Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů Testado.cz - recenze a výběry nejlepších produktů
Menu

Legjobb hálózsák 2022-ban – Vélemények és tippek, hogyan válasszunk

Datum 24.11.2021

Úgy aludni, mint a tej – ez minden ember álma, és erről akkor sem akarunk lemondani, amikor a szabadban kell éjszakáznunk. Fontos, hogy ne feküdjünk le éhesen, de ne is legyen pukkadásig tele a hasunk. Legyünk hidratáltak, de ne fogyasszunk túl sok folyadékot elalvás előtt. Ami pedig melegen tart, az egy tökéletes hálózsák.

Hálózsákot különféle alkalmakkor használunk, így más-más tulajdonságuk lehet az ideális számunkra. A következő cikkben bemutatunk három hálózsákot, és végighaladunk a hálózsákok legfontosabb tulajdonságain.

Legjobb minőség

Kiváló minőségű, téli hálózsák, mely akár -29 °C hőmérsékleten is megvédi Önt a hidegtől.

Legjobb ár/érték arány

Praktikus hálózsák, melyet szinte egész évben használhat. Két színben elérhető.

Legjobb olcsó

Kedvező árú hálózsák. Ideális választás a nyári hónapokra. Két színben elérhető.

Legjobb hálózsákok

Értékelés: Husky PROUD -29 °C – kiemelkedő minőségű hálózsák

Husky PROUD -29°C - értékelés, teszt, ár Premium kategória

Felső komfort: -3 °C | Alsó komfort: -11 °C | Extrém hőmérséklet: -29 °C | Töltet típusa: 7 csatornás üreges szál | Alak: múmia | Szín: fekete/piros | Hosszúság: 220 cm | Összecsomagolt hálózsák mérete: 45 x 28 cm | Tömeg: 2250 g | Hozzávetőleges ár: 50 000 Ft

Előnyök
  • Extrém hőmérséklet
  • Kivitelezés
Hátrányok
  • Súly
  • Magas ár

A Husky Proud -29 °C hálózsákkal felszerelve bátran a szabadban töltheti az éjszakát akár tél közepén is. Mint arra nevéből is következtetni lehet, extrém esetekben akár -29 °C hőmérsékleten is használható. Az optimális minimum hőmérséklet -11 °C. A meleg évszakokban nem lesz kellemes a hálózsákban aludni, maximum -3 °C-os hőmérsékleten ajánlott a használata.

A hálózsák töltete 7 csatornás üreges szál, a belső anyag 40D 280T nylon, a külső anyag 30D 350T nylon. Ennek a kombinációnak köszönhetően a hálózsák azon túl, hogy remekül megvédi a hidegtől, kényelmes és strapabíró is. Ebben az árkategóriában fontos, hogy a termék valóban hosszúéletű legyen – a Husky hálózsákját garantáltan nem csak 1-2 szezonban fogja használni.

A kényelmesebb alvás érdekében lehetősége van párnát behelyezni a speciálisan erre a célra kialakított belső zsebbe. A csúszásgátló sávok nyugodtabb alvást biztosítanak.

Értékelés: Vango Nitestar Alpha 250 – három évszakos hálózsák

Vango Nitestar Alpha Viridian Green 250 - értékelés, teszt, ár Arany középút

Felső komfort: +2 °C | Alsó komfort: -4 °C | Extrém hőmérséklet: -21 °C | Töltet típusa: üreges szál | Alak: múmia | Szín: zöld vagy lila | Hosszúság: 205 cm | Összecsomagolt hálózsák mérete: 20 x 29 cm | Tömeg: 1650 g | Hozzávetőleges ár: 18 000 Ft

Előnyök
  • Extrém hőmérséklet
Hátrányok
  • Súly

A Vango Nitestar Alpha 250 hálózsák a forró nyári és a nagyon hideg téli éjszakákat leszámítva egész évben használható. Az ideális hőmérséklet a használatához -4 és +2 °C  között mozog. De extrém esetekben akár -21 °C-on is megfelelő hálózsáknak bizonyul.

A hálózsák nemcsak kényelmes, de praktikus is. Maximum 190 cm testmagassághoz ajánlott. A tisztítása nagyon egyszerű és gyorsan szárad. Összehajtogatott állapotban kevés helyet foglal – csomagolva a szélessége 20 cm, hosszúsága 29 cm és 20 cm a vastagsága. Ez nagyon előnyös, amennyiben hátizsákhoz erősítve viszi magával, nem pedig az autó csomagtartójában. Ami kevésbé előnyös, az a hátizsák súlya, 1650 grammot farasztó sokáig cipelni.

A hálózsák elérhető zöld és lila színben. A teljes hossza 205 cm. A vállrész szélessége 83 cm, a lábrész szélessége 48 cm. A zipzár a bal oldalon található.

Értékelés: Hiberhide spartan – kedvező árú hálózsák

Hiberhide spartan - értékelés, teszt, ár Classic kategória

Felső komfort: +10 °C | Alsó komfort: +6 °C | Extrém hőmérséklet: -7 °C | Töltet típusa: pongee | Szín: zöld vagy kék | Hosszúság: 220 cm | Összecsomagolt hálózsák mérete: nincs információ | Tömeg: 800 g | Hozzávetőleges ár: 6 500 Ft

Előnyök
  • Kedvező ár
Hátrányok
  • Hőmérséklet tartomány

A Hiberhide spartan hálózsák legjobb tulajdonságai közé tartozik a kis súlya és a kedvező ára. Tökéletes választás a melegebb hónapokra.

A hálózsák külső anyaga 170T poliészter, a belső bélés pongee, a párnázás 170g / m² üreges szálas hőszigetelés. Ennek az összetételnek köszönhetően nagyon hamar szárad és csupán 800 gramm a teljes súlya. A hálózsákot +6 és +10 °C között javasolt használni. Extrém esetekben akár -7 °C hőmérsékleten is használható. Ez azt jelenti, hogy a tesztelések alapján -7 °C hőmérsékleten a hálózsák 6 órán keresztül megvédi a használóját a fagyhaláltól, de ez nem zárja ki az egészségkárosodást. Tekintettel erre, valóban csak a meleg éjszakákon, főként nyáron, ajánljuk a hálózsák használatát.

Bár sehol nincs feltüntetve pontos adat arról, mekkora a hálózsák mérete összecsomagolt állapotban, de a forgalmazók hordozótáskát biztosítanak mellé. Ez megkönnyíti a hálózsák cipelését kirándulásokon. A hálózsák beépített fejtámlával is rendelkezik.

Top 10 hálózsák összehasonlítása

Név Fő tulajdonságok
TOP 10 hálózsák
1. Husky PROUD -29°C - értékelés, teszt, ár Husky PROUD -29°C Felső komfort: -3 °C
Alsó komfort: -11 °C
Extrém hőmérséklet: -29 °C
Töltet típusa: 7 csatornás üreges szál
Ár megállapítása
2. HUSKY DRAPE prémium minőségű hálózsák HUSKY DRAPE -20°C Felső komfort: -2 °C
Alsó komfort: -6 °C
Extrém hőmérséklet: -20 °C
Töltet típusa: toll
Ár megállapítása
3. Crossroad MIRAGE 210 - értékelés, teszt, ár Crossroad MIRAGE 210 Felső komfort: +12 °C
Alsó komfort: -1 °C
Extrém hőmérséklet: -15 °C
Töltet típusa: kacsatoll
Ár megállapítása
4. Vango Nitestar Alpha Viridian Green 250 - értékelés, teszt, ár Vango Nitestar Alpha 250 Felső komfort: +2 °C
Alsó komfort: -4 °C
Extrém hőmérséklet: -21 °C
Töltet típusa: üreges szál
Ár megállapítása
5. Hálózsák FERRINO Yukon Pro 2020 - értékelés, teszt, ár Hálózsák FERRINO Yukon Pro 2020 Felső komfort: +18 °C
Alsó komfort: 0/+5 °C
Extrém hőmérséklet: -15 °C
Töltet típusa: H.T.F. Performance (két réteg 120 g/m2)
Ár megállapítása
6. FERRINO Yukon Plus New múmia formájú hálózsák FERRINO Yukon Plus New Felső komfort: +20 °C
Alsó komfort: +4°C
Extrém hőmérséklet: -10 °C
Töltet típusa: H.T.F. Performance
Ár megállapítása
7. Hannah MICRO 80 - értékelés, teszt, ár Hannah MICRO 80 Felső komfort: +24 °C
Alsó komfort: +11 °C
Extrém hőmérséklet: 0 °C
Töltet típusa: 290T mikro poliészter
Ár megállapítása
8. Hiberhide o Spartan - értékelés, teszt, ár Hiberhide o Spartan Felső komfort: +4 °C
Alsó komfort: -1 °C
Extrém hőmérséklet: -17 °C
Töltet típusa: pongee
Ár megállapítása
9. Hiberhide spartan - értékelés, teszt, ár Hiberhide spartan Felső komfort: +10 °C
Alsó komfort: +6 °C
Extrém hőmérséklet: -7 °C
Töltet típusa: pongee
Ár megállapítása
10. Brother Mummy 1 - értékelés, teszt, ár Brother Mummy 1 Felső komfort: +12 °C
Alsó komfort: +5 °C
Extrém hőmérséklet: 0 °C
Töltet típusa: mikroszál
Ár megállapítása

Hogyan válasszunk hálózsákot

Hálózsákra különféle esetekben lehet szükségünk: kempingezéshez, fesztiválozáshoz, túrázáshoz, hegymászáshoz stb. Van pár tulajdonság, amelyek minden tevékenység esetében fontos (például tömeg, melegítés foka, mekkorára csomagolható össze, kényelmesség, méret), ám más-más fontossági sorrend érvényes rájuk.

Cikkünk következő részében áttekintést nyújtunk a hálózsákok legfontosabb tulajdonságairól, amelyek alapján kiválaszthatja az Ön számára ideális hálózsákot.

Legjobb hálózsák

Használat helye és ideje

Ha a használat ideje szerint nézzük, akkor a legegyszerűbb, ha az évszaknak megfelelő hálózsákot keresünk. Nyáron és télen egyértelmű a helyzet, ám a tavasz és az ősz esetében a késő tavasz és a kora ősz, valamint a kora tavasz és a késő ősz alkotnak egy-egy kategóriát. Benti használatra inkább a nyári hálózsákokat ajánlják. Ezek meleg éjszakákon, például fesztiválokon használhatók. A fázósabbak nyáron is válasszák inkább a késő tavaszi, kora őszi hálózsákokat. A téli hálózsákok akár hóban és fagyban is meleget nyújtanak. A késő őszi, kora tavaszi hálózsákok csak fagypont feletti hőmérsékletben alkalmasak, persze akár télen is.

A használat helye gyakran felülírja az előző kategóriákat. Ahogy már fentebb is említettük, benti használatra télen is bőven elég egy nyárra tervezett hálózsák, a hegyekben pedig ez nem lesz elég nyáron se.

TippünkTippünk

Sokat tartózkodik a szabadban, a természetben? Olvassa el cikkünket a legjobb túrabakancsokról!

Hőmérséklet tartomány

A hálózsákok címkéjén a gyártók fel szokták tüntetni, hogy milyen hőmérséklet tartományban tart bennünket az adott hálózsák melegen. Ám ezekkel az értékekkel vigyázzunk, hisz csupán útmutatóként szolgálnak.

Egy csomó más tényező is szerepet játszik abban, hogy fogunk-e fázni. A földön fogunk aludni, egy polifoamon, esetleg egy felfújható matracon? Hogyan leszünk felöltözve? Hogyan érzékeljük személy szerint a hőmérsékletet? Hány fokos helyiségben szoktunk aludni? És így tovább.

A nők általában fázósabbak, nekik melegebb hálózsákra van szükségük. A levegő hőmérséklete mellett a páratartalma és a szél erőssége is számít. Utána ott vannak még a belső tényezők is, amit nem tudunk előre kiszámítani: mennyit ettünk, mennyit ittunk és mennyire vagyunk fáradtak. Ezek mind meghatározzák, hogy milyen hőmérsékletben fogunk fázni.

A legjobb lesz, ha hagyunk egy kis rezervát, és 10-15 fokkal alacsonyabb minimális értéket választunk, mint amennyi a legalacsonyabb hőmérséklet lesz az éjszakázás helyszínén. Gondoljunk a jövőre is, ne csak a legközelebbi alkalomra! Ha melegünk van, kinyithatjuk a hálózsákot a szellőztetéshez, ám ha fázunk, nincs lehetőségünk javítani a helyzeten.

A téli hálózsákokkal -15 Celsius-fok alá is mehetünk, míg a nyári hálózsákok csak fagypont feletti hőmérsékletre alkalmasak. A másik két típus változó.

Töltőanyag

A két leggyakoribb töltőanyag a pehely és a szintetikus anyagok változatai és kombinációi.

A szintetikus anyagokkal töltött hálózsák olcsóbb, könnyebb karban tartani, hipoallergén, és nedvesen is nyújt szigetelést. Viszont nehéz, több helyet foglal és hamarabb tönkremegy.

A pehellyel töltött hálózsák könnyebb, gondos karbantartás esetén sokkal tovább használható, nagyon kicsire összecsomagolható (tehát sokkal kisebb helyet foglal) és melegebb, mint akármelyik szintetikus töltetű hálózsák. Viszont sokkal drágább, nedvesen elveszíti a hőszigetelő tulajdonságait, nem hipoallergén és sokkal nehezebb karbantartani.

Ahogy látjuk, mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya. Mi alapján döntsünk a kettő közül? A döntést valószínűleg a pénztárcánk hozza majd meg helyettünk, valamint az, hogy milyen gyakran tervezünk sátorozni.

Egy pehellyel töltött hálózsák nagy befektetést jelent, ám hosszútávon megtérül az ára. A pehely sűrűsége alapján ebből a típusú hálózsákból is találunk több árfekvésben. Persze minél sűrűbb benne a pehely, annál jobb minőségről és magasabb árról beszélünk.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy gyakran fogunk-e sátorozni, illetve még sosem próbáltuk, akkor érdemes először az olcsóbb műanyag töltettel kezdeni. Lehet, hogy egyből megtetszik a szabad ég alatt töltött éjszaka, és később átválthatunk egy pehellyel töltött modellre. Ha fennáll a veszélye, hogy a hálózsák nedves lesz, például a nyirkos levegőtől, inkább maradjunk a műanyag töltetű hálózsákoknál.

Valószínűleg mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mennyire etikus és állatbarát lépés pehellyel töltött hálózsákot vásárolni és használni. Érdemes utánanéznünk, hogy az adott gyártó milyen pelyhet használ. Szerencsére egyre többen utasítják el az élő tolltépésből származó pelyheket, köztük a The North Face, Patagonia és a Mammut is.

Legjobb hálózsák

Alak

A hálózsák leggyakrabban múmia, félmúmia és négyszögletes alakú, de találkozhatunk függő és dupla hálózsákokkal is.

Ami a hő megtartását illeti, a múmia alakú hálózsák valószínűleg a leghatékonyabb. Teljesen körülölel minket, és minimális esélyt ad a hő eliszkolására. A vállunknál szélesebb, míg a lábfejünk felé haladva az alakja egyre csak szűkebb. A szűk alakból következik az is, hogy kevesebb levegő marad a hálózsákban, és kisebb térfogatot melegít csak fel a testünk, tehát gyorsabban átmelegszünk. Hátránya, hogy mozgásra sem ad sok teret, tehát ha éjjel sokat forgolódunk, akkor nem biztos, hogy kényelmes lesz benne az alvás.

A félmúmia alakú hálózsák nagyon hasonlít a múmia alakúra, de nem olyan szűk és több mozgásra ad teret.

A négyszögletes hálózsákban tényleg sok terünk lesz. Kényelmesen mozoghatunk, ahogy csak jól esik. Persze ez a hálózsák több helyet foglal, így figyelembe kell vennünk azt is, hogy mennyi hely van a csomagunkban a hálózsáknak. Főleg azokra az esetekre alkalmas, amikor nem a szabad ég alatt alszunk, illetve elég meleg az időjárás éjszaka is. Ha teljesen szétnyitjuk, akkor akár plédként is használhatjuk.

A dupla hálózsák – ahogy a nevéből is sejthetjük – két személynek nyújt elég teret, míg a függő hálózsák egy függőágyra hasonlít, ám teljesen körülölel bennünket, akárcsak a múmia alakú hálózsák. Akadnak olyan hálózsákok is, amelyek összecipzározhatók egymással, dupla hálózsákot kialakítva.

Méret

A különféle alak mellett a hálózsákok különféle méretben is készülnek. A nőknek készült hálózsákok általában kissé szélesebbek a csípőnél és keskenyebbek a vállaknál. Különösen fontos lehet a megfelelő hosszúság kiválasztása. A legjobb, ha lehetőségünk is van kipróbálni a boltban a hálózsákot. Ha nincs, akkor marad a mérőszalag. Az ideális hosszúság megállapításához adjunk hozzá a testmagasságunkhoz 5-10 centimétert. Ha túl hosszú hálózsákot veszünk, a hálózsák végében üres tér maradhat és a lábunk fázni fog. Végszükség esetén ez a probléma kiküszöbölhető, ha a ruhánkkal kitömjük a hálózsák végét, de ezt próbáljuk meg elkerülni.

Legjobb hálózsák

Extrák

Van pár apróságnak tűnő dolog, amit szintén érdemes megnézni, mielőtt megvesszük a hálózsákot. Nézzük meg most ezeket.

Ahogy már fentebb említettük, valamely hálózsákokat össze lehet kapcsolni egymással a cipzár segítségével. Ha szeretnénk dupla hálózsákot kialakítani, akkor nézzük meg, hogy megfelelő-e a cipzár hozzá. A cipzár másik fontos tulajdonsága, hogy milyen hosszúságú. Valamely hálózsákon a cipzár nem húzódik végig az egész hosszán, hanem körülbelül csak a hálózsák feléig. Ez azt jelenti, hogy ha melegünk van, nem tudjuk teljesen kinyitni a szellőztetéshez.

Milyen anyagból készült a hálózsák belseje? A pamut és flanel kényelmes anyagok és elsőre jó ötletnek tűnnek, ám nem vezetik el olyan jól a nedvességet. Válasszunk inkább jól szellőző műszálat. A mobiltelefonunkat és pénztárcánkat az esetleges belső zsebekben rejthetjük el.

Néhány hálózsákon – főleg a múmia és a félmúmia alakú hálózsákokon – kapucni is található. Ennek köszönhetően a hideg éjszakákon se kell sapkában aludnunk.

Érdemes a hálózsákot a matraccal vagy polifoammal együtt is kipróbálni. Ha túlságosan csúszkálnak egymáshoz érve, akkor éjjel egy idő után a csupasz földön találhatjuk magunkat. Néhány hálózsákokon elasztikus pántokat is találunk, amelyek segítségével a hálózsákot a matrachoz erősíthetjük.

Valamelyik hálózsákokat egy zsebbel látják el, amelybe egy kisebb párnát tehetünk. Párna híján persze megteszi egy pufidzseki is.

Cikk megosztása

Cikk értékelése

Még nem értékelte senki. Legyen Ön az első!

Hasonló cikkek