepes sütőterű, négy gázfőzőlappal rendelkező sütők tartoznak. Többségük szélessége 50 cm.

Kombinált tűzhelyek 76.000 Ft-tól 140.000 Ft-ig

Ebbe a kategóriába már nagyobb felszereltségű, több extra funkcióval rendelkező tűzhelyek tartoznak. A sütőterük 50 és 70 liter között van. 50 vagy 60 cm szélességben is kaphatók.

Kombinált tűzhelyek 140.000 Ft-tól 200.000 Ft-ig

Ezek a tűzhelyek már sok extra funkcióval rendelkeznek, tisztításuk könnyebb és használatuk is biztonságosabb. A sütőtér 65-75 literes lehet, szélességük általában 60 cm.

Kombinált sütők 200.000 Ft felett

Ide a nagy, 5-6 gázfőzőlapos, nagy sütőterű (90-120 liter), sok extrafunkciós, digitálisan programozható tűzhelyek tartoznak. Szélességük lehet akár 90 cm is.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Összesített értékelés: 4.5 (13 szavazat)

Autor článku

Rita Bunda
Rita Bunda

Az írás már felnőtt koromban lépett be az életemben. Amikor megszületett a kislányom, akkor írtam az anyaságról egy cikket és beküldtem egy újságba. Igy lettem újságíró az Új hajtás című lapnál, majd a karpatalja.ma hírportálnál. Szeretem a munkám, szeretek szavakból összeállítani szöveget, átadni gondolatokat, megfogalmazni a közlendőt. Facebook link

Hasonló cikkek

Cikk Megbeszélés

Megjegyzés küldése
Megjegyzés küldése

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólás küldése